Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy őszinte Istennel, amikor szétesik az életed!

2023. július 17. 03:00 - gerbeaud

"[Isten] öreggé tette a bőröm és a testem. Összetörte a csontjaimat. Ostromolt, és gyötrelemmel és szorongással vett körül. Egy sötét helyre temetett, mint a régen meghaltakat... Bár sírok és segítségért kiáltok, Ő elzárkózik imádságom elől." (Jeremiás siralmai 3,4-6,8 NLT)

Mindannyian átélünk olyan időszakokat, amikor az életünk szétesni látszik. Elveszítjük a munkánkat, tönkremegy egy kapcsolatunk, valaki meghal, vagy rosszabbra fordul az egészségünk.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Isten elhagyott minket.

De nem hagyott el!

Jeremiás próféta ugyanebben a csónakban evezett, amikor megírta a Siralmak könyvét. Országa, Júdea, gazdasági válságot élt át, és egy idegen ellenség tartotta rettegésben. Hihetetlenül embertelen cselekedetek szemtanúja volt, amelyeket Júdea ellen követtek el. Az emberek munka nélkül maradtak és éhen haltak.

Mit tett először Jeremiás? Elmondta Istennek, hogy mit érez: "[Isten] öreggé tette a bőröm és a testem. Összetörte a csontjaimat. Ostromolt, és gyötrelemmel, szorongással vett körül. Egy sötét helyre temetett, mint a régen meghaltakat... Bár sírok és segítségért kiáltok, Ő elzárkózik imádságom elől." (Jeremiás siralmai 3,4-6,8 NLT)

Meglep, hogy ezek a szavak benne vannak a Bibliában? Jeremiás - ahogy többen is manapság - úgy érezte, hogy Isten megfeledkezett róla. De Jeremiás nem hagyta figyelmen kívül azt, amit érzett. Nem szépítette a helyzetet. Elmondta Istennek, ami a szívét nyomta. Sőt, Jeremiás öt fejezeten keresztül mondja el Istennek, hogy mit gondol a helyzetről. Azt mondta Istennek: "Itt valami nagyon nincs rendben!"

Miért tett Isten egy ilyen szöveget a Bibliába? Mert azt akarja, hogy tudd, hogy Ő tudja kezelni a haragodat, a szorongásodat és a bánatodat. A Bibliának egy egész könyvét teszi ki az, hogy Jeremiás "kiengedi a gőzt" és elmondja a fájdalmát és az érzéseit. Ha Isten elég nagy ahhoz, hogy kezelni tudja Jeremiás fájdalmát, akkor elég nagy ahhoz is, hogy a tiédet is tudja kezelni.

Ha lenyeled az érzéseidet, csak magadnak ártasz. A gyomrod majd számon tartja azokat!

Öntsd ki az érzéseidet inkább Istennek!

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, gyakran hisztiztek. Emiatt nem szerettem őket kevésbé, nem vontam kétségbe a saját döntéseimet, és nem éreztem magam kevésbé jó apának sem. 

A hisztizésük egyszerűen csak tudatosította bennem, hogy a gyerekeim még éretlenek. Még nem tudták azt, amit én tudtam.

Isten nem szeret kevésbé, ha nyafogsz és panaszkodsz neki. Ő nem tartozik neked magyarázattal, de soha nem fél attól, amit mondani akarsz.

Szóval, mondj el neki bármit. Ez lesz a gyógyulás kezdete.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi olyan történik most az életedben, amiről eddig még nem mertél beszélni Istennel?
  • Miért nehéz néha őszintének lenni Istennel a küzdelmeiddel kapcsolatban?
  • Próbálj meg levelet írni Istennek a küzdelmeidről. Lehet, hogy könnyebbnek találod az érzéseidet írásban kifejezni, mint hangosan kimondani.

 

Döntsd el még ma, hogy követni akarod Jézust!

Isten az Ő fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította be jóságát. A Biblia ezt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Jn 3,16)

Készen állsz arra, hogy bízol Istenben, hogy Ő betölti az örök élettel kapcsolatos ígéretét? Ha a válaszod igen, kezdd ezzel az egyszerű imával: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és kérem a Te bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye a bűneim, és hiszem, hogy  Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és Uramként akarom követni Őt a mai naptól kezdve. Vezesd az életem, és segíts megtenni a Te akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.10.) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása