Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor újrakezdést kérsz Istentől, légy konkrét

2023. március 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

 „Nézzetek magatokba alaposan. Vizsgáljátok meg, hogy hitben éltek-e.” (2Kor 13,5, NCV)

Újrakezdés - idézetek

Semmi sem változik addig, amíg nem vagyunk konkrétak egy változással kapcsolatban. Bármikor kérheted Istentől, hogy újrakezdhesd az életed, de ne csak azt mondd, hogy  „Istenem, azt akarom, hogy változtass meg engem.” Ő tudni akarja, hogy min szeretnél változtatni pontosan!

Egyetlen problémát sem oldhatsz meg addig, amíg először nem azonosítod be mint problémát – és ez azt jelenti, hogy el kell ismerned, hogy vannak problémák az életedben. Minél pontosabban beszélsz arról, hogy mit kérsz Istentől, hogy megváltozzon az életedben, annál hamarabb megtörténik.

A Biblia ezt mondja: „Nézzetek magatokba alaposan. Vizsgáljátok meg, hogy hitben éltek-e.” (2Kor 13,5, NCV)

Hol van szükséged újrakezdésre? Mit szeretnél, ha Isten megváltoztatna az életedben, hogy új életet kezdhess?

Esetleg az Istennel való kapcsolatodat? Ha valaha is volt olyan időszak az életedben, amikor közelebb érezted magad Istenhez, mint most, akkor újrakezdésre van szükséged.

Vagy talán a testeddel kapcsolatban van szükséged újrakezdésre? Segítségre van szükséged, hogy megváltozzon az anyagcseréd, a fizikai erőnléted vagy egy krónikus betegséged? Segítséget kérhetsz Istentől ezekhez! 

Újra kellene talán gondolnod az életedben a dolgok fontossági sorrendjét? Elkezdted az idődet olyan dolgokkal tölteni, amelyekről tudod, hogy nem igazán fontosak? Új kezdésre van akkor szükséged az időbeosztásoddal kapcsolatban is.

Mi a helyzet valamelyik kapcsolatoddal? Újrakezdésre van szükséged egy megrekedt vagy egy megromlott kapcsolatodban? Kérheted Isten segítségét ebben is.

És mi a helyzet az újrakezdéssel a munkád vagy a karriered területén? Ha most éppen nincs munkád, vagy ha a munkád visszatart abban, hogy Krisztust kövesd, akkor újrakezdésre van szükséged.

Esetleg egy új kezdetre van szükséged abban, hogy miről gondolkozol? Ha olyan gondolataid támadnak, amelyekről tudod, hogy rosszak, vagy amelyeket nem tudsz irányítani, vagy amelyek félelmet keltenek benned, akkor Istenre van szükséged, hogy segítsen helyreállítani a gondolkozásodat, és adjon neked új gondolatokat.

Lehet, hogy új kezdetre van szükséged a szokásaiddal, a szülői szerepeddel, az időbeosztásoddal, a pénzügyeiddel vagy akár a vágyaiddal, álmaiddal kapcsolatban.

Bármilyen területen is van szükség újrakezdésre az életedben, csak kérd Istent – ​​és légy konkrét!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy konkrétan megfogalmazd, hogy milyen területen van szükséged újrakezdésre az életben, ha Ő már úgyis tud róla?
 • Hogyan segíthet egy megbízható keresztény barátod felismerni, hogy milyen területen lehet talán szükséged újrakezdésre?
 • A mindennapi nyüzsgésben nem könnyű odafigyelni arra, hogy az életünk milyen területeire kellene több figyelmet fordítani.  Neked mit kell tenned ahhoz, hogy félre tudj vonulni egy olyan helyre, ahol át tudod gondolni, hogy az életedben hol van szükséged új kezdetre? 

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.03.24.)

Szólj hozzá!

Az első lépés az újrakezdéshez

2023. március 30. 03:00 - Anika Enikő

„Felejtsd el, ami korábban történt, és ne gondolj a múltra. Figyeld az új dolgot, amit cselekedni fogok. Ez már történik is, nem látod?” ( Ézsaiás 43,18-19  NCV fordítás)

 A múltad terméke vagy. Életed jó és rossz dolgai formáltak. De nem vagy a múltad foglya – lehetsz szabad!

Erről szól a kereszténység. Jézus Krisztus által újjászülethetsz és új életet kezdhetsz. Jézus lehetővé teszi, hogy megnyomd az újrakezdés gombot, és kapsz egy második esélyt.

Ezt mondja Isten a múltadról: „Felejtsd el, ami korábban történt, és ne gondolj a múltra. Figyeld az új dolgot, amit cselekedni fogok. Már történik is, nem látod?” (Ézsaiás 43,18,19 NCV).

Isten nem akarja, hogy folyton a múltba nézz. Ha mindig a visszapillantó tükörbe nézel, akkor karambolozni fogsz! Csak úgy tudsz előre menni, hogy a jelenre koncentrálsz, és előre nézel a jövőre.

Életed hátralévő része a jövőben van, nem a múltban. A múltad elmúlt, vége van. Nem változtathatsz rajta, ezért ne foglalkozz vele. Ehelyett kérd Istent, hogy kezdjen valami újat benned.

Talán úgy érzed, hogy most semmi új nem történik az életedben. Tudod miért? Azért mert nem kéred. A Jakab levele 4. részének 2. verse ezt mondja: „Nincs meg, amit akartok, mert nem kéritek Istentől” (NLT fordítás). Nézd meg újra, mit mond ez a vers: nincs meg, mert nem kéred.

Ha még soha életedben nem kérted Istent, hogy újrakezdhess valamit, akkor csak ennyit kell mondanod: „Istenem, szükségem van arra, hogy újrakezdhessem. Elrontottam. Hibákat követtem el, és szükségem van az újrakezdésre.”

Ez az első lépés az újrakezdéshez: Istentől kell kérned!

Mindenki életében szükség van az újrakezdésre, mert az élet nehéz, és mindannyian követünk el hibákat. Készen állsz arra, hogy Isten valami újat tegyen az életedben? Kérd tőle, hogy újrakezdhess, és Ő megújítja az  energiádat, a szellemedet, és új reményt és új szívet ad neked. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

 • Milyen egészséges szokást kell kialakítanod, amely segít, hogy a múlt helyett a jövőre figyelj?
 • Mit gondolsz, életed során hányszor kérheted Istentől, hogy segítsen újrakezdeni?
 • Milyen jelek utalhatnak arra, hogy eljött az ideje az újrakezdésnek az életedben?

Nem számít, mit tettél vagy honnan jössz, helyed van Isten örökkévaló családjában, amely készen áll és vár rád. A meghívás érvényes, az ajtó tárva nyitva áll. Csak higgy és fogadd el.

Bízz Istenben és az Ő kegyelmében. Valld meg bűneidet, és kérd Istent, hogy bocsásson meg neked. Higgy Jézus ígéreteiben, abban,  hogy az üdvösség ingyenes és mindenki számára rendelkezésre áll, aki elfordul a bűneitől, és vállalja, hogy Uraként és Megváltójaként követi Jézust. Alázatosan kérd Istent, hogy fogadjon be örök családjába.

Kész állsz? Akkor kezdheted ezzel az imával: „Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot kell adnom neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon a bűneimért, hogy ne kelljen nekem kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram. Én soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy egy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vállaltad. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, ments meg engem. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy betartod ígéretedet és azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A fájdalmadat formáld bizonyságtétellé!

2023. március 29. 03:00 - Anika Enikő

 

“Mindenben, amit teszünk, megmutatjuk, hogy Isten szolgái vagyunk azáltal, hogy türelmesen elviseljük a bajokat, a megpróbáltatásokat és a nehézségeket.” 2 Kor 6,4 (GNT fordítás)

Gyakran azt gondoljuk, hogy a világot a sikereink nyűgözik le, és az, hogy hogyan élvezzük a jólétünket. De valójában jobban lenyűgözi az embereket az, hogy hogyan kezeljük a viszontagságokat.

Amikor fájdalmat élsz át, a körülötted lévő nem hívő emberek figyelnek téged és arra kíváncsiak, hogy egy keresztény hogyan küzd meg olyan fájdalmakkal, amiket ők is átélnek. Másképp, mint ők?

Az igazság az, hogy nekünk  hívőknek is ugyanolyan fájdalmaink, nehézségeink vannak, mint mindenki másnak; csak éppen a vigasztalást más forrásból kapjuk.

A sikereidtől nem leszel hiteles, hanem sokkal inkább a szenvedéseid tesznek hitelessé. Minél őszintébb és sebezhetőbb vagy az életedben lévő nehézségekkel kapcsolatban, annál erősebben tudsz hatást gyakorolni az emberek életére.

Pál apostol profi volt abban, ahogy a fájdalmát kimutatta. A Korinusiakhoz írt levelének 6.fejezetében, a 4. versben ezt írja: “Mindenben, amit teszünk, megmutatjuk, hogy Isten szolgái vagyunk azáltal, hogy türelmesen elviseljük a bajokat, a megpróbáltatásokat és a nehézségeket.”(GNT ford.)

Az életeddel kapcsolatos leghatásosabb üzenet a legmélyebb fájdalmadból fog születni. A világnak nem arra van szüksége, hogy olyan keresztényeket lásson, akik tökéletesek, vagy akiknek minden sikerül. Valami igazira és hitelesre van szükségük. Látniuk kell azokat a keresztényeket, akik kitartanak akkor is, amikor fáj, és akik hűségesen járnak Istennel szenvedéseik közben is.

Életed minden területe, ahol fájdalmat tapasztaltál, egy bizonyság. Isten segített már neked kijutni egy komoly adósságból? Ez fájdalmas volt, de egyben tanúságtétel is. Isten segített már türelmesen elviselni a krónikus fájdalmat? Ez is egy tanúságtétel. Bármilyen területen, ahol fájdalmat éltél már át és megtapasztaltad Isten segítségét, az bizonyságtétel.

Ne vesztegesd el a fájdalmaidat. Az emberek körülötted azon mennek keresztül, amin már te is keresztülmentél, és szükségük van a segítségedre. Szükségük van a vigasztalásodra és bátorításodra.

A történelem során Isten szeretete nem Jézus tökéletes életében, beszédeiben vagy csodáiban nyilvánult meg, hanem a szenvedésében.

Amikor hűségesen kitartasz a szenvedések közben is, azt Isten fel tudja használni arra, hogy az valakinek az életére nagy hatást gyakoroljon. Valójában a szenvedés idején való kitartásod lehet a legnagyobb bizonyságtételed.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Mi volt életed három legfájdalmasabb élménye?
 • Mi a három legfontosabb lecke, amit akkor tanultál meg, amikor valami fájdalmon mentél keresztül?
 • Szerinted mi a legjelentősebb különbség a hívők és a nem hívők szenvedése között?

Akarod ma követni Jézust?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben, az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe kerülj: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Efézus 2, 8-9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy elkötelezd életedet Jézusnak, akkor kezd ezzel az imával:

„Drága Istenem! Megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden bűnt és rosszat, amit valaha is tettem, Te megbocsátasz, megismerem az életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba a mennybe.

Bevallom, hogy vétkeztem, és kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hiszem, hogy Te feltámasztottad Őt. A mai naptól fogva bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és Uramként akarom követni Őt. Vezesd életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Miért kell nyíltan beszélned a fájdalmadról?

2023. március 28. 03:00 - Mapetso

castle-g807784f80_1280.jpg"Őszintén beszéltünk nektek; kitártuk a szívünket". 2Kor 6,11 (GNT)

Szeretnél segíteni olyan  embereken, akik szenvednek? Akkor hajlandónak kell lenned megosztani, hogy hogyan figyeltél fel a saját fájdalmadra.

A fájdalom egy figyelmeztető jelzés, amely azt üzeni, hogy valami nincs rendben és oda kell rá figyelni. Valószínűleg sok példát tudnál mondani arra, amikor felfigyeltél rá, hogy valami fáj.

Pál apostol sok fájdalmat élt át az életében, és őszintén beszámolt erről, hogy segítsen másoknak. Amikor azért osztod meg a saját fájdalmadat, hogy segíts másoknak, figyelj a következő három dologra:

Először is, légy nyitott az érzéseiddel kapcsolatban! Nem tudod egyszerre leplezni az érzéseidet és segíteni is másokon. Pál ezt mondta a korinthusi gyülekezetnek: "Őszintén beszéltünk nektek, kitártuk a szívünket" (2Kor 6,11 GNT). Amikor beteg vagy, elmondod másoknak, hogy nem érzed jól magad? Amikor le vagy törve, vagy csüggedt vagy, megnyílsz erről az emberek előtt? Könnyű azt válaszolni, hogy "kösz, megvagyok", de ez soha nem fog egy őszinte kapcsolat eredményezni.

Másodszor, légy alázatos a hibáiddal kapcsolatban! Pál azt mondja a Galataiaknak írt levél 6,5-ben: "Mindegyikünknek viselnie kell a maga hibáit és terheit. Mert egyikünk sem tökéletes!" (TLB fordítás). Mivel tudod, hogy nem vagy tökéletes, ne is próbálj úgy tenni, mintha az lennél! Az embereknek nem arra van szükségük, hogy tökéletes legyél, hanem arra, hogy hiteles légy.

Harmadszor, légy őszinte a félelmeiddel kapcsolatban! Pál ezt mondja a Korinthusiakhoz írt második levelében (12,20): "Bevallom, hogy vannak félelmeim amiatt, hogy amikor eljövök, csalódást fogtok okozni nekem, és én is csalódást okozok nektek" (The Message). Te voltál már elég nyitott ahhoz, hogy megoszd valakivel a félelmeidet, még akkor is, ha ez sebezhetővé tett téged? A legnagyobb keresztény, aki valaha élt, elismerte, hogy vannak félelmei. Ilyen őszinteségre van szükség a hiteles kapcsolatokban.

A körülötted lévő szenvedő embereknek hallaniuk kell arról, hogy milyen küzdelmeken mentél át és hogyan segített meg Isten, de arra nincs szükségük, hogy mindezt szépen becsomagolva hallják tőled.

Mindannyiunknak vannak érzéseink, hibáink és félelmeink. Itt az ideje, hogy megosszuk ezeket, hogy ezzel segítsünk másoknak.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Hogyan vált hasznodra az, amikor valaki megosztotta veled a fájdalmas tapasztalatait?
 • Mi az a fájdalom, amiről úgy gondolod, hogy túl nagy ahhoz, hogy megoszd valakivel? Mit gondolsz, miért engedte meg Isten, hogy átmenj ezen a fájdalmon?
 • Mit gondolsz, hogyan segíthet neked, ha megosztod a fájdalmadat másokkal?

 *(Daily Hope by Rick Waren 2023.03.21.)

Szólj hozzá!

Mi a megváltó szenvedés?

2023. március 27. 03:00 - Mapetso

sunset-g4eee67148_640.jpg

"[Isten] megvigasztal minket minden bajunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat. Amikor ők is bajban vannak, mi is képesek leszünk nekik ugyanazt a vigaszt nyújtani, amit Isten adott nekünk." 2 Kor 1,4 (NLT)

Életed egyik célja, hogy másokat szolgálj. Ráadásul Isten felhasználhatja a fájdalmadat arra, hogy neked segítsen hatékonyabban szolgálni - azáltal, hogy téged tesz fogékonyabbá mások fájdalmára.

A saját fájdalmad empatikusabbá tesz azok iránt, akik ugyanolyan fájdalmat élnek át, mint te. Ahelyett, hogy a saját fájdalmadra összpontosítanál, dönthetsz úgy, hogy mások fájdalmán való segítésre irányítod a figyelmedet.

Jézus meg akarja váltani a szenvedésedet. A megváltó szenvedés az, amikor a benned lévő fájdalmat mások megsegítésére használod. Kayjel, a feleségemmel ezt próbáltuk tenni azzal a fájdalommal, amit a fiunk öngyilkossága miatt érzünk. Matthew halála óta eltelt években nem telt el úgy hét, hogy valaki - barát vagy idegen, ismerős vagy ismeretlen, idős vagy fiatal - ne hívott volna fel minket és ne kért volna segítséget, mert tudják, hogy mi már átéltük ezt, és készek vagyunk megosztani velük Isten vigasztalását.

A Biblia azt mondja: "[Isten] megvigasztal minket minden bajunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat. Amikor ők is bajban vannak, képesek leszünk nekik ugyanazt a vigasztalást adni, amit Isten nekünk adott. Mert minél többet szenvedünk Krisztusért, annál inkább eláraszt minket Isten az ő vigasztalásával Krisztus által. Még akkor is, amikor bajok terhelnek minket, az a vigasztalásért és üdvösségért van! Mert amikor mi magunk is megvigasztalódunk, akkor bizonyára mi is megvigasztalunk titeket. Akkor türelmesen el tudjátok viselni ugyanazt, amit mi szenvedünk" (2Kor 1,4-6 NLT).

Ki lenne alkalmasabb arra, hogy egy gyermeke elvesztését gyászoló szülőt szolgáljon, mint egy másik szülő, aki maga is átélt már ilyen gyászt? Ki alkalmasabb arra, hogy segítsen valakinek, aki függőséggel küzd, mint valaki, aki szintén maga is harcolt már függőséggel? Ki alkalmasabb arra, hogy végigkísérjen valakit egy rákdiagnózison, mint az, aki maga is küzdött már a saját rákjával?

Bármilyen fájdalomtól szenvedsz is most, Isten arra akarja használni, hogy másokon segíts azzal, hogy átadod neki.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Milyen fájdalmat éltél át, amiről úgy gondolod, hogy Isten azt mások szolgálatára akarja használni?
 • Milyen módon tanított meg a szenvedés türelemmel való tűrésre? Ha nem ezt tapasztaltad, akkor kérheted Istent, hogy mutassa meg neked, hogyan kell " türelemmel tűrni" (2Korinthus 1:6), bármilyen fájdalmat is szenvedsz most.
 • Kérd meg Istent, hogy mutasson neked valakit, aki a tiédhez hasonló fájdalommal küzd! Aztán kérd, hogy mutassa meg neked, hogyan járj mellette, és nyújts neki vigaszt.

 

Követni akarod már ma Jézust?

Isten bebizonyította jóságát a Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Ján 3,16)

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beváltja az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, imádkozd el ezt az egyszerű imát:

"Kedves Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban, mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt, mint Urat követni. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

(*Daily Hope by Rick Warren 2023.03.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása