Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd azt, hogy Istent szereted!

2012. december 06. 03:00 - husztin

„Szeresd az Urat, a te Istenedet, hallgass szavára, és ragaszkodj hozzá, mert így élhetsz, és így lakhatsz hosszú ideig azon a földön, amelyet Istened az Úr esküvel ígért oda atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak.” (V.Mózes 30: 20)

Manapság elterjedt az a mítosz, hogy a szeretet kontrollálhatatlan. Ez valami olyasmi, ami egyszerűen csak megtörténik velünk; és nem olyan, amit ellenőrzés alatt tarthatunk. Tulajdonképpen még a nyelvünk is a szeretetnek az ellenőrizhetetlenségét fejezi ki. Azt mondjuk, „szerelembe estem”, mintha a szerelem valamiféle árok lenne. Ez olyan, mintha hosszasan sétálgatnék és egy nap – bumm! – beleesnék a szerelembe. Nem tehetek róla.
De el kell, hogy mondjam neked az igazságot: Ez nem a szeretet.

A szeretet nem csak úgy egyszerűen történik veled. Ez egy választás, és kifejezi az elkötelezettségedet.

Nem kétséges: A vonzódás nem kontrollálható, az izgatottság is ellenőrizhetetlen. De a vonzódás és az izgatottság nem egyezik meg a szeretettel. Ezek szeretetet eredményezhetnek, de nem egyeznek meg azzal. A szeretet egy választás.
Az Isten szeretetét is választanod kell; Ő nem fogja kierőszakolni, hogy szeresd Őt. (5. Mózes 30:20) Fittyet hányhatsz Istenre és mehetsz egy teljesen más irányba. Tönkre teheted az életedet, ha ezt választod. Isten ekkor sem fog kényszeríteni téged, hogy szeresd Őt, mert tudja, hogy a szeretetet nem lehet kicsikarni.

Ez az alapelv igaz a kapcsolataidra nézve is. Dönthetsz úgy, hogy szeretsz másokat, de Isten nem fogja kikényszeríteni, hogy bárkit is szeress.

Beszéljünk róla:

• Hogyan fogadhatod másként a szeretetet, ha megértetted, hogy ez egy választás?
• Mi a különbség az Istentől jövő szeretet és az emberi felismerésből fakadó szeretet között?

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása