Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bocsáss meg?

2014. február 04. 03:00 - Habakuk

"Isten mindent megtett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és ránk bízta, hogy másokat is kibékítsünk vele. Isten Krisztusban volt, és felajánlotta a békességet és a bocsánatot a világ embereinek, ennek az üzenetnek a terjesztését pedig ránk bízta. Minket azért küldött el, hogy Krisztusról beszéljünk, és maga Isten kér titeket, hogy hallgassátok meg az igét. Krisztusért szívből kérünk, hogy béküljetek ki Istennel!" (2Korintus 5,18-20 CEV fordítás)

500px-EOTSPiper-7.jpg

Közel 60 évvel ezelőtt öt amerikai misszionárius belevágott az equatori észak-amazoni esőerdők sűrűjébe, hogy másodjára is meglátogassák a huaorani törzset, amely az antropológusok szerint a világ leggonoszabb és legerőszakosabb társadalma a földön. Náluk az öldöklésnek kultúrája van, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a törzs 60 százaléka emberölésben halt meg.

Ahogy a misszionáriusok kiléptek a repülőgépből, a törzs tagjai leszúrták őket. A brutális gyilkosságnak híre kelt az egész világon, a Life, a Time és a Newsweek újságok fedőlapjáról. Számos újságíró beszámolt a misszionáriusok, többek között Nate Saint és Jim Eliot haláláról.

Pár évvel később, Elisabeth és Valerie Eliot, Jim felesége és lánya, és Ranchel Saint, Nate nővére beköltöztek a huaorani faluba, hogy szeretetet és megbocsátást mutassanak és szolgáljanak azoknak az embereknek, akik megölték a családjukat. Végül Mincaye, a törzs vezetője és másik öt törzstag, akik részt vettek a misszionáriusok megölésében, keresztyénné lettek.

Ez a fajta megbocsátás, amit Elisabeth Eliot és Rachel Saint mutatott mindaddig értelmetlen, amíg át nem éled Isten megbocsátását. Ha egyszer megtapasztaltad ezt, akkor te hogyan bocsátasz meg? Négy olyan dolgot kell megtenned, amit ez a két hölgy is megtett:

Ne állj bosszút magadért! A Róma 12,19 ezt mondja: "Ne próbálj meg bosszút állni. Legyen Istené a bosszúállás." (CEV fordítás) Hagyd Istenre. Ő majd erről is gondoskodik és sokkal jobban megoldja, mint te azt valaha is tudnád.

Fizess jóval a rosszra! Mikor mondhatod azt, hogy teljesen megbocsátottál valakinek? Akkor, amikor tudsz imádkozni azért a személyért, aki megbántott téged. A Biblia azt mondja: "Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket! Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket!" (Lukács 6,27b-28)

Ismételd ezeket a lépéseket amíg szükséges! Péter ezt kérdezte Jézustól a Máté 18,21-ben: "Uram, hányszor kell megbocsátanom valakinek, aki valami rosszat tesz ellenem? Akár hétszer is?” Jézus így válaszolt: "Nemcsak hétszer, de hetvenhétszer." (CEV fordítás) Néha folyamatosan meg kell bocsátanunk.

Ments meg másokat a Isten megbocsátásának a jó hírével! A Biblia azt mondja a 2Korintus 5,18-20-ban: "Isten mindent megtett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és ránk bízta, hogy másokat is kibékítsünk vele. Isten Krisztusban volt, és felajánlotta a békességet és a bocsánatot a világ embereinek, ennek az üzenetnek a terjesztését pedig ránk bízta. Minket azért küldött el, hogy Krisztusról beszéljünk, és maga Isten kér titeket, hogy hallgassátok meg az igét. Krisztusért szívből kérünk, hogy béküljetek ki Istennel!" (CEV fordítás)

Beszéljünk róla:

  • Szerinted miért olyan nehéz elhagynunk a bosszúállást, vagy hogy a miénk legyen az utolsó szó?
  • Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy a megbocsátás példáját mutasd az életedben?
  • Az életedben kinek lenne szüksége Isten békességének és megváltásának üzenetére?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.28)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása