Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három dolog, amit kerülni kell, ha dühös vagy

2024. június 21. 03:00 - Erika1832

harag.png„Ha haragusztok is, ne vétkezzetek” (Efézus 4,26 GNT fodítás)

Időről időre mindannyiunkkal előfordul, hogy megharagszunk. Ki-ki másképp kezeli ezt az érzést, de egyikünk sem tudja elkerülni. Azonban az, hogy dühösek vagyunk, még nem jelenti azt, hogy vétkezünk.

A Biblia azt mondja: "Ha megharagszol, ne engedd, hogy haragod bűnbe vigyen" (Efézus 4,26, GNT fordítás). Pál ebben a szakaszban arról beszél, hogy ne hagyjuk, hogy haragunk bűnbe vigyen minket. A harag nem feltétlenül bűn. A helyzet az, hogy a haragunkat megfelelő és nem megfelelő módon is kezelhetjük.

Sajnos sokan közülünk olyan módon fejezzük ki haragunkat, ami távolabb visz a céljainktól, ahelyett, hogy közelebb vinne hozzájuk.

Itt van példaként három dolog, amit érdemes elkerülni, ha dühös vagy:

Ne titkold el a haragodat! Ne tartsd magadban. Ha eltitkolod a dühödet anélkül, hogy megfelelő módon kifejeznéd, az olyan, mintha fognál egy szódás vagy szénsavas üdítős üveget, és felráznád. Egyszer csak ki fog robbanni! Az eltitkol harag a testre is hatással van. Az orvosok azt mondják, hogy az eltitkolt harag számos fizikai
betegséget okozhat.

Ne tagadd le a haragodat! Ha visszatartod a dühödet, azzal egyszerűen tagadod, hogy ott van. Ha elég gyakran tagadod a dühödet, depressziós leszel.Régebben, amikor többet foglalkoztam tanácsadással, sokan mondták, hogy depressziósak, pedig valójában csak dühösek voltak. Úgy gondolták, hogy a keresztényeknek soha nem szabad dühösnek lenniük, ezért elfojtották magukban. A harag tagadása bűn. Hazugságnak hívják.

A dühödet nem a megfelelő módon fejezedd ki! A haragot számos helytelen módon is kimutathatjuk. Duzzogunk, szarkazmust köpködünk, manipulálunk, vagy hülyeséget csinálunk. Ezek közül a megközelítések közül egyik sem vezet a kívánt eredményhez.

Mit kezdjünk tehát a haragunkkal?

Valljuk meg! Ne csak a haragot ismerd be, hanem az okát is. Mondd el Istennek - és annak, akire haragszol -, hogy frusztrált vagy, hogy fenyegetve érzed magad. Minél őszintébb tudsz lenni a kapcsolataidban, annál könnyebb lesz eljutni a haragod kiváltó okaihoz.

Van egy jó hírem a haragoddal kapcsolatban! Talán olyan családban nőttél fel, ahol a haragot következetesen helytelen módon fejezték ki. Emiatt elsajátítottad a nem megfelelő haragkezelést, de ezen lehet változtatni!

Már ma elkezdheted megváltoztatni a haragod kezelését!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A családodban, ahol felnőttél, hogyan kezelték a haragot?
  • A harag kezelésének három nem megfelelő módja közül melyiket szoktad használni? A családod mit mondana, te melyiket  használod?
  • Milyen harag van benned most? Isten szerint hogyan kellene ezt kezelned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.14.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: indulat harag

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása