Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Végezd jól a munkádat és ne hasonlítgass!

2014. június 01. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Végezd jól a saját munkádat, és aztán lesz valamid, amire büszke lehetsz. De ne hasonlítsd magad másokhoz." Galata 6:4

A sátán két módon próbálja ellopni a szolgálat örömét: azzal kísért téged, hogy mások szolgálatához hasonlítsd a magadét, vagy azáltal, hogy a szolgálatod alkalmazkodjon másokéhoz. Mindkettő halálos csapda és eltérít attól, hogy Istennek tetsző módon szolgálj. A Biblia figyelmeztet bennünket arra, hogy sose hasonlítsuk magunkat másokhoz: "Végezd jól a saját munkádat, és aztán lesz valamid, amire büszke lehetsz. De ne hasonlítsd magad másokhoz." (Galata 6:4)

Két oka van annak, hogy miért ne hasonlítsd az ALKAT-odat, a szolgálatodat és a szolgálati eredményeidet bárki máshoz:

  • Először is, mert mindig fogsz találni valakit, aki úgy tűnik, hogy sokkal jobban végzi a szolgálatot nálad, és ez elcsüggeszthet.
  • Másodszor pedig mindig találhatsz olyan személyt, akihez képest hatékonyabb munkát végzel, és ez büszkeséggel tölthet el.

Mindkét hozzáállás elvonhat téged a szolgálattól és elrabolhatja az örömödet.

Pál ostobaságnak tartja, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat. Ezt mondja: "Mert nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik magukat ajánlják, mert azok nem járnak el okosan, hiszen önmagukat magukhoz mérik, és magukhoz hasonlítják. " (2 Korinthus 10:12, Új Rev. Károli) Az üzenet ez: ebben az egész összehasonlításban, minősítésben és versengésben eléggé eltévesztik a lényeget.

Meglátod, hogy azok az emberek, akik nem értik az ALKAT-odat a szolgálatra nézve, kritizálni fognak és megpróbálnak rávenni arra, hogy összehasonlítsd a szolgálatodat azzal, amit szerintük tenni kellene. Kerüld el őket!

Pálnak gyakran kellett olyan kritikákkal foglalkoznia, amelyek szolgálatának félreértéséből vagy rágalmazásából eredtek. A válasza mindig ugyanaz volt: kerüld az összehasonlítgatást, utasítsd el a túlzásokat, és csak Isten dicséretét keresd. Az egyik oka annak, hogy Isten olyan nagyszerűen használta Pált, az az volt, hogy visszautasította, hogy eltérítse őt a kritika, szolgálatának másokéhoz való hasonlítása vagy hogy hiábavaló vitákba keveredjen.

John Bunyan A zarándok útja című könyvében ezt mondja: "Ha gyümölcstelen az életem, nem számít, hogy kitől kapok dicséretet, de amikor gyümölcsöző az életem, akkor nem fontos, hogy ki kritizál."

 

Beszéljetek róla:

  • Hogy látod, az emberek a gyülekezetben összehasonlítják az ajándékaikat egymással vagy versenyeznek is? Mi ennek a hatása?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan akarja, hogy a gyülekezeti tagok feloldják a különbségeket a szolgálatot illetően?
  • Úgy érzed, hogy a szolgálatod lassan terem gyümölcsöt vagy ez sok időbe kerül? Kérj Istentől kitartást és bölcsességet, hogy azt tedd, amit Ő szeretne!

(Daily Hope by rick Warren, 2014. 05. 25.)

 

Szólj hozzá!

Mit gondolsz, mennyit érsz?

2014. május 31. 03:00 - angie.keyr

Az Úr Jézus az „Élő Kő”, akit az emberek visszautasítottak. Isten számára azonban nagyon értékes, mert őt választotta ki. Ezért jöjjetek Jézushoz! (1Pt 2:4 EFO)

Mit gondolsz, mi a te értéked? Nem a vagyonban kifejezhető értékről beszélek, hanem önmagad értékéről. Sosem szabad az értéktárgyaidat összekeverni az értékeddel mint ember. Lehetsz gazdag, lehetsz szegény, de ennek semmi köze nincs a személyes értékességedhez.

Az életben két dolog van, ami értékmeghatározó: valaminek az értékét megmutatja, mennyit hajlandó valaki kifizetni érte. Az értéket az is befolyásolja, hogy ki birtokolta a múltban azt a bizonyos dolgot.

E két szempont alapján te mennyit érsz? Kérdezd meg magadtól: “Kié vagyok?” és “Mi lett értem kifizetve?” A Biblia azt írja: “Drága váltságdíjat fizetett értetek Isten “ (1Kor. 7:23a EFO)

Istenhez tartozol, és Jézus az életével fizetett érted! A kereszt bizonyítja az értékességedet.

Soha senki sem fizetett nagyobb váltságdíjat, mint Isten tette érted! Értékes és elfogadásra méltó vagy.

Péter egy építkezés párhuzamát használja, hogy megmutassa, mennyit érünk. Isten építi ezt az épületet, ami az egyházat, Isten családját jelképezi, és te egy vagy ezek közül az építőkövek közül. “Az Úr Jézus az „Élő Kő”, akit az emberek visszautasítottak. Isten számára azonban nagyon értékes, mert őt választotta ki. Ezért jöjjetek Jézushoz!” (1Pt 2:4 EFO)

Jézus az élő kő. Hibátlan volt, de mégis sokan elutasították. Talán azt gondolod: “Ha nem lennének hibáim, elfogadnának az emberek.” Nem! Jézus hibátlan volt, mégsem volt mindenki által elfogadott. De Ő “Isten számára azonban nagyon értékes, mert őt választotta ki”.

Isten építi az ő élő egyházát, de azt nem templomokban vagy imaházakban lehet megtalálni. Isten az emberek szívében él, és te vagy a lelki temploma. Péter azt írja, élő kő vagy. Ha Krisztusnak átadod az életedet, építőkővé válsz Isten nagyszerű tervében.


Beszéljetek róla:

  • Ha megérted a keresztények értékét Isten szemében, mennyiben kellene megváltoznia a bánásmódodnak magaddal és más hívőkkel szemben?
  • Mit jelent számodra ez a mondat: sose keverd össze az értéktárgyaidat az emberi értékeddel!

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 05. 24.)

Szólj hozzá!

Szenvedtél már valaha "Ajándék-irigységben"?

2014. május 30. 03:00 - Robin85

"Akiben nincs meg a Lélek, az nem tudja elfogadni az Isten Lelkétől származó ajándékokat."

(1 Korinthus 2:14a TEV ford.)

A lelki ajándékokért nem tudsz megdolgozni  és nem is lehet azokat kiérdemelni sem - ezért hívják őket ajándékoknak! Ezek Isten kegyelmének a kifejezői számodra: "Krisztus gazdagon szétosztotta köztünk az ajándékait (Efézus 4:7 CEV ford.)

Azt sem te választod meg, hogy milyen ajándékot szeretnél. Pál elmagyarázza, hogy Isten határozza meg: "mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja, aki úgy osztja szét kinek-kinek ajándékát, amint akarja." (1 Korinthus 12:11)

Mivel Isten szereti a változatosságot, és különlegesnek teremtett mindannyiunkat, ezért nincs két egyforma ajándéka senkinek, és senki nem rendelkezik egyszerre az összessel. Ha az összes meglenne, nem lenne szükséged senki másra, és ez ellentmondana Isten egyik céljával - hogy megtanítson minket egymástól függeni.

A lelki ajándékaidat nem saját magad örömére kaptad, hanem hogy szolgálj vele másokat, amint mások is a te javadra kapták az ajándékaikat. A Biblia azt mondja: "A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele." (1 Korinthus 12:7) Amikor az ajándékainkat együtt használjuk, az mindannyiunk javára lesz. Ha mások nem használják az ajándékaikat, becsapva fogod érezni magad, ha te nem használod a lelki ajándékaidat, mások fogják becsapva érezni magukat. Ezért szeretné Isten, hogy felfedezzük és fejlesszük a lelki ajándékainkat.

Valahányszor elfelejtjük ezeket az alapigazságokat az ajándékokról, az mindig bajt okoz a gyülekezetben. A két legáltalánosabb probléma az "ajándék-irigység" és az "ajándék-kivetítés".

  • Az első akkor fordul elő, amikor összehasonlítjuk ajándékainkat másokéval, elégedetlennek érezzük magunkat azzal, amit Istentől kaptunk, ez által megbántódunk és irigyek leszünk arra, miként használ Isten másokat.
  • A második probléma akkor fordul elő, amikor azt gondolod, hogy mindenki más is a te ajándékaiddal rendelkezik, arra van elhívva amire te, és olyan szenvedélyt érez iránta mint te. A Biblia azt mondja: "Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz." (1 Korinthus 12:5)

Néha a lelki ajándékok túlhangsúlyozásra kerülnek azoknak a tényezőknek a figyelmen kívül hagyásával, melyeket Isten szintén arra használ, hogy a szolgálatodhoz formáljon. Tehát, tartsd észben, az ajándékaid megmutatják egy részét Isten szolgálatodra vonatkozó akaratának, de nem az egészet.

 

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz Isten miért akarja, hogy egymástól függjünk?
  • Miben kel, hogy megváltozzon a szolgálatod, amikor megérted, hogy a lelki ajándékaidat mások javára kaptad, nem a sajátodra?
  • Emlékezz vissza, amikor elbátortalanodtál, mert mások nem voltak olyan lelkesek a szolgálataik miatt, mint te. Miként akarja Isten, hogy változtass a hozzáállásodon?

 

Rick Warren by Daily Hope 2014.05.23.

Szólj hozzá!

Isten: Sohasem siet, de mindig időben van

2014. május 29. 03:00 - gyanus

Az állhatatosságban azonban egészen a célig tartsatok ki! Akkor lesztek majd érettek és tökéletesek, akikben nincs semmi hiányosság." (Jakab 1:4. - Egyszerű fordítás)

Légy türelmes Istennel, és magaddal szemben. Az élethez tartozó egyik feszültségforrás, hogy Isten menetrendje ritkán azonos a miénkkel. Mi gyakran sietünk, amikor Ő nem. Talán csalódottnak érzed magad az életben látszólagosan lassú előrehaladásod miatt.

Emlékezz rá, hogy Isten sosem siet, de mindig időben van. Használni fogja az egész életedet, hogy felkészítsen az örökkévalóságban betöltött szerepedre.

A Biblia tele van példákkal, hogy Isten hogyan használja a hosszútávú haladást, hogy fejlesssze a jellemet, különösen vezetők tekintetében. Nyolcvan évet használt fel arra, hogy felkészítse Mózest, beleszámítva a pusztában töltött negyven évet. 14600 napig Mózes folyamatosan várt és tűnődött: "Itt van már az idő?" De Isten újra és újra azt mondta, hogy "Még nincs."

Mindenféle népszerű könyvcímek ellenére, nincs olyan, hogy "Könnyű lépések az érettségig", vagy "Az azonnali szentség elérésének titkai." Ha Isten óriás tölgyet akar alkotni, száz évet használ fel, de ha gombát akar alkotni, egy éjszaka alatt megteheti.

A nemes lélel kűzdelmeken, viharokon és szenvedéssel teli időszakokon át növekszik. Légy türelmes a haladást illetően. Jakab azt tanácsolja: Az állhatatosságban azonban egészen a célig tartsatok ki! Akkor lesztek majd érettek és tökéletesek, akikben nincs semmi hiányosság" (Jakab 1:4 - Egyszerű fordítás).

Ne bátortalanodj el. Amikor Habakukk depressziós lett, mert úgy gondolta Isten nem elég gyorsan cselekszik, Isten azt mondta: "Beteljesedik ez a látomás a maga idejében,de még várnod kell türelemmel. Siet a beteljesedés felé, és nem fog csalódást okozni. Ha úgy tűnne, hogy késik, te akkor is kitartóan várj, mert eljön bizonyosan, eljön és nem késik!" (Habakukk 2:3 - Egyszerű fordítás)

A késedelem nem visszautasítás Istentől!

Emlékezz milyen messzire jutottál már, ne csak arra, hogy milyen messze kell még eljutnod. Nem ott vagy, ahol szeretnél, de ott sem, ahol régen voltál. Évekkel ezelőtt az emberek hordtak egy népszerű kitűzőt a következő betűkkel: KLTIMNVV, ami azt jelenti: "Kérlek Légy Türelmes, Isten Még Nem Végzett Velem." Isten nem végzett még veled sem, szóval folytasd az utat előre. Még a csigának is sikerült elérnie a bárkát, álhatatossággal!

Beszéljük meg!

  • Hogyan használ Isten szenvedéssel teli időszakokat az életedben, hogy feljessze a jellemedet?
  • Miért olyan nehéz a számunkra, hogy türelmesek legyünk, még akkor is, ha tudjuk, hogy Isten munkálkodik?
  • Milyen Istentől származó ígéretekre, vagy tapasztalatokra tudsz visszaemlékezni a múltból, amik bátorítanak, miközben vársz Isten megfelelő időzítésére?
Szólj hozzá!

A valódi lelki érettség fokozatosan alakul ki

2014. május 28. 03:00 - FodorImi

„Eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra” (Efézus 4:13)

A tanítványság a Krisztushoz hasonlóvá válás folyamata, ez az utazás élethosszig tart. Isten azt akarja, hogy minden nap egy kicsit jobban hasonlíts hozzá. „Új életet kezdtetek élni, melyben folyamatosan megújultok, és hasonlóvá váltok Ahhoz, aki alkotott titeket.” (Kolossé 3:10 – NCV fordítás)

Ma a sebesség megszállottjai vagyunk, Istent viszont sokkal inkább az erő és stabilitás érdekli, mint a gyorsaság. Mi a gyors, azonnali megoldásokat, és a rövidebb utat akarjuk. Olyan prédikációt, szemináriumot, gyakorlatot akarunk, amely azonnal megold minden problémát, eltávolít minden kísértést, és felszabadít minket minden fájdalomból.

A valódi érettség azonban soha nem egyetlen megtapasztalás eredménye, legyen az akármilyen erőteljes vagy mindent elsöprő. A növekedés folyamatos. A Biblia azt mondja: „Életünk folyamatosan fényesebbé és szebbé válik, amint Isten belép az életünkbe, és hasonlóvá válunk hozzá.” (2Korinthus 3:18b – MSG fordítás)

Az emberek gyakran hiányosságaik köré építik fel az önazonosságukat. Azt mondjuk, „Én egyszerűen ilyen vagyok…” Az az öntudatlan aggodalom, hogy ha szabadjára engedem a szokásaimat, sérüléseimet, halogatásaimat, akkor ki leszek? Ez a félelem határozottan lelassítja a növekedésed.

A szokások kifejlesztéséhez idő kell. Emlékezz, a személyiséged a szokásaid összessége. Nem lehetsz kedves, hacsak a kedvesség nem a szokásod – ez azt jelenti, hogy úgy mutatsz kedvességet, hogy nem is kell gondolkodnod rajta. Nem lehetsz becsületes, hacsak nem szokásod, hogy mindig őszinte vagy. A férj, aki csak többnyire hűséges a feleségéhez, nem hűséges hozzá mindig! A szokásaid határozzák meg azt, hogy ki vagy.

Ez az egyetlen út, hogy Krisztusi jellem szokásait kifejleszd: gyakorolnod kell – ez pedig időt igényel. Nincsenek instant szokások. Pál sürgette Timóteust, „Gyakorold ezeket a dolgokat! Szenteld oda magad ezekre, hogy mindenki láthassa a fejlődésed!” (1Timótheus 4:15 – GW fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Mit teszel azért, hogy folyamatosan növekedj, mint Krisztus tanítványa?
  • Ki az az életedben, aki segíteni és bátorítani tud téged, miközben a Krisztusi jellem szokásainak kifejlesztésén dolgozol?
  • Milyen jellemvonásokról szeretnéd, hogy ismerjenek? Hogyan fejlesztheted ki ezeket a jellemvonásokat?

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.05.21.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása