Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten a legjobbat szánja neked, ne érd be kevesebbel!

2023. április 23. 03:00 - BlaZsu

„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk."  (Galata 6,9)

kitartasneerdbekevesebbel.jpgAmikor túl sokat kell várakoznod valamire az életben, ne csüggedj el! Ne veszítsd el a bátorságodat, és ne add fel! Az izraeliták ezt tették, és ez késleltette a bejutásukat az Ígéret Földjére.

A 4Mózes 14,2-4-ben ez áll: „Izrael fiai mindnyájan zúgolódtak Mózes és Áron ellen. Ezt mondta nekik az egész közösség: bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban, vagy halnánk meg itt a pusztában! Miért akar bevinni minket az Úr arra a földre? Azért, hogy fegyvertől hulljunk el, asszonyaink és gyermekeink pedig prédára jussanak? Nem volna jobb visszatérnünk Egyiptomba? Majd ezt mondták egymásnak: válasszunk vezetőt, és térjünk vissza Egyiptomba!” 

Feladták az álmukat. 400 év rabszolgaság után megmenekültek, mégis vissza akartak menni, mert várniuk kellett.

Vannak, akik az izraelitákhoz hasonlóan inkább élnének rabszolgaságban, minthogy szembenézzenek a szabadsággal, amitől félnek. Nem hajlandóak kitartani és megoldást találni egy problémára, hanem feladják. Megelégednek a középszerűséggel az életükben.

Pedig Isten a legjobbat szánja neked, ezért ne érd be kevesebbel! Ha ez azt jelenti, hogy át kell menned egy konfliktusokkal teli életszakaszon, menj át! Egy ideig nagyon nehéz lesz, és vissza akarsz majd futni a régi, bevált utadra. De tovább kell menned, amíg meg nem látod a fényt az alagút végén!

Ahelyett, hogy elkeserednél, légy kitartó és imádkozz.

A Galata 6,9-ben ezt olvashatjuk: „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.” 

Az aratás törvénye az, hogy a vetés és az aratás között sok idő telik el. Az egyik évszakban vetünk, a másikban pedig aratunk. Isten látni akarja, hogy kitartasz-e és folytatod-e a munkát, vagy feladod. Ha látja, hogy következetes vagy az életedben, akkor eljön az aratás ideje. Azonban nem azonnal, mert ha így lenne, akkor nem fejlődne a jellemed, nem erősödne a hited.

A Lukács 18,1 üzenete számunkra, hogy "mindig imádkoznunk kell, és soha nem szabad elcsüggednünk." (PHILLIPS fordítás)

Két lehetőséged van az életben: folyamatosan imádkozni, vagy elcsüggedni. Mindig vagy az egyiket, vagy a másikat teszed. Ha folyamatosan imádkozol, nem fogsz elcsüggedni, viszont ha nem imádkozol folyamatosan, akkor elcsüggedsz és elkeseredsz. Elcsüggesztenek a munkahelyi, az iskolai vagy a családi problémák, amelyekkel szembe kell nézned? Ahhoz, hogy ne add fel és kitarts, folyamatosan imádkoznod kell!

Hogyan imádkozol, amikor kénytelen vagy várni? Imádkozz így: "Uram, segíts, hogy kitartsak és ne adjam fel!" Isten meg fog hallgatni, és segíteni fog. Nem vagy egyedül, ezért nem kell elkeseredned, még akkor sem, ha sokat kell várnod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen leckét tanultál meg, amikor valamire hosszasan várnod kellett az életben? Hogyan tudod alkalmazni, amit tanultál az álmaid megvalósulásával kapcsolatban?
  • Mit jelent az, hogy folyamatosan imádkozzunk vagy "mindig imádkozzunk"? Hogy lehet ezt megvalósítani?
  • Hogyan mutatta meg neked Isten a múltban, hogy hűséges? Emlékeztesd magad erre, amikor kételkedni kezdesz az Ő hűségében miközben várnod kell!

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.16.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Várj türelmesen Isten időzítésére

2023. április 22. 03:00 - R.K.A.

„Pihenj meg az Úrban; várj türelmesen, amíg Ő cselekszik… Ne idegeskedj és ne aggodalmaskodj – ez csak rosszhoz vezet.” (Zsoltárok 37:7-8, TLB ford.)

2023_04_15_kep.jpg

Frusztráló érzés, hogy amikor nekünk sürgős valami, Istennek nem. Isten soha nem siet!

A Biblia azt mondja, hogy Istennek egy nap olyan, mint ezer év, és ezer év olyan, mint egy nap. Az egyik leghaszontalanabb dolog az, ha megpróbáljuk sürgetni Istent. Amikor a saját kezünkbe vesszük a dolgokat, hogy „besegítsünk” Istennek, bajba kerülünk.

A Példabeszédek 19:2 ezt mondja: „A türelmetlenség bajba sodor” (GNT fordítás).

Amikor kapunk Istentől egy álmot, és meghozzuk a döntést, hogy belevágunk, de aztán Isten várótermébe kényszerülünk, előfordulhat, hogy próbáljuk kitalálni, hogyan tudnánk egyedül, Isten segítsége nélkül megvalósítani az álmot, amit Ő adott nekünk.

De a Biblia azt mondja, hogy bízzunk Isten időzítésében: „Pihenj meg az Úrban; várj türelmesen, amíg Ő cselekszik… Ne idegeskedj és ne aggodalmaskodj – ez csak rosszhoz vezet.” (Zsoltárok 37:7-8, TLB ford.)

Megpihenni és várni a hit cselekedete. Azt jelenti, hogy Istenre várunk.

Egyszer Jézus és tanítványai egy csónakban ültek, amely tomboló viharba került. A Biblia szerint a csónakot elöntötte a víz, és nagy veszélyben volt az életük. Viszont míg a tanítványok tele voltak aggodalommal, addig Jézus egy párnára hajtotta a fejét, és átaludta a vihart.

A tanítványok felébresztették, és megkérdezték tőle: Nem törődsz vele, ha vízbe fulladunk? Ments meg minket!” Kézenfekvő lenne azt képzelnünk, hogy Jézus így válaszolt: "Valóban azt hiszitek, Isten hagyná, hogy a csónak elsüllyedjen, amíg én benne vagyok?"

Ehelyett azonban Jézus arról beszélt nekik, hogy legyen nagyobb a hitük, majd lecsendesítette a vihart! A tanítványok aggódtak a szél és a hullámok miatt, Jézus pedig megmutatta nekik, hogy hatalma van a szél, a hullámok és minden vihar felett, amivel az életük során szembesülniük kell.

Amikor viharba kerülünk, hajlamosak vagyunk ugyanúgy idegeskedni és aggódni, mint ahogy a tanítványok tették. Amikor így élünk, nem elég nagy a hitünk, és a szélre és a hullámokra nézünk, nem pedig Jézus erejére és szeretetére.

Jézus mindig veled van, és mindig bízhatsz az Ő időzítésében. Az aggodalom csak megnyomorítja az életedet. Ha várnod kell, hogy az álmod megvalósuljon, hagyd abba az aggodalmaskodást. Kezdj el bízni Istenben, és engedd, hogy Ő benned és rajtad keresztül munkálkodhasson.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az oka annak, hogy a pihenés olyan gyakran kelt bűntudatot bennünk?
  • Mit gondolsz, mit akar Isten tanítani neked, miközben megvárakoztat? Mit tanultál magadról és Istenről amíg várakoztál?
  • A hited jelenlegi szakaszában mi az az egy dolog, amin tudsz változtatni az időbeosztásodban vagy az elvárásaidban, hogy ne érezz kísértést arra, hogy siettesd Istent?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.15.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ne félj, ha álmaid késve válnak valóra!

2023. április 21. 03:00 - csmsdvd

oroszlan.jpg

„Emlékszel, hogyan vezetett az ÚR a pusztában negyven éven keresztül, alázatossá téve és próbára téve téged, hogy megtudja, hogyan reagálsz és vajon tényleg engedelmeskednél neki?”  (5Móz 8,2 - NIV fordítás)

Ezekben a mostani Napi Remény áhítatokban megtanuljuk, hogy Isten hogyan vezet a hit hat szakaszán – az álom, a döntés, a késleltetés, a nehézség, az akadályoztatás és a szabadulás szakaszokon – keresztül egész életünkön át, hogy növekedjen a hitünk és formálódjon a jellemünk.

A harmadik szakaszt, a késleltetés szakaszát Isten arra használja, hogy növelje a hitedet, miközben te azon fáradozol, hogy valóra váltsd az álmodat.

Az álmok sohasem válnak valóra azonnal. Mindig van egy várakozási idő.

A zsidó népet kihozta Isten Egyiptomból, majd 40 éven keresztül vándoroltak mielőtt az Ígéret földjére értek, pedig ennek az útnak nem kellett volna néhány hétnél tovább tartania. Néha Isten szándékosan késleltet valamit, pont úgy, ahogy a zsidó népet is. Minden álom nehézségekkel is jár, és Isten arra használja a késleltetést, hogy ezekre a nehézségekre felkészítsen.

Isten arra is használja a késleltetést, hogy próbára tegyen. A Biblia ezt mondja Mózes ötödik könyve 8. fejezetének 2. versében: „Emlékszel, hogyan vezetett az ÚR a pusztában negyven éven keresztül, alázatossá téve és próbára téve téged, hogy megtudja, hogyan reagálsz és vajon tényleg engedelmeskednél neki?” (NIV fordítás)

Mit tegyél, amikor késik álmod valóra válása?

Ne félj!

A zsidó nép esetében a legnagyob baj az volt, hogy elkezdtek félni. Mózes ötödik könyve első fejezetének 28. verse szerint ezt mondják: „Miért mennénk oda? Félünk. A férfiak, akiket küldtünk azt mondták, hogy a nép ott erősebb és magasabb, mint mi vagyunk”. A zsidóknak volt elég hitük, hogy kijöjjenek Egyiptomból, de nem volt elég hitük arra, hogy bemenjenek az Ígéret földjére. Féltek.

A félelemmel az a gond, hogy a pusztaságban tart. Csak meghosszabbítja a beteljesedésre való várakozást. Nagyon sok álmod nem Isten miatt nem valósult meg, hanem saját magad miatt, mivel nem léptél előre hittel.

Az félelem ellenszere, ha Isten jelenlétét helyezed a középpontba. Emlékezzél arra, hogy Isten veled van. Ő azt mondja, „Ne félj, mert én veled vagyok!” (Ézs 41,10). Ő veled van most is, mint ahogy mindig is veled volt, és veled is lesz.

Lehet, hogy most álmaid késlekedésének fázisában vagy. Imádkoztál valamiért, de az még nem történt meg. Talán azt gondolod, Isten elfeledkezett rólad.

De Isten sohasem feledkezik meg rólad! Ez a késleltetés részéről szándékos. Isten tudja, hogy min mész most keresztül. Ő a jellemedet szeretné formálni, és azt akarja, hogy megtanulj bízni Őbenne. Az Ő segítségére mindig számíthatsz! Tehát ne félj!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt olyan eset, amikor a félelem miatt tovább kellett maradnod a „pusztaságban”?
  • Milyen szellemi növekedést eredményezett életedben az, amikor Isten próbára tette a hitedet?
  • Milyen félelmeid vannak azzal kapcsolatban, hogy Isten merre vezethet, vagy mit kérhet majd tőled?

 Hol töltöd az örökkévalóságot?

A Biblia azt mondja, csak úgy kerülhetsz a mennybe, ha bízol Istenben, és az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe juss, „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van, ez Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8-9)

Ha készen állsz átadni életedet Jézusnak, mondd el ezt az imát:

Drága Istenem, azt ígérted, ha hiszek a Te Fiadban, Jézus Krisztusban, minden bűnt és rosszat, amit tettem, Te megbocsátod, megismerem éltem értelmét és egy nap befogadsz engem a Te mennyei örök családodba. Megvallom, hogy vétkeztem, és kérem a Te bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy Te feltámasztottad Őt az életre. Szeretnék hinni Jézusban mint Megváltómban és követni Őt mint Uramat. Irányítsd életemet és segíts, hogy a Te akaratodat tegyem. Jézus nevében imádkozom, Ámen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.14.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hozz határozott döntéseket, miközben teljesíted Isten számodra elkészített álmát

2023. április 20. 03:00 - Antal Péter Dávid

aerial-view-madeira-island.png

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató.”

Jakab 3:17 

Amikor Isten ad számodra egy álmot, akkor azt nem csak véletlenül fogod beteljesíteni. Határozottnak kell lenned számos kritikus döntés meghozatalában, amelyek elősegítik a hited növekedését, és elmozdítanak az álom beteljesülése felé, amelyet Isten számodra készített el.

Itt van két fontos döntés:

Először is dolgokat oda kell szánni, be kell fektetni. El kell döntened, hogy az idődet, a pénzedet, a hírnevedet és az energiádat olyan dolgokba fekteted, amelyek elősegítik Isten álmának elérését. Más szóval, fel kell hagynod a kifogásokkal, és meg kell lépned dolgokat. Ilyenkor azt mondod: "Istenem, nem fogom tovább halogatni. Megteszem, amit mondtál."

Másodszor, el kell engedned a biztonságot. Nem haladhatsz előre hitben, miközben ragaszkodsz a múlthoz. A biztonság elengedésének nagyszerű példája egy trapézművész. Kilendül az egyik rúdon – de mielőtt megragadhatná a következő rudat és átlendülhetne a másik oldalra, el kell engednie az első rudat. A rudak elég messze vannak egymástól ahhoz, hogy ne tudja egyszerre megfogni mindkettőt. Valamikor el kell engednie az első rúd biztonságát. Aztán a másodperc töredékéig a levegőben lebeg, egyikbe sem kapaszkodik.

Lehet, hogy soha nem lendültél még trapézon, de voltál-e valaha azon a ponton a karriered során, amikor otthagytad az egyik munkahelyet, egy másikat kerestél és a kettő között nem volt semmi? Olyan érzés, mintha magasan a levegőben lennél, és nincs alattad háló.

Ha nem engeded el a régi életedet, és nem ragadod meg azt a látomást, amit Isten akar neked, akkor egyszerűen visszafordulsz a régi irányba – csak nem visszafelé fogsz lendülni. Csak lendülsz lejjebb és lejjebb, míg végül meg nem állsz és csak egy kiút van: lefelé.

A trapézművészhez hasonlóan neked is el kell döntened, elengeded a biztonságodat, hogy megragadhasd az álmodat.

Mikor kritikus döntéseket hozol, hogy kövesd Isten álmát, az nem a gyors döntésekről szól. Ez a helyes döntések meghozataláról szól. A gyors döntések könnyűek – és általában rosszak. Bölcsesség és idő kell a helyes döntés meghozatalához.

Hol lehet bölcsességet találni? A Jakab 1:5-ben az van megírva, hogy csak kérjük Istent és ő nagylelkűen megadja bölcsességét mindenkinek, aki hűségesen és őszintén kéri.

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató” Jakab 3:17 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy eldöntsd, hogyan éled az életed, ahelyett, hogy meghozza helyetted ezeket a döntéseket?
  • Milyen befektetést kér tőled Isten ma, amikor követed az álmát az életedben? Hajlandó vagy erre a befektetésre?
  • Életed mely területén kell elengedned a biztonságot, hogy megragadd Isten álmát? Hogyan fog válaszolni?

 

Az első lépés ahhoz, hogy megvalósítsd Isten álmát az életedben, az az, hogy az életedet Krisztusra bízod.

Ha nem tetted meg, elmondanád ezt az imát?

„Kedves Istenem, nem értem az egészet, de üresség van a szívemben, amit csak te tudsz betölteni. Rájöttem, hogy arra lettem teremtve, hogy szeress és hogy kapcsolatba kerüljek veled. Kérlek, bocsájtsd meg a bűneimet. Ma át akarok lépni egy határon, és elfogadlak Uramnak és Megváltómnak. Kérlek, hogy jöjj be az életembe és a szívembe, és cseréld fel a magányomat és a bánatomat a szereteteddel. Szeretnék a családod, a gyülekezet részévé válni, és elkezdeni valóra váltani az életemre vonatkozó álmaidat. Ezt Jézus nevében kérem. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem erről angolul egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

 (*Daily Hope by Rick Warren 2023.04.13.)

Szólj hozzá!

Hat lépés a bölcs döntéshozatalhoz

2023. április 19. 03:00 - Olajfa

"Bolond az az ember, aki önmagában bízik! De biztonságban vannak, akik Isten bölcsességével élnek."

Pédabeszédek 28,26 (TLB fordítás)

Ebben a sorozatban arról tanulunk, hogyan vezet Isten a hit 6 szakaszán át - álom, döntés, késlekedés, nehézség, zsákutca, szabadulás - életünk során újra és újra ezeken megyünk keresztül, hogy növekedjen a hitünk és fejlődjön a jellemünk.

A második szakasz, amit Isten a hited növelésére használ, amikor eldöntöd, hogy követed azt az álmot, amit hited szerint Istentől kaptál. Semmi sem fog megvalósulni az álmodból, amíg nem indulsz el hittel előre.

Isten adta Mózesnek az álmot, hogy Izrael fiait kivezesse a 400 éves rabszolgaságból, de Mózesnek kellett döntést hozni, hogy szembeszáll a Fáraóval.

Isten adta Noénak az álmot, hogy mentse meg a földet az özönvíztől, de Noénak kellett döntést hozni, hogy megépíti a bárkát.

Isten adta Ábrahámnak egy új nemzet felépítésének az álmát, de Ábrahámnak kellett meghozni a döntést, hogy ott hagy mindent és elindul az ismeretlenbe.

Éppen úgy, ahogy ezek az emberek a Bibliában, te sem fogod soha megvalósítani Isten álmát az életedben, amíg el nem éred a döntéshozatal szakaszát és úgy döntesz, hogy hittel kilépsz.

Van egy egyszerű, jól működő terv, ami a helyes nyomvonalon tartja az életed az Isten álmának követésében.

1. Imádkozz útmutatásért

Mielőtt bármit is tennél, ismerd meg Isten nézőpontját a témában. "Bolond az az ember, aki önmagában bízik! De biztonságban vannak, akik Isten bölcsességével élnek." (Példabeszédek 28,26 TLB fordítás)

2. Ismerd meg a tényeket

Nincs ellentmondás hit és tények között. Mielőtt döntést hoznál, tudj meg mindent, amit csak lehetséges. A Példabeszédek könyvének 13. részének 16. verse azt mondja, "Minden eszes ember okosan cselekszik."

3. Kérj tanácsot

Beszélgess olyan emberrel, aki hasonló döntést hozott, mint te és a barátaiddal, akik ismerik a gyengeségeidet. "Minél több jó tanácsot kapsz, annál valószínűbb a sikered." (Példabeszédek 24,6 GNT fordítás)

4. Számolj a költségekkel

Minden döntésnek ára van; lehet, hogy az idődbe, pénzedbe, energiádba, hírnevedbe, tehetségedbe vagy erőforrásaidba fog kerülni. A Példabeszédek könyvének 20. részének 25. verse azt mondja: "Csapdába esik az, aki könnyelműen tesz fogadalmat, mert azután már hiába bánkódik."  Amikor az emberek nyomást gyakorolnak rád, hogy hozzál döntést, nem baj, ha azt mondod, "Térjünk vissza erre később". Sokkal fontosabb, hogy bölcs döntést hozzál, mint hogy gyorsan döntsél.

5. Készülj fel a problémákra

A hiteddel várd a legjobbat. Várd, hogy Isten munkálkodik az életedben. De készülj fel a problémákra is, amik minden döntés részét képezik. Salamon azt mondta a Példabeszédek könyvének 22. részének 3. versében, "A megfontolt ember előre látja az előtte álló nehézségeket és felkészül rájuk, a bolond ember vakon megy tovább és elszenvedi a következményeket" (TLB fordítás).

6. Nézz szembe a félelmeiddel

A perfekcionizmus miatt könnyen kihagyhatsz lehetőségeket. Isten mindig is a tökéletlen embereket használta fel tökéletlen helyzetekben, hogy betöltsék az akaratát. A Prédikátor könyvének 11. részének 4. verse azt mondja, "Ha a tökéletes körülményekre vársz, soha nem fogsz semmit megtenni." (TLB fordítás) A problémáid, kétségeid, vagy félelmeid ellenére is bízz Istenben és kezdj el haladni az álmod irányába!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hezitálsz azon, hogy Istentől kérj útmutatást a nagy döntéseid előtt? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?
  • Mi a különbség a hitbéli ugrás és a bibliai lépések megtétele között, hogy bölcs döntést hozhass?
  • A mai áhítat hat lépése közül melyik a legnehezebb számodra? Kérd Istent, hogy segítsen bízni a hited minden lépésében!

(*Daily Hope by Rick Warren 2023.04.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása