Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hit, nem az érzések tetszenek Istennek

2014. július 27. 03:00 - BenedekDávid

"Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!" Jób 1:21

Amikor még lelkileg gyerek vagy, Isten az érzelmeid táplálja, gyakran olyan imákra is válaszol, melyek teljesen önzőek és éretlenek, mindezt azért, hogy tudd, Ő létezik. De amikor lelkileg növekedni kezdesz, szép lassan elválaszt ezektől a függőségektől.

Isten azt szeretné, ha éreznéd az Ő jelenlétét, viszont sokkal inkább szeretné azt, hogy bízz benne az érzések helyett. A hit tetszik igazán Istennek, nem az érzések.

A hitedet azok az élethelyzetek fogják leginkább növelni, amikor úgy érzed, hogy az életed darabokra hullik és azt hiszed, hogy Isten sehol sincs ilyenkor. Ez történt Jóbbal is, egyetlen nap alatt mindent elveszített: a családját, a vállalkozását, az egészségét, mindenét, amije volt. Viszont a legkilátástalanabb mégis az volt, hogy a Bibliában 37 fejezeten keresztül Isten semmit sem szólt.

Te tudod-e dicsőíteni Istent, amikor nem érted, hogy mi történik az életeddel és Isten is hallgat? Hogyan maradsz krízishelyzetben is kapcsolatban Vele kommunikáció nélkül? Hogyan tudod a szemeid akkor is Jézuson tartani, amikor azok könnyesek? Tedd azt, amit Jób tett: a földre esett és dicsérve mondta, hogy "Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!" Jób 1:21

Mondd el Istennek őszintén, hogy mit érzel. Öntsd ki a szívedet Neki. Adj ki magadból minden érzést, ami benned van. Jób is ezt tette, amikor azt mondta, hogy "Nem is tartóztatom meg a számat, beszélni fogok szorongó lélekkel, panaszkodni fogok keserű szívvel." Jób 7:11

Felkiáltott, amikor Istent távol érezte: "mint amilyen ifjúkorom idején voltam, amikor Istennel közösségben élhettem sátramban." Jób 29:4

Isten képes kezelni az aggodalmaid, a haragod, a félelmed, a szomorúságod, a zavartságod és a kérdéseid is.


Beszéljetek róla:

  •  Írj körül egy helyzetet, amikor érezted Isten jelenlétét az életedben.
  •  Gondolkodj egy másik helyzetről, amikor szeretted volna érezni Isten jelenlétét, de nem sikerült. Megváltoztatta-e a reakciód Isten felé? Ha igen, miért?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.20)

Szólj hozzá!

Biztosítsd a sorsodat

2014. július 26. 03:00 - Á. Bözse

“Mert csak emberként halhatott meg, és csak a halállal tudta legyőzni az ördög erejét, akié volt a halál ereje. Csak így tudott mindenkit szabaddá tenni, aki a haláltól való félelem miatt szolgaként élte az életét.” (Zsidók 2,14-15 NLT fordítás)

Az egyik dolog, amit Jézus tett, mikor a földre jött, az volt, hogy elvette a halálfélelmet. Hogyan? Úgy, hogy meghalt a kereszten és feltámadt, hogy megmutassa, hogy a halál után is van élet. A Biblia azt mondja a Zsidók 2,14-15-ben: “Mert csak emberként halhatott meg, és csak a halállal tudta legyőzni a sátán erejét, akié volt a halál ereje. Csak így tudott mindenkit szabaddá tenni, aki a haláltól való félelem miatt szolgaként élte az életét.” (NLT fordítás)
Isten meg akarja törni a haláltól való félelmet az életedben. Ahelyett, hogy a földön lévő szenvedésre néznél, Isten azt akarja, hogy nézz rá és a menny reménységére. És szeretné, ha segítenél azoknak, akik ugyanerre vágynak.

“Tehát nem nézünk a most látható problémákra, inkább rászegezzük a tekintetünket azokra a dolgokra, amik nem láthatóak. Mert azok a dolgok, amiket most látunk, hamar eltűnnek, de azok, amiket nem látunk, örökké tartanak.” (2Korinthus 4,18)

Amikor valaki haldoklik, arra kell bátorítanod őt, hogy tegye, amit Dávid tett: “A halál csapdát állított elém. De szorongásomban az Úrhoz kiáltottam.” (Zsoltárok 18,5b-6a) Megtetted már valaha ezt? Nem ajánlhatod fel másnak, amit még te sem kaptál meg. Ha nem fogadtad még el a megváltást akkor kockáztatod az örök életedet.

Ha meghalnál ma, teljesen biztos lennél benne, hogy a mennybe mész? Ha nem vagy biztos benne, vagy a válaszod nem, akkor ezt a kérdést most azonnal rendezned kell, hogy biztos lehess benne, hogy van élet a halál után, és be tudd mutatni barátaidnak a menny reménységét.

Imádkozz ma így: “Drága Istenem, Te Isten vagy, én nem. Elküldted Jézust, hogy legyen a megváltóm, mert szükségem van a megváltásra. Szükségem van arra, hogy megbocsásd azokat a dolgokat, amiket rosszul tettem az életben. Szükségem van arra, hogy adj egy új kezdetet az életemben. Szükségem van arra, hogy megmutasd a célomat. Egy kapcsolatot akarok veled kezdeni. Kérlek, hogy gyere be az életembe. Meg akarok tanulni bízni benned. Meg akarom tanulni, hogy szeresselek téged. Meg akarom tanulni, hogy szeressek másokat, ahogyan te szeretnéd, hogy tegyem. Tehát arra kérlek ma alázattal, őszintén és nyíltan, hogy kérlek válts meg engem, és én beléd vetem a bizalmam. Ezt az imát a Jézus nevében imádkoztam. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát ma, vagy segítettél valaki másnak, hogy elmondja, írj nekem a Rick@RickWarren.org e-mail címre angolul vagy írj magyarul a napiremeny@gmail.com címre. És tanulj többet a RickWarren.org weboldal “Know God” (Ismerd meg Istent) fülén arról, hogy hogyan találd meg a rendeltetésedet Jézus követése közben. Találsz egy videót és egy ismertetőt arról, hogy mit jelent az, hogy az életedet Jézusra bízod.

Szólj hozzá!

Kis, átgondolt gesztusok nagy változást eredményeznek

2014. július 25. 03:00 - Habakuk

"...biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez." 
(1 Thesszalonika 5.14)

Amikor szolgálsz egy haldokló barátod felé, fizikailag legyél ott, de ugyanakkor adj neki gyakorlati segítséget is. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy bármit megteszel, amire a barátodnak szüksége van, és kisebb, de gyakorlati dolgokban is segítségére állsz.

Aki éppen haldoklik, általában nem érzi jól magát. Gyakran vannak fájdalmai. A fájdalmait azzal enyhítheted, ha odafigyelsz a kisebb dolgokra körülötte, azokra a dolgokra, melyek bár kicsik, de sokat jelentenek. Szeretné, hogy a lámpa fel vagy éppen le legyen kapcsolva? Jól esne-e neki egy kis jég? Szüksége van-e egy hátmasszázsra? Szeretetet azon keresztül adsz, hogy gyakorlati segítséged nyújtasz, hogy a fájdalmait és a rossz közérzetét enyhítsd.

Ne félj kérdéseket feltenni. Ne félj dolgokat javasolni. A Bibliában ezt olvassuk: "...biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez." (1 Thesszalonika 5.14)

Amikor az emberek betegek, nem érzik jól magukat. Amikor az emberek haldokolnak, gyakran házsártosak, mert nem érzik jól magukat. Együtérzésed úgy tudod kinyílvánitani, ha adsz nekik egy kis szabadságot és kedves valamint türelmes vagy velük.

Miért fontos ez? Mert van egy másik félelem. Amikor az ember haldoklik, fél a kontroll elvesztésétől. Először, hogy nem tud autót vezetni. Majd nem lesz képes járni vagy nem tud kikelni az ágyból vagy nem tud egyedül mosdóba elmenni.

Szolgálhatsz a haldoklók felé nemcsak azáltal, hogy odafigyelsz a szükségleteikre, hanem azáltal is, hogy megengeded, hogy ők megválasszák, hogy ezek a szükségletek, hogyan lesznek betöltve. Minden egyes alkalommal, amikor megengeded nekik a választást, viszaadsz nekik egy kicsit a kontrollból. "Szeretnéd a papucsot felvenni vagy inkább jó így nélküle?" "Szeretnél esetleg csatornát váltani? Mit szeretnél nézni?" "Most szeretnél reggelizni vagy később?"

Sokszor a legkisebb gesztus vagy figyelmesség hozza a legnagyobb változást egy haldokló személy életében. A jelenléted önmagában egy szolgálat, ugyanígy szolgálat a gyakorlati segítség is.

Beszéljetek róla

  • Milyen helyzet volt, amit elkerültél, mert nem tudtad, hogy hogyan szolgálj vagy segíts? 
  • Hogyan változik a szemléleted, ha a jelenléted és kis gesztusok hatását figyelembe veszed?
  • Ha halállal kéne szembenézned, hogyan szeretnéd, hogy az emberek szolgáljanak feléd?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.18)

Szólj hozzá!

Hogy meg tudd vigasztalni a haldoklót, először győzd le félelmeidet

2014. július 24. 03:00 - zsófi68

"Senki sem élhet örökké, mindenki meg fog halni. Senki sem menekülhet a sír hatalma elől." (Zsolt 89,48 NLT fordítás)

Mielőtt segíteni tudnál valakin, akinek szembe kell néznie a halállal, foglalkoznod kell saját életed félelmeivel.

A halál felfedi a bennünk rejtőzködő félelmeket. Amikor úgy érezzük, hogy lelepleződtünk, általában el akarunk bújni. Azóta van ez így, mióta Ádám és Éva elbújtak Isten elől mezítelenségük miatt.

Milyen félelmeid vannak a haldokló emberekkel kapcsolatban?

Talán attól félsz, hogy rossz dolgot mondasz. Félsz, hogy csak rontasz a helyzeten. Félsz, hogy valamit eltolsz. És ennek eredményeképpen, inkább nem teszel semmit.

Meg sem tudom számolni, hogy hány embert láttam utolsót lélegeztüket venni. Végignéztem sok-sok ember halálát. Hadd nyugtassalak meg. Szinte lehetetlen elrontani bármit is! Már tudják, hogy haldokolnak. Az, hogy egyszerűen mellettük vagy, sokat számít.

A Lifetime TV csatorna filmjeivel ellentétben egy ember halálakor nagyon kevés filmszerű pillanat van. Az emberek nem ülnek fel az ágyukban és mondják: "Szeretlek!" és aztán meghalnak. Nem így történik. Alig akad teátrális mozdulat vagy feltűnő gesztus.

A halál meglehetősen mindennapi. Nincs semmi kísérteties benne. Nem ijesztő. Nem hátborzongató. Az ember egyszerűen abbahagyja a lélegzést. Az egyik pillanatban itt van, a következőben nem.

A Bibliában ezt olvassuk: "Senki sem élhet örökké, mindenki meg fog halni. Senki nem menekülhet a sír hatalma elől." (Zsolt 89,48 NLT fordítás) A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk valakivel szemben, aki haldoklik, ha nem vagyunk ott, mert félünk. Ha egyszer szembenézel a halállal kapcsolatos félelmeiddel, segíteni tudsz majd egy barátnak, hogy szembenézzen saját félelmeivel, ha eljön az ideje.

Beszéljetek róla

  • Milyen félelmeid vannak azzal kapcsolatban, hogy tanúja vagy a halálnak? Szerinted honnan erednek félelmeid?
  • Mit gondolsz, miért nehéz az embereknek a halálról beszélniük?
  • Mit mond a halálról Jézus Krisztus halála és feltámadása?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.17.)

Szólj hozzá!

Költségvetés készítése: tudd, hogyan állsz anyagilag

2014. július 23. 03:00 - torokaron

„A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (Példabeszédek 24:3, LB fordítás)

Az egyik legfontosabb lépés az anyagi szabadság felé az, ha készítesz egy listát arról, amid van, amivel tartozol és mindarról, amit megkerestél. Ezt hívják naprakész kimutatásnak. Ez a könyvelés alapja.

A Bibliában azt olvassuk, hogy a „Bölcsesség építi a házat, és az értelem szilárdítja meg.” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Akkor tudsz bölcsen bánni a pénzeddel, ha tudod, hogy hol van, hova megy, és honnan jön.

Az emberek azt mondják, hogy a pénz beszél. Pedig ez nem így van! A pénz csak szép csendben elsétál. Ha a hónap végére érve azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy „hová tűnt a pénzem”, akkor ez azt jelenti, hogy nem férsz bele a költségvetésedbe. Ha van egy megtervezett költségvetésed, akkor te mondod meg a pénzednek, hogy hova szeretnéd, hogy menjen, nem pedig azon tűnődsz, hogy vajon hova tűnt. A költségvetés nem más, mint egyszerűen megtervezett költekezés.

Miért annyira fontos a naprakész kimutatás, valamint annak ismerete, hogy mivel tartozol, mennyit keresel, és mennyid van? Azért, mert a tudatlanság és a könnyelmű hitelfelvétel együttesen egyenlő a katasztrófával. Ez egy katasztrófa!

Ha bemész egy üzletbe, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem tudod, hogy megengedheted-e magadnak azt az adott dolgot, vagy nem, akkor máris bajban vagy. Butaság a tények ismerete nélkül dönteni. Nem bölcs lépés megvenni valamit, ha nem is tudod, hogy ki tudod-e fizetni. Az egyetlen módja annak, hogy tudd, hogyan állsz anyagilag az, ha kimutatásaid naprakészek és kiadásaidat megtervezed.

A Példabeszédek 24:3 egy másik fordításban így szól: „A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (LB fordítás). Készítsd el a listád, légy tudatában az anyagi helyzetednek és élj ezeknek megfelelően!
 

Beszéljetek róla

  • Mi akadályoz meg abban, hogy őszintén tekints a pénzügyeidre? Mire van szükséged ahhoz, hogy ezt megtehetsd?
  • Életed mely területein esik a legnehezebben számodra az, hogy megzabolázd a kiadásaidat?
  • Mit gondolsz, Isten hogy szeretné, hogy rangsorold a kiadásaidat?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.16.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása