Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Állj készen a lehetetlenre

2013. március 24. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Isten úgy akarta, hogy az az igazság szava által szüljön újjá minket." Jakab 1:18 (NIV fordítás)

422207_334673149956210_1101078561_n.jpg

Isten arra akarja használni az Igéjét, hogy egy új kezdetet adjon az életednek. Isten Igéje nélkül sohasem lehetnénk megmentve. Nem haladnánk a Menny felé. Nem tudnánk Jézus kereszthaláláról. Nem ismernénk Isten célját az életünkre nézve.

A Biblia nélkül nem tudnánk megismerni Istent. Isten ezt mind neked akarja adni - de ez az Igéjével kezdődik. A Biblián keresztül Isten újjáteremti az életünket. Amikor úgy érzem, hogy fogytán van az erőm, akkor Isten arra használja a Bibliát, hogy egy új kezdetet adjon nekem. A Biblia "újjászületésnek" hívja ezt. A Jakab 1:18-ban ezt írja a Biblia: "Isten úgy akarta, hogy az az igazság szava által szüljön újjá minket".

A Bibliát gyakran a maghoz hasonlítják. Ha egyszer a Biblia versei gyökeret eresztenek a szívedben, akkor az elkezd hajtani, növekedni és gyümölcsöt teremni. Miközben az Ige ezt teszi, Isten jobbá változtatja az életedet. 

Jézus ezt mondja az Igéről a János evangélium 6:63-ban: "a beszédek, amelyeket mondtam nektek, tele vannak Szellemmel és élettel"(NIV ford.). Isten Igéje nem csupán szavak egy oldalon. Hanem szellem és élet. Szellemi erő. Az Ő Igéje át tudja formálni a társadalmakat és a történelmet. Meg tudja cselekedni a lehetetlent! És meg tudja változtatni az életedet!

D. L. Moody, egy híres chichago-i lelkipásztor 100 évvel ezelőtt azt mondta, hogy "a Biblia nem azért lett nekünk adva, hogy a tudásunkat növelje, hanem hogy megváltoztassa az életünket."

Hogyan kellene az életednek megváltoznia? Életed mely területén érzed erőtlennek magad a változásra?

A Biblia azt mondja, hogy Isten Igéje meg tud változtatni olyan dolgokat, amelyeket egyedül nem tudsz. Tedd Isten Igéjét életed mindennapi részévé, és készül fel, hogy megtörténik a lehetetlen!

 

Beszéljünk róla:

  • Régóta vagy már keresztény? Milyen gyümölcsei voltak eddig az életedben annak, hogy Jézussal személyes kapcsolatod van?
  • Szerinted miért képes Isten Igéje életeket megváltoztatni?
  • Milyen lehetetlen dologról hiszed el azt, hogy Isten meg tudja tenni az életedben? 

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 03. 17.

Szólj hozzá!

Isten szava át fogja alakítani az életed

2013. március 23. 03:00 - angie.keyr

"Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket." János 8:31b-32

bible.jpeg


Semmi sem tudja az emberek életét úgy megváltoztatni, mint a Biblia. Láttam alkoholistákat és függőket ahogy az életüket józanná és tisztává tették, mert elkezdték olvasni a Bibliát. Láttam Isten igéjét, ahogy megváltoztatott önmaguk körül forgó, nárcisztikus férfiakat, akik megbecstelenítettek és felhasználtak nőket, Isten szerinti férjekké, csodás apákká, és példamutató polgárokká a társadalomban.

A törvények nem tudják megváltoztatni a szíveket. Ha azt hinném, hogy meg tudják, akkor politikus lennék. Semmi hitem nincs abban, hogy a politika meg tudja változtatni a föld legnagyobb problémáit. Hozhatsz törvényeket, amik azt mondják, hogy a rasszizmus és a vakbuzgóság törvénytelen, de semmilyen törvény nem fog egy bigott embert más rasszokból származó emberek kedvelőjévé tenni. Csak Isten teheti ezt meg.

Jézus ezt így mondta a János 8 31-32-ben: "Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket."

Világi egyetemek szerte a világban a falaikba vésve hirdetik az igevers második felét: "Az igazság megszabadít". De ugyanezek az egyetemek elutasítják az igevers első felét. A saját véleményed, vagy mások véleménye nem tesz szabaddá. Csak a Biblia fog. Még akkor is, ha a Bibliának engedelmeskedni nehéz és kényelmetlen, ez az ami felszabadít.

Mindent elhiszel, amit a neten olvasol? Persze hogy nem! Mindent elhiszel, amit a tévében látsz? Nem. Mindent elhiszel amit az újságokban, vagy a a"People" magazinban olvasol? Nem. Miért töltünk több időt olyan dolgok olvasásával és nézésével, amiről tudjuk hogy hazugság, mint azzal, amiről tudjuk hogy igaz?

Az alapkérdés amivel szembe találod magad az életben ez: Minek lesz fennhatósága az életed fölött? Isten igéjének, vagy a világnak? Isten szavának, vagy egy politikus véleményének? Döntened kell, méghozzá minél előbb.

Ha a Biblia nem csalhatatlan, tévedheteten, és hibátlan, akkor hatalmas bajban vagy. A Biblia elmondja, hogyan menekülhetsz meg. Elmondja, hogy az életed nem véletlen. A Biblia elmondja, hogyan nyerhetsz megbocsátást. Elmondja Isten hogyan használthat jóra itt a földön.

Ha Biblia nem igaz -tökéletesen igaz- akkor az élet értelmetlen.

Beszéljünk róla:

Milyen fennhatóság uralkodik rajtad, Isten szava, vagy a világ?

Hogy néz ki annak az embernek az élete, aki mások véleményére alapozza az életét?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.március.16)

Szólj hozzá!

A Biblia mindent túl fog élni

2013. március 22. 03:00 - husztin

Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el." Máté 24:35

Matthew 24.35.JPG

A Biblia a legmegvetettebb, legkigúnyoltabb, legelutasítottabb, legvitatottabb és legboncolgatottabb könyv az egész történelem folyamán. Ez a Biblia évszázadok óta a támadások kereszttüzében áll, annyiféle indokkal és ürüggyel, hogy azt el sem tudnánk képzelni.
Mégis, még mindig a Biblia a legolvasottabb, legtöbbet kiadott és a legtöbb nyelvre lefordított könyv a világon. És ami a legfontosabb, ma is változást hoz mindazok életébe, akik alkalmazzák a tanítását.
Az egyik oka annak, hogy ma is hiszem, hogy a Biblia Isten beszéde, az az, hogy túlélte mindazokat a támadásokat, amelyek érték a történelem során.
A támadások ellenére ma a Biblia a legnagyszerűbb forrása a kultúrának. A legnagyszerűbb forrása a zenének, művészetnek és az építészetnek. Ha kivennéd a Bibliát a kultúrából, elpusztulnának az elmúlt 2000 év legmeghatározóbb zenei, művészeti és építészeti alkotásai. Még az angol nyelv jelentős része is a King James Bibliából ered.
A Biblia az elmúlt 2000 esztendőben kapott támadások ellenére virágzik.
Jézus mondta a Máté 24:35-ben „Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el." Az egyetlen dolog ezen a földön, ami megmarad, az Isten Szava. Minden más teljesen el fog égni, mert csak az igazság örökkévaló.
Voltaire, a híres francia filozófus briliáns ateista volt. Számos értekezést írt, amiben támadta és gúnyolta a Bibliát. Egyszer egy igen merész kijelentést tett: „Száz év múlva a Biblia elfeledett könyv lesz."
Mára már mindenki elfeledte ezt az idézetet – de nem felejtették el a Bibliát. Voltaire tanyáját - halála után közel száz évvel - a Francia Biblia Társaság használta könyvlerakatként. Bibliákat árultak a házában. Ma a ház múzeumként üzemel és az emberek elfelejtették, ki is az a Voltaire.

Senki nem felejti el a Bibliát.

Nem számít, milyen támadások érik a Bibliát, túléli azokat. És mindig túl is fogja élni azokat. Bízhatsz benne.


Beszéljünk róla:

  •  Az életszemléleted visszatükrözi azt, hogy ez a föld egy nap el fog tűnni? Hogyan fog megváltozni az életed, ha arra az egy dologra irányítod a figyelmedet, ami soha nem múlik el?
  • Kérj Istentől bátorságot, hogy szembeszállj azokkal, akik szembe állítják Isten szavát a kegyelemmel,kedvességgel és a bölcsességgel.
Szólj hozzá!

Jézus megbízott a Bibliában - neked is ezt kellene tenned

2013. március 21. 03:00 - mirjam07

Igazán mondom nektek: amíg az Ég és a Föld létezik, a Törvényből egyetlen betű vagy pont sem veszíti el érvényességét, amíg mind be nem teljesedik. (Mt. 5:18, EFO)

holyb.jpg

Lehet, hogy valaki mondta ezt neked: "Hiszek Jézusban, de nem hiszek a többiekben, akik a Bibliát írták." Van egy kis gond ezzel a logikával.

Jézus hitt a Bibliában - minden egyes szavában! Azt tanította, hogy a Biblia egy különleges könyv, minden könyv fölött áll.

Mt. 5:18-ban ezt mondja: Igazán mondom nektek: amíg az Ég és a Föld létezik, a Törvényből egyetlen betű vagy pont sem veszíti el érvényességét, amíg mind be nem teljesedik (Mt. 5:18, EFO).

Jézus azt mondja, hogy a Biblia az idők végezetéig létezni fog. Megvalósítja azt, amit Isten meg akar valósítani itt, ebben a világban. János 10:35-ben Jézus ezt mondja: "Tudjuk, hogy az Írás mindig igaz" (NIRV fordítás). Jézus kihírdette a Biblia igazságát. Amikor pedig Jézus a Biblia igaz mivoltáról beszél, oda kell erre figyelnünk.

Amikor Jézus a Bibliáról beszélt az embereknek, a Biblia igazságával kapcsolatos vitáikat gyakran a Biblia egyetlen mondatára, vagy egyetlen szavára alapozzák. Ő az Írás minden mondatát, minden szavát elfogadta. Ha Jézus így tett, akkor mi miért ne bíznánk benne?

Amikor Jézus a Bibliáról beszél, Ő nem költészetként, vagy történelemként tekint rá. Ő úgy látja a Bibliát, mint ami életeket tud megváltoztatni. Lukács 11:28.ban ezt mondja Jézus: „Sokkal áldottabbak, akik hallják Isten beszédét, és engedelmeskednek neki!” (EFO). Jézus nem csak azt akarja, hogy olvassuk a Bibliát. Ezt szoktuk csinálni a verseskötetekkel, vagy a történelemkönyvekkel - csak elolvassuk őket. Jézus azt akarja, hogy engedelmeskedjünk a Bibliának. Ezt kell tennünk mindazzal, amit a világ Teremtője leír.

Amikor Jézus a Bibliáról beszél, úgy beszél róla, mintha az emberek és az események valóságosak lennének. Úgy beszél a prófétákról, mint akik valóságosak. Dánielről úgy beszél, mint aki valóban létezett. Jézus hitt Nóéban és mindenben, ami történt az özönvíz során. Hitt Ádámban és Évában. Jézus hitt Szodoma és Gomora tragédiájában. Hitt Jónásban, hitte, hogy egy nagy hal elfogta őt.

Jézus hitt a Biblia legvitatottabb történeteiben, különösen Nóé, Ádám és Éva, Szodoma és Gomora és Jónás történeteiben. Azok az emberek, akik azt gondolják, hogy a Biblia többnyire jó történetekből áll, amelyek nem is történtek meg valójában, általában ezt a négy történetet szokták emlegetni.

Ha Jézus elhitte, hogy Jónás létezett, akkor nekem is el kell hinnem. Nem tudom, hogy Isten hogyan teremtett olyan halat, ami el tud nyelni egy férfit, de megtette.

Megbízok a Bibliában, mert Jézus is megbízott benne.

 

Beszéljetek róla:

  • Vannak olyan részei a Bibliának, amelyeket nehezen tudsz elfogadni? Miért?
  • Mit gondolsz, mit akar Isten megvalósítani az életedben az ő Szaván keresztül?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.03.14.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: hit Biblia

A Biblia lényegi egysége bizonyítja az igazát

2013. március 20. 03:00 - FodorImi

„És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt.” (Lukács 24:27)

image.gif

A Bibliát csak Isten volt képes összerakni. 66 könyvét 40 különböző szerző 1600 éven át írta – mégis egyetlen témájuk van.

Ez az egyik ok, amiért tudjuk, hogy a Biblia Isten szava: egyetlen, egységes témája van. A Teremtés könyvétől a Jelenések könyvéig arról szól, hogy Isten megmenti, megváltja az embert, ebben pedig Jézus a főszereplő, Jézus a sztár.

Az a tény, hogy a Bibliának egyetlen témája van, maga egy csoda. Az egy dolog lenne, ha egy ember írta volna a Bibliát. A Koránt egy személy írta, Mohamed. „Konfucius analektái”-t (válogatott írások) Konfucius írta. Buddha írásai Buddhától származnak. Elvárhatod tőlük, hogy egységesek legyenek.

Másrészről viszont a Bibliát 40 szerző írta, három kontinensen, különböző korokban, mindenféle élethelyzetekben. Mégis mindegyikük ugyanazt a történetet írta, Jézus történetét. Próféták, költők, hercegek, királyok, hajósok, katonák, mindegyiküknek ugyanaz a sztorija. Egyesek közülük otthonaikban írtak, mások börtönökben, megint mások hajókon utazva. Nem is lehetne összeszedni ennél különfélébb szerzői csoportot.

Mégis a történet ugyanarról szól.

Képzeld el, adnék 50 embernek egy-egy papírlapot, és azt mondanám nekik, mindenki a saját papírjából tépjen ki valamiféle alakzatot, de nem mondanám meg nekik, hogy ezt mire fogom használni. Mekkora a valószínűsége, hogy az Egyesült Államok térképét össze tudom rakni ezekből a papírdarabokból? Ennek az esélye végtelenül csekély. Ha ilyet tennék, a legtöbb ember tréfának gondolná.

Ahogyan a Biblia összeállt, az egy csoda.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az Újszövetség Jézusról szól, az Ószövetség pedig Izraelről. Ez azonban nem igaz. Lukács 24:27-ben azt mondja a Biblia: „Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt.” Az Újszövetség akkor még nem is volt megírva.

A képek, metaforák, analógiák, illúziók – az elejétől a végéig – Isten tervéről szólnak: hogyan váltja meg az embereket, hogyan építi családját az örökkévalóság számára. Ez mind Vele kezdődik. Őt láthatod mindegyik könyvben.

Ez csoda.

Beszéljetek róla:

  • Tekinthető-e csodának, hogy a Biblia egységessége megváltoztatja a viselkedésedet, amint olvasod ma a csendességedben?
  • Amikor beszélsz a Bibliáról vagy idézel belőle, azzal a csodálattal és tisztelettel teszed-e, amely annak a csodának a megértéséből ered, hogy a Biblia igaz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.03.13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása