Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Építs egészséges kapcsolatokat Isten segítségével

2012. augusztus 24. 03:00 - gyanus

 "Szeresd az Urat a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel, és teljes erőddel. A második ez: 'Szeresd felebarátodat, mint magadat'. Nincsen nagyobb parancsolat ezeknél." (Márk 12:30-31)

Az öt, személyiséget befolyásoló tényező közül az elsőről beszéltünk tegnap.  Mindannyian csodálatosan összetetten vagyunk megalkotva, és teli vagyunk hibákkal, de amíg nem fogadjuk el magunkat - a hibáinkkal együtt - addig nem tudjuk azokat a változásokat elérni az életünkben, amelyek tényleges átalakulást hoznak.

A második tényező, ami befolyásolja a személyiségünket, az a kapcsolataink. A kapcsolataid adnak az életednek célt, értelmet és identitást. Ha nem jól működő kapcsolatokban nősz fel, akkor nem tudod, mi a célod, és az önazonosságoddal is küszködsz.

Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb dolog, hogy szeressük Istent, és szeressük az embereket (Márk 12:30-31). Az élet nem arról szól, hogy mit értél el, mid van, mennyire vagy népszerű, vagy mekkora tekintéllyel rendelkezel.  Az élet arról szól, hogy mennyire tudunk jól szeretni másokat.

Három olyan probléma van, ami visszatart minket attól, hogy úgy szeressünk, ahogy azt Isten akarja:

1. Mindannyian tökéletlenek vagyunk. Nincsenek tökéletes kapcsolatok, mert nincsenek tökéletes emberek.

2. A bűn elválaszt minket. Ádámnak és Évának volt az első sérült kapcsolata: elszakadtak Istentől és egymástól. Azóta magunkat mentegetjük, és a szeretteinket vádoljuk.

3. Minél inkább eltávolodunk, annál nagyobb lesz bennünk a félelem. Vágyakozunk az intimitásra, de félünk a sérülésektől. Vágyakozunk az elfogadásra, de félünk az elutasítottságtól.

A kapcsolataid terméke vagy. A tanulmányok azt mutatják, hogy a legjobban az határozza meg a személyiségünket, hogy a számunkra legfontosabb emberek szerintünk mit gondolnak rólunk. Azért kell biztosnak lenned abban, hogy Jézus számodra a legfontosabb személy az életben, mert Ő feltétel nélkül szeret téged.

Mindannyiunk kapcsolatai többfélék: van, amelyik egészséges, van, amelyik sérült, és van olyan, hogy valakivel nincs kapcsolatunk egyáltalán. Fontos, hogy egészséges kapcsolataid legyenek, mert ezek nagy szerepet játszanak abban, hogy milyen lesz a személyiséged. Azoknak az emberek, akiknek a kapcsolatai egészségesek, nem kell feltenniük a kérdést: "Számít valamit az életem egyáltalán?"

Talán nem volt beleszólásod abba, hogy hogyan alakult eddig a sorsod. De Isten elküldte az Ő Fiát  Megváltódul, hogy megváltoztassa az életed. Nem számít, hogy jó vagy rossz kapcsolatokat létesítettél azelőtt, csak azért leszel felelős, amit ma teszel a kapcsolataidban.

Megengeded Istennek, hogy beleszóljon a kapcsolataidba? Bízni fogsz benne a jövődet illetően a nehéz múltad ellenére is? Gondozni, védeni és építeni fogod a kapcsolataidat, hogy Isten azok által is megdicsőülhessen az életedben?

Határozd el ma, hogy egészséges, és nem fájdalmas kapcsolatokat fogsz építeni Isten segítségével.

Beszéljünk róla:

Mely kapcsolataidba kell több időt vagy Krisztusi szeretetet befektetned?

Hogy sikerül megvalósítanod azt, hogy "szeresd felebarátodat, mint magadat"? Mi a helyzet a problémásabb rokonokkal, munkatársakkal, vagy egy sérült kapcsolattal?

Rick Warren, Daily Hope, 2012. 08.17.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása