Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tized ígérete, célja, helye és ideje

2015. február 25. 03:00 - Habakuk

A tized célja, hogy megtanítson mindig Istent helyezni az első helyre. (5Móz 14:23b, TLB fordítás)

Bármit is szeretnél, hogy Isten megáldjon, előbb Őt kell az első helyre helyezned. Tehát ha azt szeretnéd, hogy Isten áldja meg az anyagi helyzeted, akkor Istent kell az első helyre helyezned a pénzügyeidben. Ez a tized alapelve: add vissza jövedelmed első 10 százalékát Istennek.

3251638636_daba98c965_z.jpg

Van négy vers, ami elmagyarázza a tized ígéretét, célját, helyét és idejét.

Elsőként a a Példabeszédek 3:9-10 írja le az ígéretet: „Tiszteld az Urat vagyonod legjavából, akkor gabonával telik meg éléskamrád, szőlőprésed a legjobb borokkal" (TLB fordítás). Isten azt mondja, hogyha jövedelmed legjavából megtiszteled Őt, akkor megáldja pénzügyeidet.

Kay és én 36 évvel ezelőtt elhatároztuk, hogyha bárki felé is lesz tartozásunk, Istennek soha ne legyünk adósai. Istennek fizetek először. Ha keresek 10 dolcsit, az első dollárt Istennek fogom adni, ha 100 dollárt keresek, akkor tízet fogok visszaadni Neki. Alapjában minden Istentől jön, és az Ő áldását várom a többire is.

Miért szólít fel Isten a tizedre? Az 5Mózes 14:23 azt mondja: "A tized célja, hogy megtanítson mindig Istent helyezni az első helyre" (TLB fordítás). Istennek nincs szüksége a pénzedre, csak azt akarja, amit az képvisel – a szívedet. Azt akarja, hogy bízz Benne.

De hova add a tizeded? Adakozz alapítványoknak? Vagy talán add a testvérednek, aki 3 éve munkanélküli? Nem. Ez csupán jótékonyság. A tized egyben dicsőítés is, és Istennek szól.

A Malakiás 3:10 ezt mondja: ,,Hozzátok be a raktárba mindennek a tizedét, amit kerestetek – ezzel tegyetek próbára – mondja a mindenség Ura. Aztán figyeljétek meg, hogyan nyitom meg nektek a mennyei ablakokat, és hogyan árasztalak el benneteket áldásaimmal!” (NCV fordítás). A raktár az a templom vagy hely, ahol Istent dicsőíted.

Mikor add a tizedet? Azon a napom, amikor az Urat dicsőíted. A Biblia azt mondja az 1Korinthus 16:2-ben:  "Minden hét első napján tegyetek félre annyi pénzt, amennyit erre tudtok szánni. Így gyűjtsétek össze amit tudtok, annak megfelelően, hogy mennyi a jövedelmetek.”  Amikor a hét első napján adsz az Úrnak, a napod első részében és az pénzed első részéből, akkor valóban ezt mondod Neki: Te vagy az első az életemben!

Vedd észre, hogy a versben ez szerepel: „tegyél félre”, tehát meg kell tervezned! A tized nem egy hirtelen dolog, hanem meg kell tervezned, hogy tiszteletbe tartsd Isten tervét és célját a tizeddel. Ezek után megláthatod, hogy miként áld meg és használ fel téged Isten és teljesíti be ígéreteit az életedben.

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent számodra a gyakorlatban Istennek adni jövedelmed első részét?
  • Szerinted miért akarja Isten, hogy a saját gyülekezetedbe adakozz és ne máshová?
  • Hogyan tervezhetsz ma, hogy hűséges legyél a tizeddel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.02.18)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása