Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három dolog, amit a félelem a kapcsolatokkal tesz

2015. augusztus 21. 03:00 - sema22

"A Szentlélekre, az Isten ajándéka az, hogy ne féljünk az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyünk, szeressük őket, és élvezzük a társaságukat." ( 2 Timóteus 1:7, TLB fordítás) 

Ha kapcsolatba akarsz kerülni valakivel, hajlandó kell legyél arra, hogy megteszed az első lépést. Ez sokszor bátorságot követel. Miért? Mert a félelem tartja távol az embereket. Amikor tele vagyunk félelemmel és feszültséggel, nem tudunk másokhoz közel kerülni. Valójában visszakozunk. Félünk, hogy visszautasítanak, manipulálnak, megsebeznek, megbántanak, kihasználnak. Ezek a félelmek mind elősegítik az elszigetelődést. 

Ezen félelem az emberiséggel egyidős. Amikor Ádám és Éva bűnbe esett és Isten kereste őket, Ádám így szólt: "Féltem és elrejtőztem". Az emberek azóta is ezt teszik. Félünk, ezért elrejtőzünk. Elrejtjük a valós lényünket. Nem engedjük másoknak, hogy igazán megismerjenek, mert ha megteszik és nem tetszik nekik, amit látnak, akkor majd visszautasítanak minket. És ezért szerepet játszunk.

A félelem három borzalmas dolgot tehet a kapcsolatainkkal:

1. A félelem védekezővé tesz minket. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, akkor mi visszavágunk és védekezünk. 

2. A félelem távolságtartóvá tesz. Nem engedjük másoknak, hogy közel kerüljenek hozzánk. Visszavonulunk, elrejtjük az érzelmeinket. 

3. A félelem követelőzővé tesz. Minél nagyobb bizonytalanságban érezzük magunkat, annál jobban akarjuk irányítani a dolgokat. Szeretnénk, ha a miénk lenne az utolsó szó. Szeretnénk dominálni. 

Tehát akkor honnan vehetsz bátorságot ahhoz, hogy megtedd az első lépést a kapcsolatteremtésben, hogy egy mélyebb szintre juthass?

Isten Lelkétől fogod ezt megkapni. A Bibliában azt olvassuk, hogy "A Szentlélekre, az Isten ajándéka az, hogy ne féljünk az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyünk, szeressük őket, és élvezzük a társaságukat." (2 Timóteus 1:7, TLB fordítás)

Honnan tudod, hogy be vagy-e töltve Isten Lelkével? Bátrabb vagy a kapcsolataidban. Szereted az embereket, szeretsz velük lenni. Nem félsz tőlük, mert az életedben ott van Isten Lelke. A Biblia azt írja, hogy "Isten a szeretet" és "A teljes szeretet kiűzi a félelmet". Minél inkább jelen van Isten az életedben, annál kevésbé lesz benned félelem. 

Beszéljetek róla

  • Kivel kellene jobban elmélyíteni a kapcsolatodat? Imádkozz és kérd Istent, hogy adja meg a bátorságot az első lépés megtételéhez még ma. 
  • A kapcsolataidban milyen más nyilvánvaló jegyei vannak még a Szentlélek működésének?
  • Hogyan lehetne Isten még jobban jelen az életedben? Milyen gyakorlati lépést kell még ma megtenned?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása