Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Alakítsd a saját világnézeted

2013. július 07. 03:00 - Lilla:)

"Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2. Korinthus 5:17.)

Talán nem tudatosult még benned, de minden nap hatással van rád és befolyásol más emberek világnézete. De nemcsak ez - minden nap a saját világnézeted is befolyásol. A tény az, hogy ez meghatározza a boldogságod, az életben elért sikereidet, a lelki nyugalmadat, a stresszküszöböd és a bizalmi szintedet.

Tehát mi is a világnézet?

A világnézeted a hited, amire az életedet építed. Az, ahogyan a dolgokat látod az életben - Istent, magadat, másokat, a Sátánt. A világnézeted része az is, hogy mit gondolsz az életről, halálról, jövőről, szenvedésről, kapcsolatokról, pénzről. Minden, amit az életről gondolsz része annak, amit világnézetnek hívunk.

A világnézeted életed minden területére hatással van. Úgyhogy, ha meg akarod változtatni az életed, a gondolkodásod kell megváltoztatnod első körben. Meg kell változtatnod azt, amiben hiszel.

Lehet, hogy egy lejárt, működésképtelen, hibás vagy hamis világnézet szerint élsz. A Biblia a 2 Korinthus 5:17-ben azt mondja: "Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." Ez azt jelenti, hogy amikor kapcsolatba kerülsz Krisztussal új személyiséget kapsz. Isten azt mondja, hogy minden rossz, amit eddig tettél, teljesen meg lett bocsátva és teljesen el lett felejtve. Azaz, egy teljesen új életet kezdesz.

A gond viszont az, hogy még ha egy új személyiséged is van, az elmédben a régi lemez megy - azok a régi dolgok, amiket az emberek mondtak neked kiskorodban és ezek lehet, hogy nem is igazak. Például: "Kezelhetetlen vagy", úgyhogy e szerint cselekszel. "Nem vagy igazán jó a sportokban", úgyhogy e szerint cselekszel. "Soha nem viszed semmire" vagy "Nem vagy jó ebben vagy abban". Ezek mind az adatbázisodban vannak és némelyiket törölni kellene. Egy új nézőpontra van szükséged Istenről, magadról és a célodról.

Az igazság és valóság útjára kell jutnod - nem oda, amiről azt gondolod, hogy igaz, hanem ami ténylegesen igaz a Biblia szerint, hogy az életed alapja legyen.

A jó hír ez: Habár a világnézet nyomorulttá teheti az életed, a világnézet egy választás. Hihetsz bármiben, amiben akarsz, vagy nem hiszel el semmit, amit nem akarsz. Még Isten sem erőlteti rád, hogy miben kell hinned. A saját képére teremtett téged, és szabad akaratot adott, hogy megválaszthasd miben hiszel és miben nem.

Ha a hitelveid nyomorulttá tesznek vagy ha hamisak, megváltoztathatod őket. Most rögtön elkezdheted és láthatod az igazságon keresztül azt, ahogy Isten látja a világot.

Új személyiséged van Krisztusban. Most használd ezt, hogy alakítsd miben hiszel.

Beszéljetek róla:

  • Mire alapozod a világnézeted?
  • Milyen módon látod, hogy a világnézeted pozitív vagy negatív hatással van a döntéseidre és arra, hogyan látod az életet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.30.)

Szólj hozzá!

Oszd meg a megváltásod örömét!

2013. július 06. 03:00 - rorsy

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Ef 2,10)

17aphasiaweb.jpg

Ha vissza akarod kapni az örömet:

1) valld meg, hogy eltűnt,

2) elemezd az okát

3) javítsd ki, ami elromlott és

4) légy hálás.

Ma a másik 3 lépést tárgyaljuk meg, ami segít visszaszerezni az örömöd.

Először: Minden nap szánj időt Istenre!

Talán nehéz lehet elképzelni, hogy Isten időt akar tölteni veled. Egy csomó minden másra kell figyelnie, nemde? Isten a Szentírás által a jelenlétébe invitál minket. Örömteli az az idő, amit Istennel töltünk a napi csendességünkben, mert megismerjük a hangját és megismerhetjük azt is, mit akar az életünkkel. Minél több időt töltesz Istennel, annál mélyebb barátságot építesz ki Vele.

Másodszor: Meg kell találd a módját annak, hogy visszaadj!

A Biblia ezt mondja az Efézus 2,10-ben: "Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." Nehéz időkben nagyon könnyű magunkba fordulni és a saját gondjaink köré csavarodni. De az igazság az, hogy minél jobban koncentrálsz magadra, annál több örömöt veszítesz el.

Körbeutaztam már a földet és sok elzárt országban jártam, ahol az embereket üldözték a Jézus Krisztusba vetett hitükért. Tudod mit fedeztem fel? Az üldözött keresztyének a legörömtelibb emberek a világon. Miért? Mert ez valamit jelent számukra. Ők nem alkalmi, "megszoksz vagy megszöksz" keresztyének. A dicsőítés joga és a Krisztusban nyert szabadságuk jelentőségteljes számukra. Ezért ők messze boldogabbak.

Meg kell találnod a módját annak, hogy visszaadhass. Amint leveszed a tekinteted saját magadról, vissza fog térni az örömöd.

Végül: Ahhoz, hogy újra örömteli lehess, beszélned kell valakinek Jézusról!

Semmi nem hozza vissza úgy az örömöt az életedbe, mint amikor törődsz a barátaid üdvösségével. A Biblia azt mondja, hogy minden alkalommal, amikor valaki elfogadja Jézust öröm van a mennyben. Tudtad ezt? A Lukács 15,7 azt mondja: "Nagyobb öröm van a mennyben egyetlen bűnös miatt, aki  megváltoztatja szívét és életét" (NCV fordítás). Azon a napon, amikor te döntöttél így, a mennyben neked örültek. És azon a napon, amikor segítesz valakinek megismerni az Urat, öröm fog gyúlni a szívedben. Az öröm visszatér, amint megosztod azt másokkal.

Imádkozz így a mai napon: "Atyám, segíts nekem, hogy gyűlölet helyett szerethessek, a gyászt örömre és a közönyt kedvességre cserélhessem. Hadd legyen az Te örömöd annyira nyilvánvaló az arcomon, hogy az emberek meg akarják ismerni, hogy miért vagyok örvendező és megtudni, hogy bennem élsz. Segíts nekem, hogy engedelmes legyek aziránt, amit te mondtál nekem, hogy tegyem meg. Segíts, hogy az áldásaidra koncentrálhassak, hogy hálás lehessek a hűségedért. Add vissza nekem a megváltás örömét, hogy megoszthassam ezt az örömet másokkal, segíts nekik, hogy megtalálják a saját örömüket a veled való kapcsolatban. Köszönöm neked, hogy reményem és örömöm lehet Jézus Krisztus által. Ámen."


Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.29.

Szólj hozzá!

Az öröm titka az engedelmesség

2013. július 05. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Gondoljuk át útjainkat, vizsgáljuk meg őket, és térjünk az Úrhoz!" Jeremiás siralmai 3:40

obedient-500x500.jpg

Az örömöt könnyű elveszíteni, de visszaszerezni is egyszerű dolog. Miután bevallod, hogy elveszítetted az örömödet, elemezned kell az okát. Nézd meg az életedet, és tedd fel ezeket a kérdéseket: "Hogyan vesztettem el az örömömet? Mi az, ami elrabolja az örömömet?"

A Biblia számtalanszor elmondja nekünk, hogy vizsgáljuk meg az életünket. Jeremiás siralmai 3:40 ezt írja: "Gondoljuk át útjainkat, vizsgáljuk meg őket, és térjünk az Úrhoz."

Örömpusztítók százaival találkozhatunk az életben, de a két leggyakoribb, amit az emberek életében láttam, az a kiegyensúlyozatlan életritmus és a használatlan talentum. Kell, hogy egyensúly legyen a munka és a pihenés között, az energiabevitel és a felhasználás között. Használnod kell az Isten által adott, egyedi talentumaidat vagy frusztrálttá fogsz válni. Vedd a munkád során nem használt talentumod, bármekkora százalékról van is szó, és használd fel szolgálatra! Ha olyan munkát végzel, ahol a képességeid kevesebb, mint 25%-át használod, akkor válj meg tőle.

Ha egyszer felfedezted, hogyan veszítetted el az örömödet, akkor ki kell javítanod, ami rossz.

Tudod-e, hogy mi az, ami bármi másnál gyorsabban elrabolja az örömödet? Amikor tudod, mi lenne a helyes, de nem teszed meg.

A Jakab 4:17 ezt mondja: "Aki azért tudna jót tenni, de nem teszi, bűne az annak." Szóval, hadd kérdezzem meg tőled: Mi az, amiről tudod, hogy meg kellene tenned, de nem teszed? Mi az, amiről Isten mondja, hogy meg kellene tenned, de el sem kezdted még?

A titok a folyamatos, bőséges és túláradó örömhöz az engedelmesség. Tedd meg, amit Isten mond neked! Minden alkalommal, amikor ezt megteszed, az életed meg fog telni örömmel. 

Akkor is örömöd van, amikor arra gondolsz, ami az életedben jó. Dávid ezt mondja a Zsoltárok 126:3-ban: "Hatalmasan cselekedett velünk az Úr, ezért örvendezünk." Minél jobban arra figyelsz, amit Isten megtett már érted, annál több örömöd lesz az életben. Miért? Mert ez hálával tölt meg, és a hálás magatartás a legegészségesebb emberi érzelem.

Ha vissza akarod kapni az örömödet, először valld meg, hogy eltűnt, aztán vizsgáld meg az okát. Ezután javítsd ki, ami rossz, majd tedd magadévá a hálás magatartást. Holnap a következő három lépést fogjuk megnézni azért, hogy visszanyerd az örömöd.

Beszéljünk róla: 

  • Mit kell tenned a kiegyensúlyozott életritmusért, annak érdekében, hogy a napi időbeosztásod ne rabolja el az örömödet?
  • Mi az, amiről Isten azt mondta, hogy tedd meg, de te még el sem kezdted?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 28.

Szólj hozzá!
Címkék: öröm

Szerezd vissza az örömödet!

2013. július 04. 03:00 - magyarosijulia

„Az Isten országa nem evés és ivás, hanem jóság, békesség és a Szentlélekben való öröm.” (Róma 14,17 NLT fordítás)

joy_1.jpg

Te mit veszítesz el a legkönnyebben? A szemüveged? A kulcsaidat? Az eszedet?

A legegyszerűbb elveszíteni az örömöt. Elég egy telefonhívás vagy egy e-mail, egy levél vagy egy beszélgetés, és már el is veszett. Megnézel egy tévé reklámot és elszáll az örömöd. A világon az örömöt lehet a legkönnyebben elveszíteni. És nagyon sok ember számtalan körülményben arra törekszik, hogy megfosszon az örömtől.

Amikor Isten gyermekei nincsenek megtelve örömmel, rossz színben tüntetik fel Istent. A zsémbes keresztyének rossz tanúk. Úgy néznek ki, mint akit ecetben kereszteltek, mert soha nem mosolyognak. És ez rossz fényt vet Istenre.

Miért? Mert Isten azt szeretné, hogy a magatartásunkkal tanúskodjunk Róla.

A Biblia azt mondja, hogy a keresztyén életet össze lehet foglalni három szóban: jóság, békesség és öröm. A Róma 14,17-ben így írja: „Az Isten országa nem evés és ivás, hanem jóság, békesség és a Szentlélekben való öröm.” (NLT fordítás)

De az igazság az, hogy rettenetesen gyorsan és százféleképpen elveszítheted az örömödet. Számtalan örömgyilkos és ünneprontó van az életben, ami elrabolja az örömöt, és egy olyan pontra juthatsz, mint Jeremiás, Isten egyik prófétája, aki ezt mondta Siralmaiban: „Semmi öröm nem maradt a szívünkben.” (JSir 5,15)

Nem tudom, hogy te így érzel-e ma, de ha valaha átéltél egy olyan időszakot, amikor azt érezted, hogy elveszítetted a szikrát és már nem vagy olyan közel Istenhez, amennyire voltál és csak haladsz át az életen, tudnod kell, hogy nagyon könnyen vissza is szerezheted az örömödet.

Szóval, hogyan tudod visszaszerezni az örömödet?

Első lépésként be kell ismerned, hogy elvesztetted.

Egyszerűen nézz vissza a múltadba és kérdezd meg magadtól: Volt olyan időszak az életedben, amikor közelebb voltál Istenhez, mint most? Volt olyan időszak az életedben, amikor nagyobb örömöt leltél az Úrban, mint most?

Most pedig itt az idő, hogy változtass! De azzal kell kezdened, hogy beismered, hogy elveszítetted azt, ami megvolt a múltban. Kérd Istent, hiszen Ő vár, hogy segíthessen rajtad! Dávid így imádkozott a 51. zsoltár 14. versében: „Vidámíts meg újra szabadításoddal.” (ÚF)

Beszéljünk róla:

  • Gondolj arra az időszakra az életedben, amikor nagyobb örömöt leltél az Úrban, mint most. Mi volt akkor másképp a lelki fejlődésedben és a csendességedben?
  • Melyek azok a dolgok, amelyek elrabolják az örömödet? Változtatnak bármit is ezek a dolgok Istennel kapcsolatban? Változtathatnak-e bármit azon, hogy te mennyire szereted Őt és bízol Benne?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.27)

Szólj hozzá!
Címkék: öröm

Legyél az Ige cselekvője

2013. július 03. 03:00 - angie.keyr

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." (Máté 7:24)

stepoff.jpg

Az Ige befogadása, olvasása, kutatása, az Igéről való gondolkodás és az Igére való emlékezés mind hasztalan, ha nem ültetjük gyakorlatba. Az Ige cselekvőivé kell válnunk (Jakab 1:22).

Megértem, hogy ez egy nehéz lépés, mert a Sátán hevesen küzd ellene. Nem számít neki, ha bibliaórára mész, amíg nem valósítasz meg semmit abból, amit ott hallottál. Becsapjuk magunkat, ha azt hisszük, hogy csak mert hallottuk, olvastuk, tanulmányoztuk az igazságot, azzal már a sajátunk lett.

Tulajdonképpen még az is lehet, hogy annyira lefoglal a következő órád, szemináriumod vagy egy bibliai témájú konferencia, hogy nincs időd megvalósítani mindazt, amit tanultál. Elfelejted, úton a következő bibliaórára. Megvalósítás nélkül az összes bibliatanulmányozásunk értelmetlen. Jézus azt mondta: "Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." (Máté 7:24)

Jézus azt is elmondta, hogy Isten áldása az igazságnak való engedelmességből következik, nem csak az igazság megismeréséből. "Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek." (János 13:17)

Nem tudom eléggé kifejezni, hogy mennyire értékes egy kis bibliatanulmányozó csoport tagjának lenni. Mindig tanulunk a mások által megélt igazságokból, amiket sosem tanulnánk meg magunktól. A többiek segítenek meglátni olyan dolgokat, amik felett te átsiklanál, és segítenek Isten igazságát gyakorlatba átültetni.

A legjobb módja, hogy az ige cselekvőjévé válj, hogy az igeolvasás, tanulmányozás eredményeként mindig írd le, hogy mit kell a gyakorlatba átültetned. Legyen szokásod, hogy pontosan leírod, mit kell tenned.

Ez a gyakorlatba való átültetés személyes kell, hogy legyen (legyél benne), gyakorlati kell, hogy legyen (valami, amit meg tudsz tenni), és emellett bizonyítható kell, hogy legyen (egy kitűzött határidővel). Minden alkalmazás magában foglalja vagy az Istennel való kapcsolatodat, vagy a másokkal való kapcsolatodat, vagy a saját személyiségedet.

Beszéljétek át:

  • Mi az, amire már Isten felhívta a figyelmed Igéje által, de még nem kezdted el gyakorolni?
  • Hogyan akarod, hogy Isten megáldja az életedet?
  • Kikkel osztod meg, hogy mit tanultál, és mit alkalmazol Isten igéjéből?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013.június.26)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása