Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért kell nyíltan beszélned a fájdalmadról?

2023. március 28. 03:00 - Mapetso

castle-g807784f80_1280.jpg"Őszintén beszéltünk nektek; kitártuk a szívünket". 2Kor 6,11 (GNT)

Szeretnél segíteni olyan  embereken, akik szenvednek? Akkor hajlandónak kell lenned megosztani, hogy hogyan figyeltél fel a saját fájdalmadra.

A fájdalom egy figyelmeztető jelzés, amely azt üzeni, hogy valami nincs rendben és oda kell rá figyelni. Valószínűleg sok példát tudnál mondani arra, amikor felfigyeltél rá, hogy valami fáj.

Pál apostol sok fájdalmat élt át az életében, és őszintén beszámolt erről, hogy segítsen másoknak. Amikor azért osztod meg a saját fájdalmadat, hogy segíts másoknak, figyelj a következő három dologra:

Először is, légy nyitott az érzéseiddel kapcsolatban! Nem tudod egyszerre leplezni az érzéseidet és segíteni is másokon. Pál ezt mondta a korinthusi gyülekezetnek: "Őszintén beszéltünk nektek, kitártuk a szívünket" (2Kor 6,11 GNT). Amikor beteg vagy, elmondod másoknak, hogy nem érzed jól magad? Amikor le vagy törve, vagy csüggedt vagy, megnyílsz erről az emberek előtt? Könnyű azt válaszolni, hogy "kösz, megvagyok", de ez soha nem fog egy őszinte kapcsolat eredményezni.

Másodszor, légy alázatos a hibáiddal kapcsolatban! Pál azt mondja a Galataiaknak írt levél 6,5-ben: "Mindegyikünknek viselnie kell a maga hibáit és terheit. Mert egyikünk sem tökéletes!" (TLB fordítás). Mivel tudod, hogy nem vagy tökéletes, ne is próbálj úgy tenni, mintha az lennél! Az embereknek nem arra van szükségük, hogy tökéletes legyél, hanem arra, hogy hiteles légy.

Harmadszor, légy őszinte a félelmeiddel kapcsolatban! Pál ezt mondja a Korinthusiakhoz írt második levelében (12,20): "Bevallom, hogy vannak félelmeim amiatt, hogy amikor eljövök, csalódást fogtok okozni nekem, és én is csalódást okozok nektek" (The Message). Te voltál már elég nyitott ahhoz, hogy megoszd valakivel a félelmeidet, még akkor is, ha ez sebezhetővé tett téged? A legnagyobb keresztény, aki valaha élt, elismerte, hogy vannak félelmei. Ilyen őszinteségre van szükség a hiteles kapcsolatokban.

A körülötted lévő szenvedő embereknek hallaniuk kell arról, hogy milyen küzdelmeken mentél át és hogyan segített meg Isten, de arra nincs szükségük, hogy mindezt szépen becsomagolva hallják tőled.

Mindannyiunknak vannak érzéseink, hibáink és félelmeink. Itt az ideje, hogy megosszuk ezeket, hogy ezzel segítsünk másoknak.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan vált hasznodra az, amikor valaki megosztotta veled a fájdalmas tapasztalatait?
  • Mi az a fájdalom, amiről úgy gondolod, hogy túl nagy ahhoz, hogy megoszd valakivel? Mit gondolsz, miért engedte meg Isten, hogy átmenj ezen a fájdalmon?
  • Mit gondolsz, hogyan segíthet neked, ha megosztod a fájdalmadat másokkal?

 *(Daily Hope by Rick Waren 2023.03.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása