Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az életedet a gondolataid formálják

2012. augusztus 25. 03:00 - husztin

Hadd változtasson Isten egy új személlyé azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásodat. (Róma 12:2 NLT fordítás)

Nem válhatsz egészen azzá a személlyé, akivé Isten teremtett addig, ameddig meg nem érted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak a személyiségedre. Az első kettő a kémiád (amilyennek „elkészültél”) és a kapcsolataid. Te annak a terméke vagy, ahogyan Isten megteremtett, és amilyen kapcsolataid vannak az életedben.

A személyiségedre szintén hatással vannak a körülményeid és a tudatod. A körülményeid azok a dolgok, amik veled vagy körülötted történnek, de nincs befolyásod rájuk. A traumák, a bajok, a szenvedés, a szégyen, a sokk és a fájdalom, ami ért, mind hatással voltak az életedre. Talán még rossz bánásmódban vagy bántalmazásban is volt részed, és ez is nyomot hagyott a személyiségeden. Ha voltak az életedben sorozatos kudarcok vagy katasztrófák, az is mind-mind kitörölhetetlen nyomot hagyott a személyiségeden. 

A tudatod az, ahogyan beszélsz önmagaddal. De tudod mit? Ha úgy beszélnél a barátaiddal, mint ahogyan magaddal, talán már nem is volnátok barátok, mert a gondolatainkat már annyira átszövik azok a hazugságok, amiket másoktól hallottunk, és amiket hagytunk magunkban felgyülemleni. Amikor más emberek gondolatait ismételgetjük a fejünkben, azok egyre mélyebbre hatolnak a tudatunkban, és elkezdik alakítani a személyiségünket.

A Példabeszédek 4:23 ezt mondja: "Vigyázz, hogyan gondolkodsz, az életedet a gondolataid formálják.” (LB, szabad fordítás) A gondolataidnak nem kell feltétlenül igaznak lenniük ahhoz, hogy pusztítani tudjanak. Elég, ha egyszerűen elhiszed őket. Ha azt mondogatod magadnak, hogy a házasságod nem fog sokáig tartani, akkor nem is fog. Ha attól félsz, hogy nem vagy képes megtenni valamit, akkor nem is fog menni. A gondolataid vezérlik az életed!

A körülményeid kicsúszhatnak az irányításod alól, de Isten mindent a kezében tart. A gondolataid formálják azt, aki vagy, de változtathatsz a gondolkodásmódodon. A körülményeid és a tudatod alakították eddig a személyiségedet, de életed hátralevő részét az fogja meghatározni, ahogyan a körülményeidre reagálsz, és azok a gondolatok, amiket elhiszel.


Beszéljünk róla:

  • Mi a természetes reakciód egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
  • Hogyan kell változtatnod a gondolkodásmódodon? Ki vagy mi gyakorol negatív hatást a gondolataidra?

Daily Hope by Rick Warren, 2012. 08. 18.)

Szólj hozzá!
Címkék: gondolatok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása