Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízd magad Isten szerető irányítására

2013. május 26. 03:00 - sema22

"Mivel Isten szemében igazak lettünk hit által, békességünk van Istennel azért, amit Jézus Krisztus, a mi Urunk tett értünk." (Róma 5:1 NLT)

Ha igazi, személyes és megelégedettséggel teli békességet szeretnél a gondolataidban, a szívedben és a lelkedben, akkor életed teljes irányítását Istenre kell bíznod. Honnan tudod, hogy átadtad-e már az irányítást?

Az életünk átadásának mindig az engedelmesség a bizonyítéka. Ha Isten azt mondja, "Tedd meg!", megteszem.  Nem törődöm azzal, hogy esetleg nem értem a dolgot, hogy más is megteszi-e, vagy hogy az lehetetlen, könnyű vagy nehéz, hanem csak megteszem.

Amikor hallgatsz Isten szavára és követed az útmutatását, az eredmény mindig ugyanaz: békesség.

Ma lehet, hogy olyan helyzetben vagy, amire nem tudsz befolyással lenni. Lehet, hogy egy olyan ember a házastársad, aki nem tud megváltozni. Lehet, hogy valami olyan problémán mész keresztül, amire nincs magyarázat. De a jó hír az, hogy Isten békessége megvalósulhat az életedben. Előtte azonban meg kell békélned Istennel. Nem lehet a tiéd Isten békessége, amíg nem békülsz meg Istennel. Hogy tedd ezt meg? Bízd egész életedet hit által Jézus Krisztusra. "Mivel Isten szemében igazak lettünk hit által, békességünk van Istennel azért, amit Jézus Krisztus, a mi Urunk tett értünk." (Róma 5:1 NLT)

Nem fáradtál még bele az Istennel való harcba? Nem figyelted még meg, hogy ez a  legnagyobb forrása a stressznek az életedben? Mi lesz abból, ha te irányítod az életedet? Aggódás, bűntudat, keserűség, neheztelés, feszültség, félelem, fáradtság, depresszió és kétségbeesés. Mi az eredménye annak, ha Jézus Krisztust teszed az első helyre az életedben, és teljes mértékben átadod magad és engedelmeskedsz Neki, bármit kér is? Békesség, erő, bölcsesség, örök élet, öröm, és érezni fogod, hogy az életednek van célja, értelme, és hogy fontos vagy.

Kérlek, mondd el a következő imát szívedből:

"Drága Mennyei Atyám, Te tudod, hogy nehezteltem néha azért, hogy problémák vannak az életemben, és azt is tudod, hogy mennyire ellene voltam azoknak a dolgoknak, amik fájdalmat okoztak, és amiken nem tudok változtatni. Te tudod, hogy sokszor kértem magyarázatot Tőled ezekre, de nem kaptam.

Mától kezdve nem szeretnék harcolni Veled többé olyan dolgok miatt, amelyeket nem értek. Bocsáss meg nekem. Szeretnék a személyes békességem útjára lépni. Kérlek, bocsáss meg. Szeretnék elkezdeni a békesség ösvényén járni, ezért kérlek, segíts nekem. Segíts, hogy meg tudjam változtatni azokat a dolgokat amelyeket meg tudok változtatni, és el tudjam fogadni azokat a dolgokat, amelyeken nem lehet változtatni. Kérlek, Jézus, segíts, hogy akkor is bízzak a Te szerető gondoskodásodban, amikor nem értem, mi történik. Segíts, hogy bízzak abban, hogy Te jó Isten vagy, és a Te szívedben az van, hogy a legjobbat szeretnéd adni számomra.

Ma feltétel nélkül átadom életem minden területét Neked, a te szerető gondoskodásodnak, irányításodnak  és vezetésednek. Kérlek add nekem a te erődet, bölcsességedet, békességedet és céljaidat. Szeretnék megbékélni hit által Istennel, hogy Rajtad  keresztül, Jézus Krisztus, Isten békessége élhessen bennem. Ámen."

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 05. 19.)

Szólj hozzá!

Bízz Isten szeretető gondoskodásában

2013. május 25. 03:00 - Lilla:)

"Ne aggódjatok semmiért; ehelyett mindennel kapcsolatban imádkozzatok; mondjátok el Istennek a szükségeiteket, és ne felejtsétek el megköszönni, amikor válaszol. Ha ezt teszitek, meg fogjátok tapasztalni Isten békességét, ami messze csodálatosabb annál, mint amit emberi elme képes megérteni." (Filippi 4:6-7, LB fordítás)

Nem létezik problémák nélküli élet. Ezért meg kell tanulnod békességben élni a problémák közepette is, máskülönben soha nem lesz békességed - ez biztos. Jön egy probléma, megbirkózol vele, de egyből egy másik jön a helyére.

De miért követi egyik probléma a másikat az életünkben?

Ennek három oka van:

Első, hogy Ádám is beleharapott az almába, és ezzel nagyon elrontotta a dolgokat. Ő és Éva engedtek a kísértésnek, beengedték a bűnt a világba, és mi mindannyian ennek a következményeit viseljük. Egy bukott világban élünk.

Második, hogy van egy ellenségünk, akinek a neve Sátán. Tönkre akarja tenni az elménket, a családunkat, az egészségünket, az anyagi helyzetünket - főleg, ha Krisztus követői vagyunk, és helyesen próbálunk cselekedni.

Mindezek tetejében, elkövetjük a saját hibáinkat is. A problémák és a fájdalmak többsége az életünkben a rossz döntéseinkből fakadnak. A rossz döntésekért meg kell fizetni a büntetést.

Néha viszont az életünkben lévő fájdalmakért senkit nem lehet okolni. Néha azért van egy bizonyos probléma, hogy Isten munkája láthatóvá váljon az életünkben. Tekintet nélkül arra, hogy miért vannak - akár a bukott világ, akár Sátán, akár mi magunk miatt - megoldatlan, megváltoztathatatlan, megmagyarázhatatlan és általunk nem befolyásolható problémáink,  mindig ugyanaz kell, hogy legyen a válasz: bízzunk Isten szeretetteljes gondoskodásában.

A Filippi 4:6-7 ezt mondja: "Ne aggódjatok semmiért; ehelyett mindennel kapcsolatban imádkozzatok; mondjátok el Istennek a szükségeiteket, és ne felejtsétek el megköszönni, amikor válaszol. Ha ezt teszitek, meg fogjátok tapasztalni Isten békességét, ami messze csodálatosabb annál, mint amit emberi elme képes megérteni." (NLT fordítás)

Ez az út vezet a békességhez. Bármilyen helyzetben is vagy, bízz Isten szeretető gondoskodásában.

Beszéljünk róla:
- Milyen példát tudnál mondani az életedből arra, hogy Isten a küzdelmeidet arra használta fel, hogy másokat saját magához vigyen közelebb?
- Hogy reagálnak mások, amikor látják, hogy nehéz körülmények között is meg tudod őrizni a békességedet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 05. 18.)

Szólj hozzá!

Fogadd el, amin nem tudsz változtatni!

2013. május 24. 03:00 - rorsy

"Megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudom, hogyan kell élni, ha szinte semmim sincs, vagy ha megvan mindenem. Megtanultam a titkát annak, hogyan kell élni, akár tele a gyomrom, akár üres, akár bőségben vagyok, akár szűkölködöm. Mert mindenre képes vagyok Krisztus által, aki erőt ad nekem." (Fil 4:11-13, NLT fordítás)

nick.jpg

Ha azon gondolkodsz, amit nem tudsz megváltoztatni, nem fog békét hozni az életedbe. Attól, hogy megsértődsz vagy keserű leszel olyasmi miatt, amin nem tudsz változtatni, még nem lesz békességed. Ha bűntudatot érzel amiatt, amin már nem lehet változtatni, akkor sem lesz békességed.

Csak egy dolog van, ami békességet fog hozni az életedbe: fogadd el azt, amit nem tudsz megváltoztatni.

Amikor Pál a Filippi levelet írta, Rómában volt éppen börtönben, és várta a kivégzését. A Filippi 4:11-13-ban írja ezeket a szavakat: "Megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudom, hogyan kell élni, ha szinte semmim sincs, vagy ha megvan mindenem. Megtanultam a titkát annak, hogyan kell élni, akár tele a gyomrom, akár üres, akár bőségben vagyok, akár szűkölködöm. Mert mindenre képes vagyok Krisztus által, aki erőt ad nekem. "(NLT)

Pál valószínűleg meg akarta változtatni a körülményeit, és szemrehányást tehetett volna volna Istennek azért, ami történik vele. Ehelyett azonban bízott Istenben azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyeket nem tudott megváltoztatni, és úgy döntött, hogy Istennek adja a dicsőséget.

Ami állandóan feszültté és idegessé tesz bennünket az életben, az az, hogy mindig mindenre magyarázatot akarunk kapni. Amikor valami elromlik az életünkben, ezt mondjuk: "Miért történik ez, Istenem? Miért engedted ezt meg?"

3 dolgot kell megértened:

1.)  Isten nem tartozik neked magyarázattal semmiért. Isten jó és igazságos, és Ő érti azokat a dolgokat is az életünkben, amit mi nem. Neked csak azt kell mondanod, hogy: "Oké, Uram, rendben van."

2.) Még ha Isten meg is magyarázná, hogy miért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek, valószínűleg te nem értenéd meg, mert Isten útjait mi nem tudjuk megérteni.

3.) A magyarázat egyébként sem hozna békességet. A magyarázatok sohasem kielégítőek.

Az egyedüli, ami megnyugvást hozhat, az Isten jelenléte az életünkben - nem Isten válasza vagy magyarázata, hanem a gondoskodása, a törődése és a vigasztalása. Ne kutass tovább az után, amire igazán nincs is szükséged, és ne próbálj változtatni olyan dolgokon, amelyeket nem tudsz befolyásolni.

Ha így teszel, akkor békességed lesz!


Beszéljünk róla:

-Mik azok a körülmények az életedben, amelyeket megpróbáltál megváltoztatni, de inkább Istennek kellene átadnod?
- A "miértek" helyett, mit kellene kérned Istentől ahhoz, hogy békességed legyen?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 05. 17.

Szólj hozzá!

A békesség nem jelenti azt, hogy problémák nélkül élsz

2013. május 23. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Egy ajándékot hagyok itt nektek - a lélek és a szív békességét. A béke, amelyet én adok, egy olyan ajándék, amelyet a világ nem tud adni. Tehát ne nyugtalankodjatok és ne féljetek." János 14:27 NLT fordítás

Mindenki azt gondolja, hogy tudja, mi a lelki nyugalom titka - vagy legalábbis azt akarják, hogy te ezt gondold, azért, hogy majd megvedd a terméküket. Láttam egy parfüm hirdetését a minap, aminek Peace (béke) a neve. Ezt hirdette: "Viseld ezt, hogy nyugalmat érezz." Nos, ha ez ilyen egyszerű lenne, az jó volna. Csak befújod magad egy kis parfümmel, és békességed lesz. 

A lelki nyugalom annyira fontos az életben, hogy az emberek szinte bármit megtennének azért, hogy megtalálják. Egzotikus helyekre utaznak méregdrága pénzen, agypusztító drogot szippantanak az orrukon keresztül, New Age módszerekkel kísérleteznek, egyszóval mindenféle dolgot kipróbálnak. 

Az az igazság, hogy ezen a világon csak nagyon kevesen vannak békességben önmagukkal. A legtöbb ember rengeteg stresszt, aggodalmat, feszültséget cipel. Lelkipásztorként észrevettem, hogy három dolog van, ami el tudja rabolni a békességünket:

  1. Amikor nem tudjuk befolyásolni a körülményeket - Életed nagy részét nem te irányítod. Órákon át ülsz egy forgalmi dugóban, és lekésel egy fontos eseményt. Egy pár mindent megtesz, hogy babájuk legyen, mégsem sikerül. Amikor ezek a kisebb vagy nagyobb dolgok megtörténnek velünk, frusztráltak leszünk és elveszítjük a lelki békességünket.
  2. Amikor az emberek nem változnak - Az emberek természetükből fakadóan ellenállnak a változásnak. Zokon veszik, amikor megpróbáljuk megváltoztatni őket.  A leggyorsabb módja annak, hogy elveszítsük a lelki békénket az, ha valaki mást próbálnunk megváltoztatni, ugyanis a legtöbb ember egyszerűen nem fog megváltozni.
  3. Amikor a problémák megmagyarázhatatlanok - Tudjuk, hogy az élet nem igazságos. Nincs mindenkinek boldog élete. A dolgok nem mindig alakulnak jól. És ez még nehezebb akkor, ha nem tudjuk, hogy miért. Amikor nem tudjuk a miértre a választ, hajlamosak vagyunk aggódni, idegeskedni, és ilyenkor feszültek leszünk és elvesztjük a békességünket. 

Isten lelki nyugalmat ígért, mert ez az életed egyik alapvető szükséglete. Isten héber nevei közül az egyik az, hogy Jahve Shalom. A "Shalom" békét jelent. A "Jahve Shalom" jelentése pedig ez: "Én vagyok a békesség Istene". Jézus azt mondja a János 14:27-ben: "Egy ajándékot hagyok itt nektek - a lélek és a szív békességét. A békesség, amelyet én adok, egy olyan ajándék, amelyet a világ nem tud adni. Tehát ne nyugtalankodjatok és ne féljetek." (NLT fordítás)

Ha Isten azt mondja, hogy "Felajánlom nektek a békesség ajándékát", az úgy is van. Ezért nem tudsz megdolgozni, nem tudod kiérdemelni, és nem tudsz küzdeni vagy könyörögni sem érte.

A békességnek semmi köze sincs a problémamentes élethez. Ez egyszerűen egy ajándék, amit el kell fogadnod, és ez ma is elérhető számodra.

Beszéljünk róla:

  • Melyek azok az általad nem befolyásolható körülmények, amelyek mostanában elrabolták a békességedet?
  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy problémáink legyenek?
  • Mit eredményez az, ha békés életet élünk?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 05. 16.

Szólj hozzá!

Az öröm választás kérdése

2013. május 22. 03:00 - angie.keyr

"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." Filippi 1:6

1342791419.jpg

A Filippibeliekhez írt levélben Pál 16-szor használja az "öröm" szót, pedig az mindössze négy fejezetből áll. Mint fogvatartott Rómában, kivégzésre várva, lenyűgöző, hogy képes volt megírni a Biblia legpozitívabb könyvét, miközben élete egyik legsötétebb időszakát élte át.

Neked is lehet ugyanilyen öröm a szívedben. Levelélben Pál 6 "módszert" mutat be, hogy segítsen nekünk örömteli életet élni a körülményektől függetlenül. Hogy könnyen megjegyezhessük, anagrammát készítettem belőlük: JOYFUL, ami azt jelenti örömteli. Ma az utolsó három betűt vesszük át.

F: figyelj arra, ami jó.

Az élet tele van bukkanókkal, egyszer fent, máskor lent, de van választásod: Mire koncentrálsz, a jóra, vagy a rosszra? Pál azt mondja a Filippi 4:8-ban "testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!" Hol találsz egy listát ezekről a dolgokról? A rádióban? Nem valószínű. A tévében? Nem. Újságokban, magazinokban? Ezekben sem.

De van egy hely, amire számíthatsz: Isten igéjére. Minél inkább ezzel a könyvvel töltöd meg az elméd, annál pozitívabb és örömtelibb leszel. Isten igéje igaz, helyes és csodálatra méltó. Igazi érték van benne. Minden nap fordíts időt Isten igéjének olvasására.

U: úgy élj, hogy segíts másokon.

Pál önzetlensége miatt volt örömteli. Az életét mások segítésébe fektette. Ha folyamatos örömöt szeretnél tapasztalni az életedben, itt a titok: add oda az életed. Ne a saját kis problémáiddal, fájdalmaiddal legyél elfoglalva, hanem mások segítésével. Jézus azt mondta, minél inkább odaadod az életed, annál inkább megtalálod azt. Minél önzetlenebb leszel, annál több öröm lesz az életedben.

"...testvéreim, akiket szeretek, és akik után vágyódom, örömöm és koronám, így maradjatok meg az Úrban, szeretteim!" Filippi 4:1b. Pál öröme azokból az emberekből fakadt, akikbe az életét fektette - az emberekből akiket Krisztushoz vezetett és tanított.

L: légy megelégedett.

Az egésznek a lényege: az öröm döntés kérdése. Annyira vagy örömteli, amennyire azt te magadnak választod.

Fennakadunk a "ha... akkor..." típusú gondolkozásban (Ha "ez" történik az életemben, akkor boldog leszek). Annyira vagy boldog, amennyire azt eldöntöd, mert a boldogság választás kérdése. A Filippi 4:11 azt mondja: "megtanultam, hogy körülményeim között elégedett legyek." Mindig örülhetsz, bármi is történjék, hiszen Isten aki irányít.

Talán azt hiszed, hogy az öröm egy jellemvonása azoknak, akik természetükből fakadóan jókedvűek, és te egyszerűen csak nem vagy ez a típus. De ez nem igaz.

Megvan a lehetőséged, hogy meghatározd a végzeted. Változtasd meg a prioritásokat az életedben most. Válaszd meg most, hogy miért fogod leélni az életed. Ha meghajolsz Isten akarata előtt, megismeread az Ő Fiát, és arra használod az életed, hogy segíts másokon, akkor több öröm lesz az életedben, mint azt el tudod képzelni.

Beszéljétek át:

  • Mik azok a tisztességes, helyes, tiszta, szeretetre és csodálatra méltó igazságok, amiket a Bibliában találsz? Hogyan tudod emlékeztetni magad, hogy ezekre koncentrálj a mindennapokban?
  • Mik azok a körülmények, amik visszatartanak attól hogy örömteli és elégedett légy?
  • Hogyan segít a másoknak való szolgálat abban, hogy ne a saját körülményeiddel foglalkozz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.05.15)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása