Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kezdd a testeddel, ha változtatnál az életeden

2022. május 15. 03:00 - Lencsés Tamás

„Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul” (Róm 12,1)

Ahhoz, hogy életed bármely területén változás történjen, legyen ez akár pénzügyi, érzelmi, tanulási, mentális vagy kapcsolati, a változást a testeddel kell kezdened.

A tested befolyásolja a viselkedésedet. Az izmaid befolyásolják a hangulatodat és a motivációdat. A fiziológiád valóban hatással lehet a pszichológiádra.

Pál apostol Rómaiaknak szánt levelének 12.-ik fejezetében található első verse azt mondja: „Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul”.

Az élő áldozattal az a probléma, hogy dönthet úgy, hogy lejön az oltárról. Az emberek állandóan ezt teszik. Felajánlod magad Istennek, aztán visszavonod azt. A testedet élő áldozatként felajánlani nem olyasmi, amit csak egyszer kell megtenned. Naponta négyszer, ötször, vagy akár tízszer is egy nap!

Mi tehát a te "okos istentiszteleted"? A Biblia három dolgot sorol fel, amit a testeddel tehetsz istentiszteleti cselekedetként.

Tisztítsd meg a tested. A Biblia azt mondja a 2Kor 7,1-ben: „Mivel tehát ilyen ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé megszentelődésünket!”. A tested megtisztításának két fő módja van. Először is, megtisztíthatod a testedet azzal, hogy ellenőrzöd, mit engedsz be az elmédbe azáltal, hogy mit nézel és hallgatsz. Azzal is megtisztíthatod a testedet, hogy jól választod meg mit eszel és iszol.

Gondoskodj a testedről. Az Ef 5,29 azt mondja: „Senki sem gyűlöli a saját testét, hanem táplálja és gondozza azt, ahogy Krisztus is gondozza a gyülekezetet” (NLT fordítás). Mindenfajta változás energiát igényel. Ahhoz, hogy legyen energiád, gondoskodnod kell a testedről. A tested jó fizikai állapotban tartása Isten imádatának egyfajta cselekedete.

Uralkodj a tested felett.Mindegyikőtöknek meg kell tanulnia, hogy a saját testét szent és tiszteletreméltó módon irányítsa” (1Thessz 4,4 szabad fordítás). Nincs okunk azt mondani: "Nem tehettem róla"! Megtanulhatsz uralkodni a tested felett.

Tudod, hogy itt az ideje változtatni az életeden, de azon tűnődsz, hol kezdd el? Kezdd a testeddel! Tisztítsd meg, ápold és irányítsd. Ha meg akarod változtatni az életed, változtasd meg a tested.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen gyakorlati módja van annak, hogy Istent a testeddel tisztelhesd ma?
  • Milyen apró dolgokon kell dolgoznod, hogy uralni tudd a testedet? Milyen nagy dolgok vannak?
  • Hogyan táplálja és gondozza Krisztus a gyülekezetet (Ef 5,29)? Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy te is ugyanezt tedd a testeddel?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.08.)

Szólj hozzá!

Az istenfélő célok három jellemzője

2022. május 14. 03:00 - Mapetso

goal.jpg"Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt" Zsidók 11,6 (NIV)

Istent érdekli, hogy milyen célokat tűzöl ki magad elé. Valójában három dolgot akar a céljaidtól:

Az istenfélő célok kihívást jelentenek a hited számára. A Biblia azt mondja: "Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt" (Zsidók 11,6 NIV). Ahhoz, hogy Istennek tetsző legyél, olyan célokat kell kitűznöd, amelyek hitet igényelnek. Más szóval, olyan célokat kell kitűznöd, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy egyedül elérd őket.

Ha nagy célt tűzöl ki, Isten is nagyban fog munkálkodni. Ha közepes méretű célt tűzöl ki, Isten közepes módon fog dolgozni. Ha kis célt tűzöl ki, Isten is kicsiben fog dolgozni.

A célok megnövelik a hitedet. Megerősítik, hogy bízol Istenben, de egyben kijelentések is arról, hogy mennyire bízol Istenben. A Biblia azt mondja: "Legyen a ti hitetek szerint!" (Máté 9,29 NIV).

Az istenfélő célok fejlesztik a jellemedet. Amikor olyan célt tűzöl ki magad elé, amely hitet igényel, akkor az út folyamán változol azon dolgozva, hogy elérd a célt.

Többezer filmnek is ez a cselekménye: a szereplők célja egy háború megnyerése, egy holdraszállás vagy a Mount Everest megmászása. A film során a szereplők akadályokkal szembesülnek a cél elérése előtt, és ennek következtében megváltozik a jellemük. Felnőnek.

Isten azt akarja, hogy te is felnőj. Amikor meghalsz, nem viszed magaddal a mennybe az elért eredményeidet. De a jellemedet magaddal viszed. Az istenfélő célok olyan jellemet fejlesztenek, amilyet Isten szeretne, hogy legyen.

Pál apostol azt mondja: "Nem azt mondom, hogy már most olyan vagyok, amilyennek Isten akarja, hogy legyek. Még nem értem el azt a célt. De továbbra is azon vagyok, hogy elérjem és magamévá tegyem. Krisztus azt akarja, hogy ezt tegyem. Ez az oka annak, hogy én Krisztusé lettem" (Filippi 3,12 ICB).

Az isteni célok reményt adnak. Egyszer olvastam egy tanulmányt holokauszt-túlélőkről, akik megjárták a haláltáborok poklát. Hogyan élték túl? Mindegyikükben volt valami közös: volt valami, amire számíthattak.

Az isteni célok okot adnak arra, hogy kitarts, még a legnehezebb időkben is. Jeremiás 29,11-ben ez áll: "Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek." (NIV).

Ha vannak céljaid, akkor van reményed arra, hogy tovább haladj előre, még akkor is, amikor úgy érzed, hogy fel akarod adni.

Nem tudom, min mész ma keresztül. De nem számít, milyen az életed, szükséged van egy isteni célra. Ennek követése kihívás elé állítja a hitedet, fejleszti a jellemedet, és építi a reményedet.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan árulják el a céljaid, mennyire bízol Istenben, hogy nagy dolgokat tesz az életedben?
  • Mikor láttad, hogy Isten megnövelte a jellemedet, miközben egy célt követtél?
  • Az életed mely területén van szükséged ma reményre?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.07)

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Szólj hozzá!

Hitben dolgozz a céljaidért, ne félelemben!

2022. május 13. 03:00 - gerbeaud

„Maga az ÚR vonul majd előtted, ő maga lesz veled. Nem hagy cserben téged, és nem hagy el: ne félj hát, és ne rettegj!" (Mózes ötödik könyve 31,8)

Egy nagy cél kitűzése elsőre izgalmas lehet – és nyomasztó. Valóban, egy nagy célra tekintve magad előtt félelmet kelthet. Így akkor hogyan válaszolhatsz hittel a félelem helyett? Íme négy módszer.

Fogadd el Isten jelenlétét!

Biztos lehetsz abban, hogy Isten veled van, és életed minden körülményén és helyzetén dolgozik, beleértve a nagy céljaidat. A Biblia ezt mondja: „Maga az ÚR vonul majd előtted, ő maga lesz veled. Nem hagy cserben téged, és nem hagy el: ne félj hát, és ne rettegj” (Mózes ötödik könyve 31,8)

Figyeld Isten munkájának jeleit az életedben!

Minél nagyobb az álom, annál tovább tart azt megvalósítanod. Lehet, hogy először nem veszed észre a munkád gyümölcsét, de keresd a földből kinövő kis hajtásokat! Isten munkálkodik akkor is, amikor ez nem nyilvánvaló. Ha bízol Isten munkálkodásában, az segít elkerülni a félelmet és a csüggedést. Dolgozz tovább Istentől kapott célod felé, és meg fogod tapasztalni Isten áldását.

Támaszkodj Isten bibliai ígéreteire!

Amikor kitűzöl egy célt, ne a problémákra összpontosíts, hanem az ígéretekre! Keress egy ígéretet Isten Igéjében, amely elvezet a célodhoz.

A Teremtés könyve meséli el azt a történetet Ábrahámról, aki nagy célt tűzött ki legfőbb szolgájának: utazzon el egy távoli vidékre, hogy feleséget találjon Ábrahám fiának. A szolga azon kezd tűnődni, hogy képes lesz-e teljesíteni. Ábrahám azonban megnyugtatja szolgáját azzal, hogy elmondja neki azt az ígéretet, amit Istentől kapott: „Az ÚR [...] elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozhass feleséget a fiamnak” (Mózes első könyve 24,7).

Ha van egy Istentől kapott célod, amely egy ígérethez kötődik a Bibliában, akkor hittel várhatsz arra, és nem félelemben, bízva abban, hogy Isten beváltja ígéreteit.

Higgy Isten terveinek jóságában!

Honnan tudod, hogy Isten tervei jók? A Biblia több mint 7000 ígéretet tartalmaz Isten jóságáról feléd, mert azt akarja, hogy megtanulj bízni benne, hogy higgy és ne félj!

Lehetséges, hogy Isten nem küld angyalt, aki az utat mutatja, amikor a célod felé haladsz, de ez rendben van – nincs szükséged angyalra! Isten több tucatszor mondja a Szentírásban: „Veled vagyok, bárhová mész.”

Bármilyen nagy célt tűzött is eléd Isten ma, válaszolj hittel a félelem helyett, miközben figyeled a munkálkodásának jeleit az életedben, és hiszel az irántad való jóságában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor ösztönöztek Isten munkálkodásának apró jelei az életedben arra, hogy haladj tovább egy tőle kapott cél felé?
  • Melyik konkrét bibliai ígéret ösztönözhet arra, hogy ma egy Istenhez mérhető célt tűzz ki magad elé?
  • Hogyan változtathatja meg az általad kitűzött célt az az ígéret, hogy Isten mindig veled van?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.06.)

Szólj hozzá!

Gyakorold a hitet célok kitűzésével!

2022. május 12. 03:00 - gabormel

my-vision-is-cloudy-is-it-cataracts_1.jpg

„Az értelmes ember bölcs cselekvésre törekszik, de a bolond sok irányba elindul.” (Péld 17,24 GNT)

A legtöbb esetben, amit napi szinten csinálsz, öt perc múlva már nem is számít, még kevésbé öt év múlva. Lehet, hogy fáj bevallani, de te – mint ahogy mindenki más – sok olyan dolgot teszel, ami valójában nem is számít.

Ahhoz, hogy elérd az álmaidat, el kell döntened, mi számít igazán, és mi fog az életedben maradni. Ezután koncentrálj erre! A Biblia azt mondja: „Az értelmes ember bölcs cselekvésre törekszik, de a bolond sok irányba elindul.” (Péld 17,24 GNT)

Miután rájöttél, hogy mi a legfontosabb, tűzz ki elég nagy célokat ahhoz, hogy hitre legyen szükséged! Jézus azt mondja Máté evangéliuma 9. fejezetében, hogy meg fog áldani, amennyire szeretnéd. Áldása a hited nagyságától függ. Ezt mondja: „Legyen hited szerint!” (Mt 9,29 NIV)

Isten azt mondja, hogy válaszd ki a poharadat – és ő majd megtölti. Akár egy kis teáscsészéd, akár egy 5 literes kancsód vagy 100 literes hordód van, Isten a te hited szerint fogja megtölteni. Isten iránti bizalmad határozza meg azt, hogy mennyire fog megáldani.

Hitet gyakorolsz azáltal, hogy célokat tűzöl ki az álmod megvalósítása felé vezető úton. Kijelölsz egy célt, amikor azt mondod: „Istenem! Hiszem, hogy azt mondod, hogy akaratod szerint ezt egy adott időpontig teljesítsem. Ez nagyon megterhelő számomra, de hiszek abban, hogy ezt kell tennem.”

Mi a hitben való célkitűzés? Ez lenne:

  • Középpontba helyezett: Ez konkrét – valami, ami mérhető.
  • Elérhető: Lehetséges és praktikus. Ha irreális célt tűzöl ki, nem fogod elérni.
  • Egyéni: Személyes. Nem szabhatsz célokat másoknak. A saját céljaid felett rendelkezel, nem valaki másé felett.
  • Nyomon követhető: A célnak határidőre van szüksége. Amelyik célnak nincs dátuma, az nem cél.
  • Szívből jövő: Soha ne tűzz ki olyan célt, amiért nem vagy szenvedélyes! Csak azokat a célokat fogod elérni, amiket valóban el is akarsz érni.

Vannak olyan álmaid, amiket a halottakért feladtál? A célok új életet fognak nekik adni. Vess egy pillantást azokra az álmokra, amikről lemondtál! Tegyél hozzá egy célt, és nézd meg, mire képes Isten!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért gondolod, hogy a célok segítenek elérni az álmaidat?
  • Mi teszi nehézzé az álmaiddal kapcsolatos célkitűzéseket?
  • Milyen célokat tűzhetsz ki egy meg nem valósult álmodhoz az életedben? Írd le céljaidat, és fontold meg, hogy megosztod ezeket másokkal!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.05.)

Szólj hozzá!

Hogy elérd az álmodat, add fel!

2022. május 11. 03:00 - Erika1832

20_sail-ing_business_cup_1400x789_foto_kopaszbalazs_6-900x506.jpg

„Megtanultam a titkot, hogy minden helyzetben éljek, akár teli gyomorral, akár üres gyomorral, akár bőséggel, akár kevéssel. Mert mindent meg tudok tenni Krisztus által, aki erőt ad nekem.” (Fil 4,12–13 NLT)

Soha nem fogod elérni az álmodat, amíg meg nem tanulod feladni azt. Ellentmondásosan hangzik, de igaz! Ha az álmodról van szó, mindig az a legbiztosabb döntés, amit valaha is meghozhatsz, ha átadod azt Jézusnak.

Isten általában hat különböző szakaszon viszi át az álmodat. Számtalanszor láttam, hogy ezt teszi – a saját életemben és mások életében is.

  • 1. szakasz: Isten ad neked egy álmot.
  • 2. szakasz: Úgy döntesz, hogy követed az álmot.
  • 3. szakasz: Az álmod késik.
  • 4. szakasz: Az álmod nehézségekbe ütközik.
  • 5. szakasz: Az álmod zsákutcába jut.
  • 6. szakasz: Isten megvalósítja az álmodat.

E szakaszok mindegyikében tovább dolgozol az álmodon. És ezzel egyidőben Isten is dolgozik rajtad.

Isten mindennél jobban azt akarja, hogy bízz benne. Pál apostol ezt így mondja: „Megtanultam a titkot, hogy minden helyzetben éljek, akár teli gyomorral, akár üres gyomorral, akár bőséggel, akár kevéssel. Mert mindent meg tudok tenni Krisztus által, aki erőt ad nekem.” (Fil 4,12–13 NLT)

A Biblia határozottan kijelenti, hogy bármit megtehetsz, amíg azt Isten segítségével teszed, vagy ahogy Pál mondja: „...Krisztus által, aki erőt ad nekem.” Sokkal többre lesz szükséged, mint pozitív gondolkodás, amint az Istentől kapott álmaidat követed. Szükséged lesz Isten hatalmára.

Sokan olvassák az egyik motivációs könyvet a másik után, mégsem jutnak előre az álmaik felé. Ez azért van, mert nincs szükséged erősebb motivációra. Isten természetfeletti segítségére van szükséged.

Próbáltad már saját erődből elérni, hogy az álmaid vitorlát bontsanak? Ha igen, garantálom, hogy nem jutsz semmire – legalábbis azokban az álmokban, amelyek igazán számítanak az életedben. Amikor te vagy az egyetlen, aki hajtja, a szél eláll.

Add át az álmaidat Istennek! Hadd adjon nekik hatalmat, hogy vitorlát bontsanak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent átadni Jézusnak az álmaidat?
  • Miért olyan nehéz belegondolni abba, hogy átadod az álmaidat Jézusnak? Mit gondolsz, mitől félsz?
  • Az álmod melyik területét nem adtad át Jézusnak? Hogyan nézne ki, ha ezt ma átadnád neki?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása