Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Új kazettára van szükséged!

2024. július 13. 03:00 - Krisztina Ivanyina

 

Mire megyünk Istennel? | Harmat Kiadó

 változzatok meg értelmetek megújulásával Róm (12,2)

Az emberek valójában nem felejtenek el semmit. Valahol a fejedben elraktároztad az évfordulód dátumát, a 10 éves korod Super Bowl pontszámát, és azt a napot, amikor a gyermekednek kiesett az első foga.

Lehet, hogy nem tudod pontosan előhívni ezeket az eseményeket, de azért az emlékek eltárolódtak.

A jó hír az, hogy az agyad mindent eltárol. A rossz hír az, hogy az agyad mindent eltárol. Az agyad nem tud különbséget tenni a képzeletbeli és a valóságos, az igazság és a hazugság között.

Mindenféle szemetet is tárol az agyad. És gyakran erre a szemétre alapozod a döntéseidet.

Amikor gyerek voltál, a felnőttek olyan dolgokat mondtak neked, amiket kérdés nélkül elhittél, mert felnőttek és tekintéllyel rendelkező személyek mondták. Ilyenek is lehettek közöttük:

  • Nem vagy értékes.
  • Soha nem leszel jó matekból.
  • Mindig küzdeni fogsz a súlyoddal.
  • Senki sem szeret téged igazán.
  • Félénk vagy.
  • Nem sok jót nézek ki belőled.
  • Soha nem leszel olyan jó, mint a testvéred.
  • Szégyellek téged.

  Ezek hazugságok voltak már akkor is, és hazugságok most is! De te elhitted ezeket!

  Ki kell cserélned az elmédben lejátszott kazettát! Ahelyett, hogy hazugságokkal teli kazettákat játszod le újra és újra, Isten Igéjének igazságát kell lejátszanod. Meg kell töltened a szívedet és elmédet Isten igéjével!

  A Bibliában a Római levél 12. fejezetének 2. verse azt mondja: „változzatok meg értelmetek megújulásával”. Ez az idézet hogyan változtathatja meg a gondolkodásodat? Úgy, hogy azt a kazettát kell lejátszanod, ami az igazságot  tárja fel. Hogyan tudod ezt megtenni?

  Kérd meg Istent, hogy gyógyítsa be emlékeidet! Mondd Istennek: „Szükségem van arra, hogy meggyógyítsd az elutasítás, a bűn, a neheztelés, a bűntudat és a visszaélés emlékeit. Fájnak. Kérlek, gyógyíts meg!”

  Töltsd be az elmédet Isten Igéjével! Minél több igazságot töltesz az elmédbe, annál több hazugságot dobsz ki. Ez egy helyettesítési stratégia. Ahelyett, hogy minden idődet tévénézéssel és zenehallgatással töltöd, töltsd meg elmédet Isten Igéjével!

  A pszichológusok évek óta mondják, hogy az önbecsülésed attól függ, mit gondolsz arról, hogy életed legfontosabb személye hogyan vélekedik rólad.

  Tedd Jézust a legfontosabb személyé életedben, és ez mindent megváltoztat! Isten Igéje azt mondja, hogy szerethető (Jn 316), tehetséges (2Pét 1,3), értékes (Lukács 12:6), bocsánatot nyert (Zsolt 103,12) és hasznos (Ef 4,12) vagy.

  Hagyd, hogy ez a kazetta legyen életed "filmzenéje", és soha többé nem leszel ugyanaz!

  Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Milyen múltbeli „kazettákat” szoktál újra és újra lejátszani gondolataidban?
  • Mit mond Isten Igéje azokról a hazugságokról, amiket folyamatosan újrajátszol?
  • Isten Szavából melyik az az igazság, amit ezen a héten az elmédbe szeretni helyezni? Írd le és tartsd olyan helyen, ahol gyakran látod!

  *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.06)

Szólj hozzá!

Engedd el!

2024. július 12. 03:00 - Anika Enikő


„amikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél. (1Péter 2,23)

Ha valaki megsebzett, akár fizikailag, akár érzelmileg, valamiben döntened kell: arra használod az energiádat, hogy a seb begyógyuljon, vagy arra, hogy bosszút állj?

Mindkettőt nem teheted meg.

Jézus elszenvedte a fájdalmat és az erőszakot is. Amikor keresztre feszítették, mindenféle módon sérüléseket okoztak neki – a lábán, a kezén és a fején. A római katonák 40 korbácsütéssel megkorbácsolták a hátát. Töviskoronát húztak a koponyájára. Aztán nagy szögekkel felszegezték a keresztre.

De természetesen Jézus legmélyebb sebei nem a fizikaiak, hanem az érzelmiek voltak. Elárulták, megtagadták és megalázták őt.

A Bibliában Péter 1. levelének 2. részében a 23. vers mégis azt mondja: „amikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél.“. Jézus millió angyalt küldhetett volna, hogy harcoljanak érte, amíg a kereszten volt - de nem tette.

A Mennyei Atyjára bízta az ügyet. Azt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Lk 23,34). Nem engedte, hogy a fájdalom megkeserítse őt.

Ahhoz, hogy túljuss az életedben történő fájdalmakon és bántalmazásokon, meg kell bocsátanod azoknak, akik bántalmaztak téged! Ha harag van a szívedben, akkor soha nem leszel jól. A saját érdekedben, el kell engedned az elégtételhez való jogodat!

Attól nem leszel jobban, ha bosszút állsz. Ha sikerülne is kiegyenlítened a számlát, az nem venné el a fájdalmadat.

Megérdemli a megbocsátásodat az, aki megbántott? Nem. De, te sem érdemled meg Isten megbocsátását. Saját magad miatt bocsáss meg másoknak, nem őmiattuk.

Abban biztos lehetsz, hogy Isten látta, ami veled történt. A Biblia azt mondja Pál Apostolnak a Rómaiakhoz írott levelében, a 12. fejezet 19. versében: „Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr.”.

Isten látta, mi történt, amikor megsérültél, és ugyanúgy sírt, mint amikor a Fiát keresztre feszítették. Az elégtétel, a bosszúállás Isten felelőssége – nem a tiéd. Aki megbántott, nem fogja megúszni.

Azonban, amikor te megbocsátasz, akkor felszabadulsz, és így nem fogsz - teljesen értelmetlenül - szenvedni másvalaki bűnei miatt.

A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írott könyv 12. fejezetének a 15. versében: „a keserűség … felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön.”. A harag, a sértettség, a megbántódás egy méreggel teli tabletta, amit nem kell lenyelned. Választhatod azt is, hogy boldog és felszabadult leszel.

Szóval mit választasz?

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Miért nehéz megbocsátani annak, aki megbántott téged?
 • A saját életedben milyen fájdalmat okozott neked az a neheztelés, amikor nem voltál hajlandó megbocsátani?
 • Van valaki, akinek meg kell bocsátanod? Mi akadályoz meg ebben?

Isten megbocsájtja a bűneidet

Bűneid elválasztanak Istentől, és csupán az Isten kegyeleme engedi meg, hogy visszatalálj a vele való helyes kapcsolatba.

A Biblia azt mondja, hogy: "Kegyelemből üdvözültetek, hit által - és ez nem magatoktól van, hanem Isten ajándéka -, nem pedig cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék" (Ef 2,89).

Ha készen állsz békét kötni Teremtőddel, akkor imádkozz eképpen:

“Drága Jézus! Nem akarom, hogy a jövőben a bűneim elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden bűnért, amit valaha is elkövettem, megbocsátasz. Megtudom, hogy mi az életem célja és egy napon befogadsz mennyei örök otthonodba.
Megvallom, bűnös vagyok, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűnösségemet és bízom benned, megmenekülök. Hiszek neked, amikor azt mondod, hogy az üdvösségemet kegyelemből, hit által, és nem cselekedetek által kapom meg. Uramként fogadlak be életembe. Ma életem minden részét átadom a te vezetésednek.

Azért a célért akarok élni, amire te teremtettél, és az életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak önmagam helyett. Rád bízom életemet, kérlek ments meg és fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha ennek az imának az elmondásával fogadtad be Jézust a szívedbe, akkor kérlek, hogy küldj egy [angol] emailt a Rick@PastorRick.com emailcímre, hogy tudjak erről, mert szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, melyek segítenek Jézussal járni az utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.05)

Szólj hozzá!

Mondd el Istennek!

2024. július 11. 03:00 - Anika Enikő

"Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. (Jakab 5,16 NIV)

Mindannyian különböző módon reagálunk a rejtett sebekre. Vannak, akik lepleznek és színészkednek. Mások állandóan dühösek. Vannak, akik kábítják magukat szerekkel vagy alkohollal. Megint mások úgy próbálnak elmenekülni a fájdalom elől, hogy cserélgetik partnereiket. Mégis a lehető legrosszabb válasz az életedben lévő rejtett sebekre az, ha hallgatsz és befogod a szádat. Ez olyan, mintha elővennél egy szódásüveget és felráznád; s egy napon egyszer csak kidurransz! Soha nem fogsz túllépni, és nem leszel túl a sebzettségeden, amíg nem nézel szembe az érzéseiddel és nem beszélsz róluk Istennel.

A rejtett sebeid bepalackozása kimerít. A Biblia azt mondja: „Amikor magamban tartottam a dolgokat, legbelül gyengének éreztem magam. Egész nap nyögtem” (Zsoltárok 32,3 NCV).

Ha érzelmi energiádat a múltra fordítod, akkor a jelenben és mára csak kevés marad. Amikor a sok időt sajnálkozással és haraggal töltöd, és azon elmélkedsz, hogyan tudnál bosszút állni azokon az embereken, akik megbántottak téged –, akkor elfogy az energiád, hogy itt, a mostban a fontos dolgokkal törődj.

Istennek van válasza a fájdalmadra; a megvallás, a megbánás, a gyónás a válasz. Be kell ismerned a fájdalmadat. Minden más, csak egy eredménytelen próbálkozás arra, hogy elfelejtsd mindazt, ami bánt. Meg kell engedned és be kell ismerned a fájdalmadat Istennek, saját magadnak, és egy másik személynek, akiben megbízol.

Sokan úgy akarnak túllépni a fájdalmukon, hogy beismerik azt Istennek és maguknak, és kihagyják az egyenletből a harmadik személyt. Sok szerencsét! Ez soha nem fog így működni.

A fájdalmad megvallása mások előtt elengedhetetlen. Egyedül nem leszel jól, és nem gyógyulsz meg. Jakab levele 5.részében, a 6. vers ezt mondja: „Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok” (NIV).

Nem szükséges, hogy egy pásztor, egy pap vagy egy terapeuta legyen az, akinek beismered, elmodnod, vagy megvallod mindazt, ami bánt. Elég, ha engedelmeskedsz a Jakab levelében található versnek. Csak egy barát kell mindehhez.

Nyisd meg a rejtett fájdalmad egy ilyen barátnak. Mondd el neki, mi fáj; és ahogy bevallod ennek a személynek, Istennek és magadnak, talán rátalálsz arra a rég elveszett energiára, amelyről álmodoztál.

Mert a dolgok feltárása a gyógyulás kezdetét jelenti.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Van-e a múltadban olyan titok, amit nehezen engedsz el?
 • Miért ijesztő néha nyíltan beszélni Istennel egy fájdalmas emlékről? Miért nehéz nyíltnak lenni önmagaddal egy fájdalmas emlék kapcsán? Miért nehéz nyitottnak lenni másokkal egy fájdalmas emlék kapcsán?
 • Kinek tudnál megnyílni a múltad fájdalmával kapcsolatban?

 

Daily hope by Rick Warren, 2024.07.04

Szólj hozzá!

A remény miért nem ugyanaz, mint az optimizmus?

2024. július 10. 03:00 - Mapetso

cheese-cake-7878989_640.jpg"Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket." Róm 8,28 (NLT fordítás)

Az élet sokszor hoz olyan dolgokat, amelyeket nehéz "megemészteni", mint például egy betegség, egy munkahely elvesztése, vagy egy barát vagy családtag halála. Ezek a pirulák keserűek és gyakran lenyeléskor fulladozunk tőlük.

De megnyugtatlak: Isten akkor is valami jóra készül az életedben, ha te nem látod. Isten aktívan dolgozik azon, hogy jót hozzon ki abból, ami benned vagy körülötted történik. Ahhoz, hogy a nehéz idők közepette is kitarts a reményben, jegyezd meg ezt az igazságot!

A Biblia ezt így mondja: "Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket." (Róm 8,28 NLT fordítás).

A Biblia nem azt mondja, hogy életed minden történése jó lesz. Mindketten tudjuk, hogy ez nem igaz. Hanem azt mondja, hogy amikor az egész életedet összerakod, akkor minden egyes darabja a javadra áll majd össze. Mintha egy tortát készítenénk: lehet, hogy nem tetszik külön az egyes hozzávalók íze, de amikor az egész összeáll, nem tudunk ellenállni neki. Isten egy elképesztően finom tortát akar sütni az életedből is, és ehhez még az élvezhetetlen és keserű elemeket is fel akarja használni.

Isten nem ígéri, hogy minden úgy fog összeállni, ahogyan te szeretnéd, vagy hogy minden történetnek happy endje lesz. Mint ahogy nem minden üzleti döntésből fogsz egymillió dollárt keresni. Nem minden házaspár, aki összeházasodik, él boldogan, minden pillanatban. Nem is lesz minden gyerek focicsapat-kapitány.

Ehelyett az igevers arra emlékeztet bennünket, hogy teljes bizalommal lehetünk a világegyetem Főtervezője iránt, hogy "mindent úgy intéz, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgáljon". (Vegyük észre, hogy ez az ígéret "azoknak szól, akik szeretik Istent", nem pedig azoknak, akik még nem ismerik Istent.)

A remény nem ugyanaz, mint az optimizmus. Nem az a hit, hogy valami, ami rossz jóvá alakul. Hanem az abszolút bizalom abban, hogy az életed minden részének végül lesz értelme, függetlenül attól, hogy az örökkévalóságnak ezen az oldalán hogyan alakul.

A mi nézőpontunkból az élet tűnhet időnként zűrzavarosnak. De Isten látószöge a mennyből nem azonos a miénkkel.

El sem tudod képzelni, milyen jót tartogat Isten a jövődre nézve. Isten azt ígéri: "Jó terveim vannak veled, nem pedig olyan terveim, amelyek ártanak neked. Reményt és jó jövőt adok neked" (Jer 29,11 NCV fordítás).

A jövőd Isten kezében van - és ennél jobb hely nincs is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan láttad, hogy Isten egy rossz tapasztalatot a te vagy egy ismerősöd javára fordított? 
 • Hogyan példázza Jézus kereszthalála, hogy Isten jót munkált egy rossz helyzetben? 
 • Gondolj az életedre úgy, mint egy tortára. Melyik "hozzávaló" íze keserű most számodra ebből a tortából? Tölts el néhány percet arra kérve Istent, hogy segítsen bíznod abban, hogy Ő még a keserű hozzávalókból is jót - egy szép, ízletes tortát - hoz Neked.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.03)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hol találunk valódi reményt?

2024. július 09. 03:00 - Mapetso

submarine-168884_640.jpg"Isten, a remény forrása, töltsön el titeket örömmel és békességgel a belé vetett hitetek által. Akkor a Szentlélek ereje által túláradtok majd a reménységtől." Róm 15,13 (GW fordítás)

A második világháború végén egy amerikai tengeralattjáró visszatért a Virginia állambeli Newport News-i kikötőbe. Ahogy beérkezett, valami szörnyűség történt, és a tengeralattjáró süllyedni kezdett. A parti őrséget azonnal kiküldték a legénység megmentésére, és búvárok úsztak le a tengeralattjáróhoz. Ahogy közeledtek, hallották, hogy egy matróz kalapáccsal morze-jeleket kopogtat a hajótesten. Egy kérdés volt: "Van remény?"

Ez az élet alapvető kérdése: van-e remény?

Emberek ezrei teszik fel minden nap, ezerféleképpen:

 • Amikor valaki az orvosi rendelőben ül és a vizsgálati eredményekre vár.
 • Amikor valaki egy hónapokig tartó terápia ellenére sem jut eredményre.
 • Amikor valaki egy könyvelővel beszélget, mielőtt a csődbíróságra menne.
 • Amikor egy család megtudja, hogy eltűnt a gyermekük.

Az ember 40 napot kibír élelem nélkül és körülbelül három napot víz nélkül. Nyolc percig is el lehet lenni levegő nélkül. De egy másodpercet sem tölthetsz el remény nélkül. Ez életünk alapvető része. Ha a remény eltűnik, vége van az életnek.

Mivel a mai társadalmunkban annyira kevés remény van, az emberek simán bedőlnek mindenféle átverésnek. Olyan hamis reményekben bíznak, mint az asztrológia, a nagy vagyon, a kuruzsló gyógymódok vagy a biztos karrier. Ezek a hamis remények elkerülhetetlenül csalódást okoznak. Valójában semmi sem okoz nagyobb csalódást, mint a hamis remény.

Hová fordulhatsz tehát, hogy valódi reményt találj? A Biblia azt mondja: fordulj Istenhez!

A Rómaiakhoz írt levél 15. fejezetének 13. versében a Biblia ezt írja: "Isten, a remény forrása, töltsön el titeket örömmel és békességgel a belé vetett hitetek által. Akkor a Szentlélek ereje által túláradtok majd a reménységtől" (GW fordítás).

Isten a reménység egyetlen olyan forrása, ami soha nem fog csalódást okozni. Amikor belé helyezed a hitedet, ő olyan örömöt, békességet és reményt ad, amely túlcsordul.

Ilyen reményre van szükséged.

Isten mindig ott van. Ott van a múltadban, jelenedben és jövődben. Veled van a jó helyeken. Veled van a rossz helyeken is.

Ő mindenhol ott van. És soha, de soha nem vagy egyedül. Ahol Isten van, ott van a remény is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

 • Mikor tapasztalod meg a legnehezebben Isten jelenlétét életedben?
 • Hogyan ad reményt a kétségbeesés közepette Isten állandó jelenlétének tudata?
 • Hogyan tudsz bátorítani egy másik embert emlékeztetve őt Isten jelenlétére?

Hol is találhatunk olyan reményt, amely nem okoz csalódást?

Isten bebizonyította az irántad érzett szeretetét Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: "Mert Isten így szerette a világot: Egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (Ján 3,16 CSB).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesítse az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy elimádkozod ezt az egyszerű imát:

"Drága Istenem, nem akarom, hogy a bűneim többé elválasszanak Tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz nekem minden rosszat, amit valaha is elkövettem, és befogadsz a családodba, és egy napon a mennybe viszel, hogy veled éljek az örökkévalóságig.

Jézus, megvallom bűneimet, és hiszem, hogy Te vagy a Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, a hit által jön, és nem az én tetteim által. Kérlek, hogy jöjj be az életembe, mint az én Uram. Ma átadom neked az életemet.

Úgy akarok élni, ahogyan Te teremtettél engem - békében és megnyugodva -, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy Téged szolgáljalak. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha éppen most imádkoztál Jézus elfogadásáért, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.02)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása