Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amit a Biblia jósol, valóra válik

2013. június 09. 03:00 - Lilla:)

"Egy prófécia sem emberektől, hanem a Szent Szellemtől származik, és Isten irányítása szerint mondják el emberek." (2Péter 1:21., GW ford.)

A Biblia mindig is a legolvasottabb, a legnagyobb példányszámban vásárolt és a legtöbb nyelvre lefordított könyv volt a történelem során.

A Biblia azonban ennél jóval több: Isten Szava - Isten lehelete. A 2 Timóteus 3:16 ezt mondja: "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre."

Ez azt jelenti, hogy a Biblia nem csak jó elképzelések, gondolatok vagy eszmék gyűjteménye. Ez Isten hozzánk intézett szava! Az egyik ok, amiért tudom, hogy a Biblia igaz és szavahihető az, hogy ezer és ezer prófécia van benne, amelyek valóra váltak, illetve valóra fognak válni. Minden egyes bibliai prófécia pontosan úgy teljesedett be és fog beteljesedni, ahogy Isten megjósolta.

A Biblia Jézusról több mint 300 próféciát tartalmaz, és az összeset Jézus születése előtt ezer évvel írták. A Biblia megjósolta, hogy mikor, hol és hogyan fog megszületni. Ő nem tudta manipulálni a születését, hogy beteljesítse a próféciát.

A Biblia azt is előre megmondta, hogyan fog meghalni. Ezer évvel Jézus halála előtt Dávid leírta egyik zsoltárában Jézus keresztre feszítését. Nem használta a "keresztre feszítés" kifejezést, mert akkor még senki sem ismerte ezt. Jóval azelőtt, hogy a rómaiak kitalálták, hogy embereket keresztre feszítsenek, Dávid ezt megírta.

Csak Isten tudhatta ezt.

Mi az esélye annak, hogy 300 dolgot elmondok előre rólad és mindegyik valóra válik?

Olyan sok a beteljesedett próféciák száma, hogy leírni is nehéz. Igazából sokkal nagyobb hitet követel azt elhinni, hogy a Bibliai próféciák csak véletlenek, mint azt, hogy Isten eltervezte őket.

A Biblia mondja: "Egy prófécia sem emberektől, hanem a Szent Szellemtől származik, és Isten irányítása szerint mondják el emberek." (2 Péter 1:21., GW ford.)

A bibliai időkben senki sem akart próféta lenni. Izraelben az volt a törvény, hogy Isten prófétájának 100 százalékban pontosnak kellett lennie. Ha csak egyszer is tévedtél, akkor hamis prófétának tekintettek, és halálra ítéltek. Prófétaként jobb, ha nem tévedtél!

És a bibliai próféciák eddig mind igazak voltak - minden egyes prófécia. Bízhatsz a Bibliában, mert amit mond, az úgy lesz.

Beszéljetek róla:

  • Elhiszed, hogy a Biblia igaz? A kétségeid távol tartanak attól, hogy meghalld, amit Isten mondani akar neked?
  • Mennyire hasznos számodra a Biblia az életben? Csak bátorításra használod, vagy arra is, hogy megfeddjen, kijavítson és tanítson?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 02.)

1 komment
Címkék: hit prófécia

Isten Igéje mindig a tudomány előtt jár

2013. június 08. 03:00 - rorsy

"Dicsérjétek az Urat, ti mennyek és ti vizek, amelyek az ég alatt vagytok. Dicsérjétek az Úr nevét, mert minden az Ő parancsára állt elő. Ő helyezte el őket, hogy örökké ott legyenek. Ő alkotta a törvényeket, amit senki nem tud megváltoztatni." Zsolt 146, 4-6

cr.jpg

Mondta már neked valaha valaki, hogy a Biblia tudományos szempontból nézve nem pontos? Az a személy tévedett. Az az ember vagy a Bibliát nem tanulmányozta még, vagy a tudományt.

Isten fektette le a tudomány alapjait, és éppen ezért az Ő Igéje soha nem mond ellent a tudomány törvényeinek.

Kepler János, a híres matematikus és csillagász egyszer ezt mondta: "A tudomány nem más, mint az, hogy ugyanúgy gondolkozunk valamiről, ahogy Isten." Más szavakkal, Isten fektette le a fizika törvényeinek alapjait,  mi pedig ezeket később felfedezzük.

A Biblia nem tudományos kézikönyvnek készült. Nem azért olvasod a Bibliát, mert egy rakétát akarsz építeni. A Biblia nem használ tudományos nyelvezetet, de soha nem közöl olyat, ami tudományosan nem állja meg a helyét. Az 1600 év során, amíg íródott, soha nem közölt téves információt. Sőt, mindig a tudomány előtt járt!

Például:

  • Évezredekig azt hitték a földről, hogy lapos. De Isten 2600 évvel ezelőtt elmondta az Ézsaiás 40:22-ben, hogy Isten trónja a világ kereksége (gömbje) fölött van.
  • Évezredekig úgy hitték az emberek, hogy valami tartja a világot. A hinduk azt gondolták, hogy elefántok tartják,  a görögök pedig azt hitték, hogy Atlasz. Az egyiptomiak azt mondták, 5 oszlopon nyugszik. A Biblia soha nem állította, hogy a födet bármi is tartja.
  • Évezredeken át az emberek úgy hitték, hogy a csillagok száma véges. De a Jeremiás 33:22 azt mondja, hogy a csillagokat nem lehet megszámlálni.

1861-ben egy nagyon híres könyvet adtak ki, melynek címe ez volt: "Ötvenegy megdönthetetlen bizonyíték, hogy a Biblia tudományosan pontatlan". Ma egyetlen tudóst sem találsz a földön, aki egyetértene ezekkel a "megdönthetetlen" bizonyítékokkal. A tudomány mindegyiket megcáfolta.

A Biblia azt mondja: "Dicsérjétek az Urat, ti mennyek és ti vizek, amelyek az ég alatt vannak. Dicsérjétek az Úr nevét, mert minden az Ő parancsára állt elő. Ő helyezte el őket, hogy örökké ott legyenek. Ő alkotta a törvényeket, amit senki nem tud megváltoztatni." Zsolt 146, 4-6

A termodinamika második törvényére nem igaz az, hogy ma érvényes, de másnap már nem. Mindig működik és igaz, mert Isten alkotta.

Az igazság nem változik.

Beszéljünk róla:

- Kutass a Bibliában olyan igazságok után, amelyek megerősítik mindazt, amit a természetben tapasztalsz.

- Hogy válaszolnál valakinek, aki a Biblia tudományos hitelességét vitatja?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 01.

Szólj hozzá!

Isten Igéje Jó és Igaz

2013. június 07. 03:00 - mirjam07

"Isten nem hazudhat." (Zsidók 6:18b)

britannica.jpg

Megbízhatsz a Bibliában, mert dogmatikailag helyes. Megbízhatsz a Bibliában, mert teológiailag helyes. Megbízhatsz a Bibliában, mert pontos, ami az erkölcsöt és etikát illeti.

De azért is megbízhatsz a Bibliában, mert történelmileg pontos.

Miért fontos ez?

A Biblia azt mondja a nekünk a Zsidók 6:18-ban: "Isten nem hazudhat." Az univerzum csak azért működik, mert Isten igaz, minden időben.

Ha a Bibliában egyetlen hazugság is lenne, akkor nem Istentől származna. Azért, mert Isten nem tud hazudni. A Zsoltárok 33:!-ben ezt olvassuk: "...az Örökkévaló szava igaz...". Ez azt jelenti, hogy a Biblia igaz a megváltással kapcsolatban és a történelemmel kapcsolatban.

Honnan tudjuk, hogy a Biblia történelmileg pontos? Ugyanonnan, ahonnan más történelmi dolgokról is megítéljük, hogy igaz, vagy nem.

  • A Biblia "első kézből" származik. Egy történész megnézné, hogy az adott történelmi tényt olyan valaki írta-e le, aki látta, vagy másodkézből származik, vagy legenda, amit évszázadokkal később írtak le. A Bibliát elsődleges szemtanúk írták. Mózes látta, amikor a Vörös tenger kettévált. Józsué ott volt, amikor Jerikó falai leomlottak. Jézus tanítványai ott ültek a felső szobában, és látták, amikor a feltámadt Jézus megjelent.
  • A Bibliát kiemelkedő gondossággal jegyezték le. Amikor az Ószövetség másolói - az írnokok - a tekercseket másolták, úgy dolgoztak, mint egy fénymásológép! Hosszú listájuk volt a másolás szabályairól, hogy biztosak legyenek benne, hogy pontosan másolták le a szöveget. Bizonyos számú oszlop volt az Ószövetségben, és mindegyiknek pontosan ugyanott kellett lennie. Még az oszlopok hosszának is ugyanakkorának kellett lennie. Tudták, hogy hány betű van minden egyes könyvben. Például, tudták, hogy 1653 "mint" szó van a könyvben. Ha 1654 volt, eldobták a tekercset és újrakezdték.
  • Az archeológia is bebizonyította, hogy a Biblia igaz. Az archeológusok ásatásokat végeztek azokon a helyeken, amelyeket a Biblia említ. Például megtalálták Siloám tavát, ahol a vak ember meggyógyult, és megtalálták Heródes templomának egy részét. A Hettita Birodalom egy nagyszerű példa arra, hogy a régészet hogyan bizonyította be, hogy a Biblia igaz. Generációkon keresztül nem volt feljegyzés, hogy a Hettita birodalom valaha is létezett. A korai 1900as években egy régész talált 10.000 agyagcserepet a Hettita fővárosban. Mostmár mindenki tudja, hogy a Hettiták valamikor léteztek.

Beszéljetek róla

  • Miért fontos az, hogy a Biblia dogmatikailag, morálisan és a történettudomány szempontjából is helyes legyen?
  • Mit mondanál annak, aki azt mondja, Isten Szava történelmileg nem pontos?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.05.31)

Szólj hozzá!

Merülj bele Isten igéjébe

2013. június 06. 03:00 - angie.keyr

"Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat. Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete." Jakab 1:22-25

Jakab az igét Isten tükrének nevezi. A tükör egy képet ad rólad, ha belenézel, el tudod dönteni, hogy kell-e még változtatnod magadon, mielőtt elkezded a napod. A Biblia ugyanebben segít.

Kétféleképpen tekinthetsz a Bibliára. Rápillanthatsz a tükörre, vagy egészen belemerülhetsz abba, amit látsz. A régi TV sorozatban, a "Happy Days"-ben Fonz csak rápillantott a tükörre. Elsétált előtte, megállt, belenézett, és csak annyit mondott: "Hé!". Neki semmi mást nem kellett tennie. Ő volt maga a tökély. Csak egy pillantásra volt szüksége.

Ez nem helyes mód az ige szemlélésére. Nem csak rápillantasz Isten igéjére, miközben rohansz, aztán mész is. Az életed nem fog megváltozni egy rápillantástól.

Olyan életet akarsz, amit Isten megáld? Merülj el Isten igéjében. Jakab 1:22-25 megmondja, hogy hogyan tanulmányozd Isten igéjét, hogy abból áldás származzon.

  • Olvasd a Bibliát. "...aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele..."
  • Tekintsd át a Bibliát. "...és megmarad mellette..."
  • Emlékezz a Bibliára. "...úgyhogy nem feledékeny hallgatója..."
  • Reagálj a Bibliára. "...hanem tevékeny megvalósítója..."

Beszéljetek róla:

  • Hogyan maradsz meg az ige mellett, miután belemerültél?
  • Az az idő, amit jelenleg igeolvasásra fordítasz, elég ahhoz, hogy olvasd, áttekintsd, emlékezz és reagálj a Bibliára?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.május.30)

Szólj hozzá!

Készítsd elő a szívedet az Ige fogadására

2013. június 05. 03:00 - husztin

A hit tehát az ige hallásából támad, a hallás pedig a Krisztus beszédén át. (Róm 10:17 Csia)

four_steps_to_hearing_your_call_thumb.jpg

Tegyük fel, hogy te egy kertész vagy. Munkád során megtanultad, hogy ha három ugyanolyan magot három különböző helyre vetsz, akkor három különböző növényt fogsz kapni. Egyik esetében óriás paradicsomokat kapsz. Másik esetben kicsi paradicsomokat. A harmadiknál pedig semmit. Miben áll a különbség? Nem a magban, hanem a termőföldben. A talajt elő kell készíteni a mag számára.

Ugyanez igaz akkor is, amikor Isten Igéjét hallod. Ezért van az, hogy ha két embert leültetsz a templomban közvetlenül egymás mellé, az egyik úgy sétál ki, hogy azt gondolja, Isten valóban szólt hozzá, míg a másik semmit sem nyert a szolgálatokból. Az egyik ember szíve elő volt készítve, míg a másiké nem.

A szívedet fel kell készíteni az Ige befogadására. Ha késében vagy, ha nem találsz parkolóhelyet vagy felingerelnek templomba menet, várható, hogy semmit sem fogsz kapni az Igéből. Egyszerűen nem vagy fogékony lelki állapotban.

A Biblia azt mondja:

...legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát. Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket. (Jak 1:19b-21 MBT)

A megfelelő befogadáshoz ez az igeszakasz a következő négy magatartásformára hívja fel a figyelmedet:

  1. Csendben kell lenned. Nem hallod Istent, amíg te beszélsz.
  2. Nyugodtnak kell lenned. Nem sürgetheted az Urat. Ha viharos kedélyállapotban vagy, megint csak nem fogod hallani Istent. "Légy csendben, és várj az Úrra." Az én fordításomban ez annyit tesz: Ülj le, és fogd be a szád.
  3. Tisztának kell lenned. Mielőtt találkoznál Istennel, ki kell dobnod néhány szívbeli és néhány szellemi szemetet. Meg kell szabadulnod mindentől, ami bűzlik az életedben. Ezt úgy teheted, hogy megvallod vétkeid Isten előtt, és egyetértesz vele abban, hogy amit tettél, az nem volt helyes.
  4. Alázatosnak kell lenned. Légy kész rá, hogy bármit megtegyél, amit Isten mond neked Igéjében. Gőgös vagy büszke viselkedés nem fog használni.

Beszéljünk róla:

  • Mit gondolsz, miért a büszkeség az egyik legnehezebben megvallható bűn?
  • Mi az, amit ma meg kell vallanod Isten előtt ahhoz, hogy befogadó legyen a szíved?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 05. 29.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása