Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit jelent valójában a bűnbánat?

2024. január 22. 03:00 - Mapetso

ai-generated-8404030_640.png"Most azonban változtassátok meg gondolkozásotokat és forduljatok vissza Istenhez, hogy eltörölje a bűneiteket!" ApCsel 3,19 (NIV)

 

Valahogy az idők során a "bűnbánat" negatív töltetű szóvá vált.

Sokan, amikor ezt a szót hallják, egy olyan fickó jut eszükbe, aki egy táblát tart a sarkon, és azt mondja az embereknek, hogy "térjetek meg, vagy elkárhoztok, mert közel a vég".

De a világ elképzelése arról, hogy mit jelent a bűnbánat, teljesen téves. A "bűnbánat" valójában a legpozitívabb, legátalakítóbb szó a világon.

A "megbánás" szó csak annyit jelent, hogy meggondolod magad. Nem azt jelenti, hogy abbahagyod a rossz dolgok elkövetését - ez már az eredménye a bűnbánatnak. A bűnbánat egyszerűen azt jelenti, hogy korábban egy bizonyos módon gondolkodtál, most pedig másként gondolkodsz.

Az eszed régebben bűnös gondolatokon járt, most pedig megbocsátó gondolatokon jár. Régebben kárhozatra és csüggedésre gondoltál, most pedig békére. Régen önzőségre gondoltál, most pedig először másokra gondolsz. Régebben nagyravágyóan gondolkodtál, most pedig arra gondolsz, hogyan szolgálhatsz. Úgy gondolsz Istenre, amilyen valójában - egy jóságos és szerető Atya. Úgy gondolsz magadra, ahogy Isten lát téged - értékkel és céllal. Arra gondolsz, hogy mi az, aminek valóban van értelme az életben.

A bűnbánat az, amikor elkezded újragondolni az életedet, hogy megfeleljen annak, ahogyan Jézus gondolkodik. Amikor bűnbánatot tartasz, és a sötétségből a világosságra térsz, az nem arról szól, hogy többé nem teheted meg azt, amit szeretnél. Hanem arról, hogy csak azt teszed meg, amelyek fontosak, mert az elméd a legfontosabbra összpontosít. Ez a legpozitívabb változás a világon.

Szükséged van egy kis felfrissülésre? Szükséged van arra, hogy kilábalj az élet fájdalmaiból, és újjáéledj veszteség vagy kudarc után? Akkor csak bűnbánatra van szükséged! Ha megteszed, Isten közelségébe kerülsz, és megtapasztalhatod az igazi örömöt és békét.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért nem szeretik az emberek a bűnbánat gondolatát? Mit gondolnak, mit jelent ez az életükre nézve?
  • Milyen felüdülést jelent Isten közelségében lenni?
  • Nézz rá az Apostolok Cselekedetei 3. fejezetének 19. versére! Miért jár a bűnbánat együtt azzal, hogy visszatérünk Istenhez is?

 

Készen állsz arra, hogy Istenhez fordulj?

Íme egy ima, amivel elkezdheted:

"Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én saját tervem szerint éltem, nem a te terved szerint. Szeretném, ha ez megváltozna mostantól kezdve. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek.

Jézusom, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és alázatosan kérlek, hogy ments meg engem! Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, hogy megmentesz engem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha éppen most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.15)

Szólj hozzá!
Címkék: bűnbánat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása