Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyünk “Mutasd és mondd” keresztények

2023. augusztus 06. 03:00 - Anita.B

pexels-saulo-zayas-335887.jpg“Amit pedig szóltok vagy cselekesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala.”

Kolossé 3,17

Isten okkal adott bizonyos embereket az életedbe. Isten képviselője vagy számukra! Ha nem beszélsz nekik Isten szeretetéről és üdvözítő ajándékáról, akkor ki fog?

Isten azért állított téged a különleges körülményeidbe, hogy megoszd az evangéliumot rokonaiddal, barátaiddal, szomszédaiddal és munkatársaiddal. Hallaniuk kell, hogy Istennnek célja van velük és azt akarja, hogy családja részei legyenek. De nem fogja az égbe írni nekik. Nem fog nekik táviratot küldeni. Már elküldött téged. Azt akarja, hogy tanulj meg jobban hasonlítani rá, hogy megmutasd másoknak, milyen ő — megbocsátó, együttérző, türelmes és hűséges.

A Biblia teljesen világosan fogalmaz ezzel kapcsolatban: “Tégy meg mindent, hogy békés életet élj.  A magad dolgával törődj, a saját feladatodat végezd… Ha így teszel, akkor az emberek, akik nem hisznek, tisztelni fognak majd” (1Tesszalonika 4,11-12 NCV fordítás).

Szükségünk van Keresztényekre, akik nem csak beszélnek róla, hanem meg is teszik; hallhattad már ezt a klisét korábban, de ez tényleg ennyire egyszerű. A hűséges keresztények nem csak mondják, amit hisznek. Igyekeznek úgy élni, hogy mások lássák a Jézus megismeréséből fakadó reményt és örömöt. “Mutasd és mondd” keresztények. A szájukkal mondják, az életükkel pedig élik az evangéliumot.

“Bármit teszel vagy mondasz, az Úr Jézus képviselőjeként tedd” (Kolossé 3,17 NLT fordítás).

A legveszélyesebb ima, amit imádkozhatsz, két szó: “Használj engem.” Bátorítalak, hogy imádkozd ezt! Bátorítalak, hogy imádkozz így, “Istenem, használj engem! Használj, hogy megmutassam szeretetedet azoknak, akik nem tudják, hogy szereted őket. Használj, hogy megmutassam a célodat azoknak az embereknek, akik nem tudják, hogy célod van az életükkel.”

Ez a fajta ima megváltoztathatja a világot — de a változás a közösségeinkben és az általunk ismert és szeretett emberekkel kezdődik. 

Nem fogják tudni, hacsak meg nem mutatjuk nekik.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Elmondani másoknak vagy megmutatni könnyebb, amit hiszel? Hogy haladsz ezzel a kettővel az életedben?
  • Te vagy Isten képviselője a körülötted élő emberek előtt. Milyen feladatai vannak egy képviselőnek?
  • Imádkozzunk a mai áhítatban, de tegyük személyessé. Illeszd be azoknak a személyeknek a nevét az életedben, akiknek hallaniuk kell az evangéliumot.

(*Daily Hope by Rick Warren 2023.07.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Emeld meg az Istennel szembeni elvárásaidat

2023. augusztus 05. 03:00 - ReveSz

jeremy-perkins-7fosjvtutac-unsplash_1.jpg

"A hit pedig bizalom abban, amit remélünk, és bizonyosság abban, amit nem látunk" 

(Zsidókhoz írt levél 11:1 NIV fordítás)

Isten akkor munkálkodik az emberek szívében, amikor mi várjuk tőle.

Minden istentisztelet előtt a Saddleback Churchben imádkoztam: "Istenem, időpocsékolás lenne kimenni oda és beszélni azokkal az emberekkel anélkül, hogy várnám, hogy tegyél valamit. Ezért előre megköszönöm neked, hogy megváltoztatod az életeket. Hittel várom, hogy ez történjen meg. Nem azért, aki én vagyok, hanem azért, aki te vagy". Ez az a hit, amelyet Isten arra használ, hogy életeket változtasson meg.

Nagyon kevés ember jön Jézus Krisztushoz, amikor először hallja az örömhírt. Át kell gondolniuk, és időt kell szánniuk arra, hogy meghozzák a helyes döntést.

Soha ne mondjatok le senkiről. Senki sem reménytelen! Bíznod kell Istenben. A Zsidókhoz írt levél 11:1 azt mondja: "A hit pedig bizalom abban, amit remélünk, és bizonyosság abban, amit nem látunk" (NIV fordítás).

Talán már egy ideje imádkozol azért, hogy a barátod, a gyermeked vagy egy közeli barátod hívővé váljon. Évek óta imádkozol, és mégsem látod semmi bizonyítékát annak, hogy közelebb kerültek volna Istenhez vezető útjukon, mint öt évvel ezelőtt, két évvel ezelőtt, vagy tavaly.

Mit kell tenned? Imádkozz hitben, várva, hogy Isten cselekedjen. A hit biztos abban, amit nem látunk. Azt kell mondanod Istennek: "Egyáltalán nem látom, hogy közelednének hozzád. De imádkozni fogok, és várom, hogy munkálkodj az életükben, még akkor is, ha nem látom".

Emlékszel a bibliai történetre a négy emberről, akiknek volt egy barátjuk, aki lebénult? Hitték, hogy Jézus meg tudja gyógyítani a barátjukat, ezért egy szőnyegre fektették, és elvitték Jézushoz. Amikor Jézus látta a hitüket, azt mondta: "Barátom, bocsánatot nyertek a bűneid" (Lukács 5:20 NIV fordítás), és meggyógyította a férfit.

Jézus a barátok hite alapján gyógyította meg a béna férfit, nem pedig a saját hite alapján. Néha hinned kell másokért, és bizton hinni, hogy Isten cselekszik.

Vess egy kis hitet egy nagy Istenbe, és nagy eredményeket fogsz elérni.

 Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Kiért imádkoztál, hogy hívővé váljon? Hogyan kell megváltoztatnod az Istennel szembeni elvárásaidat vagy azt a módot, ahogyan az adott személyért imádkoztál?
  • Mit szeretnél, hogy Isten elérjen a te életed által? Hogyan mutathatod ki előre Istennek a háládat azért, ahogyan az életedben munkálkodni fog?
  • Melyek azok a dolgok, amelyeket nem látsz, és amelyekre ma bizonyosságra van szükséged?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.29.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Szerezz barátokat, hogy tanítványokat szerezz!

2023. augusztus 04. 03:00 - FodorImi

women-g4c95afda8_1920.jpg

„Legyetek barátságosak mindenkivel. Ne legyetek büszkék és ne gondoljátok, hogy többet tudtok másoknál. Barátkozzatok az egyszerű emberekkel.” (Róm 12,16 – CEV fordítás)

Mindenki igazi barátokat keres. Nem csak ismerősöket, hanem olyan embereket, akik ott vannak mellettük, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. Isten azt szeretné, ha igazi barátságokat építenél azokkal az emberekkel, akik már az életedben vannak, hogy megoszd velük az evangéliumot. Isten azért helyezte az életedbe a munkatársaidat és az osztálytársaidat, a szomszédjaidat és a csapattársaidat, hogy beszélj nekik a legfontosabb döntésről, amit valaha  meghozhatnak.

Ha te nem mondod el nekik, hogy mit tett értük Krisztus, akkor ki fogja?

A Biblia azt mondja a Róma 12,16-ban: „Legyetek barátságosak mindenkivel. Ne legyetek büszkék, és ne gondoljátok, hogy többet tudtok másoknál. Barátkozzatok az egyszerű emberekkel” (CEV fordítás).

A keresztények hajlamosak két véglet egyikébe esni: elszigetelődni a világtól, vagy utánozni a világot. Néhány keresztény azt mondja: „Nem akarom, hogy beszennyezzen a világ. Inkább elszigetelem magam. Építek egy falat hogy megvédjem a saját kis kultúrámat”.

Az elszigetelődés nem működik! Hogyan fogsz így barátságokat építeni?

A másik véglet utánozni a világot: „Legyünk olyanok, mint a világ. Úgy fogunk öltözködni, mint a legújabb popsztár. Azt mondunk másokról, amit csak akarunk. Legyenek olyan értékeink és céljaink, amilyeneket a populáris kultúra szerint követnünk kell. Nem fogunk különbözni a világtól.”

Isten egyiket sem akarja. Nem akarja, hogy engedj a társadalom elvárásainak.

A válasz nem az elszigetelődés. Sem pedig az utánzás. A Biblia azt mondja, hogy sónak és világosságnak kell, lenned a világban. Az a feladatod, hogy Isten jóságával hatolj be a világba.

Isten azt akarja, hogy szent és szilárd legyél a hitedben. Azt akarja, hogy lépj ki az ajtódon a világba, és ismerd meg azokat az embereket, akiket az életedbe helyezett. Miközben kapcsolatokat építesz a körülötted lévő emberekkel, és megosztod velük az igazságot, a világban kell élned, de nem a világ szerint.

„Mert a Szentlélek, Isten ajándéka, nem azt akarja, hogy félj az emberektől, hanem hogy bölcs és erős légy, és szeresd őket, és élvezd a velük való közösséget” (2Tim 1,7 – TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez beszélgetéshez

  • Miért könnyebb néha elszigetelni magunkat ahelyett, hogy mélyebb szinten megismernénk az embereket?
  • Milyen módon estél már bele abba a csapdába, hogy a világot utánozd?
  • Ha te lennél az egyetlen képviselője Jézus Krisztusnak valaki életében, hogyan látná ez az ember a kereszténységet? Hogyan késztetne ez változásra téged?

(*Daily Hope by Rick Warren – 2023.07.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Mondd el másoknak saját nagy Isten-történetedet

2023. augusztus 03. 03:00 - Besther

people-g22fef40bb_1280.jpg

"...és tanúim lesztek..." (Apostolok Cselekedetei 1,8.)

A leghatékonyabb módja annak, hogy az emberek megtudják, hogy Isten milyen nagy dolgokra lenne képes az életükben az, ha elmeséled a saját történetedet arról, hogy mit tett a te életedben. Ez az, ami számít.

Jézus azt mondta az Apostolok Cselekedetei 1,8-ban, "... és tanúim lesztek..." . Mikor azt a szót hallom, hogy "tanú", egy tárgyalóterem jut eszembe. Tökéletes képe annak, amit Isten kér tőlünk, hogy változást hozzunk a világba. Nem mondja, hogy legyünk ügyvédek és vitassuk meg az ügyet. Nem azt mondja nekünk, hogy legyünk bírók és ítélkezzünk mások felett. Azt akarja, hogy a tanúi legyünk.

Mit csinál egy tanú? Egy tanú csak ezt mondja, "Itt ezt láttam. Itt ezt hallottam." Egy tanú elmondja másoknak a történetet arról, hogy mit tett Isten az életében.

A barátok nem tartják vissza egymástól a jó híreket. Elmondod barátaidnak a jó hírt arról, hogy Isten mit tett az életedben, hogy az örök változást hozhasson az életükbe.

Bizonytalan vagy, hogy miként kezd el? Íme egy egyszerű lépés: Írd le a történetedet és oszd meg azt egy kis csoporttal. Kezd megosztani olyan emberekkel, akik közel állnak hozzád és így gyakorlatra teszel szert. Aztán Isten meg fogja adni a lehetőséget, hogy olyannal oszd meg a történetedet, akinek hallania kell az örömhírt. 

Azt gondolhatod, hogy nincs eléggé érdekes vagy lenyűgöző a történeted ahhoz, hogy megoszd. De ha Isten megmentett téged bűneidből és örökké tartó reményt és örömöt adott, akkor az sosem lesz unalmas! Ez lesz a legnagyszerűbb hír, amit valaha elmondhatsz valakinek. 

"Gyertek, halljátok, ti, istenfélők, mind, hadd mondjam el, mit tett velem!" (Zsoltárok, 66,16.)

Ki olyan van az életedben, akinek hallania kell, hogy Isten mit tett érted?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen bizonytalanságaid vannak az embereknek való tanúságtétellel kapcsolatban?
  • A félelmeid hogyan változnak vagy oszlanak szerte, amikor azt olvasod, hogy egyszerűen megoszthatod a történetedet valakivel, hogy beszélgetést kezdeményezz az evangéliumról?
  • Mit gondolsz, miért fontos, hogy leírd a saját történetedet?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.27.)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Nem kell egyedül hirdetned a Jó Hírt!

2023. augusztus 02. 03:00 - daniella_89

fellowship-ministry-holding-hands.jpeg

"Megálltok egymás mellett egy erős céllal - hogy megosszátok a Jó Hírt" (Filippi 1:27 TLB fordítás)

Küldetésed van! Isten azt akarja, hogy hirdesd az ő szeretetét mindazoknak, akik még nem tartoznak az ő családjába - barátaidnak, a családodban, és azoknak, akikkel együtt dolgozol. Isten ugyanis azt akarja, hogy mindenki részese legyen családjának.

De ebben nem vagy egyedül! Isten azt szeretné, hogy ezt más emberekkel közösen tedd. Pál apostol a Filippiekhez írt levelének, az 1. fejezetében, a 27. versben azt mondja: " Megálltok egymás mellett egy erős céllal - hogy hirdessétek a Jó Hírt " (TLB fordítás)

Hogyan mondod el barátaidnak, hogy Isten szereti őket és hogyan teszed meg mindezt közösségben másokkal? A válasz: egy keresztény közösségben, a kis csoportodon keresztül.

Először is, imádkozzatok közösen. Megkéred a kis csoportodat, hogy imádkozzanak azokért a barátaidért, akiknek nincs kapcsolata Istennel. Nem kényszeríthetsz senkit, hogy szeresse Istent, de imádkozhatsz értük. A barátaid talán nem fogadják el érveléseidet, vagy nem hallgatnak a meggyőződésedre, de imádságaid felett nincs hatalmuk. Az egyenesen a szívükhöz hatol!

Ám mielőtt elmondanád a Jó Hírt másoknak, jó kapcsolatot kell kialakíts velük. Mik a közös élményeitek, érdeklődésetek, szükségleteitek? Beszélj a kis csoportod tagjainak arról, amiket szeretsz, majd kérdezd meg őket: "Kit ismertek, aki nem hívő és szintén szereti ezeket? Kiket tudnánk meghívni magunk közé?"

A Bibliában a Kolosséiakhoz írt levél 4. fejezetében a 3. vers ezt mondja: "Imádkozzatok egyúttal értünk is, hogy Isten nyissa meg előttünk az ige ajtaját, hogy szólhassuk Krisztus titkát – amely miatt most fogoly is vagyok –, hogy azt úgy hirdethessem, amint szólnom kell róla.".

Miután imádkoztok a kedvező alkalmakért, tudod mi történik? Elkezded meglátni ezeket az alkalmakat mindenhol! Az imádkozás tudatossá tesz. Amikor elkezdesz imádkozni a családodért, akkor elkezded meglátni családod szükségleteit. Amikor elkezdesz imádkozni a kollégáidért, akkor elkezdesz törődni velük.

Ahogyan egyre jobban megismered a körülötted lévő embereket, elkezded megismerni érdeklődési területeiket, és ez megteremteni a lehetőséget az evangélium megmutatására.

Isten majd gondoskodik egy csomó ilyen lehetőségről és gondolatról. Kezdjetek el imádkozni kis csoportoddal, és legyetek nyitottak észrevenni, hogy hogyan tudtok a körülöttetek lévők körében közösen szolgálatot végezni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen előnyei vannak annak, ha csoportként evangelizáltok?
  • Milyen különböző reakciókra számíthatsz emberektől, ha a gyülekezetedbe, vagy a házi csoportodba hívod őket, úgy, hogy ott olyan környezetet teremtesz nekik, ami ismerős és megnyugtató számukra?
  • Kik azok a barátaid vagy munkatársaid, akikkel kapcsolatban Isten úgy vezet, hogy imádkozz értük? Hogyan ismerheted meg őket jobban a közös érdeklődéseteken keresztül?

Követni fogod ma Jézust?

Isten bizonyította jóságát az Ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3,16)

Készen állsz arra, hogy Isten betöltse az örök életre vonatkozó ígéretét rajtad? Ha igen, kezdd azzal, hogy elmondod ezt az egyszerű imát: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy bűnös vagyok, és kérem bocsáss meg nekem! Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és hogy te életre keltetted őt. Szeretnék bízni Jézusban, mint Megmentőmben és követni őt mint Uramat a mai naptól fogva. Vezesd életem, és segíts megtennem a te akaratodat! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy [angol nyelvű] e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment
süti beállítások módosítása