Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten rád vár a csoda előtt

2014. július 13. 03:00 - FodorImi

Amikor az idő már későre járt, odamentek hozzá a tanítványai. „Távoli, lakatlan hely ez” mondták, „és az idő már későre jár. Küldd el az embereket, hogy a környező településekre és falvakba menve vegyenek valami ennivalót maguknak.” Ő azonban így válaszolt nekik: „Ti adjatok nekik enni!” Mire ők ezt mondták neki: „Ez több, mint fél évnyi bérbe kerülne. Talán mi menjünk el, és költsünk ilyen sokat kenyérre, hogy enni adhassunk nekik?”  (Márk 6:35-37 – NIV fordítás)

A Márk 6-ban mielőtt bármit tett volna, Jézus várt, míg a tanítványokat is megérintette a helyzet, és foglalkozni kezdenek vele.

Lehet, hogy problémáid vannak a házasságodban vagy a pénzügyeidben. Isten látja a problémát, és felismeri, elismeri azt. Mielőtt azonban bármit is tenne, vár, míg téged is foglalkoztatni kezd, és elfogadod a felelősségedet a problémával kapcsolatosan.

Mint a tanítványok is tették, az emberek általában háromféleképpen reagálnak a problémákra.

Halogatják. „Az idő már későre járt.” (35. vers) A tanítványok félreették, halogatták a problémát egészen a nap végéig. Nem tettek semmit, és Jézus várt rájuk.

Továbbadják. „Küldd el az embereket!” (36. vers) Alapjában véve a tanítványok ezt mondták: „Ez nem a mi problémánk. Ha éhesek, hadd vegyenek maguknak élelmet.”

Aggódnak. „Ez több, mint fél évnyi bérbe kerülne. Talán mi menjünk el, és költsünk ilyen sokat kenyérre, hogy enni adhassunk nekik?” (37. vers) A tanítványok túlreagálták a helyzetet és elkezdtek aggódni.

Az aggodalom a hit ellentéte. Soha, semmit nem old meg. Csak még rosszabbá teszi a problémát. Isten azt akarja, hogy mutasd meg, elfogadod a felelősséged, és várod, hogy ő megtegye azt a csodát, amire szükséged van.

Beszéljetek róla:

  • Milyen felelősséget kell felvállalnod abban a problémában, amit Istennek akarsz átadni?
  • Mi az, amit félretettél, pedig ha megteszed, hozzájárulna Isten csodájához az életedben?

 

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.07.06)

Szólj hozzá!
Címkék: csoda

A csodák három feltétele

2014. július 12. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Amikor Bétsaidába érkeztek, egy vakot vittek hozzá, és kérték, hogy érintse meg. Ő pedig a vakot kézen fogva kivezette a faluból. (…) Azután Jézus ismét rátette a kezét, ő pedig körülnézett és meggyógyult, tisztán látott mindent.” (Márk 8: 22-23a, 25 NIV)

Isten életedre vonatkozó tervének megértésében kulcsfontosságú, hogy megtanuld az életedet Isten nézőpontjából szemlélni. A Biblia ezt írja Márk könyvében: „Amikor Bétsaidába érkeztek, egy vakot vittek hozzá, és kérték, hogy érintse meg. Ő pedig a vakot kézen fogva kivezette a faluból. (…) Azután Jézus ismét rátette a kezét, ő pedig körülnézett és meggyógyult, tisztán látott mindent.”

Jézus arra használja ezt a történetet, hogy bemutassa nekünk azt a három dolgot, ami elengedhetetlen egy csodához. Ha éppen egy csodára volna szükséged, emlékezz erre a három dologra.

Csoda akkor történik, amikor valaki törődik.

A vak ember nem önállóan érkezett Jézus elé. Szüksége volt azokra a barátaira, akik eléggé törődtek vele ahhoz, hogy könyörögjenek Jézusnak az ő gyógyulásáért. Van erre egy szó: közbenjárás. A közbenjárás az, amikor Jézus elé viszel valakit, méghozzá nem önös érdekből, nem a saját szükséged miatt, hanem kizárólag miatta. Amikor valaki más szükségeiért imádkozol – ez a közbenjárás.

Csoda akkor történik, ha közel kerülünk Jézushoz.

Nem érinthet meg Jézus, ha távol vagy tőle.  A gyógyulás az életedben nem a vallás, vagy a vallási szabályok miatt történik meg, hanem a Krisztussal való élő kapcsolatod miatt. Minél inkább megismered Krisztus, annál inkább láthatóvá válik Isten munkája az életedben.

Csoda akkor történik, ha bízunk Jézus vezetésében.

Ha a vak ember nem hagyta volna, hogy Jézus kivezesse a faluból, a csoda soha nem történt volna meg. Képzeld el, hogy te vagy ez a vak ember. A barátaid elvisznek egy férfihoz, akiről semmit nem tudsz. Ez a férfi hirtelen megragadja a kezed és elvezet. Nem tudod ki ez, nem tudod hová visz, nem tudod meddig tart az út.

Néhányan közületek éppen így éreznek most. Elképzelésed sincsen, hogy mit akar tenni Isten az életeddel, hová visz, meddig fog ez az egész tartani. Tudod mit jelent ez? Csodára készít fel.

Ez a hit útja – amikor te nem látsz, csak Isten. Amit tenned kell: tarts ki! Lehet, hogy nem látsz, de bízz Jézusban. Tudja, hová vezet. Szeret téged, és Ő jobban ismer téged, mint te önmagad. Mindig az ő útja a legtökéletesebb.

Beszéljétek róla:

  • Ha éppen egy csodára vársz az életedben: mit várhat tőled Isten, ami közelebb visz hozzá?
  • Mit tanultál Istenről, és hogyan vezet téged a hit útján?
  • Van valaki az életedben, akinek csodára van szüksége? Hogyan járhatnál közben érte? 
Szólj hozzá!

Mert Isten azt mondja

2014. július 11. 03:00 - BenedekDávid

"Miután [Jézus] abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!” Simon így felelt: „Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat." Lukács 5,4-5

Isten tőled, mint Jézus Krisztus követőjétől azt várja, hogy engedelmeskedj Neki, bármit is mond. Még akkor is, ha más embereknek az hülyeségnek tűnik, vagy pénzügyileg értelmetlen, akkor is, ha nem érted, hogy miért kéri vagy éppen halálra rémülsz a kérés miatt.

A Lukács 5, 4-5-ben ezt olvashatjuk: "Miután [Jézus] abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!” Simon így felelt: „Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat."

A hajóban nem csak Jézus tartózkodott és olyan embereknek kezdett halászati tanácsokat adni, akik valójában profi halászok voltak.

Figyeljük meg Péter reakcióját. Először is nem kezd el vitatkozni Jézussal. Nem mondta, hogy "Ne haragudj, Mester, de te egy asztalos vagy, én pedig egy halász. Most pedig nincs kapás. Ki vagy te, hogy megmondd nekem, hogyan végezzem a munkám?"

Sőt, nem is hezitált. Amikor Jézus arra kérte, hogy induljon el a hajóval, nem mondta, hogy "Miért nem gondoljuk ezt át még egy kicsit? Alakítsunk ki egy bizottságot és szavazzunk", vagy, hogy "Mester, már nagyon koszosak és fáradtak vagyunk, mi lenne, ha csak később próbálnánk meg újra?"

Mi tett igazából Péter? Megkérdőjelezhetetlen engedelmességgel válaszolt.

Ha te egy "mert Te azt mondod" hívővé válsz, Isten meg fogja áldani az életedet. Az ő utasításainak nem kell értelmesnek tűnjenek számodra, ha Isten azt mondja, akkor tedd azt és bízz benne.

Nem tudom, hogy Isten mit mondott, hogy tegyél, de hadd mondjam el, hogy az engedetlenség mindig neked fog fájdalmat okozni, mert ezzel Isten áldását tagadod meg magadtól.

Beszéljetek róla:

  • Van-e olyan dolog, amire Isten megkért, hogy tedd meg, de te nem teszed?
  • Van-e valami, ami visszatart attól, hogy elhidd, hogy Isten útjai sokkal jobbak a tieidnél?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.04)

Szólj hozzá!

Amiért a Te módszered nem működik

2014. július 10. 03:00 - Á. Bözse

"Miután (Jézus) abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat." (Lukács 5,4-5)

A Biblia azt mondja a Lukács 5,4-5-ben: "Miután (Jézus) abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat."

Gondold el, hogy milyen nehéz lehetett Simon Péternek, hogy beismerje bukását Jézusnak. Halász volt a mestersége, és jó is volt benne. Ebből élt. De néha még a profik is egész éjjel halásznak és nem fognak semmit.

Ezek jó emberek, és a legjobbat hozzák ki magukból. De néha a legjobb, amit tehetünk, nem elég, és néha vannak helyzetek, amik kicsúsznak az irányításunk alól. Nem kontrollálhatod a gazdaságot. Nem kontrollálhatod az időjárást. Rengeteg dolgot nem tudsz az irányításod alatt tartani a világban, amely hatással van az életedre. Lehet, hogy erősen próbáltad, de egyszerűen nem történt semmi változás, nem volt semmi látszata.

Mit kell tenned? Először is, Jézust be kell ültetned a hajódba. Más szavakkal, hadd legyen ő a munkád középpontja. Másodszor, ismerd be, hogy a te módszered nem működik. A Biblia úgy hívja ezt, hogy bűnvallás, és ez nehéz lehet.

Miért olyan nehéz beismernünk, hogy a mi módszerünk nem működik?

Büszkeség. Nem akarod, hogy bárki is azt higgye, nem tudod kezelni a helyzetet. Te vagy a főnök. Azt gondolod, hogy képes vagy egyedül mindent kézben tartani, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy 12 órát dolgozol egy nap.

Makacsság. Nem akarsz változtatni azon, ahogy megteszed a dolgokat. Tudtad, hogy a holnap sikerének legnagyobb ellensége a tegnap sikere?

Félelem. Nem tudod beismerni, hogy egész éjszaka halásztál és mégsem fogtál semmit. Félsz, hogy az emberek kevesebbet fognak rólad gondolni. Félsz, hogy Jézust behívd a csónakba, mert ő olyan irányba vinné, amerre te nem akarsz menni.

Lehet, hogy a legjobban végzed a munkád, de nincs semmilyen látszata. El kell engedned a büszkeséged, a makacsságod, és a félelmeid, hogy Jézus a csónakod túlcsordulásig megtölthesse.

Beszéljetek róla!

  • Miként engeded, hogy a büszkeséged, a makacsságod vagy a félelmed visszatartson attól, hogy beismerd Istennek, hogy szükséged van rá, hogy a munkád középpontja legyen?
  • Mi az, amit szeretnéd, hogy Isten elérjen a munkádon keresztül? Engeded, hogy vezessen?
  • Írd le, hogy milyennek gondolod a bűnbánatot!

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.03.)

 

Szólj hozzá!

Vajon Jézus jelen van a munkádban?

2014. július 09. 03:00 - Habakuk

,,Isten Királyságával és azzal törődjetek, amit Isten igazságossága kíván — erre törekedjetek mindenek előtt! Isten pedig majd törődik azzal, amire szükségetek van”(Máté 6:33)

Ha szeretnéd, hogy az életed az ürességből átforduljon túláradóba akkor teljes hozzáférést kell biztosíts Jézusnak az életedhez, beleértve a karrieredet is.

Lukács 5:3 azt mondja: ,,Jézus beszállt az egyik csónakba, amely Simoné volt. Megkérte Simont, hogy evezzen kissé beljebb a vizen. Majd leült a bárkában, és úgy tanította az embereket.” (NCV fordítás)

A tanítványok egész éjszaka halásztak, de nem fogtak semmit sem. Aztán Jézus belépett a hajójukba és azt mondta nekik, hogy vessék ki a hálójukat újra. Amikor ezt megtették, annyi halat fogtak hogy a hálók majd szétszakadtak. Ugyanazon a tavon, ugyanabban a csónakban, ugyanazzal a hálóval, ugyanazok a halászok és ugyanazokkal a halakkal. Az egyetlen különbség a semmi és a bőség között az volt, hogy Jézus ott volt a csónakban.

Ez a kiinduló pont: engedd be Jézust a csónakodba.

Először is, mi a csónakod? Az, amivel keresed a kenyeredet. Simon üzlete a csónak volt, mert ő halász volt. A csónak jelenti a te karrieredet, a foglalkozásodat, a munkádat, ahogy Simonnak ez a megélhetését jelentette.

Mit jelent Jézust beengedni a csónakunkba?

Azt jelenti hogy oda kell szánnod a karrieredet Istennek. Itt nem a megváltásról beszélünk. Lehet hogy Jézus már az életed része, de még nem adtad át az irányítást neki a karriered felett. Hittél benne a amikor megváltott és hétvégente eljártál templomba és imádtad őt. De amikor visszamentél a munkádba a hétköznapokon eltetted Jézust egy polcra és sehol sem lehetett megtalálni őt a munkádban.

Amikor Simon Péter átadta munkáját Jézusnak, hogy használja hihetetlen eredményekkel lett megáldva. De ne felejtsük el a sorrendet. Van, amikor ezt gondoljuk: Isten tégy engem sikeressé a munkámban és akkor majd szolgálok neked a sikeremmel.” Rossz gondolkodás! Pontosan az ellentéte a helyes. Péter először átadta Jézusnak a munkáját az ő szolgálatának színterét. Aztán Jézus hatalmas sikerrel áldotta meg Pétert. Ez a sorrend.

A Máté 6:33-ban ezt mondja a Biblia: ,,Isten Királyságával és azzal törődjetek, amit Isten igazságossága kíván — erre törekedjetek mindenek előtt! Isten pedig majd törődik azzal, amire szükségetek van

Bármit is akarsz, hogy áldja meg Isten először add át neki. Azt akarod, hogy Isten áldja meg az idődet? Add neki az első részt a mindennapodból. Azt akarod, hogy Isten áldja meg a pénzed? Add neki a 10%-ot a jövedelmedből, nem számít milyen kicsi az. Azt akarod, hogy Isten áldja meg a munkád? Add át neki az irányítást, nem számít hogy mennyire vagy sikeres.

Beszéljünk róla:

  • Hogy nézne ki az életedben az ha átadnád a munkád irányítását Jézusnak?
  • Mik a félelmeid és az aggodalmaid abban hogy Istent tedd a karriered központjába?
  • Mennyire akarod hogy Isten megáldja a karriered? Szerinted mit akar Isten hogy elsőnek tegyél?
Szólj hozzá!
Címkék: karrier
süti beállítások módosítása