Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A maradandó változáshoz vedd le a régit majd vedd fel az újat

2014. augusztus 31. 03:00 - Robin85

"Ne igazodjatok többé e világ mintájához, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával"

Róma 12:2 NIV fordítás 

Ha szeretnél maradandó változást az életedben, ismét fókuszálni kell az elméddel. Pontosabban, meg kell változtatnod a gondolkodás módodat azokról amiket nem akarsz, azok felé, amiket akarsz. Miért? Mert bármire is figyelsz, arra fogsz elmozdulni. A mai ige vers egy alaprajzot ad, mely alapján meg tudjuk változtatni a gondolkodásunkat: "Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával." Róma 12:2 NIV fordítás

"Ne igazodjatok..." Milyen gyakran engedjük más embereknek, hogy alakítsák az életünket? Isten nem akarja, hogy olyan legyél mint valaki más; azzá a személlyé akarja, hogy válj, akinek megteremtett. Tehát ne másolj, ne igazodj, és ne akarj olyan lenni mint bárki más. 

"...többé..." Rengeteg dolog azért válik szokásoddá mert elkezdtél valakit utánozni.

"...e világ mintáihoz..." A minta mondellezi mindazt amit megtanultál az életben. Ha meg akarsz változni, meg kell változtatnod az életedben felvett mintákat, magatartás formákat. Ki kell cserélni a régi, egészségtelen mintákat újakkal, melyeket Krisztus életéről veszel. 

"Változzatok meg értelmetek megújulásával." Megváltozni azt jelenti, hogy átalakulni. Az itt használt metamorfózis szót használjuk arra a folyamatra is, ahogy egy hernyó átalakul pillangóvá. Ugyanígy, Isten át akar formálni egy teljesen új emberré, az elméd megújításával. 

Miként történik mindez? A Biblia azt mondja az Efézus 4:22-24-ben: "Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." Ez azt jelenti, hogy néhány dolgot le kell venni, néhányat pedig fel - persze ebben a sorrendben. A ruha boltban is ebben a sorrendben próbálsz ruhákat. Ahhoz, hogy az újat felvehesd, először le kell venni a régit. El kell engedni a régi hozzáállást, a régi gondolkodási sémákat, és a régi képeket, amelyekkel éltél - így leszel képes felvenni az új ruhát melyet Isten elkészített a számodra miközben megújulsz és egyre inkább hasonlítani kezdesz Krisztusra. 

 Beszéljetek róla

  • Melyek azok a minták amelyek alapján az életedet élted, és valószínűleg egészségtelenek, ezért ki kell cserélned azokat? Miként állandósultak az életedben?
  • Honnét tudhatod, milyennek akar Isten látni?
  • Szerinted miért helyez Isten ennyire nagy hangsúlyt az elménkre - a gondolati sémáinkra és hozzáállásunkra - amikor a gyógyulásról és a fájdalmaink, szokásaink vagy halogatott dolgaink elhagyásáról beszél?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2014.08.24.)

Szólj hozzá!
Címkék: megújulás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása