Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hihetsz a Bibliában

2023. június 11. 03:00 - Szíj Melinda

profeta.jpg

„Sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szóltak az Istentől küldött emberek."

(2 Péter 1,21).

A Biblia a történelem legolvasottabb könyve. Emellett a legkeresettebb és a legtöbb nyelvre lefordított írás is a világtörténelemben.

Sőt még annál is több: Isten szava is egyben – Isten valóságos ihletése. Ahogyan Pál második levele Timóteushoz fogalmaz a 3. fejezet 16. versében: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre.”

Mindez azt jelenti, hogy a Biblia nem pusztán csak szép eszmék tárháza, hanem Isten hozzánk intézett Igéje. Az egyik ok, amiből tudhatom, hogy a Biblia igaz és hiteles, hogy ezer és ezer olyan prófécia található meg benne, amely a történelem során már beteljesedett. Igen a Biblia minden egyes jövendölése már vagy pontosan úgy vált valóra, ahogyan azt Isten előre kijelentette, vagy majd valamikor a jövőben fog bekövetkezni. 

A Biblia több mint 300 próféciát említ csak magáról Jézusról – és valamennyit évezredekkel a születése előtt jegyezték fel. A Biblia megjövendölte, mikor, hol és miként fog világra jönni. Nem manipulálhatta saját születését előre, csak hogy beteljesítse e próféciákat.

A Biblia azt is megírta előre, hogyan fog Jézus meghalni. Évezredekkel Jézus halála előtt Dávid az egyik zsoltárban leírja Jézus halálát a kereszten. Nem használta a „keresztre feszítés” szavakat, mivel akkoriban még nem volt ismert ez a kifejezés. Hosszú idővel azelőtt, hogy a rómaiaknak egyáltalán eszébe jutott volna embereket keresztre feszíteni, Dávid már írásba foglalta azt.

Egyedül csak Isten lehetett mindennek tudója.

Mi a valószínűsége annak, hogy ha én 300 jóslatot fogalmazok meg rólad, azok mindegyike be is teljesül? Annyira mérhetetlenül kicsi, hogy nem tudnád számszerűsítve kifejezni. Több hit kell ahhoz, hogy úgy gondold, a Biblia próféciái véletlenek voltak, mintsem hinni, hogy Isten maga tervezte el azokat.

A Biblia ezt mondja: „sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szóltak az Istentől küldött emberek.” (2Péter 1,21).

A bibliai időkben senki nem akart próféta lenni. Az volt a  törvény Izraelben, hogy Isten prófétája minden jövendölése 100%-osan be kell, hogy teljesedjen. Ha csak egyszer is tévedtél, hamis prófétaként tekintettek rád, és halállal lakoltál volna. Jobb tehát, ha beigazolódik, amit a próféta mond!

Márpedig a bibliai próféciák – egytől egyig – beigazolódtak. Bízhatsz a Bibliában, mert amit a Biblia jövendöl, az valóra válik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • A bibliai próféciák mellékesnek illetve jelentéktelennek tűnhetnek az életedben. Mit gondolsz, Isten miért várja tőled mégis, hogy tanulmányozd, értelmezd őket és foglalkozz velük?
  • Hiszel benne, hogy a Biblia igaz? Hogyan tart fogva a kétség attól, hogy meghalld, amit Isten akar mondani neked?
  • Hogyan hasznosítod a Bibliát a mindennapjaidban? Csak arra használod, hogy bátorságot meríts belőle, vagy eszköze a feddésnek, megjobbításnak és az nevelésnek is az életedben?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása