Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten vezetése kidomborítja a formádat

2015. március 15. 03:00 - Robin85

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézus 2:10)

Van két másik módja is annak, hogy meggyőződj arról, hogy egy adott gondolat vagy benyomás Istentől származik-e?

Először is, összhangban van-e azzal, ahogy Isten megformált téged?

Mielőtt megszülettél, Isten eltervezte, hogy miket fog általad a világhoz hozzátenni, ezért olyan formát adott neked amivel ezt meg tudod tenni – szellemi ajándékok, szív, képességek, szenvedély és tapasztalat – melyekkel kiegészítheted a világot. Egy különleges és határozott célra teremtett meg.

Az Efézus 2:10 azt mondja: "Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézus 2:10).

Isten olyan gondolatokat ad, melyek beleillenek a formádba. Olyan gondolatokat ad, melyek a teremtésedbe illenek. Ha jó vagy zenében, Isten olyan gondolatokat ébreszt, melyek el fognak vezetni arra, hogy a zenei területen használd a képességeidet. Én, ezzel ellentétben nem vagyok jó zenében. Tehát ha az az ötletem támadna, hogy elmegyek a Megasztárba énekelni, az bizonyosan nem Istentől való lenne.

Ha olyan gondolatod támad, ami teljesen ellentétben áll azzal, akinek Isten megteremtett, hagyd figyelmen kívül. Folyamatosan lesznek ilyenek, mert összehasonlítjuk magunkat másokkal és azt gondoljuk: "Olyan akarok lenni mint ők." De Isten olyanná formált téged, amin keresztül nagy hatással tud lenni a körülötted lévő világra. Az ő vezetése soha nem kerül ellentmondásba azzal, hogy milyennek teremtett téged; valójában inkább vissza fogja igazolni a formádat és a célodat.

Másodszor, meg kell kérdezned magadtól, hogy az ötleted a te felelősségedbe tartozik-e?

Ha nem a te felelősséged, miért beszélne neked erről Isten? A Róma 14:4 azt mondja: "Ki vagy te, hogy más szolgája felett ítélkezel? Tulajdon urának áll, vagy esik. De meg fog állni, mert van hatalma az Úrnak arra, hogy megtartsa." Amikor Isten mond valamit, az a te életeddel lesz összefüggésben, nem pedig valaki máséval. Ne arra figyelj, amit Isten a férjednek vagy a barátnődnek, vagy bárki másnak akar mondani. Sátán sokszor Isten szavának hitelességét akarja rombolni "hozzáértő" keresztyének által, akik azt hiszik ismerik Isten akaratát valakinek az életére vonatkozóan.

Beszélt valaha Isten rajtad keresztül másokhoz? Igen. De általában ezt úgy teszi, hogy te nem is tudsz róla. És gyakran megerősítése lesz annak, amit ő már korábban elmondott a másiknak. Isten használni fog embereket az életedben, hogy rajtuk keresztül megerősítse, amit neked mondott, és használni fog téged arra, hogy a másoknak elmondottakat igazolja vissza rajtad keresztül.

Beszéljetek róla:

  • Mi az az ötlet vagy gondolat, amiről úgy gondolod, Isten adta neked? Miként használja és teljesíti be a formádat?
  • Miként használt Isten másokat, hogy beszéljen hozzád?
  • Szerinted honnan származik az a gondolat, hogy összehasonlítsuk magunkat másokkal?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.03.08)

Szólj hozzá!

Amikor Isten utasítást ad, azt az érett hívők megerősítik

2015. március 14. 03:00 - FodorImi

„[Isten] szándéka volt, hogy most az egyház által ismertté legyen Isten sokféle bölcsessége.”
(Efezus 3:10, NIV fordítás)


Amikor azt gondolod, hogy hallod, hogy Isten üzen neked valamit, akkor megkérdezheted magadtól, „Honnan tudom, hogy ez valóban Istentől van?”

Ha meg szeretnéd tudni, hogy valójában Isten tárt egy képet eléd, akkor fel kell tenned a kérdést, „A gyülekezeti testvérek megerősítik ezt?”

Szükséged van istenfélő emberek bölcsességére és tanácsaira az életedben, hogy ezek segítsenek megmaradni a helyes úton. Isten sosem akarta, hogy egyedül menj végig az életutadon. Ezért hozta létre a gyülekezetet!

Szükségünk van egymásra. Senki sem ismer minden választ. Senki sem tökéletes. Senki sem tud mindig helyesen dönteni. Ezért van szükségünk lelki családunkra. Szükségünk van szellemileg érett barátokra, akiknek elmondhatjuk a gondolatainkat, és akik visszajelzést adnak.

Efezus 3:10-ben azt olvassuk, hogy, „[Isten] szándéka volt, hogy most az egyház által ismertté legyen Isten sokféle bölcsessége.” (NIV fordítás)

Ha Isten valóban szólt hozzád, akkor azt az érett hívők meg fogják erősíteni. Ha ők nem erősítik meg, akkor minden okod megvan arra, hogy kételkedj, vajon csakugyan Istentől jött-e az üzenet.

Ha már vonakodsz attól is, hogy megoszd a látásod másokkal, mit gondolsz, honnan jött az igazából? A gonosztól jött. Azt jelenti, hogy nem Istentől van, mert Isten számára nem lenne probléma, ha megosztanád az elképzeléseit. Ő azt akarja, hogy tanuljunk egymástól, hogy osszuk meg egymással a gondolatainkat, és, hogy tanácsoljuk egymást.

Sok-sok éve lelkipásztor vagyok, és több ezer emberrel beszélgettem. Arra a következtetésre jutottam, hogy két fő ok van, ami miatt az emberek élete tönkremegy, az egyik, hogy nincsenek szellemileg érett barátaik, a másik pedig, hogy ha mégis vannak, akkor nem figyelnek rájuk.

A Bibliában, a Példabeszédek 11:9-ben azt olvassuk, hogy „Az igazak bölcsessége megmenthet téged.” (GNT fordítás) Nem azt mondja, hogy a legjobb barátaidnak bölcsessége. Azt mondja, hogy „az igazak bölcsessége” – más szavakkal, azok az emberek, akik nálad hosszabb ideje járnak az Istennel. Nem tökéletesek, de őszinték, és igyekeznek arra, hogy növekedjenek. Mitől mentenek meg téged? Idő, pénz és energia pazarlástól, megmentenek a hibáidtól, tévedéseidtől, veszélytől. Ezért van szükséged másokra, érett keresztényekre, hogy segítsenek meglátni, hogy az üzenet valójában Istentől jött-e.

Beszéljetek róla

  • Kik azok az emberek az életedben, akikkel megoszthatod a meglátásaidat, és akik biblikus módon tanácsolnak?
  • Milyen dolgok tartanak vissza attól, hogy megoszd másokkal a lelki kérdéseidet és Istennel való kapcsolatodat.
  • Hívő társaid mondanák-e, hogy szabadon megoszthatják veled a gondolataikat és látásaikat? Ha igen, miért, ha nem miért nem?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.07)

Szólj hozzá!

Ima: Kérdezz konkrét kérdéseket

2015. március 13. 03:00 - *Agota*

"Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, hogy mit szól hozzám..." (Habakuk 2:1)

 


Miközben arra vársz, hogy Isten beszéljen hozzád, készen kell állnod arra, ha Isten egy mentális képet tár eléd. A Habakuk 2:1-ben azt olvassuk, hogy "Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, hogy mit szól hozzám...".

Miért azt írja a Biblia, hogy "figyelek"? Nem lenne-e az logikusabb, hogy hallgatom, hogy Isten mit szól?

Isten szava gyakran látható. Néha úgy szól hozzád, hogy egy mentális képet helyez eléd. Lehet, hogy néhányan azt gondoljátok, hogy "Ez elég fura - Isten képet helyez az én elmémbe." Ha a NASA képes arra, hogy képeket fogadjon a Marsról, nem gondolod, hogy Isten is tud képet helyezni a te elmédbe? Dehogyisnem. 

Hogyan keresd az ilyen fajta mentális képet, ha nem vagy egy vizuális típus? Két fajta mód van, ami nekem segít:

  1. Kérdezz Istentől egy konkrét kérdést. A János 1:5-6-ban azt olvassuk, hogy "Ha szeretnéd megtudni, hogy Isten mit szeretné, hogy tegyél, kérdezd Őt, és Ő szívesen megmondja neked, mert Ő mindig készen áll és nagylelkűen osztja a bölcsességet azoknak, akik keresik Őt... De ha kéred Tőle, légy biztos abban, hogy választ fogsz kapni" (TLB fordítás). Ezek az igeversek három igazságot írnak le. 

    Először is, Isten azt akarja, hogy Őhozzá fordulj tanácsért. Nem zavarod ezzel. Őt az életed minden részlete érdekli, és várja is, hogy megkérdezd ezekről. 

    Másodszor, minél konkrétabb vagy, annál jobb, mert a hited épül, ha valami konkrét dolgot kérsz Istentől és Ő válaszol a fohászkodásodra. Ne általános dolgokért imádkozz.

    Harmadjára pedig, Isten azt akarja, hogy számíts a válaszra. Ne imádkozz és kérd az Ő segítségét, ha nem számítasz arra, hogy válaszol és segít.

  2. Tanulmányozd Isten Igéjét. Miután félrevonulsz és vársz, figyelsz az Úrra, bele kell ásnod magad a Bibliába. El se tudom mondani, hogy hányszor fordult elő, hogy Isten elővett egy igeverset, és még úgy is, ha már százszor elolvastam, elém helyez hirtelen valamit, amit előtte nem is vettem észre. Isten használja a Bibliát, hogy válaszoljon a konkrét kérdéseidre.

A Bibliában azt olvassuk, hogy "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18). Kérd Istent, hogy mutasson meg neked új igazságokat, ahogy Igéjét tanulmányozod és várj az Ő válaszára.

Beszéljetek róla:

  • Mi az a dolog, amire Istent konkrétan megkérted? Hogyan válaszolt?
  • Milyen módon van ma szükséged Isten gondviselésére? Elvárod tőle, hogy gondoskodjon rólad?
  • Szerinted miért olyan nehéz nekünk az Úrra várni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.06)

Szólj hozzá!

Mit csinálsz, miközben vársz az Úrra?

2015. március 12. 03:00 - Á. Bözse

"Várni fogok arra, hogy mit mond az Úr, és hogyan válaszol." (Habakuk 2:1, NLT fordítás)

man-in-prayer.jpg

Miután visszavonultál egy csendes helyre, hogy Istennel tudj beszélni, várnod kell és gondolataidat valamint érzéseidet le kell csillapítanod. Le kell higgadnod!

Habakuk 2:1-ben azt olvassuk, hogy "Várni fogok arra, hogy mit mond az Úr, és hogyan válaszol." (NLT fordítás) Ez azt jelenti, hogy ülj nyugodtan és várd meg, amíg Isten szól hozzád.

Miért fontos ez? Mert a sietség az ima halála. Amiatt nem hallod meg Istent, mert túl sokszor rohansz. "Istenem, hallani akarlak téged. De siess! Oda kell érnem a következő találkozómra!"

Isten azokhoz az emberekhez szól, akik szakítanak időt arra, hogy meghallgassák. Akarnod kell Istent meghallani, visszavonulni egy csendes helyre, távol minden zavaró tényezőtől, lenyugodni és várni.

Felsorolok négy dolgot, amit megtehetsz, miközben Istenre vársz:

  1. Lazítsd el a testedet. Amikor a tested ellazul, az ellazítja az elmédet is. Így sokkal nyitottabb leszel, és könnyebben meghallod Isten hangját. A Zsoltárok 46:11-ben azt olvassuk, hogy "Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!" (NIV fordítás)
  2. Várj csendben. A Zsoltárok 62:6 azt írja, hogy "Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok reménységet." (NLT fordítás) Az elfoglaltság megemeli az agyad percenkénti fordulatszámát. Teljesen felpörgeti. Volt már olyan, hogy olyan gyorsan pörgött az agyad, hogy nem tudtad lelassítani? A csendes várakozás lenyugtatja a gépezetedet. 
  3. Várj türelmesen. "Légy csendben és várj az Úrra!" (Zsoltárok 37:7) A belső béke megteremti a közvetlen utat Istenhez. Más szóval, megteremti a kapcsolatot. Amikor elcsendesedsz, Istenre tudod irányítani az elméd, és mindarra, amit Ő mondani akar neked.
  4. Várj úgy, mint aki biztos abban, hogy választ kap. A Biblia azt mondja a Zsoltárok 130:5-ben, hogy "Úgy várok, mint aki tudja, hogy Isten válaszol, bízom benne, hogy segíteni fog, mert megígérte." (TLB fordítás) Isten beszél azokkal az emberekkel, akik várják az Ő válaszát.

Isten figyel téged, hogy lássa, valóban kész vagy-e befogadni az ő szavát. Csendesen és türelmesen kell várnod rá, és bíznod kell abban, hogy válaszol.

Beszéljetek róla

  • Mik azok a zavaró tényezők, amelyek ellened dolgoznak, miközben megpróbálsz ellazulni és türelmesen várni?
  • Van egy konkrét kérdés, amivel kapcsolatban válaszra vársz az Úrtól? Hogy tudsz úgy várni, hogy számítasz a válaszra?
  • Milyen fizikai és mentális gyakorlatokat tudsz végezni, hogy segíts ellazítani a tested?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.05.)

Szólj hozzá!

Akarod hallani Istent?

2015. március 11. 03:00 - Habakuk

,,Felmegyek az őrtoronyba, őrhelyemre állok. Figyelek, hogy meglássam, mit mond az Úr, hogyan válaszol nekem az Örökkévaló” (Habakkuk 2:1, NLT fordítás)

 

03-04-15-Can-You-Hear-Me-Now-Do-You-Want-To-Hear-From-God_mini

Ahhoz, hogy meghalld Istent,  vágyakoznod kell rá. Akarnod kell meghallani Őt. 

Habakkuk 2:1 ezt mondja: „Felmegyek az őrtoronyba, őrhelyemre állok. Figyelek, hogy meglássam, mit mond az Úr, hogyan válaszol nekem az Örökkévaló„ (NLT fordítás).

Habakuk így kezdi: "Felmegyek". Más szóval kifejezve ezzel azt mondta, elhatározta hogy figyelni fog Istenre. Ez egy döntés.

Soha nem fogod Istent meghallani, amíg te nem akarod meghallani őt. Ez ennyire egyszerű.  Isten azokhoz szól, akik előre eldöntötték, hogy megteszik, amit Isten mond, még mielőtt elmondta volna nekik. Isten nem játszik velünk. Isten azt akarja, hogy vágyakozzunk a vele való beszélgetésre és ezt mondjuk: ,,Istenem, mondd meg hogy mit kell tennem, és én megteszem".

Ha egyszer úgy döntesz, hogy meg akarod hallani Istent, akkor vonulj el egy csendes helyre.  Habakkuk 2:1 azt mondja : "Fel fogok menni az őrtoronyba", ez a héber kifejezés ezt jelenti: egyedül lenni.

Nem hallhatod Isten hangját, ha zajongás vesz körül. Ezért kell találnod egy csendes helyet. Egyetértesz azzal, hogy a mai világban nehéz csendes helyet találni? Mi a helyzet saját otthonoddal? Kisgyermekes szülők tudják, miről beszélek.

Szülők, engedjétek meg hogy bátorítsalak titeket. Susanna Wesley 18 gyermeket nevelt fel, közülük két fia megváltoztatta a történelmet. John Wesley a Metodista Egyház egyik alapító tagja volt, Charles Wesley pedig több száz keresztény éneket írt.  Mindketten anyjuk Isten iránti szenvedélyes elkötelezettségének hatására nyilvánították ki szeretetüket Isten felé. Édesanyjuk minden nap imádkozott. Hogyan szakítasz rá időt, hogy elvonulj és imádkozz, miközben 18 gyermeket nevelsz? Valamikor délután, leült a régi hintaszékébe és végigterítette a kötényét az a fején. Minden gyerek tudta, hogyha zavarják édesanyjukat, amikor kötényt húz a fejére, akkor nagy baj lesz!

Jézus egy különleges tanácsot ad nekünk a Máté 6:6-ban: "Keress egy csendes, elkülönített helyet, hogy ne ess abba a kísértésbe, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak legyél ott olyan egyszerűen és olyan őszintén amennyire csak meg tudod csinálni. A fókusz rólad átkerül Istenre, és elkezded érzékelni Kegyelmét." (Message fordítás).            

Van két szó ami motiválni fog téged abban, hogy időt szakíts az elvonulásra, és időt tölts Istennel: Isten gondoskodik. Isten gondoskodik rólad azokban a dolgokban, amin te most keresztül mész. Ha nem tapasztalod ezt a törődést, nem akarsz egy kis időt eltölteni Istennel? Egyszer, amikor megérzed, mennyire nagyon törődik veled Isten, és mekkora kegyelemben részesített, akkor majd meghozod azt a döntést, hogy elvonulsz és időt töltesz Istennel.

Beszéljünk róla:

  • Milyen úton tudod megmutatni Istennek, hogy hallani akarsz róla?
  • Melyik a te csendes, elkülönült helyed? Hogy segíthet ez a hely abban, hogy meghalld Istent?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.05)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása