Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten új szívet adhat neked

2012. június 24. 03:00 - janosh

„Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” Zsolt 51:12

God-Please-Forgive-Me.jpg

Isten szava hozta létre a teremtett világot, és ő szólt hozzád már anyád méhében – ahogyan most is tud szólni, hogy rendet teremtsen kaotikus életedben.

Ez egy teremtéshez hasonló pillanat, amikor Isten megszólal az életed pusztaságában és sötétségében, hogy egy új kezdetet teremtsen számodra.

Isten képes a semmiből is létrehozni dolgokat. Képes egy törött, tisztátalan vagy sérült szívet  éppé, tisztává és céltudatossá tenni. Isten tisztának szeretne látni téged, ezért aktívan munkálkodik azon, hogy új szívet teremtsen benned, és rendet tegyen az életedben.

A te dolgod annyi, hogy alárendeled magad Neki teljesen, elfogadod, hogy ő szuverén, megalázod magad előtte, és kéred az ő segítségét.

Uram! Kérünk, szóld a Te teremtő szavadat a mi szívükben és életünk körülményeire. Elismerjük, „amink csak van – gondolkodásunk, életünk, tisztaságunk és az újrakezdés lehetősége – Istentől van, Jézus Krisztus által” (1Kor 1:30 MSG fordítás)

Újítsd meg bennünk az erős lelket, hogy ne az események, a körülmények, vagy az érzéseink határozzák meg azt. Adj nekünk olyan életet, amelyet te magad formálsz a te Szentlelked által.

Beszéljünk róla:

Add Istennek a benned lévő káoszt. Engedd, hogy Isten szava új kezdetet teremtsen az életedben, új reményt és új erőt adjon neked.

Imádkozz: „Istenem, kezdj újat bennem, teremts rendet az én életemben.” (Zsolt 51:10 MSG fordítás)

(Daily Hope by Jon Walker, 2012.06.17)

Szólj hozzá!

Gondolkodj másképpen a haragról!

2012. június 23. 03:00 - zsoltaros

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával” (angol TEV-fordításban: Ne igazodjatok e világ elvárásaihoz/mércéihez, hanem hagyjátok, hogy Isten belül átváltoztasson az elméd teljes megváltozása/megváltoztatása által.)     (Róm 12:2a)

530185_402724013093905_1418476855_n.jpg


Tetteinket nagymértékben az érzéseink irányítják. Az érzésvilágunkat viszont a gondolkozásunk határozza meg. Ezért minden magatartásbeli változásnak előfeltétele a másféle gondolkodásmód. Ha valóban célunk megszabadulni rossz haragkezelési szokásainktól (duzzogás, robbanékonyság, kritizálás stb.), a változást az értelem megújulásával kell elkezdenünk.

Gary Smalley azt tanácsolja, hogy tegyünk fel magunknak ehhez hasonló kérdéseket: "Élvezem, amikor mérges vagyok?" "Segít célom elérésében a harag?" "Van hatékonyabb módja annak, hogy elérjem ezt a célt?" "Mennyiben lennék én más?"

Írd le a válaszaidat egy magadnak címzett levél formájában – javasolja Smalley – és hetente olvasd fel hangosan hat hónapon át – vagyis 24-szer. Keress rá módot, hogy valaki más is fültanúja legyen ennek! Úgy tűnhet először, hogy túl nagy erőfeszítést kell tenni ezért, de hát mennyire komoly az elhatározásod, hogy a haragkezelés káros berögződöttségeit végre le fogod győzni? Tényleg szeretnél uralkodni az indulatosságodon?

Én még azt is fontosnak tartom, hogy ebben a levélben idézz a Bibliából is. Mert ahogy Isten Igéje átjárja a gondolataidat, az elméd megújul, és megváltozol. Az értelem megújulása változtatja meg az embert.
 
Az igazság az, hogy a dühös emberek bizonytalan emberek. Minél inkább bizonytalan valaki, annál több dologtól „kiakad.”  Ha bizonytalannak érzem magam, idegesebb és ingerlékenyebb vagyok.
 
De a helyzet a következő: amikor megérted, hogy Isten mennyire szeret, hogy Krisztusban biztonságban vagy, és hogy Isten számára milyen fontos vagy , akkor kevésbé valószínű, hogy ingerlékeny leszel.

Beszéljünk róla!
 
Olvasd el az Efézusiakhoz írt levél 1. és a Róma levél 8. fejezetét.  Ezek „méregtelenítő” bibliai részek, mert arra irányítják rá a figyelmünket, hogy milyen mély az Isten szeretete irántunk, és hogy milyen nagy biztonságban vagyunk Őbenne.

(Daily Hope by Rick Warren; 2012. 06.16)

 

Szólj hozzá!

A helyes haragkezelés

2012. június 22. 03:00 - *Agota*

"Ha haragusztok is, ne vétkezzetek." (Efézus 4,26)

A haragkezelésnek vannak hasznos, és vannak káros módjai. Például néha inkább magunkban tartogatjuk a haragot, hogysem beismernénk azt. De a Biblia azt mondja, hogy haragosnak lenni és nem beismerni azt, hazugság. A hazugság pedig bűn.


Tartsuk szem előtt, hogy a harag nem feltétlenül rossz. Csak akkor rossz, ha nem megfelelő vagy romboló módon fejezzük ki. Lelkipásztorként azt tapasztaltam, hogy legtöbben 2-3 éves korunkban tanuljuk meg, hogyan fejezzük ki haragunkat, és felnőtt korunkban is ugyanúgy teszünk. Mondanom sem kell, hogy ez így nincs jól.


A legtöbb ember amikor kifejezi haragját, úgy fejezi azt ki, hogy ezáltal eredeti céljától még távolabbra kerül, mint azelőtt, hogy haragra gerjedt volna. Ha a haragot nem megfelelő módon fejezzük ki, az pontosan az ellenkezőjét fogja eredményezni annak, amit el akarunk érni. 
Ha emberekre öntjük ki haragunkat, az soha nem fog maradandó változást hozni, sőt még több haragot és elidegenedést okoz. Annak ellenére, hogy ezt tudjuk,  így reagálunk.


Soha nem a harag a probléma gyökere általában, sokkal inkább tünete valamelyiknek a következő három dolog közül: sérelem, félelem vagy frusztráció. Ezek azok az érzések, amelyek haragossá tesznek bennünket, és ezért kell megállnunk és lecsillapodnunk.

Beszéljünk róla:

Ha tudod, hogy miből ered a haragod, az segíteni fog abban, hogy megfelelő módon reagálj egy helyzetben, és a haragod miatt "ne vétkezz." (Ef 4,26)


Amikor vársz egy kicsit és lehiggadsz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:


  • Megbántottak?

  • Félek?

  • Megfélemlítve érzem magam, vagy attól félek, hogy valami értékes dolgot fogok elveszíteni?

  • Frusztrált vagyok?


Daily Hope by Rick Warren (2012.06.15.)

Szólj hozzá!

Fontold meg, mielőtt válaszolsz

2012. június 21. 03:00 - kohutnemarti

"Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti."

(angolból fordítva: "A lázadó dühösen ordít; a bölcs ember kézben tarja természetét/hangulatát/kedvét, és lecsillapítja azt.")

(Példabeszédek 29:11)

beforeyouspeak.jpg
Ha mérges vagy, ne válaszolj indulatból vagy lobbanékonyan. A késedelem nagyszerű eszköz lehet a haragunk megfékezésére. Nem azt mondom ezzel, hogy halogasd határozatlan ideig vagy egy napnál is tovább; a Biblia azt mondja, ne feküdj le aludni haraggal a szívedben. Arról beszélek, hogy várj 5 percet.

Amikor kezded felhúzni magad, "kérj időt" néhány percre. Adj magadnak némi időt, hogy megfontold és átgondold a helyzetet. Ha nem állsz meg gondolkodni, valószínűleg rosszul fogsz cselekedni. Gondolkodj, mielőtt válaszolsz.

Amikor mérgesek leszünk, szokásunkká kell tennünk azt, hogy egy kicsit "eltávolodunk" a helyzettől, várunk pár percet, aztán megnézzük a dolgot Isten szemszögéből. Figyeld meg, hogyan mondja a Biblia: a bölcs ember hagyja a haragját lenyugodni (Péld. 29:11). Az angol Biblia a "cool it" kifejezést használja itt, tehát az, hogy "nyugi", egy bibliai kifejezés! Egy modern fordítás így szólhatna: "A bölcs ember vár és lenyugszik egy kicsit". Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője mondta, "Ha dühös vagy, számolj el tízig, mielőtt megszólalsz. Ha nagyon dühös vagy, számolj százig."

Beszéljünk róla:

Ha megérted a haragod okát, nagyobb türelmed lesz, és még arra is képes leszel, hogy "megbocsáss egy vétket" (Péld. 19:11). Tedd fel magadnak a következő három kérdést, hogy jobban megértsd, miért vagy dühös:

  • Miért vagyok dühös?
  • Valójában mit akarok?
  • Hogyan érhetem el?


Daily Hope by Rick Warren (2012.06.14.)

Szólj hozzá!
Címkék: harag düh

Értsd meg: a haragnak ára van

2012. június 20. 03:00 - Mike Zsuzsi

 „A hirtelen haragú ember bolondságot követ el, a bölcs pedig nyugodt marad.” (Péld.14,17 TEV angolból fordítva)

proverbs14_17.jpg

A Biblia azt mondja, hogy mindig megvan az ára annak, ha utat engedsz a haragnak. Látsz összefüggést az alábbi versek között?

  • Az indulatos ember viszályt szít, a türelmes pedig békét hoz. (Péld. 15,18 TEV angol fordításból)
  • Az indulatos ember viszályt szít és problémát okoz. (Péld. 29,22 TEV angol fordításból)
  • A hirtelen haragú ember bolondságot követ el, a bölcs pedig nyugodt marad. (Péld. 14,17 TEV angol fordításból)                                                                                

A Biblia azt írja, “Aki kárt okoz háza népének, szelet örököl, és szolgája lesz a bölcsnek a bolond.” (Péld.11, 29)

Valahányszor elvesztem a türelmem, én veszítek. Úgy nem fogod elérni a célodat, ha folyamatosan dühbe gurulsz. Az író az angol változatban egy szójátékot mutat be illusztrációként: A "danger" szó (magyarul veszélyt jelent) valójában az "anger" (magyarul düht jelent) szó egy "d" betűvel előtte. És a düh veszélyes. Ha mérges vagy elveszíthetsz mindent: a jó hírnevedet, a házastársadat, a munkádat, az egészségedet.

Néhány évvel ezelőtt olvastam egy orvosi kutatást az emberi szívről, melyben az állt, hogy ha mérsékeljük a haragot az életünkben, akkor ezáltal meghosszabíthatjuk az életünket. Anyák és Apák, figyeljetek rám: rövid távon motiválhatjuk ugyan haragunkkal a gyermekeinket - ha félelemből is, de megteszik, amit kérünk -, de hosszú távon mi fogunk veszíteni, mivel a harag mindig elidegenít minket egymástól. A harag az oka annak, hogy az emberek elfordulnak egymástól, mintsem közelebb kerülnének egymáshoz.Ahelyett, hogy a haragod által megkapnád azt, amit akarsz, csak azt éred el, hogy az emberek közömbössé válnak veled szemben és megharagszanak rád.

Egyik módja annak, hogy kezelni tudd a haragodat az az, hogy megérted és belátod, hogy mibe is kerül ez neked valójában.

Beszéljünk róla!

  • Hogyan befolyásolta korábban a harag a döntéshozásaidat?
  • Volt már olyan, hogy a haragod miatt tönkrement egy kapcsolatod? Milyen hatással van ez a jelenlegi kapcsolataidra?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.06.13)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása