Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi olyan fontos a saját FORMA?

2024. május 23. 03:00 - Antal Péter Dávid

transfagarasan-mountain-road.png"Hozzátok hozzám mindazokat az embereket, akik az enyémek, akiket dicsőségemre alkottam, akiket én formáltam és én alkottam" (Ézsaiás 43,7, NCV fordítás).

 

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem használni a FORMA betűszót, hogy arról az öt dologról beszéljek, amitől te TE vagy. A FORMA az, ahogyan Isten előkészített az életedre. Az életed minden területét befolyásolja az, ahogyan Ő megformált.

Lelki ajándékok, szív, képességek, személyiség és tapasztalatok – ez az az öt dolog, amitől te TE vagy. (Angol eredeti: SHAPE - Spiritual gifts, Heart, Abilities, Personality, Experiences)

A lelki ajándékok kombinációjában szíved, szenvedélyed és érdeklődésed van. Szerinted miért léteznek ezek? Mert Isten neked adta őket. Ha mindannyian ugyanazokat a dolgokat szeretnénk csinálni, sokkal szegényebb lenne a világ. Tehát Isten egyedivé teremtett téged, és nincs még egy olyan ember, mint te. Miért számít ez?

  1. Mert a FORMÁD felfedi Isten szándékát veled.

Ahogy megérted, mit akar Isten az életeddel, ugyanúgy felfedezed azt is, hogyan formált téged. De van egy fontos dolog: Isten nem kényszerít rá, hogy beteljesítsd az Ő tervét. Elpazarolhatod az életedet. Használhatod mindenféle személyes, önközpontú dologra, miközben teljesen lemaradsz Isten tervéről és életed céljáról. Valójában a legtöbb ember így él. Ez egy tragédia! Ezért olyan frusztráltak az emberek! Megpróbálnak olyanok lenni, amilyennek valaki más szeretné látni őket, nem pedig olyanok, amilyennek Isten tervezte őket.

  1. Mert a FORMÁD felkészít Isten szolgálatára.

Istennek olyan életküldetése van számodra, amelyet senki más ezen a bolygón nem tud betölteni. Lehet, hogy eddig nem töltötted be ezt a küldetést. Talán eddig nem szolgáltad Istent. De még ma elkezdődhet valami új, és az életed hátralévő része az életed legjobb részévé válhat. Isten soha nem fog olyat kérni tőled, amihez nem adott meg minden szükségeset.

  1. Mert az élet egy próba.

Ha Jézus követője vagy, ez az élet felkészülés a következő életre a mennyben. Isten azt mondja: „Ez egy próba. Tesztellek téged, hogy meglássam, mit fogsz kezdeni azzal, amit a földön kapsz. Ez alapján határozom meg, mit adok neked a mennyben egy örökkévalóságnyi időre.

  1. Mert Isten dicsőségét mutatja.

Amikor a FORMÁDAT arra használod, hogy azt tedd, amire Isten késztetett, az nem csak neked jó érzés, hanem Istent is mosolyra fakasztja. Iréneusz, egy a második századi nagy keresztény vezető azt mondta: " Isten dicsősége az élettel teli ember." Tudod, mi fakasztja mosolyra Istent? Ha lenéz, és lát téged és engem, ahogy használjuk azokat a tehetségeket, amelyeket az Ő dicsőségére adott nekünk. Az Ézsaiás könyve 43. fejezet 7. verse ezt mondja: "Hozzátok hozzám mindazokat az embereket, akik az enyémek, akiket dicsőségemre alkottam, akiket én formáltam és én alkottam" (NCV fordítás). Ha nem hoznál dicsőséget Istenre, nem is élnél. Isten azért teremtett téged, mert örülni akar neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik a lelki ajándékaid? Hogyan használod őket mások szolgálatára?
  • Milyen egyedi személyiségjegyeket és képességeket adott Isten mások szolgálatához?
  • Isten olyasmit kér tőled, amire szerinted nem vagy képes? Mit gondolsz, Isten hogyan készített fel téged erre?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása