Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Biblia történelmi hitelessége

2012. február 26. 03:00 - dlkyra

"...lehetetlen, hogy Isten hazudjon..." (Zsidókhoz írt levél 6:18b)


A Biblia megbízható, mert doktrinálisan és teológiailag is hibátlan. Továbbá erkölcs és etika kérdésében is pontos. Mindezeken felül a Biblia a történelmi hitelessége miatt is megbízható.


Miért fontos ez a szempont?
A Zsidókhoz írt levél 6:18-ban azt olvassuk, hogy "lehetetlen, hogy Isten hazudjon...". Tulajdonképpen az egész világmindenség csakis amiatt áll fenn, mert Isten mindenkor igaz.
Ha a Bibliában csak egyetlen hazguság is van, már nem lehet Isten szerinti könyv. Nem lehet Istentől való, mert lehetetlen, hogy Isten hazudjon. A Zsoltárok 33:4 szerint "az Úr igéje igaz". Ez azt jelenti, hogy a Biblia igazat szól mind a megváltásról, mind a történelemről.


Honnan tudjuk, hogy a Biblia történelmileg hiteles? A módszer ugyanaz, mint bármely más történeti esetben:


A Biblia első kézből származó beszámolókat tartalmaz. Minden történész utána járna, hogy a történetet az írta-e le, aki maga látta, vagy aki közvetett módon hallott róla, vagy netán egy többszáz évvel későbbi legenda. A Biblia elsősorban szemtanúk beszámolóinak sora. Mózes ott volt a Vörös tenger kettéválasztásánál. Józsué jelen volt, amikor leomlottak Jerikó kőfalai. Jézus tanítványai felső szobában tartózkodtak és megjelent előttük a feltámadt Jézus.
 

A bibliai történeteket kivételes odafigyeléssel rögzítették. Az Ószövetség másolói úgy másolták le az egyik tekercset a másikról, mintha csak egy fénymásolót használtak volna. Szabályok hosszú sora biztosította, hogy mindent teljes pontossággal másolnak át. Az egész Ószövetség szövegében a meghatározott számú hasáb mindig ugyanúgy nézett ki. Tudták, hogy egy adott könyv hány írásjelből áll. Például, lehet, hogy tudták, hogy 1653 A betű van a könyvben. Ha végül 1654 volt belőle, eldobták a tekercset és újra kezdték az egész munkát.
 

A régészet igazolja Biblia igazságát. Régészeknek sikerült feltárnia bibliai helyszíneket. Például megtalálták Siloám tavát, amely egy medence volt, ahol Jézus meggyógyított egy vakot, valamint Heródes templomának részleteit. A Hettita Birodalom is szép példája annak, hogy a régészet miként támasztja alá a Biblia történeti hitelességét. Generációkon keresztül a történészek semmilyen más forrásból nem értesültek a hettiták létezéséről. Aztán az 1900-as évek elején egy archeológus tízezer agyagtáblát fedezett fel a hettita fővárosban. Mostmár mindenki számára ismert, hogy valaha létezett a hettita nép.

Beszéljetek róla:

  • Bízol a Biblia igazában?
  • Mind mondanál annak, aki azt állítja, a Biblia nem bír történelmi hitellel?

 

Rick Warren, Daily Hope 2012. 02. 19

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása