Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kedves szavaid kifejezik szereteted

2015. október 24. 03:00 - Florabell

"Férfiak, szeressétek feleségeiteket, és legyetek hozzájuk kedvesek." (Kolossé 3,19 NCV fordítás)

 

A kedvesség feloldja a konfliktust. Hatástalanítja a kritikát. Meggyőző, vonzó és szeretetet közvetít.

Kedves házas férfitestvérem, van egy módszer, amivel gyorsan javíthatsz a házasságodon: kezdj el kedvesebben beszélni a feleségeddel! Ez a módszer csodákra képes! A Kolossé 3,19 azt mondja: "Férfiak, szeressétek feleségeiteket, és legyetek hozzájuk kedvesek." (NCV fordítás). Akármelyik ostoba ember képes arra, hogy önző, durva, vagy goromba legyen. De az úriemberek kedvesek (angol szójáték: gentle men – gentlemen).

A nagyszerű házasság titka egyszerű: két olyan ember egysége, akik jók a megbocsátásban, hiszen életetek folyamán sokszor fogjátok egymást bántani. Kay és én már lassan 40 éve házasok vagyunk. Mindketten sokszor megbántottuk a másikat, de mindketten nagyszerűen meg is tudunk bocsátani. Ez is hozzátartozik a kedvességhez.

A kedvesség nemcsak a jól működő házasság kulcsa, hanem a jó szülőségé is. Soha ne fegyelmezz dühből vagy frusztrációból, légy mindig kedves és szeretetteljes. A Biblia az Efézus 6,4-ben azt mondja: "Apák, ne ingereljétek, ne dühítsétek fel gyermekeiteket... hanem neveljétek, fegyelmezzétek, tanítsátok és tanácsoljátok őket gyengéden az Úr intése szerint." (AMP fordítás).

Őszintén elmondhatom, hogy apám soha nem emelte fel velem szemben a hangját a neveltetésem során. Talán sosem volt dühös rám? Dehogynem. Talán sosem borítottam ki, nem adtam okot arra, hogy mérges legyen rám? Nem egyszer fordult elő ilyesmi – inkább napi rendszerességgel. De ő kedves volt. Fékezte az erejét, és nem akart rám ordítani. Kedvességével kimutatta felém a szeretetét.

Engedd, hogy a kedves megnyilvánulásaid ugyanezt megtegyék a kapcsolataidban.

Beszéljetek róla:

  • Határozd el, hogy ettől a héttől kezdve kedvesen fogsz reagálni a házastársadra és a gyermekeidre. Milyen változást hoz ez az életedbe?
  • Hogyan lehet szeretetet kifejezni a kedvességgel? Mit közvetít a másik felé, ha kedvesen reagálsz rá?
  • Fontos neked, hogy kedves emberként ismerjenek? Miért, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása