Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bibliai meditáció: Nyerd ki Isten Igéjének minden tápláló cseppjét

2014. október 10. 03:00 - Habakuk

,,Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.'' (Józsué 1:8)

Emlékszem, amikor egy nagyszerű prédikációt vagy egy mélyreható bibliai tanítást hallgattam, azon gondolkoztam, hogy a tanító hogyan találta meg azokat a nagyszerű igei igazságokat. Ezért írtam az első könyvemet 35 évvel ezelőtt - azért, hogy segítsek az olyan embereken, mint én magam. A Biblia tanulmányozásáról szóló könyvemben 12 módszert osztok meg a témával kapcsolatban, ilyen például az, hogy megpróbálunk egy fejezetet összefoglalni, vagy éppen igeversről igeversre haladva tanulmányozzuk a Bibliát. Ezek mind hasznosak lehetnek bárkinek, ha a legtöbbet akarja kapni az Igéből.

Az én egyik kedvenc módszerem az elmélkedés. Ha össze kellene foglalni egy szóban, akkor ezt mondanám: ’’meditáció.” Sok ember a ’’meditáció” szót rossznak gondolja, hiszen a keleti vallásokkal és a New Age filozófiájával kapcsolják össze. Néhány keresztény szeme előtt, amikor a meditációra gondolnak, az a kép jelenik meg, hogy az emberek kifacsart testtartásban a köldöküket nézve merengnek valamin.

Lehet, hogy a keleti vagy a buddhista meditáció ilyen, de nem ezt értjük keresztény meditáción, elmélkedésen. A Biblia 29 alkalommal használja a ’’meditáció/elmélkedés” szót az Újszövetségben a hívők életével kapcsolatban. Isten azt akarja hogy elmélkedj.

Isten megígérte, hogy ha az Ő Igéjéről elmélkedünk, akkor Ő meg fog áldani. A Józsué 1:8 ban ezt mondja :,,Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd (elmélkedj róla) éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.”

Tehát Isten szerint meditálnod, elmélkedned kell az Ő Igéjén, ha sikeres akarsz lenni.

Hogyan kell ezt csinálni? Nyiss ki egy szótárt és keress szinonimákat a „meditáció” szóra. Ezek között megtalálhatod a „kérődzés” szót is. Talán nem is ismered a szó jelentését, hacsak nem vagy jártas az állattartásban. A  tehén kérődzik, amikor a táplálékát rágja. Újra és újra megrágja a táplálékot a szájában.

Ez nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a Szentíráson elmélkedünk. A tehén megeszi a füvet, megrágja, és az a gyomrába kerül, ahol reakcióba lép az ott lévő savakkal és anyagokkal. Aztán ez egy kis idő múlva visszakerül az állat szájába, de ekkor már más az íze, és a tehén azt rágja tovább. Ez a folyamat ismétlődik újra meg újra, és az állat így nyer ki minden értékes cseppet a táplálékából.

A Bibliai elmélkedés is hasonló ehhez, csak éppen az emésztés a gondolatainkban zajlik. Isten azt akarja, hogy minden értékes szellemi táplálékot megszerezzünk az Igéből. Azt akarja, hogy rágjuk meg, aztán emésszük meg, majd újra rágjuk meg egy kicsit.

Beszéljünk róla:

  • Hol, mikor és hogyan szoktál időt tölteni Istennel? Hogyan javítja az Istennel töltött csendességedet az, ha elmélkedsz az Igén?
  • Milyen zavaró tényezőket kell megszüntess ahhoz, hogy tudj elmélkedni Isten Igéjén?
  • Mit jelent számodra bőségben élni vagy sikeresnek lenni? Mit gondolsz, Isten szemében mi egyenlő a sikerrel?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 10. 03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.