Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kezdd a testeddel, ha változtatnál az életeden

2022. május 15. 03:00 - Lencsés Tamás

„Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul” (Róm 12,1)

Ahhoz, hogy életed bármely területén változás történjen, legyen ez akár pénzügyi, érzelmi, tanulási, mentális vagy kapcsolati, a változást a testeddel kell kezdened.

A tested befolyásolja a viselkedésedet. Az izmaid befolyásolják a hangulatodat és a motivációdat. A fiziológiád valóban hatással lehet a pszichológiádra.

Pál apostol Rómaiaknak szánt levelének 12.-ik fejezetében található első verse azt mondja: „Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul”.

Az élő áldozattal az a probléma, hogy dönthet úgy, hogy lejön az oltárról. Az emberek állandóan ezt teszik. Felajánlod magad Istennek, aztán visszavonod azt. A testedet élő áldozatként felajánlani nem olyasmi, amit csak egyszer kell megtenned. Naponta négyszer, ötször, vagy akár tízszer is egy nap!

Mi tehát a te "okos istentiszteleted"? A Biblia három dolgot sorol fel, amit a testeddel tehetsz istentiszteleti cselekedetként.

Tisztítsd meg a tested. A Biblia azt mondja a 2Kor 7,1-ben: „Mivel tehát ilyen ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé megszentelődésünket!”. A tested megtisztításának két fő módja van. Először is, megtisztíthatod a testedet azzal, hogy ellenőrzöd, mit engedsz be az elmédbe azáltal, hogy mit nézel és hallgatsz. Azzal is megtisztíthatod a testedet, hogy jól választod meg mit eszel és iszol.

Gondoskodj a testedről. Az Ef 5,29 azt mondja: „Senki sem gyűlöli a saját testét, hanem táplálja és gondozza azt, ahogy Krisztus is gondozza a gyülekezetet” (NLT fordítás). Mindenfajta változás energiát igényel. Ahhoz, hogy legyen energiád, gondoskodnod kell a testedről. A tested jó fizikai állapotban tartása Isten imádatának egyfajta cselekedete.

Uralkodj a tested felett.Mindegyikőtöknek meg kell tanulnia, hogy a saját testét szent és tiszteletreméltó módon irányítsa” (1Thessz 4,4 szabad fordítás). Nincs okunk azt mondani: "Nem tehettem róla"! Megtanulhatsz uralkodni a tested felett.

Tudod, hogy itt az ideje változtatni az életeden, de azon tűnődsz, hol kezdd el? Kezdd a testeddel! Tisztítsd meg, ápold és irányítsd. Ha meg akarod változtatni az életed, változtasd meg a tested.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen gyakorlati módja van annak, hogy Istent a testeddel tisztelhesd ma?
  • Milyen apró dolgokon kell dolgoznod, hogy uralni tudd a testedet? Milyen nagy dolgok vannak?
  • Hogyan táplálja és gondozza Krisztus a gyülekezetet (Ef 5,29)? Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy te is ugyanezt tedd a testeddel?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása