Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

6 napon át dolgozz, majd pihenj!

2023. január 14. 03:00 - Dalma.

 

blogger-2838945_1920.jpg

 

"Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja."  Mózes 2. 20:9-10

A Bibliában a nyugalom napját, szombatnak nevezik. Ez ugyanis egy szabadnap a munka alól - és nem csak a munkahelyeden.

Isten a nyugalom napját nem a saját javára teremtette. Valójában a te érdekedben: "A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért" (Márk 2,27). Isten azért adta a pihenőnapot, hogy ne égj ki!

Számtalan ember, azonban, figyelmen kívül hagyja a nyugalom napjának jelentőségét. Ha nem törődünk Isten törvényeivel, kinek esik bántódása? Nem Istennek. Ha figyelmen kívül hagyod, hogy szükséged van pihenésre, előbb-utóbb kimerült és túlterhelt leszel.

Különösen nehéz lehet pihenőnapot, szombat-napot tartani, ha például vállalkozó vagy, esetleg éppen távmunkában dolgozol. Ha saját magad nem iktatsz be pihenőnapot a hét során, soha nem lesz pihenésre használt szüneted.

Nem számít, hogy milyen munkakörülmények között dolgozol, mint ahogy az sem, hogy a hét melyik napján tartod a szombat pihenőnapot. Csak az a fontos, hogy pihenj meg! Ahogy a hét minden más dolgát is beütemezed, úgy a pihenőnapot is be kell tervezned.

Mit kellene tenned szombat-napi pihenőnapodon?

Pihentesd a tested
A francia forradalom idején, az akkori kormány vezetői eltörölték a vasárnapi pihenőnapot, azonban később visszaállították, mert az emberek egészségi állapota egyre csak romlott. Talán azt gondolod: "Bűntudatom van, amikor pihenek". Kövesd Jézus példáját. Ő nem érezte magát bűnösnek, amiért megpihent; Ő a pihenőnapot kiemelt fontosságúnak tartotta.

Töltődj érzelmileg is
Érzelmileg sokféleképpen töltődhetsz fel: csendben, vagy egyedül, vagy feltöltő kikapcsolódással, vagy emberekkel töltött idővel.

Gondozd a lelked
Egy dicsőítés, egy istentisztelet megfelelő perspektívába helyezi a lelkedet és az életedet. Ez történhet templomi istentiszteleten vagy az Istennel csendességben eltöltött idővel.

Ha megfogadod Isten parancsát, hogy tartsd meg a szombatot, a nyugalom napját, szerinted mi fog változni? Valójában több időd lesz. A Példabeszédek 14:30 szerint: " A megszelíditett szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat.

Emlékezz: neked már nem kell semmit senkinek sem bizonyítanod. Még Istennek sem kell bizonyítanod értékességedet, mert te már most végtelenül értékes vagy számára.

Azért tartsd meg a szombatot, a nyugalom napot, hogy meg tudj pihenni Isten jóságában és szeretetében.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Minden héten 168 óra áll rendelkezésedre. Szánj néhány percet arra, hogy feljegyzed, hetente mennyi időt fordítasz a különböző tevékenységekre (munka, alvás, étkezés, vezetés, fizikai aktivitás, szellemi tevékenység, családi idő, hobbi stb.)! A 168 órából vond le az időket, és nézd meg mi az eredmény!
  • Vizsgáld át a feljegyzéseket, amiket arról készítettél, hogy hetente hogyan, mivel töltöd az idődet! Hány órát dolgozol hetente? Mit gondolsz, hány órát kellene dolgoznod? Mire jut túl sok vagy túl kevés az idődből?
  • A napirendedben hol és hogyan tudod prioritássá tenni az alvást és az Isten által rendel szombat-nap, azaz a nyugalom nap megtartását?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.07)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása