Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Minden egyes élet számít

2015. január 04. 03:00 - BenedekDávid

“Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van.” 1 Sámuel 16,7

Minden élet szent. Az a mentalitás pedig, hogy egyesek többet érnek mint mások, Holokauszthoz vezetett. Hitler szerint egyes emberek fontosabbak másoknál, ezért el kell távolítani a gyengéket, a betegeket, az időseket vagy az olyan embereket, akikkel nem értünk egyet. Ma már fiatal pároknál is megfigyelhető ez a jelenség, amikor gyereket várnak, az orvos pedig szomorúan közli velük, hogy a kisbabájuknak születési rendellenességei lehetnek. Ez pedig elég is arra, hogy elkezdjenek az esetleges abortuszon gondolkodni.

Ha minden egyes olyan terhességet megszakítottak volna, ahol sérült gyerek született, te sem születtél volna meg. Te sem vagy teljesen egészséges, mindenkinek vannak fogyatékai, csak nem valljuk azokat be. Vannak érzelmi fogyatékaid, olyan félelmeid, melyek halálra rémítenek és még a feleségeddel sem beszélsz róluk. Hasonló fogyaték az a gondolat, hogy te nem vagy annyira okos, mint mindenki más, és ezek mellett még fizikai fogyatékokkal is rendelkezel. Észrevetted már, hogy nem működik minden a testedben? Ezért nem vagy ott az Olimpián. Mindegyikünknek vannak fogyatékai, mind nehézségekkel küszködünk.

Azt pedig ki dönti el, hogy a te fogyatékod elég nagy-e ahhoz, hogy megszabadulj tőle? Ismersz esetleg olyan családot, ahol van sérült gyerek, autista, értelmileg akadályozott vagy fizikai fogyatékkal élő? Kevésbé szereti a család azt a gyereket? Nem hinném, sőt, még jobban szeretik. A Biblia azt mondja, hogy Isten különösen szereti a gyengéket, a betegeket és a sérülteket. Nekünk is szükségünk van rájuk, hogy megtanuljunk igazán önzetlenek lenni.

Minden időben meg kell őriznünk az élet szentségét, mert ez bemutatja Isten szándékait és az Ő dicsőségét.

Értékes vagy, attól függetlenül, hogy ki vagy és mit értél eddig el. Minden egyes gyermek értékes.
 
Tudtad-e, hogy a Biblia azt mondja, hogy Isten vállalja a felelősséget minden egyes genetikai fogyatékunkért? Nem azokért a problémákért, amelyeket mi hoztunk a saját életünkbe a túl sok evés, ivás vagy dohányzás által, hanem azokért a genetikai gyengeségekért, amik minden emberben ott vannak és alkotják a személyiségünk.

A Biblia azt mondja az 1 Sámuel 16,7-ben, hogy “…nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van.”

Isten azért vállalja a felelősséget, mert tágabb perspektívával rendelkezik, mint mi, emberek. Ő pedig szereti minden egyes teremtményét, mert potenciállal rendelkezünk a jó cselekedetekre, melyeket Ő előre elkészített számunkra.

Isten nem fog téged senkivel sem összehasonlítani, viszont összehasonlít a potenciáloddal. Nekem nem szerepel a céljaim között, hogy a világ legjobb lelkipásztora legyek, még nem is próbálom ezt elérni. Viszont sokkal inkább célom az, hogy a talentumaimat, lehetőségeimet kihasználva a lehető legjobb lelkipásztor lehessek. E téren leszek én kiértékelve.
 
Beszéljetek róla

  • Kihez hasonlítgatod magad? Mi van abban a személyben, amiért azt hiszed, hogy jobb nálad, amiért azt hiszed, hogy őt Isten jobban szereti?
  • Elég az számodra, hogy Isten a te életedet szentnek tartja? Miért igen, vagy miért nem?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2014. 12. 28)

Szólj hozzá!

Fogadd el magad - a hibákkal és mindennel együtt

2015. január 03. 03:00 - Á. Bözse

"Barátom, azt kérdem, hogy "Kinek képzeled magad, hogy megkérdőjelezed Istent? Vajon az agyagnak van-e joga megkérdezni a fazekast, hogy: Miért formáltál engem ilyenre?'" (Róma 9,20, CEV fordítás)

Lelki Ajándékok (Spiritual gifts), Lelkület (Heart), Képességek (Abilities), Alaptermészet (Personality), Tapasztalatok (Experiences) - ez az öt dolog, ami azzá tesz téged, aki vagy. Ezt hívom én alkatnak (SHAPE=alkat).

Ha elfogadod az alkatod – azt az egyedi módot, amilyenné Isten formált, hogy dicsőséget szerezz neki – az azt jelenti, hogy elhiszed, hogy Isten tudja a legjobban. Ez az egész a bizalomról szól. Azt hiszed, hogy Isten hibát követett el, amikor megalkotott téged? Vagy bízol benne, tudva azt, hogy van egy terve az életedre nézve? Elhiszed ezt?

Amikor azt mondod: "Istenem, vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban. Szeretném, ha más színű lenne a hajam, vagy a bőröm. Bárcsak magasabb, alacsonyabb, vékonyabb lennék. Bárcsak több tehetségem lenne. De jó lenne, ha megtudnám "ezt" tenni. Bárcsak úgy néznék ki, mint ő. Bárcsak olyan okos lennék, mint az a lány", és így tovább. Ez a fajta gondolkodásmód olyan, mintha azt mondanád Istennek: "Elszúrtad. Mindenki más rendben van. De amikor engem alkottál meg, nagy baklövést követtél el.

Amikor nem fogadod el magad, akkor ezzel együtt Istent is elutasítod, hiszen ő a teremtőd. Amikor nem fogadod el magad, az egy Isten elleni lázadás. Azt mondod: "Istenem, én jobban tudom, mint te. Másmilyennek kellett volna teremtened, más erősségekkel és más gyengeségekkel."

De Isten azt mondja: "Nem. Azért formáltalak pontosan olyanná, amilyen vagy, mert azt akartam, hogy olyan legyél, amilyen vagy - az erősségeiddel és a gyengeségeiddel együtt. Ezek mind dicsőséget fognak nekem hozni ­ ha elkezded megtenni mindazt, amire teremtettelek, ahelyett, hogy olyan akarnál lenni, mint mindenki más."

Igazából elég nagy szemtelenség az, ha nem fogadod el magad. A Biblia azt mondja a Róma 9,20-ban: "Kinek képzeled magad, hogy megkérdőjelezed Istent? Vajon az agyagnak van-e joga megkérdezni a fazekast, hogy: Miért formáltál engem ilyenre?"

Amikor kételkedünk Isten szeretetében és bölcsességébe, mindig bajba kerülünk. Az összes problémánk gyökere abban van, hogy nem bízunk Istenben. Nem hiszed el, hogy Isten tényleg szeret téged. Nem hiszed el, hogy az ősívében valóban az van, hogy neked a legjobb legyen. Azt kívánod, bár másmilyennek alkotott volna. Ennek eredményeképpen keserű lesz a lelked, ami folyamatosan frusztrál, és megakadályoz abban, hogy az a férfi vagy nő egyél, akivé Isten téged tenni akar.

A Jób 10,10 azt mondja: "Te formáltál anyám méhében" Isten akart téged, és szeret téged. Hidd el, és bízz benne!

Beszéljetek róla:

  • Elhiszed, hogy Isten tényleg szeret téged? Ez hogyan változtatja meg azt, ahogy magadról vélekedsz?
  • Mi az benned, amit mindig is meg akartál változtatni? Hogyan tudná Isten azt a dolgot az ő dicsőségére felhasználni?

*Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.27.

Szólj hozzá!

A Karácsony jó híre

2015. január 02. 03:00 - Habakuk

,,Csak egy Isten van, és Jézus Krisztus az egyetlen, aki el tud vinni minket Istenhez. Jézus igazán ember volt, és önmagát adta, hogy megmentsen minket."(1Timóteus 2:5, CEV fordítás)

 A karácsony a jó hírről szól. Viszont nem a különféle ajándékok, a nagy étkezések és a barátokkal, családdal töltött idő jó híréről.

A karácsony Isten szeretetének a jó híréről szól.

A Biblia azt mondja, hogy mindannyian elveszettek vagyunk Isten nélkül. Isten nélkül nem tudjuk a helyes irányt az életünkben, nem vagyunk védelem alatt, nem tudjuk igazán kamatoztatni a földi életünkben a bennünk rejlő ajándékokat, nem lehetünk igazán boldogok és nincs biztosítva számunkra a hely a mennyben.

A karácsony jó híre az, hogy Isten elküldte Jézust hozzánk a földre, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket. A Biblia azt mondja: ,,Csak egy Isten van, és Jézus Krisztus az egyetlen, aki el tud vinni minket Istenhez. Jézus igazán ember volt, és önmagát adta, hogy megmentsen minket.'' (1Timóteus 2:5, CEV ford.)

Ha voltál már istentiszteleten, akkor valószínűleg számtalanszor hallottad már a megváltás szót, de talán nem tudod, hogy valójában mit is jelent. Ez a szó olyan, mint egy gyémánt - számos különböző szögből és oldalról tudod nézni.

Jézus azért jött, hogy megmentsen. Nem tudjuk megoldani a problémáinkat egyedül. Jézus nélkül különböző csapdákban vergődünk - állandóan mások elvárásainak akarunk megfelelni, vagy ki akarjuk érdemelni társaink és barátaink elismerését, vagy esetleg egy szenvedélybetegség rabjai vagyunk. Megpróbáltunk már számtalanszor változtatni a helyzeten, de nincs elegendő erőnk ahhoz, hogy kiszabaduljunk. Jézus azért jött, hogy megadja nekünk ezt az erőt.

Jézus azért jött, hogy meggyógyítson és helyreállítson minket.  Mindannyian vágyunk arra, hogy az életünk különböző területein gyógyulást vagy helyreállítást tapasztaljunk meg. Azonban sokszor Krisztus nélkül akarjuk  visszanyerni az erőnket, a bizalmunkat, a jó hírünket, az ártatlanságunkat, illetve helyreállítani Istennel való kapcsolatunkat, pedig csak Jézus képes ezt megtenni.

Jézus azért jött, hogy helyreállítsa a kapcsolatunkat Istennel. Sok ember azt gondolja, hogy Isten megszidja majd, ha visszatér hozzá. De Isten nem dühös rád, hanem épp ellenkezőleg: nagyon szeret téged. Jézus az első karácsonyon azért jött el a Földre, hogy megbékítsen minket Istennel, hogy újra harmóniában legyünk Ővele.

Jézus azért jött a Földre, hogy önmagát adja ajándékként nekünk. Túl sokan ünneplik Jézus születésének napját anélkül, hogy elfogadnák a megváltás ingyen ajándékát. Ezt az ajándékot sokan nem bontják ki, és ezt nagyon rosszul teszik. Téged Isten alkotott saját maga számára. Amíg ezt nem érted meg, addig az életnek nem fogod megtalálni az értelmét.

Most karácsonykor bontsd ki a legfontosabb ajándékot, amit valaha kaptál. Ez az ajándék az, hogy egy úgy kapcsolatod lehet Istennel Jézus által.

Beszéljetek róla:

  • A fentiek közül a megváltás melyik oldala a legfontosabb az Istennel való kapcsolatodban? Miért?
  • Hogyan tudod "kicsomagolni" Isten ajándékát, Jézust ezen a karácsonyon? Hogyan tudsz beszélni erről az ajándékról másoknak?
  • Hogyan tudnád megfelelőbben ünnepelni Jézus születésének napját?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 12. 26.)

Szólj hozzá!

Mit jelent elveszettnek lenni

2015. január 01. 03:00 - torokaron

Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse az elveszett embereket, és megmentse őket. (Lukács 19:10)

Ha nem érted meg a karácsony igazi célját, akkor csak felejtsd el nyugodtan az idén a karácsonyi fényeket, a díszeket, az ajándékvásárlást vagy az ünnepi vacsorát.

Ha nem tudod, hogy miért ünnepeljük a karácsonyt, akkor az ünneplés teljesen értelmetlen.

Ahhoz, hogy megértsd a karácsony igazi üzenetét, túl kell lépned a jászol, a napkeleti bölcsek és a pásztorok részleteken. Jézus elmondta az okát annak, hogy miért jött el a Földre azon az első karácsonyon: „Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse az elveszett embereket, és megmentse őket.” (Lukács 19:10)

Jézus egész egyszerűen azért jött, mert az emberek elveszettek Isten nélkül. Szellemi és lelki értelemben elveszettnek lenni azt jelenti, hogy el vagyunk választva Istentől, nincs kapcsolatunk Vele, és az életünk nem működik rendesen. Jézus nélkül a világon mindenki elveszett, függetlenül attól, hogy mekkora hatalma, vagyona vagy hírneve van.

Az pedig, hogy elveszettek vagyunk, nagyon sokféle kihatással van az életünk minden területére. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy miért jött el Jézus a Földre, először meg kell értenünk, hogy mit jelent elveszettnek lenni. A következőket:

Isten nélkül

  • nem tudjuk az irányt. Általában nem igazán tudjuk és értjük, hogy a földi életünk során milyen irányba menjünk vagy mit tegyünk.
  • nincs rajtunk Isten védelme. Amikor nem vagyunk az Úr védelme alatt, magunkra maradunk.  Ezért él olyan nagy stressz alatt sok ember. Megpróbálnak saját magukról gondoskodni és saját magukat megvédeni ahelyett, hogy Isten gondoskodását és védelmét élveznék.
  • nem ismerjük fel a bennünk rejlő ajándékokat és képességeket. Az ajándékainknak és talentumainknak még a felét sem ismerjük fel, ha nem vagyunk kapcsolatban Istennel.
  • nem vagyunk igazán boldogok. A világ összes pénze és hatalma a miénk lehet, de Isten nélkül soha nem lesz bennünk igazi öröm.
  • nincs otthonunk a mennyben. Isten megengedi nekünk, hogy lázadjunk, amíg itt vagyunk a Földön, de a Mennyországban nincs lázadás.

Az elveszett emberek semmivel sem értéktelenebbek Isten szemében. Ha még nincs kapcsolatod Vele, Isten számára akkor is rendkívül értékes vagy. Az elvesztés és az érték szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az mutatja meg az elveszett dolog értékét, hogy valaki mennyit áldoz arra, hogy azt megtalálja. A Biblia leghíresebb versében Jézus egyértelműen meghatározza, hogy mi mennyire vagyunk értékesek: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3:16)

A jó hír az, hogy Isten annyira szeretett minket, hogy az első karácsony alkalmával a saját Fiát küldte a Földre, hogy megkeressen és megmentsen minket. Ez az igazi ok az ünneplésre!

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudnál ennek az idei karácsonynak igazi tartalmat adni, ami túlmutat az egyszerű karácsonyi hangulaton, és hogyan tudnál inkább arról megemlékezni, hogy Isten milyen ajándékot adott nekünk Jézus személyében?
  • Milyen változást jelenthet számodra az, ha megérted, hogy a karácsony igazából arról szól, hogy Isten megkeresi és megmenti az elveszetteket?
  • Hogyan tükrözi a karácsony valódi jelentését az, ahogyan te ünnepled?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12. 25.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása