Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A jokerkártya: a döntéseid

2012. augusztus 26. 03:00 - kohutnemarti

Bejegyzés alcíme...

"Isten pontosan tudta, mit tesz a legelejétől. Kezdettől fogva elhatározta, hogy ugyanolyan módon formálja az övéinek az életét, ahogyan a Fiáét. A Fiú a helyreállított emberiség első tagja. Benne láthatjuk életünk eredeti és eltervezett formáját."

Róma 8:29 (MSG fordítás)

Csodálatosan összetett alkotás vagy (Zsoltárok 139:14). Ahhoz, hogy betöltsd az Istentől kapott célodat, meg kell vizsgálnod életed összes területét, és meg kell értened az 5 tényezőt, ami hatást gyakorol a személyiségedre. Ezen a héten arról beszéltünk, hogy az ösztöneink, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk hogyan befolyásolják azt, hogy milyenné formálódunk.

Ha ezeket a tényezőket egy játékban neked osztott pókerkártyaként képzelnénk el, akkor az ötödik tényező lenne a jokerkártya. Miért? Azért, mert ez a döntéseidet szimbolizálja, ami hatással van az összes többi kártyádra. Talán nincs befolyásod a dolgok felett, amiket leosztanak neked, de bedobhatod a jokerkártyádat - változtathatsz az életeden a döntéseiden keresztül.

Azt mondja a Biblia, hogy mi Isten képmására vagyunk teremtve. Egyetlen állat sincs Isten képmására teremtve! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között. Az elefántok nem rendelkeznek erkölcsi iránytűvel. Neked viszont megadatott, hogy válassz: jót vagy rosszat teszel. A döntés szabadsága az ember legnagyobb áldása, de egyben legnagyobb átka is, hiszen sokszor rossz döntéseket hozunk, melyekkel kárt okozunk saját magunknak és a környezetünknek is.

A jokerkártya megváltoztathatja a többi kártyád színét és számát. Nem választhattad meg az ösztöneidet, de eldöntheted, hogy mit kezdesz a testeddel. Nem választhattad meg a kapcsolataidat, de építhetsz újakat, és helyreállíthatod, ápolhatod azokat, amelyekben már régóta élsz. Eldöntheted, hogyan reagálsz a körülményeidre, és dönthetsz úgy, hogy mostantól nem hiszed el azokat a rossz dolgokat, amiket mások mondanak.

A személyiségedet a döntéseid alakítják. Milyen döntéseket hozol ma, amik pozitív hatással lesznek hátralévő életedre nézve?

Beszéljünk róla:

  • Mire van ma szükséged Istentől ahhoz, hogy felülkerekedj életedben azokon a nehézségeken, amik megakadályoznak abban, hogy  helyes döntéseket hozz?
  • Imádkozz, és kérj Istentől segítséget!

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. 08.19.)

Szólj hozzá!
Címkék: döntés

Az életedet a gondolataid formálják

2012. augusztus 25. 03:00 - husztin

Hadd változtasson Isten egy új személlyé azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásodat. (Róma 12:2 NLT fordítás)

Nem válhatsz egészen azzá a személlyé, akivé Isten teremtett addig, ameddig meg nem érted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak a személyiségedre. Az első kettő a kémiád (amilyennek „elkészültél”) és a kapcsolataid. Te annak a terméke vagy, ahogyan Isten megteremtett, és amilyen kapcsolataid vannak az életedben.

A személyiségedre szintén hatással vannak a körülményeid és a tudatod. A körülményeid azok a dolgok, amik veled vagy körülötted történnek, de nincs befolyásod rájuk. A traumák, a bajok, a szenvedés, a szégyen, a sokk és a fájdalom, ami ért, mind hatással voltak az életedre. Talán még rossz bánásmódban vagy bántalmazásban is volt részed, és ez is nyomot hagyott a személyiségeden. Ha voltak az életedben sorozatos kudarcok vagy katasztrófák, az is mind-mind kitörölhetetlen nyomot hagyott a személyiségeden. 

A tudatod az, ahogyan beszélsz önmagaddal. De tudod mit? Ha úgy beszélnél a barátaiddal, mint ahogyan magaddal, talán már nem is volnátok barátok, mert a gondolatainkat már annyira átszövik azok a hazugságok, amiket másoktól hallottunk, és amiket hagytunk magunkban felgyülemleni. Amikor más emberek gondolatait ismételgetjük a fejünkben, azok egyre mélyebbre hatolnak a tudatunkban, és elkezdik alakítani a személyiségünket.

A Példabeszédek 4:23 ezt mondja: "Vigyázz, hogyan gondolkodsz, az életedet a gondolataid formálják.” (LB, szabad fordítás) A gondolataidnak nem kell feltétlenül igaznak lenniük ahhoz, hogy pusztítani tudjanak. Elég, ha egyszerűen elhiszed őket. Ha azt mondogatod magadnak, hogy a házasságod nem fog sokáig tartani, akkor nem is fog. Ha attól félsz, hogy nem vagy képes megtenni valamit, akkor nem is fog menni. A gondolataid vezérlik az életed!

A körülményeid kicsúszhatnak az irányításod alól, de Isten mindent a kezében tart. A gondolataid formálják azt, aki vagy, de változtathatsz a gondolkodásmódodon. A körülményeid és a tudatod alakították eddig a személyiségedet, de életed hátralevő részét az fogja meghatározni, ahogyan a körülményeidre reagálsz, és azok a gondolatok, amiket elhiszel.


Beszéljünk róla:

  • Mi a természetes reakciód egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
  • Hogyan kell változtatnod a gondolkodásmódodon? Ki vagy mi gyakorol negatív hatást a gondolataidra?

Daily Hope by Rick Warren, 2012. 08. 18.)

Szólj hozzá!
Címkék: gondolatok

Építs egészséges kapcsolatokat Isten segítségével

2012. augusztus 24. 03:00 - gyanus

 "Szeresd az Urat a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel, és teljes erőddel. A második ez: 'Szeresd felebarátodat, mint magadat'. Nincsen nagyobb parancsolat ezeknél." (Márk 12:30-31)

Az öt, személyiséget befolyásoló tényező közül az elsőről beszéltünk tegnap.  Mindannyian csodálatosan összetetten vagyunk megalkotva, és teli vagyunk hibákkal, de amíg nem fogadjuk el magunkat - a hibáinkkal együtt - addig nem tudjuk azokat a változásokat elérni az életünkben, amelyek tényleges átalakulást hoznak.

A második tényező, ami befolyásolja a személyiségünket, az a kapcsolataink. A kapcsolataid adnak az életednek célt, értelmet és identitást. Ha nem jól működő kapcsolatokban nősz fel, akkor nem tudod, mi a célod, és az önazonosságoddal is küszködsz.

Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb dolog, hogy szeressük Istent, és szeressük az embereket (Márk 12:30-31). Az élet nem arról szól, hogy mit értél el, mid van, mennyire vagy népszerű, vagy mekkora tekintéllyel rendelkezel.  Az élet arról szól, hogy mennyire tudunk jól szeretni másokat.

Három olyan probléma van, ami visszatart minket attól, hogy úgy szeressünk, ahogy azt Isten akarja:

1. Mindannyian tökéletlenek vagyunk. Nincsenek tökéletes kapcsolatok, mert nincsenek tökéletes emberek.

2. A bűn elválaszt minket. Ádámnak és Évának volt az első sérült kapcsolata: elszakadtak Istentől és egymástól. Azóta magunkat mentegetjük, és a szeretteinket vádoljuk.

3. Minél inkább eltávolodunk, annál nagyobb lesz bennünk a félelem. Vágyakozunk az intimitásra, de félünk a sérülésektől. Vágyakozunk az elfogadásra, de félünk az elutasítottságtól.

A kapcsolataid terméke vagy. A tanulmányok azt mutatják, hogy a legjobban az határozza meg a személyiségünket, hogy a számunkra legfontosabb emberek szerintünk mit gondolnak rólunk. Azért kell biztosnak lenned abban, hogy Jézus számodra a legfontosabb személy az életben, mert Ő feltétel nélkül szeret téged.

Mindannyiunk kapcsolatai többfélék: van, amelyik egészséges, van, amelyik sérült, és van olyan, hogy valakivel nincs kapcsolatunk egyáltalán. Fontos, hogy egészséges kapcsolataid legyenek, mert ezek nagy szerepet játszanak abban, hogy milyen lesz a személyiséged. Azoknak az emberek, akiknek a kapcsolatai egészségesek, nem kell feltenniük a kérdést: "Számít valamit az életem egyáltalán?"

Talán nem volt beleszólásod abba, hogy hogyan alakult eddig a sorsod. De Isten elküldte az Ő Fiát  Megváltódul, hogy megváltoztassa az életed. Nem számít, hogy jó vagy rossz kapcsolatokat létesítettél azelőtt, csak azért leszel felelős, amit ma teszel a kapcsolataidban.

Megengeded Istennek, hogy beleszóljon a kapcsolataidba? Bízni fogsz benne a jövődet illetően a nehéz múltad ellenére is? Gondozni, védeni és építeni fogod a kapcsolataidat, hogy Isten azok által is megdicsőülhessen az életedben?

Határozd el ma, hogy egészséges, és nem fájdalmas kapcsolatokat fogsz építeni Isten segítségével.

Beszéljünk róla:

Mely kapcsolataidba kell több időt vagy Krisztusi szeretetet befektetned?

Hogy sikerül megvalósítanod azt, hogy "szeresd felebarátodat, mint magadat"? Mi a helyzet a problémásabb rokonokkal, munkatársakkal, vagy egy sérült kapcsolattal?

Rick Warren, Daily Hope, 2012. 08.17.

Szólj hozzá!

Még a sérüléseid is dicsőséget hozhatnak Istennek

2012. augusztus 23. 03:00 - Lilla:)

"Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt." (Zsoltárok 139:14.)

dna.jpg

Amikor az emberek megsérülnek, a valós igazságra van szükségük, nem leegyszerűsített igazságra. Nem elég azt mondani valakinek, hogy imádkozzon, olvassa a Bibliát, vagy menjen gyülekezetbe. Segítened kell nekik, hogy megtudják, hogyan változtathatnak az életükön.

Nem tudunk addig változtatni az életünkön, amíg nem tudjuk meg kik is vagyunk. Nem lehetsz addig az, akinek Isten szánt téged, amíg nem fogadod el a személyiséged - az egyéniséged, a hibáid, amiket Isten okkal adott neked.

Csodálatos alkotás vagy (Zsoltárok 139:14.). Hogy betöltsd Isten neked szánt célját, végig kell nézned életed minden területét és megérteni öt tényezőt, amik hatással vannak a személyiségedre. Utána a legjobbat kell kihoznod belőle. Mindannyian különböző szülőket, fájdalmakat, gondokat, és lehetőségeket kaptunk, de rajtunk áll mihez kezdünk velük.

Ez olyan mint az öt-lapos póker: nem te kevered a lapjaidat, nem te választod ki őket. Azzal kell játszanod, amit osztottak neked.

Az első tényező, ami azzá tesz téged ami vagy, a kémiád. Ez a te DNS-ed, a te génjeid, a te hormonjaid, a te kémiai felépítésed. Néhányan túlérzékenységgel születnek, mások kiemelkedően magas fájdalomtűréssel. Néhányaknak alacsony az energiaszintje, mások átugorják a falakat is. Néhányan hajlamosak rá, hogy ártsanak neked, szűklátókörűek, vagy törékeny csontozatúak. Néhányaknak alacsony az oxitocin szintje - az a hormon, ami hatással van rá, hogyan kezelünk más embereket.

Egy sérülés sem bűn, vagy gyalázat - így vezet téged Isten. Vettem egy farmert egyszer, amin ez volt olvasható: "Ez a farmer szándékosan van meghasadve, hogy egyedi legyen. A "génjeid" is ez a helyzet: a sérülések tesznek téged egyedivé. Azok a sérülések az egyéniseg részei, Isten az ő céljaira és dicsőségére tervezte őket.

Nem leszel képes változtatni az életeden vagy betölteni Isten célját, amíg nem érted meg, hogy csodálatos alkotás vagy és és egyedien sérült Isten dicsőségére. Ezek után a kérdés: Mit kezdesz azzal, amit neked osztottak?

Beszéljetek róla:

Milyen sérülések tesznek téged egyedivé?
Hogyan használhatod azokat a sérüléseket Isten dicsőségére?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.08.16.)

Szólj hozzá!

Az értelmeden keresztül vagy a legkönnyebben sebezhető

2012. augusztus 22. 03:00 - FodorImi

„Töltsétek meg az elméteket azokkal a dolgokkal, amelyek jók, dicséretesek, azokkal a dolgokkal, amelyek igazak, nemesek, igazságosak, szeretetre és tiszteletre méltóak!” (Filippi 4:8 – TEV fordítás)

huPDmbEmjk1rsxMqVMP1bTl72eJkfbmt4t8yenImKBVaiQDB_Rd1H6kmuBWtceBJ.jpg


Minél többet gondolkodsz valamiről, az annál erősebben tart fogva téged.  Ezért tanítja a Biblia, hogy „fuss el mindattól, ami gonosz gondolatokat ébreszt … de maradj közel mindahhoz, ami arra ösztönöz, hogy a helyes dolgokat cselekedd.” (2 Timótheus 2:22 – LB fordítás)

 A kísértés azzal kezdődik, hogy hatalmába keríti a figyelmedet. Ami megragadja a figyelmedet, az felkelti az érzelmeidet. Aztán az érzelmeid meghatározzák a viselkedésed, és az érzelmeid szerint cselekszel. Minél erősebben figyelsz arra, hogy „nem akarom ezt megtenni”, annál erősebben vonz a hálójába.

Eleve elutasítani a kísértést, messze hatásosabb, mint küzdeni, harcolni vele. Ha a gondolataidat valami más tölti be, akkor a kísértés elveszti az erejét. Ha a kísértés felhív telefonon, ne vitatkozz vele, azonnal tedd le a kagylót!

Néha ez azt jelenti, hogy fizikailag elhagyod a kísértő helyzetet. Ez az, amikor itt az ideje, hogy elfuss. Kelj fel, és kapcsold ki a TV-t. Hagyd ott a pletykálkodó csoportot. Menj ki a mozi teremből a film közepén. Ahhoz, hogy elkerüld a csípést, maradj távol a méhektől.

Szellemileg az értelmeden keresztül vagy a legsebezhetőbb. Ha az értelmed állandóan Isten Igéjével, és más jó gondolatokkal töltöd meg, akkor kevesebb lehetőséget adsz a kísértésnek. A rossz gondolatokat azzal védheted ki, hogy valami jobbról gondolkozol. Ez a helyettesítés elve. „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.” (Róma 12:21)

Beszéljetek róla

  • Mikor körülvesz a kísértés, mi lehet az az igaz, nemes, igazságos, szeretetre és tiszteletre méltó dolgok, amiken gondolkozhatsz a kísértés helyett?
  • Ha komolyan elhatározod, hogy védekezel a kísértés ellen, „menedzselned kell” a gondolataidat, figyelemmel kell kísérned a „média beviteledet”. Milyen változtatásokat kell megtenned, ha a kísértés a televízión, filmeken, közösségi médián keresztül érkezik?


(Daily Hope by Rick Warren – 2012.08.15)

Szólj hozzá!
Címkék: kísértés
süti beállítások módosítása