Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az, hogy "miért" imádkozol, sokkal fontosabb, mint az "amiért" imádkozol

2023. szeptember 10. 03:00 - Besther

fountain-3412242_1280.jpg"Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni." (Jak 4,3)

Isten meg akarja áldani az életedet és nézni, ahogy te is megáldod mások életét ugyanazokkal a jótéteményekkel, amelyeket ő ad neked. Valójában, az egyik feltétele a megválaszolt imának az, hogy hajlandóak vagyunk Isten áldásait felhasználni a kevésbé szerencsések megsegítésére.

A Példabeszédek 21,13 ezt mondja, "Aki bedugja fülét a nincstelen segélykiáltására, annak sem válaszolnak majd, amikor ő kiált."  Isten azt mondja, hogy ha figyelmen kívül hagyod a körülötted lévőket, akik nyilvánvalóan nehéz helyzetben vannak, akkor nincs értelme elvárni tőle, hogy kisegítsen a saját nehézségeidből.

Isten azt akarja, hogy olyan légy, mint ő, Isten pedig a szeretet. Az egyik módja, hogy bizonyítsd, hogy van benned szeretet az, ha kész vagy nagylelkű lenni másokkal szemben. A gondviselés elve az egész Szentíráson végigvonul: Isten azért áld meg minket, hogy áldássá váljunk mások számára.

Például, kérhetsz jó egészséget Istentől, de aztán mit fogsz kezdeni az egészséges testeddel, miután megkaptad? Csak azért imádkozol, hogy magadon segíts vagy azért imádkozol, hogy másoknak is tudj segíteni? Amikor azt kéred Istentől, hogy áldja meg a vállalkozásod vagy karriered, akkor készen állsz arra, hogy Isten áldásából egy darabot visszaadj? 

A Biblia ezt mondja a Jakab 4,3-ban, "Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni." Az imádságban fontos a motiváció. Az, hogy miért imádkozol, sokkal fontosabb, mint az, amiért imádkozol.

Lehetséges jó dologért imádkozni rossz motivációval? Biztosan. Nem azt mondom, hogy soha ne imádkozz magadért. Jézus ezt mondja imaként, "mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma". (Mát 6,11) De ellenőrizd a motivációd. Készen állsz arra, hogy az áldást megoszd másokkal, vagy felhalmozod magadnak?

Istent nem érdekli egyszerűen az önzésed kielégítése. Az imádság feltételei: legyen őszinte kapcsolatod Istennel, megbocsátó hozzáállásod más emberekhez és hajlandóságod megosztani Isten áldásait másokkal. Isten szeret téged, ezért megtanít hatékonyan imádkozni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Milyen módon láttad már, hogy Jézus egy követője Isten áldásait használja mások megáldására? Hogyan érintette ez az életed, vagy valaki más életét?
  • Hogy áldott meg Isten téged? Hogyan tudod ezeket az áldásokat megosztani másokkal? 
  • A következő elcsendesedésedben gondolj a motivációdra, míg imádkozol. Ha Isten megadja neked azt, amit kérsz, hajlandó vagy megosztani azokat másokkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.03.)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása