Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hit nem más, mint követni Őt akkor is, ha nem tudod hová tartasz

2022. december 09. 03:00 - Lilla:)

 footsteps-gba30bd787_1920.jpg

"Hitből engedelmeskedett Ábrahám, amikor Isten azt mondta neki, hogy hagyja el otthonát és menjen el egy másik földre, amit Isten örökségül ad neki. Ő elment, anélkül, hogy tudta volna hová." (Zsid 11,8 - NLT fordítás)

Néha, amikor Isten növelni akarja a hitedet, próba elé állít. Amikor megkérdezed, hogy "Hová menjek, Uram?" és úgy érzed, hogy nem kapsz választ, valószínűleg egy ilyen próbán mész keresztül éppen.

Isten látni akarja, hogy követed-e oda, ahová vezet – még akkor is, ha nem érted, ha nem akarsz menni, vagy ha nem tudod, hová jutsz el.

Isten Ábrahámot is egy ilyen próba elé állította. A Zsidókhoz írt levél 11. részének 8. verse azt mondja, "Hitből engedelmeskedett Ábrahám, amikor Isten azt mondta neki, hogy hagyja el otthonát és menjen el egy másik földre, amit Isten örökségül ad neki. Ő elment, anélkül, hogy tudta volna hová." (NLT fordítás)

Ábrahám egy Ur nevű nagy városban élt, ami a mai Irak területén helyezkedett el akkoriban. Isten azt mondta neki, hogy nagy nemzetté teszi, de ezt nem Ur városában fogja véghez vinni. Azt akarta, hogy Ábrahám Palesztinába menjen. És Ábrahám engedelmeskedett.

Vajon el akart menni Ábrahám? Valószínűleg nem. Már ott élt egy jó ideje a családjával, ott volt az otthona, az állatai és mindene, amije volt – és ez nagyon sok mindent jelentett, mivel Ábrahám gazdag ember volt. Egy költözés akkoriban igen nagy vállalkozásnak számított. 

Ráadásul Ábrahám már 75 éves volt ekkor, tehát már nem épp abban a korban járt, amikor élete nagy kalandját akarja elkezdeni az ember.

Te otthagynád a helyet, ahol most élsz, ha Isten azt mondaná, "Nem fogom megmondani neked, hogy hová mész, mennyi időbe fog telni, hová jutsz el és milyen lesz ott, de bízz bennem!"?

Ábrahám hitből engedelmeskedett. Elhagyta az otthonát és elment egy másik országba. Kiállta a próbát. Te is kiállnád ezt a próbát? 

Lehet, hogy épp most is egy ilyen próba alatt vagy. Tudod, hogy ott kellene hagynod a jelenlegi állásodat, de nem tudod, hová menj.  Vagy Isten azt akarja, hogy add el a házad, viszont téged odaköt minden családi emlék. Talán még nem mondta meg neked, hogy hová költözz.

Isten próbára teszi a jellemed. Azt akarja, hogy mutasd meg és növeld a hited azáltal, hogy engedelmeskedsz neki – akár tudod, hogy hová jutsz el, akár nem.

A Zsidókhoz írt levél 11. része ezt mondja még Ábrahámról: "Még akkor is, amikor elérte azt a földet, melyet Isten megígért neki, hitből élt ott, és mint egy idegen, sátrakban élt. És Izsák és Jákob is, akik szintén ugyanezt az ígéretet örökölték. Ábrahám nagy bizalommal és örömmel várta, hogy lesz egy város, aminek örökkévaló alapjai vannak, egy város, amit Isten tervezett és épített" (NLT fordítás).

Hitben fogod leélni az életed te is. És nem számít, hogy hova vezet Isten, itt a Földön sehol sem lesz örök otthonod. Azonban Isten ígéretében bízhatsz. Bizalommal és örömmel várhatod, hogy lesz egy örök otthonod, ahol Ővele fogsz élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mikor mondta neked Isten, hogy változtass valamin az életedben, de nem mondta meg, hogy mi lesz utána? Te mit tettél?
  • Mivel a Föld nem az otthonunk, hitből kell élnünk egész életünkben.  Mit gondolsz, igaz ez a te életedre?
  • Épp most hogyan teszi próbára Isten a hitedet? A Biblia mely ígéretében tudsz most bízni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.02.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása