Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tanulmányozd a Bibliát? Egyszerre csak egy szóra figyelj!

2014. október 13. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet annak gazdagságában betöltse az életeteket.” (Kolossébeliekhez írt levél 3:16) 

A Biblia helyes tanulmányozásához nincsen szükséged drága eszközökre. Nincs szükséged Biblia-magyarázatokra vagy Biblia-tanulmányozó számítógépes alkalmazásokra. Tulajdonképpen, ha egyedül maradnál egy sivatagban a Bibliáddal, akkor is egyszerűen alkalmazhatnád azt a módszert, amelyről ma fogok beszélni.

Isten azt mondja, hogy ha az ő szaván gondolkozunk, sikeresek leszünk. Íme egy módszer, amelyet használhatsz, hogy úgy elmélkedj Isten Igéjén, ahogy az Istennek tetszik.

A „kimondásos” módszer nagyon jó, amikor szeretnénk az Igéből minden nekünk szánt értékes cseppet megszerezni.

Válassz ki egy igeverset, és azt újra és újra olvasd el. Minden alkalommal, amikor elolvasod, egy másik szót hangsúlyozz ki. Ez a legegyszerűbb módja a Biblia értelmezésének. Akkor is csinálhatod, ha életedben először nyitsz ki Bibliát. Egyszerű, de bámulatosan erőteljes. Minden szónál eltérő megvilágításba kerül az üzenet.

Vegyük a mai igeversnek az első részét: „Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet annak gazdagságában betöltse az életeteket.” (NLT)

Amikor először olvasod, helyezd a hangsúlyt a „hagyjátok” szóra. Mit jelent hagyni valamit? Azt, hogy te "nyitod ki az ajtót", neked kell döntened arról, hogy az Úr szava átjárhat-e.

Utána a „Krisztusról” szóra helyezd a hangsúlyt. Nem azzal töltöd meg az életed, amit egy filozófus, egy guru, vagy egy talk show műsorvezetője mond,  hanem Krisztussal. Talán nem is akarod, hogy a világ szava töltsön fel, de ha a Biblia olvasása helyett a tévénézést választod, akkor pont ezt teszed.

Ezután az „üzenet” szóra fókuszálj. Azt sugallja, hogy Isten szavát kell az elmédbe vésned.

Utána figyelj a következő szóra: „gazdagság”. A gazdagság jelenti a burjánzást,  a túláradást, a bőséget. Isten nem azt akarja, hogy az Ő Igéje egy szegényes pótlék legyen  a számodra. Ő azt akarja, hogy csodákat és szépséget hozzon az életedbe.

A következő szó a „betöltse”. Ne csak sietve fusd át Isten Igéjét, hogy minél előbb a napi teendőidre tudj figyelni. Hagyd, hogy betöltsön és éljen benned az Ige.

Végül helyezzük olvasáskor a hangsúlyt az utolsó szóra: „életeteket”. A Biblia nem csak a pásztorodnak vagy a tanárodnak vagy a hitoktatódnak szól.  A Biblia Isten hozzád intézett szava! Minden egyes hívőhöz személyesen szól.

Látod, milyen sok értékes üzenetet találtunk ebben az igeversben most, amikor azt szóról szóra tanulmányoztuk? Nem kellett hozzá se teológiai szeminárium, se könyvtár, se egyéb eszköz. Te magad is meg tudod csinálni!

Beszéljetek róla!

  • Hogyan tudsz elmélkedni és gondolkozni Isten szaván egy-egy napon?
  • Az életed tükrözi Isten Igéjének és kegyelmének gazdagságát? Hogyan tehetnéd mások által is láthatóvá azt a változást, amelyet a Biblia hoz az életedben?
  • Gyakorold a „kimondásos” módszert legközelebb, amikor időt töltesz Istennel. Milyen változást veszel észre?

(Daily Hope by Rick Warren,  2014. 10. 6.)

Szólj hozzá!
Címkék: Bibliaolvasás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása