Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Erő a változáshoz

2013. július 21. 03:00 - FHanna

"Úgy gondoltam, hogy az embereket ilyen módon próbálja meg Isten. Így tűnik ki, hogy ők magukban véve hasonlók az állatokhoz." (Préd. 3:18)

Háborúk, forradalmak, természeti katasztrófák, aljas, bűnös viselkedés és politikai megosztás - ezekkel vannak tele a hírek.

És a te bűnöd sem különb. Gondolj a hazugságokra, amiket valaha mondtál, a fájdalmakra, amiket okoztál másoknak és a jó cselekedetekre, amiket elszalasztottál.

Könnyű körbenézni a bűneink következményei felett és azon gondolkozni, miért engedi ezt Isten. Ha Isten mindenható, miért nem állítja meg a bűnöket, mielőtt elfajulnának?

Az az igazság, hogy az egyik oka annak, hogy Isten nem szakít el a bűntől (azon túl, hogy szabad akaratot adott), hogy azt szeretné, vegyük észre, mennyire szükségünk van Rá. Azt írja a Biblia: "Úgy gondoltam, hogy az embereket ilyen módon próbálja meg Isten. Így tűnik ki, hogy ők magukban véve hasonlók az állatokhoz." (Préd. 3:18)

Az állatoknak nincs lelkiismeretük. Azt teszik, ami jó érzés. Ha meg akarnak ölni egy másik állatot, megteszik. Ha el akarják venni egy másik állat eledelét, megteszik. De nekünk van lelkiismeretünk. Az emberek nem csak azt teszik, amire épp ingerük van. Képességük van rá, hogy döntéseket hozzanak, annak függvényében, hogy valami rossz vagy jó. Ez a képesség egy ajándék Istentől. Isten nélkül úgy viselkednénk, mint az állatok. Isten nélkül az élet egy katasztrófa.

Szükségünk van Istenre, és szükségünk van egy Megmentőre. Ha nem lenne szükséged Megmentőre, Isten nem pocsékolta volna arra az idejét, hogy elküldje a Fiát.

Isten nem akarta, hogy csak a tested állati vágyainak a tárgya legyél. Azt akarta, hogy szabad légy ezektől a vágyaktól, ezért küldte el a Megmentőt hozzád.

Mindannyiunk életében vannak olyan területek, ahol még mindig kiéljük ezeket az állati, testi vágyakat. Isten elküldte nekünk Jézust, hogy ne kelljen ebben maradnunk. Talán azt gondolod, hogy nem tudsz a magad erejéből megváltozni. Igazad van! Nem tudsz. Ha tudnál, megváltoznál, de nem tudsz, ezért nem fogsz. Nincs erőd megváltozni.

Istennek van! Szükséged van Rá az életedben!

Beszéljetek róla:
Mik a fő különbségek az állatok és az emberek közt?
Az életed mely területein éled ki a testi, állati ösztöneidet? Kinek tudod ezeket a bűnöket megvallani?
Annak észrevétele, hogy magadtól nem tudsz változtatni a vágyaidon, hogyan eredményez valós és tartós szabadságot Krisztusban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.07.15.)

Szólj hozzá!

Hogy mentünk ennyire tönkre?

2013. július 20. 03:00 - rorsy

"Aztán visszaemlékezem, és ez reménységgel tölt el. Az ÚR szeretete soha nem múlik el." JerSir 3,21-22a CEV

1-Incendios-consumen-200-hectareas-de-bosques_imagen_full.jpg

Nem kellene meglepjen ez téged, hogy nem minden működik jól ebben a világban. Nem minden ember boldog, ezen a világon nem minden hely gyönyörű. A gonosz létezik - és ennek a következménye a pusztulás. Csak vess egy pillantást a kedvenc hírközlő weboldaladra, azonnal láthatod.

Egy racionálisan gondolkodó ember sem tagadhatja a gonosz létezését.

Ez azt jelenti, hogy az az ember, aki komolyan veszi Istent, egy bizonyos ponton el kell gondolkozzon ezen a fontos kérdésen: Hogyan engedhette Isten, hogy minden így elromoljon?

Minden Ádámmal kezdődött. A Biblia azt mondja: "Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett." (Róma 5:12)

De a bűn nem állt meg Ádámnál. A Biblia azt is mondja: "Nincs egy ember sem az egész világon, aki mindig jó és soha nem vétkezik." (Préd 7,20). Ádám vétke a mi vétkeinkké is lett, mindannyiunké.

Ez a bűn mindent áthatott és borzasztó következményekhez vezetett az emberiség történetében. Például, ez vezetett a következőkhöz:

- Természeti katasztrófák és torzulások. A természet nem úgy viselkedik, ahogy kellene. Gyakran teljesen ésszerűtlen, tele van hurrikánokkal, tornádókkal, földrengésekkel és a bolygó lerombolásával fenyegető jelenségekkel.

- Rothadás és halál. A mi testünk nem úgy működik, ahogy kellene, és egy napon egyszer csak megáll, és nem működik tovább.

- Érzelmi csüggedés és csalódottság. Stresszelünk és csalódottak vagyunk, hiszen egy bukott világban élünk. A világnak nem kellene ennyire összetörtnek lennie, és ez gyakran elkeserít minket. Plusz, nem vagyunk tökéletesek és így önmagunkban is csalódunk.

- A kapcsolatainkban lévő távolságok és viszályok. Amikor Ádám és Éva elkövették a bűnüket, nem csak Istennel romlott meg a kapcsolatuk, de egymástól is eltávolodtak. Összetört kapcsolatokkal kell azóta is együtt élnünk.

- Lelki üresség és sötétség. A bűn egy olyan lyukat hagy a szíveden, amit semmi nem tud betölteni. Pascal ezt Isten-alakú űrnek nevezte. Megpróbáljuk betölteni ezt mindenfélével, de csak Isten tudja azt igazán betölteni.

Hol találhatsz reménységre a bűn borzasztó következményei között? Tedd azt, amit Jeremiás tett. Azt írta a Siralmakban, a 3,19-23-ban: "Amint azon gondolkodom, hogy milyen bajokkal van tele az életem és hogy  egyedül vagyok, szánalmasnak érzem magam...Aztán visszaemlékezem, és ez reménységgel tölt el. Az ÚR szeretete soha nem múlik el. Ha Ő nem lett volna könyörületes, már elpusztultunk volna. Az ÚRban bízhatok, hogy minden reggel kegyelmét nyújtja." (CEV)

 

Rick Warren, 2013.07.13.

Szólj hozzá!

A te életed, a te döntésed!

2013. július 19. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Mert az ő alkotása vagyunk Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtve, amelyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk." Efézus 2:10

00P6Br-42796284.jpg

Az életed nem a véletlen műve. Van egy sorsod, küldetésed, amit egyedül te tudsz elvégezni. A Biblia ezt mondja a Zsoltárok 139:16-ban: "könyvedben ezek mind le voltak írva, és a napok is, amelyeket rendeltél számomra, holott még egy sem volt meg közülük."

Isten mindenről tud, ami az életedben történni fog. Ő semmin sem lepődik meg. Tudja, hogy a napjaidnak küldetése van. Mindannyian talán 80 évet kapunk, a Biblia szerint. Ez a 80 év az örökkévalóság fényében jelentéktelen. Ezért hangsúlyozza a Biblia, hogy ez az élet egy felkészülés a következőre. Isten azt akarja, hogy már itt a földön gyakoroljuk azt, amit az örökkévalóságban fogunk csinálni egy örök életen át.

Isten adott neked egy küldetést: valamit, amit ebben az életben el kell végezned, valamit, amit egyedül te tudsz elvégezni. Mielőtt megszülettél, Isten bizonyos ambíciókkal, vágyakkal ruházott fel és ösztönnel, hogy betölts egy szerepet a történelemben - azt, amelyiket csak te tudod betölteni.

A Biblia az Efézus 2:10-ben ezt írja: "Mert az ő alkotása vagyunk Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtve, amelyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk." Születésed előtt a lelki ajándékok, szenvedély, képességek, személyiségjegyek és tapasztalatok egy különleges keverékével látott el téged Isten. A teljes Univerzumban nincs még egy olyan személy, mint te, egyrészt, mert nincs olyan valaki, aki a te talentumaid egyedi összetételével rendelkezne. Ezért olyan különleges a te sorsod. Ez a küldetésed. Nem az anyukádé, az apukádé vagy a lelkipásztorodé. Ez a te életed!

No és most jön a fájdalmas rész: Elmulaszthatod Istennek a te életedre adott küldetését. Az emberek folyton ezt teszik. Valójában leélheted az egész életed úgy, hogy nem töltöd be azt a célt, amit Isten az életedre tervezett - a saját döntéseid miatt. Ha az élvezetek hajszolását, a népszerűséget vagy a pénzt választod Isten helyett, akkor el fogod szalasztani. És ez tragikus.

Isten akarata nem automatikus. Ő megengedi, hogy legyen választásunk. A sok dolog közül, ami veled történik, nem mindegyik Isten tökéletes akaratából van. Mindenkinek választania kell Isten akarata és a saját akarata között. Gyakran a sajátunkat választjuk.

Ha lerészegednék, beleesnék egy medencébe és megfulladnék, az nem Isten akarata lenne az életemre nézve. Ez a saját buta döntésem lenne. Istennek van egy terve az életedre, de nem fogja azt rád erőltetni. 

De meg is élheted Isten neked szánt tervét. Még ha minden a feje tetejére áll is, Isten akkor is képes a katasztrófát átformálni arra, hogy a küldetésedhez felhasználja. Sosincs késő ahhoz, hogy az Ő tökéletes akaratát magadévá tedd. Csak imádkozz így: "Istenem, én szeretném megélni a nekem szánt célodat." - és akkor nem fogod elszalasztani, függetlenül attól, miben vagy. Úgy fogja alakítani a dolgokat, hogy betölthesd a célt. Ő még inkább vágyik erre, mint te magad!

Jézus ezek miatt tanított bennünket így imádkozni: "Legyen meg a te akaratod a Földön és a Mennyben." Isten akarata tökéletesen megvalósul a Mennyben. Szeretné, ha a te életedben is tökéletesen megvalósulna.

De a te életed a te döntésed!

Beszéljünk róla:

  • Sorolj fel néhány különleges képességet és tapasztalatot, amelyet Isten neked adott, hogy használd!
  • Mi akadályozza meg azt, hogy beteljesüljön az az élet, amit Isten neked szánt?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. július 12.

Szólj hozzá!

A te értéked

2013. július 18. 03:00 - magyarosijulia

„Isten váltságdíjat fizetett, hogy megmentsen téged egy hiábavaló élettől. És ez az ár nem arannyal vagy ezüsttel volt fizetve, hanem drága vérrel, a bűntelen és szeplőtelen Isten Bárányának, Krisztusnak a vérével. Őt még a világ kezdete előtt kiválasztotta Isten váltságul.” (1Pt 1,18-20a NLT fordítás)

blood-of-Jesus.jpg

A gazdagság, népszerűség és hírnév soha nem fog értéket adni neked. Túl ideiglenesek ahhoz.

Elvégre, bárminek az értéke abból állapítható meg, hogy egy másik személy mennyire tud lemondani érte. Ha ez a mérce, akkor a te értéked nem ebben a világban található. Az univerzum teremtője a Fiát adta oda érted!

El tudsz képzelni bárkit is, aki nagyobb árat fizetne bármiért is? A Biblia azt írja: „Isten váltságdíjat fizetett, hogy megmentsen téged egy hiábavaló élettől. És ez az ár nem arannyal vagy ezüsttel volt fizetve, hanem drága vérrel, a bűntelen és szeplőtelen Isten Bárányának, Krisztusnak a vérével. Őt még a világ kezdete előtt kiválasztotta Isten váltságul.” (1Pt 1,18-20a NLT fordítás)

Ahogy megérted ezt az igazságot, hogy Isten elküldte Fiát, hogy meghaljon érted, nem lesznek többé önértékelési gondjaid. Maga Isten tisztázta a te értékedet mindörökre. Megérte, hogy meghaljon érted Krisztus! Megérte, hogy elszenvedje érted a kereszt minden fájdalmát. Megérte, hogy érted szegeket üssenek Jézus kezeibe.

Értékes vagy! Jézus inkább a halált választotta, mintsem hogy nélküled éljen. Emiatt olvashatjuk az 1. Péter 2,17-ben: „Tiszteljetek mindenkit és szeressétek a keresztyén testvéreket.” Isten mindenkit szeret, akivel valaha is találkozol. Soha nem fogsz olyan embert ismerni, akiért ne halt volna meg Jézus Krisztus, legyen az hívő, vagy hitetlen, fiatal vagy öreg, republikánus, demokrata vagy független.

Egy ember értékét nem a neme, fizikai szépsége, gazdagsága, híressége vagy hatalma adja. Az érték mélyebbről fakad. Többre lettél teremtve. Mindezekre csak akkor jössz rá, amikor megérted a következőket:

  • Értsd meg, hogy Isten annyira értékesnek tartott, hogy meghalt érted. A kereszt mindent elmond az értékedről.
  • Értsd meg, hogy a Szentlélek él benned. Amikor elfogadod Jézust Úrként az életedben, Ő neked adja az Ő Szentlelkét. Lelke által vezetni fog az életed minden döntésében, ha megengeded neki. Az 1. Kor. 6,19-ben ezt olvassuk: ”Nem tudjátok, hogy a testetek a Szentlélek otthona és Ő bennetek él? A saját testetek nem a tiétek!” (LB fordítás). Azért vagy értékes, mert Isten Lelke otthonává tette a testedet – annak minden hiányosságával együtt.
  • Értsd meg, hogy Jézus új identitást adott. A Biblia ezt írja: „Mindenki aki Krisztusban van, új teremtés: a régi elmúlt, új jött létre.” (2Kor 5,17 TEV fordítás). Amikor átadod az életedet Jézusnak, Ő mindent újjá tesz. Mintha minden tettedet felírná egy nagy táblára és azután az egészet letörölné. Megengedi, hogy újrakezdd. Vannak olyan dolgok, amelyek miatt szégyenkezünk. Jézus azonban azt mondja, hogy a múltunk hibái nem kell meghatározzák a jelent is!

Nem érdekel, hogy mit tettél. Nem érdekel, hogy kivel tetted. Nem érdekel, milyen sokáig csináltad vagy hol történt. Istent sem érdekli. Őt az érdekli, hogy ezután merre tartasz.

Isten mondja neked: az életed értékes!

Beszéljünk róla:

  • Hogyan növeli az önértékelésedet az a tudat, hogy Jézus meghalt érted a kereszten?
  • Ha a Szentlélek az otthonává tette a testedet, miben befolyásolja ez azt, hogy miképpen bánsz a testeddel?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.07.11)

Szólj hozzá!

Isten a saját örömére teremtett téged

2013. július 17. 03:00 - angie.keyr

"Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében...Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük." Zsoltárok 139:13,16

Psalm139.jpg

Az életednek van értelme. Mi mind szeretnénk ezt hinni, függetlenül a vallásos hátterünktől. Még az ateisták is tudják, hogy az életük számít.

A Biblia azt mondja, hogy az életed fontos, mert Isten egyedileg tervezett téged. A Zsoltárok 139-ben a Biblia azt mondja: "Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében...Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük." Zsoltárok 139:13,16

Isten egyedire teremtett, mert egyedi terve van az életeddel. Ő személyesen ellenőrizte formálódásodat, mert olyan dolgot tartogatott neked, amit csak te tudsz megtenni. A szüleid talán nem terveztek téged, de Isten igen.

Isten speciális szolgálatra készített téged. Honnan tudjuk ezt?

Isten a saját képére formált téged. Isten hasonlatosságára lettél megformálva, nem úgy, mint az összes állat a földön. Tehenek, kecskék, bárányok és kacsák nem lettek Isten képére formálva. Te igen. Választhatsz jó és rossz között. Van tudatod, az állatoknak nincs. Beszélhetsz Istenhez. Imádkozhatsz hozzá. Az állatok nem tudják ezt megtenni. Sőt, a Biblia azt mondja a Zsoltárok 8:6-ban "Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg."

Isten eltervezte az életed, mielőtt megszülettél. Isten azt mondta Jeremiásnak: "Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek." (Jeremiás 1:5). Istennek célja volt az életeddel, már az első lélegzetvételed előtt. Isten már az előtt gondolt rád, hogy megfogantál volna. Isten azt mondta: "Használni fogom ezeket a szülőket. Használni fogom őket, mert meg akarom áldani a világot a gyermekük által"

Isten a saját örömére teremtett téged. A Jelenések 4:11 azt mondja "mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett”. Nézz szét az univerzumban. Mindent amit látsz, Isten a saját örömére teremtett. Most nézd meg magad a tükörben. Isten azért teremtett, hogy örömét lelje benned. Ezért vagy megalkotva.

Beszéljétek át

  • Hogyan segít megérteni hogy mennyire fontos vagy a tény, hogy Isten egyedi teremtménye vagy?
  • Milyen felelősségnek vagy tudatában, amikor arra gondolsz, hogy Isten személyesen alkotott téged?
  • Visszanézve az elmúlt 24 órára, milyen örömet okoztál Istenek az életeddel?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.07.10)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása