Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mondd el másoknak, mit tett veled Isten

2015. május 24. 03:00 - Robin85

“Tanúim lesztek, és embereknek fogtok beszélni rólam mindenhol.” (ApCsel 1:8b NLT fordtás)

A leghatékonabb módja annak, hogy az emberek megtudják milyen hatalmas dolgokat tehet Isten az életükben, ha elmondod nekik az történeted Istennel amit az életedben végzett. Ez hozza el az igazi változást.

Jézus azt mondta az ApCsel 1:8-ban:

Jesus said in Acts 1:8, “Tanúim lesztek, és embereknek fogtok beszélni rólam mindenhol.” (ApCsel 1:8b NLT fordtás)
Amikor a "tanú" szót meghallom, mindig a bírósági tárgyalóterem jut eszembe. Ez a tökéletes kép arra, hogy Isten mire kér minket, ahhoz, hogy változást idézzen elő a világban. Nem kér minket arra, hogy ügyvédek legyünk, vitatkozva az ügy felett.Nem kér minket arra, hogy bírók legyünk, másokat megítélve. Azt kéri, hogy legyünk az ő tanúi.

Mit tesz a tanú? A tanú csak azt mondja: "Ezt és ezt láttam. Ezt és ezt hallottam." A tanú egyszerűen elmondja a dolgokat, amiket Istn tett az életében.

A barátok nem tartják magukban a barátaikról szóló jó híreket. Elmondod nekik a jó híreket, hogy miket tett Isten az életedben, hogy ez által az ő életükben is örökkévaló változás történjen.

Nem vagy biztos benne, hogy miként fogj hozzá? Itt van egy egyszerű terv: Írd le a történetedet és oszd meg a szűkebb baráti köröddel. Kezd megosztani a történetedet olyan emberekkel, akik közel állnak hozzád, ezáltal gyakorlatra tehetsz szert.Ezután Isten adni fog olyan lehetőségeket, hogy azokkal tudd megosztani a Jó Hírt, akinek igazán szüksége van rá, hogy hallja.

"Gyere és figyelj...és elmondom neked mit tett értem Isten.(Zsotárok 66:16 TEV)

A te életedben kinek kell, hogy hallja, mit tett veled Isten?

Beszéljetek Róla

  • Milyen félelmeid vannak a mások előtti tanúságtétellel kapcsolatban?
  • Miként változnak vagy tűnnek el a félelmeid, amikor azt olvasod, hogy elég a történetedet elmondani valakinek ahhoz, hogy beszélgetést kezdj az evangéliumról?
  • Mit gondolsz, miért fontos leírni a történetedet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.17.)

 

Szólj hozzá!

Együtt a küldetésben

2015. május 23. 03:00 - FodorImi

„Egymás mellet álltok egy hatalmas cél érdekében: hogy elmondjátok a jó hírt.” (Filippi 1:27, TLB fordítás)

Isten azért teremtett, hogy teljesíts egy küldetést. Isten azt akarja, hogy megoszd az ő szeretetét azokkal az emberekkel - barátaiddal, családtagjaiddal, munkatársaiddal -, akik még nem tartoznak Isten családjához.

Miért akarja ezt Isten? Mert Ő mindenkit a családjába akar vonni. Isten soha senkit nem teremtett úgy, hogy ne szerette volna és ne lett volna célja vele. Isten soha senkit nem teremtett úgy, hogy Jézus Krisztus ne halt volna meg érte. Ezért akarja Isten, hogy megosszuk a Jó Hírt.

Azonban nem vagy egyedül! Isten azt akarja, hogy másokkal együtt teljesítsd ezt a küldetést. A Filippi 1:27 ezt mondja: „Egymás mellett álltok egy hatalmas cél érdekében: hogy elmondjátok a jó hírt.” (TLB ford.)

Hogyan oszthatod meg barátaiddal, hogy Isten szereti őket? És hogyan teheted ezt más emberekkel együtt? A házi csoportodon vagy egy hívőkből álló kis csoporton keresztül.

Először is imádkozzatok együtt. Kérd meg a csoportod, hogy imádkozzanak azokért a barátaidért, akiknek még nincs élő kapcsolatuk Istennel. Senkit sem kényszeríthetsz, hogy szeresse Istent, de imádkozhatsz értük. Lehet, hogy a barátaid elutasítják az érveidet és meg sem hallgatják az okfejtésed, de az imáiddal szemben tehetetlenek, mert az egyenesen a szívüket célozza!

A Kolossé 4:3-ban ezt mondja a Biblia: „Imádkozzatok értünk, Isten adjon lehetőséget számunkra, hogy elmondhassuk az Ő üzenetét az embereknek.” (NCV ford.)

Amikor lehetőségért imádkozol, tudod, mi történik? Elkezded meglátni a lehetőséget mindenhol! Az ima a tudomásodra hozza. Amikor elkezdesz imádkozni a családodért, elkezded meglátni a szükséget a családodban. Amikor elkezdesz imádkozni a munkatársaidért, akkor elkezdesz törődni, foglalkozni is velük.

És ahogy kezded jobban megismerni az embereket, esetleg rájössz, hogy van közös érdeklődési körötök, és ezen keresztül lehetőség nyílik majd arra, hogy megoszd velük az evangéliumot.

Mielőtt megoszthatnád másokkal a jó hírt, kapcsolatot kell kiépítened velük. Mik a közös tapasztalataitok, érdeklődésetek vagy szükségeitek? Beszéljétek meg a csoportban egymással, mit szerettek csinálni, aztán kérdezzétek meg: Kit ismerünk, aki szintén szereti ezeket, de még nem hívő? Kit hívhatunk meg, hogy csatlakozzon hozzánk?

A Saddleback Gyülekezetben van egy kis csoport, amelyiknek minden tagja San Diego Chargers (profi amerikai futballcsapat) rajongó. A csoport minden tagja az egész idényre szóló bérletet vásárolt a Chargers meccseire. Aztán összeadtak egy kis pénzt, és vásároltak még két plusz bérletet. Minden alkalommal, amikor meccsre mennek, két új embert visznek magukkal. Elmennek, együtt élvezik a meccset, és a végén megkérdezik: „Tetszett, jól érezted magad? Ugyanez a csoport csütörtök este Bob házában találkozik, van kedved csatlakozni hozzánk?”

Isten fog adni ehhez hasonló lehetőségeket és ötleteket. Kezdjetek el imádkozni ezért a csoportban, és vegyétek észre, kik azok körülöttetek, akikkel együtt szolgálhattok.

Beszéljetek róla:

  • Milyen előnyei vannak, ha az evangelizációt csoportban végzitek?
  • Mennyire lehet más az emberek reakciója, ha akkor hívod el őket a gyülekezetbe vagy a  házi csoportba, amikor egy számukra ismerős és kellemes környezetben vagytok?
  • Ki az a családtagjaid, a barátaid vagy munkatársaid közül, akivel kapcsolatban Isten arra vezet, hogy imádkozz érte? Honnan tudnád őt (vagy őket) még jobban megismerni a közös érdeklődési körötökön keresztül?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 05. 16.)

Szólj hozzá!

Ha nehézségekkel kell szembenézned, a közösség a biztonsági hálód

2015. május 22. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Örüljetek azokkal, akik örvendeznek, és sírjatok a sírókkal.”

(Rómaiakhoz írt levél 12:15, TEV fordítás)

Ha szenvedéssel találkozol az életed során, szükséged lesz olyan emberekre, akik veled sírnak.

Vannak helyzetek, amelyeken senkinek sem szabadna egyedül keresztülmenni. Senkinek nem volna szabad egyedül várakozni a kórházi folyosón, miközben valamelyik szerette élet és halál között lebeg. Egy nőnek sem szabadna egyedül várakoznia egy problémás terhesség laboreredményére. Senkinek sem kellene egyedül várnia a csatatérről érkező híreket. Senkit nem lehetne egyedül hagyni, amikor megáll a nyitott sír előtt. Senkinek sem lenne szabad egyedül töltenie az első éjszakát, miután a hitvese meghalt vagy elhagyta.  

Azonban az itt felsorolt dolgok közül valamelyik veled is meg fog történni, mert ez mert elkerülhetetlen. Lesznek tragédiák az életedben, kapsz majd rossz hírt, és összetörhet a szíved is. Csak az ostoba ember nem készül fel az életnek azokra a nehézségeire, amelyek biztosan bekövetkeznek majd. Most van itt az ideje annak, hogy kiépíts egy biztonsági hálót magadnak a barátaidból és a téged szerető emberekből.

Mi Isten biztonsági hálója? Egy hívő emberekből álló kis csoport. Nem kell, hogy százan legyenek, elég öt vagy hat ember, akik elkötelezettek feléd.

Volt egy ember, aki hét évvel ezelőtt érkezett a Saddleback Gyülekezetbe. Mindig a karzaton üldögélt, soha nem vett részt semmiben, nem csatlakozott semelyik csoporthoz, egyszerűen csak részt vett a dicsőítésben, és az istentisztelet után azonnal távozott. Egy nap infarktust kapott, és két hetet kórházban kellett töltenie. Én éppen távol voltam akkor, így csak a visszatérésem után hallottam erről. Amikor hazaengedték a kórházból, eljött, és ezt mondta: „Elmegyek ebből a gyülekezetből.” Mikor megkérdeztem, hogy miért döntött így, ezt válaszolta: „Mert barátságtalan. Amikor kórházban voltam, senki sem látogatott meg.” Amikor elment, arra gondoltam, hogy mindez az ő hibája.

Soha nem törődött senkivel, kizárólag magával. Senki nem érdekelte, nem beszélgetett senkivel. Soha nem vett részt semmiben, nem adott, nem osztott meg semmit. Amikor egy válsághelyzet adódott az életében, senki nem volt mellette, mert nem épített ki kapcsolatokat. Mindez az ő hibája volt.

Isten nem akarja, hogy mi is így éljünk. Az ő terve ez: „Örüljetek azokkal, akik örvendeznek, és sírjatok a sírókkal.” (Rómaiakhoz írt levél, 12:15 TEV fordítás)

Isten azt akarja, hogy az életünkben lévő nehéz és válságos helyzetekben barátok és segítőkész emberek vegyenek körül minket. Arra születtél, hogy az életed megoszd másokkal. Most kell megkeresned azokat, akik támogatnak az életben, akik örülnek a győzelmeidnek és veled sírnak a nehéz helyzetekben.

Beszéljetek róla

  • Mi tart vissza attól, hogy osztozz mások örömében vagy együtt sírj másokkal?
  • Mit gondolsz, egyes emberek miért nem akarnak időt fordítani arra, hogy kapcsolatokat építsenek ki a gyülekezetükön belül?
  • Az ismerőseid körében, a házi csoportodban vagy a gyülekezetedben ki az, akinek arra lenne szüksége, hogy támogasd és mellette legyél valamilyen küzdelmében? Mit fogsz tenni ma azért, hogy támogasd őt?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 05. 15.)

Szólj hozzá!

Közösség: Isten védelme a bukás ellen

2015. május 21. 03:00 - Á. Bözse

"Egy embert, ha egyedül van, könnyen megtámadnak és legyőznek, de kettő együtt ellent tud állni és győzni képes. Ha hárman vannak, még jobb, mert a hármas fonál nem szakad el könnyen." (Prédikátor 4,12, NLT fordítás)

Ki az, aki odafigyel rád?

Szükséged van olyan emberekre, akik megvédenek, kiállnak érted,  megóvnak, segítenek megmaradni a jó úton és figyelmeztetnek. Mindannyiunknak szükségünk van erre, mert mindenkinek vannak vakfoltjai.

A Filippi 2,4 ezt mondja: "Nézzétek a másik érdekét is, ne csak a sajátotokét" (TEV ford). Ha egy olyan igeverset akarsz, ami szembefordul a mai kultúrával, hát ez az! Amerikában az általános nézet az, hogy minden "rólam" szól - az én szükségeimről, az én érdekemről, az én akaratomról, az én ambícióimról.

De a Biblia azt mondja, hogy egymással kellene törődnünk. Egy család vagyunk! Isten családjában testvérek vagyunk, tehát meg kellene védenünk egymást, és segíteni kellene egymásnak a helyes úton maradni.

Szeptember 11. óta sokkal éberebben vigyázunk egymásra. De tudtad, hogy van egy ellenséged, aki sokkal pusztítóbb a terroristáknál is? Igen! Van egy személyes ellenséged, aki ki nem állhat. A neve Sátán. Tönkre akarja tenni az életed,  le akarja rombolni a kapcsolataid, és le akar győzni.

Miért tenne ilyet? Mert nem bánthatja Istent. Amikor nem bánthatsz valakit, mit csinálsz? A gyermekein állsz bosszút. Sátán nem bánthatja Istent, ezért megpróbálja Isten gyermekeit bántani.

Amikor Sátán megtámad, nem egy kis piros ruhában és vasvillával jön és nem azt mondja, hogy "Hu!", hogy rád ijesszen. Hogyan teszi tönkre Sátán az életed? Például olyan szokásokon keresztül, amikkel nem tudsz felhagyni, olyan sérelmeken keresztül, amiket nem tudsz elengedni, vagy bizonyos problémákon és körülményeken keresztül, vagy olyan kapcsolatok által, amelyekbe belehasad a szíved.

A legtöbb keresztény azért válik legyőzötté, mert egyedül akar megküzdeni Sátánnal. Soha nem fogsz egyedül nyerni Sátán ellen. Szükséged van emberekre, akik odafigyelnek rád és segítenek.

Isten egy közösségbe akar helyezni minket, hogy ne bukjunk el. Találnod kell embereket, akik melletted állnak a nehéz időkben és ezt mondják: "Nem hagyjuk, hogy elbátortalanodj. Nem hagyjuk, hogy depressziós legyél. Nem hagyjuk, hogy aggódj. Itt vagyunk veled."

"Egy embert, ha egyedül van, könnyen megtámadnak és legyőznek, de kettő együtt ellent tud állni és győzni képes. Ha hárman vannak, még jobb, mert a hármas fonál nem szakad el könnyen." (Prédikátor 4,12, NLT ford.)

Beszéljetek róla:

  • Gondolj azokra az időkre, amikor szellemi támadás alatt voltál. Az egyedülléted hogyan befolyásolta azt, hogy mennyire voltál képes szembeszállni a kísértéssel?
  • Amikor úgy érzed, hogy Sátán elkezd támadni, mit tudsz tenni, hogy kihasználd a gyülekezeted vagy házi csoportod támogatását?
  • Hogyan tudod egy olyan barátodat vagy házi csoportban lévő testvéredet bátorítani és támogatni, akinek küzdelmei vannak a szellemi életében vagy az életében?

*(Daily Hope by Rick Warren — 2015. 05. 14.)

Szólj hozzá!

Az élet felfedezőútján szükségünk van egymásra!

2015. május 20. 03:00 - Szíj Melinda

„Ahogy mindegyik testrész betölti saját külön feladatát, segíti a többi testrész növekedését is, hogy az egész test egészséges legyen,  növekedjen és tele legyen szeretettel.” (Efezusiakhoz 4:16 NLT fordítás)

youth-share-gospel.jpg

A Biblia a Kolossé-levél 2:6-7-ben ezt írja: „Mivel elfogadtátok Jézus Krisztust, az Urat, járjatok is őbenne” (ESV fordítás). A Biblia gyakran hasonlítja az életet a járáshoz, mert az élet nem egy helyben való üldögélés. Egy felfedezőutazáson vagyunk! Végig az Újszövetségben arra intenek minket, hogy járjunk bölcsességben, szeretetben, világosságban, engedelmességben és a Szentlélekben.

De Isten szerint nagyon fontos az, hogy ne egyedül járjuk az életutunkat. Ennek semmi köze ahhoz, hogy egyedül élsz vagy házas vagy, és a házasság nem oldja meg a kérdést. A közösség a lényeg. A közösséget pedig a szellemi családodban, a Krisztus Testében találod meg.

Néhányan most ezt kérdezitek: "Mi rossz van abban, ha egyedül járok?  Nekem ez így jó, mert a saját tempómban tudok haladni, és senkire se kell várnom.”

Lehet, hogy szeretsz egymagadban járni, de szükséged van másokra is az élet útján. Hadd soroljak fel három okot, hogy miért:

  1. Mert biztonságosabb. Előfordult már, hogy éjszaka egy sötét sikátoron vagy egy hosszú országúton kellett egyedül menned? Egy kicsit félelmetes. Biztonságosabb, ha másokkal együtt megyünk az életben is.
  2. Mert segítséget és támogatást kapunk. Egy régi zambiai közmondás szerint „Ha egyedül futsz, gyorsan futsz, de ha együtt futtok, messzire juttok.” Az élet nem egy 50 méteres síkfutás, hanem egy maraton! Csak úgy tudjuk eredményesen és nem kiégve befejezni a versenyt, ha a kapcsolatainkon keresztül más embereket is bevonunk az életünkbe.
  3. Mert bölcsebb és okosabb dolog. Többet tanulsz, ha nem egyedül, hanem másokkal mész az úton. A Példabeszédek 28:26 ezt mondja: „Aki a maga eszében bízik, az ostoba.” Más szavakkal: ha te vagy az egyedüli, aki gondol valamit, de senki nem ért veled egyet, akkor könnyen meglehet, hogy rossz irányba mész. Amikor egyedül jársz az életben, nincs aki figyelmeztessen: „Letértünk az ösvényről. Vissza kell találnunk, és a jó irányba kell mennünk.”

 Az Efézusi-levél 4:16 ezt mondja: „Ahogy mindegyik testrész betölti saját külön feladatát, segíti a többi testrész növekedését is, hogy az egész test egészséges legyen, növekedjen és tele legyen szeretettel.” (NLT fordítás).

Kell, hogy legyenek más emberek az életedben, hogy segítségükkel azzá a személlyé válhass, akinek Isten megteremtett. Az élet a kapcsolatokról szól. Isten szeretet, és Ő azt akarja, hogy tanuld meg szeretni Őt és másokat. Ez a két legnagyobb lecke az életben.

 Beszéljetek róla

  • Milyen mintát mutat a bibliai közösség a világnak?
  • Kik azok az emberek, akikkel járhatsz az életben és akikkel segíthetitek egymást?
  • Hogyan ápolod aktívan ezeket a kapcsolatokat, hogy erősebbé tedd őket?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.13.)

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása