Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Fogadd el magad - a hibákkal és mindennel együtt

2015. január 03. 03:00 - Á. Bözse

"Barátom, azt kérdem, hogy "Kinek képzeled magad, hogy megkérdőjelezed Istent? Vajon az agyagnak van-e joga megkérdezni a fazekast, hogy: Miért formáltál engem ilyenre?'" (Róma 9,20, CEV fordítás)

Lelki Ajándékok (Spiritual gifts), Lelkület (Heart), Képességek (Abilities), Alaptermészet (Personality), Tapasztalatok (Experiences) - ez az öt dolog, ami azzá tesz téged, aki vagy. Ezt hívom én alkatnak (SHAPE=alkat).

Ha elfogadod az alkatod – azt az egyedi módot, amilyenné Isten formált, hogy dicsőséget szerezz neki – az azt jelenti, hogy elhiszed, hogy Isten tudja a legjobban. Ez az egész a bizalomról szól. Azt hiszed, hogy Isten hibát követett el, amikor megalkotott téged? Vagy bízol benne, tudva azt, hogy van egy terve az életedre nézve? Elhiszed ezt?

Amikor azt mondod: "Istenem, vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban. Szeretném, ha más színű lenne a hajam, vagy a bőröm. Bárcsak magasabb, alacsonyabb, vékonyabb lennék. Bárcsak több tehetségem lenne. De jó lenne, ha megtudnám "ezt" tenni. Bárcsak úgy néznék ki, mint ő. Bárcsak olyan okos lennék, mint az a lány", és így tovább. Ez a fajta gondolkodásmód olyan, mintha azt mondanád Istennek: "Elszúrtad. Mindenki más rendben van. De amikor engem alkottál meg, nagy baklövést követtél el.

Amikor nem fogadod el magad, akkor ezzel együtt Istent is elutasítod, hiszen ő a teremtőd. Amikor nem fogadod el magad, az egy Isten elleni lázadás. Azt mondod: "Istenem, én jobban tudom, mint te. Másmilyennek kellett volna teremtened, más erősségekkel és más gyengeségekkel."

De Isten azt mondja: "Nem. Azért formáltalak pontosan olyanná, amilyen vagy, mert azt akartam, hogy olyan legyél, amilyen vagy - az erősségeiddel és a gyengeségeiddel együtt. Ezek mind dicsőséget fognak nekem hozni ­ ha elkezded megtenni mindazt, amire teremtettelek, ahelyett, hogy olyan akarnál lenni, mint mindenki más."

Igazából elég nagy szemtelenség az, ha nem fogadod el magad. A Biblia azt mondja a Róma 9,20-ban: "Kinek képzeled magad, hogy megkérdőjelezed Istent? Vajon az agyagnak van-e joga megkérdezni a fazekast, hogy: Miért formáltál engem ilyenre?"

Amikor kételkedünk Isten szeretetében és bölcsességébe, mindig bajba kerülünk. Az összes problémánk gyökere abban van, hogy nem bízunk Istenben. Nem hiszed el, hogy Isten tényleg szeret téged. Nem hiszed el, hogy az ősívében valóban az van, hogy neked a legjobb legyen. Azt kívánod, bár másmilyennek alkotott volna. Ennek eredményeképpen keserű lesz a lelked, ami folyamatosan frusztrál, és megakadályoz abban, hogy az a férfi vagy nő egyél, akivé Isten téged tenni akar.

A Jób 10,10 azt mondja: "Te formáltál anyám méhében" Isten akart téged, és szeret téged. Hidd el, és bízz benne!

Beszéljetek róla:

  • Elhiszed, hogy Isten tényleg szeret téged? Ez hogyan változtatja meg azt, ahogy magadról vélekedsz?
  • Mi az benned, amit mindig is meg akartál változtatni? Hogyan tudná Isten azt a dolgot az ő dicsőségére felhasználni?

*Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.27.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása