Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Dönts a legjobb mellett, ne csak a jó mellett

2015. augusztus 28. 03:00 - gyanus

Dönts a legjobb mellett, ne csak a jó mellett. Azt mondod, "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek." De nem minden van a javadra. "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek."  De nem minden építő." (1 Korinthus 10:23,  NIV fordítás)

nevtelen.pngNéhány dolog nem feltétlenül rossz - egyszerűen csak szükségtelen. A legtöbb döntés az életben igazából nem a jó és a rossz közötti választásról szól, hanem inkább arról, hogy mi a legjobb számodra.

A Biblia beszél erről az 1 Korinthus 10:23-ban: 'Azt mondod, "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek." De nem minden van a javadra. "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek."  De nem minden építő." (NIV ford.).

A legtöbb dolog erkölcsileg semleges. Hogy jó döntést hozz, egy magasabb szintre kell lépned és fel kell tenned a kérdést, hogy "Amit tenni készülök, jobb emberré fog tenni engem?" Ezt hívják a fejlődés próbájának.

Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt a feleségem, Kay szoptatta a kisbabánkat - aki mindig dél körül lett éhes -, amikor etette a babát, leült a tévé elé. Mit adnak délben a tévében? Szappanoperákat. Így ő is elkezdett nézni egyet. Tudjuk, hogy a szappanoperák egymást követik, és ahogy az egyiknek vége, kezdődik a másik. A feleségem is hamarosan már kettőt is nézett. Egy idő után már hármat. És a baba, akit etetett, egyre kövérebb lett!

Egy idő után azt mondta, rájött, hogy már nem a baba miatt csinálja. Igazából úgy alakította a programját, hogy megnézhesse a sorozatokat. Azért kezdett épp akkor vasalni vagy  konyhát takarítani, mert akkor ott lehetett a tévé közelében.

Hirtelen kitalált emberek életébe kapcsolódott bele. Egyre behatóbban érdekelte őt olyan emberek élete, akik még csak nem is léteztek. Kíváncsi volt minden apró részletre ezeknek az embereknek az életéből. Aztán egy nap hirtelen rádöbbent, hogy elfecsérli az idejét.  Őt ez nem tette jobbá, nem lett ettől jobb anya vagy jobb feleség. Ennek a dolognak nem volt maradandó értéke. Úgy gondolta, törődhetne inkább olyan emberekkel, akik élnek és léteznek.

Jobban érdekelnek a kitalált személyek a tévében, mint Pál, Péter és a tanítványok? Vagy mint az, hogy Isten mit akar tenni az életedben? A celebek sekélyes életébe fekteted be az idődet, akikkel tele vannak az újságok és a folyóiratok? Leragadsz a tévé előtt már pénteken, amikor haza érsz, és szinte el sem mozdulsz onnan hétfő reggelig?

Ezek a dolgok gonosz dolgok? Nem. Rossz dolgok? Nem. De nem az a kérdés, hogy gonosz vagy rossz dolgok-e, hanem az, hogy segít-e neked Krisztushoz hasonlóvá válni.

Beszéljetek róla

  • Azok közül a dolgok vagy szokások  közül, amiket tenni szoktál, melyek azok, amelyek nem rosszak ugyan, de mégsem az Isten akarata szerinti legjobb dolgok a számodra?
  • Mivel tudnád felcserélni ezeket, hogy növekedni tudj Krisztusban?
  • Ami szerinted a legjobb, az ugyanaz, mint ami jobb hívővé is tehet téged?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása