Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gondolkodj másképpen a haragról!

2012. június 23. 03:00 - zsoltaros

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával” (angol TEV-fordításban: Ne igazodjatok e világ elvárásaihoz/mércéihez, hanem hagyjátok, hogy Isten belül átváltoztasson az elméd teljes megváltozása/megváltoztatása által.)     (Róm 12:2a)

530185_402724013093905_1418476855_n.jpg


Tetteinket nagymértékben az érzéseink irányítják. Az érzésvilágunkat viszont a gondolkozásunk határozza meg. Ezért minden magatartásbeli változásnak előfeltétele a másféle gondolkodásmód. Ha valóban célunk megszabadulni rossz haragkezelési szokásainktól (duzzogás, robbanékonyság, kritizálás stb.), a változást az értelem megújulásával kell elkezdenünk.

Gary Smalley azt tanácsolja, hogy tegyünk fel magunknak ehhez hasonló kérdéseket: "Élvezem, amikor mérges vagyok?" "Segít célom elérésében a harag?" "Van hatékonyabb módja annak, hogy elérjem ezt a célt?" "Mennyiben lennék én más?"

Írd le a válaszaidat egy magadnak címzett levél formájában – javasolja Smalley – és hetente olvasd fel hangosan hat hónapon át – vagyis 24-szer. Keress rá módot, hogy valaki más is fültanúja legyen ennek! Úgy tűnhet először, hogy túl nagy erőfeszítést kell tenni ezért, de hát mennyire komoly az elhatározásod, hogy a haragkezelés káros berögződöttségeit végre le fogod győzni? Tényleg szeretnél uralkodni az indulatosságodon?

Én még azt is fontosnak tartom, hogy ebben a levélben idézz a Bibliából is. Mert ahogy Isten Igéje átjárja a gondolataidat, az elméd megújul, és megváltozol. Az értelem megújulása változtatja meg az embert.
 
Az igazság az, hogy a dühös emberek bizonytalan emberek. Minél inkább bizonytalan valaki, annál több dologtól „kiakad.”  Ha bizonytalannak érzem magam, idegesebb és ingerlékenyebb vagyok.
 
De a helyzet a következő: amikor megérted, hogy Isten mennyire szeret, hogy Krisztusban biztonságban vagy, és hogy Isten számára milyen fontos vagy , akkor kevésbé valószínű, hogy ingerlékeny leszel.

Beszéljünk róla!
 
Olvasd el az Efézusiakhoz írt levél 1. és a Róma levél 8. fejezetét.  Ezek „méregtelenítő” bibliai részek, mert arra irányítják rá a figyelmünket, hogy milyen mély az Isten szeretete irántunk, és hogy milyen nagy biztonságban vagyunk Őbenne.

(Daily Hope by Rick Warren; 2012. 06.16)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása