Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A forma határozza meg a funkciót

2015. január 25. 03:00 - angie.keyr

 "Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Többféle elvégzendő munka van, de ugyanaz az Isten ad tehetséget minden egyes személynek." (1Korinthus 12:4-6, GW fordítás) 

Az építészetben a funkció határozza meg a formát. Mondd meg, mire akarod használni az épületet, és megmondom, hogyan építsd meg. Az emberek esetében azonban pont az ellenkezője igaz. A forma határozza meg a funkciót. Nézd meg, milyennek formált Isten, hogy milyen lelki ajándékokat, szívet, képességeket, személyiséget és tapasztalatot adott, és tudni fogod, hogy mit kell kezdened az életeddel.

Tudtad, hogy Isten egy bizonyos munkát kifejezetten veled szeretne elvégeztetni, amíg itt a földön vagy? Isten nem helyez embereket a földre anélkül, hogy ne lenne feladatuk a földi életükben. Az életműved része a munkád és a karriered is. A munkád része Isten céljának az életedben. Nem azért vagy a földön, hogy foglald a helyet, és fogyaszd az erőforrásokat. Azért helyezett a földre, hogy a világ több legyen általad és az által, amilyennek formált téged.

Isten soha nem végeztet veled olyan munkát, amihez nem ad képességet. Ezért vannak szellemi és lelki ajándékaid. Ott rejtőzködnek benned egészen addig, amíg el nem döntöd, hogy felfedezed és fejleszted őket.

Sok felmérés mutatta ki, hogy a legtöbb amerikai nem neki való munkát végez, mert nincs tehetségük ahhoz amit csinálnak. Elsősorban anyagi okok miatt dolgoznak az adott területen, nem pedig azért, mert arra lettek teremtve.

Ha olyan munkád van, amiben nem tudod hasznosítani az Istentől kapott tehetségedet, akkor lehet, hogy más munkát kell keresned. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkára vesztegesd, amiben nem tud megnyilvánulni az, amire Isten elhívott. Isten nem azért helyezett a földre, hogy pénzt keress. Az számít, hogy milyen munkára formált téged.

A Biblia ezt mondja az 1Korinthus 12:4-6-ban: "Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Többféle elvégzendő munka van, de ugyanaz az Isten ad tehetséget minden egyes személynek." (GW fordítás)

Ha tudod, hogy milyen szellemi-lelki ajándékaid vannak, akkor tudod a választ arra, hogy mi Isten akarata az életedre nézve, hogy mit tegyél, milyen területen dolgozz, mi legyen a szolgálatod, vagy mi legyen a feladatod a világban. Az benned lévő ajándékok megmutatják az irányt, és az alapján fog kirajzolódni, milyen munkát kell végezned.

Beszéljetek róla

  • Az Istentől kapott ajándékaid és tehetséged hány százalékát használod a munkádban, és hány százalékát a szolgálatban?
  • Mi a fontosabb a munkádban: az Istentől kapott ajándékaidat és tehetségedet használni, vagy pénzt keresni? Mi az, amin változtatnod kell azzal kapcsolatban, amit válaszoltál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.18.)

Szólj hozzá!

Ne csapd be a környezetedet!

2015. január 24. 03:00 - mintyovanviki

„A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz.” (1 Korinthus 12:4-6 GW fordítás)

Amikor tudod mivé kellene fejlődnöd, akkor azt is tudod mit kellene érte tenned és máris képes vagy összpontosítani arra, hogy jobban kihasználd életed minden pillanatát.

Ez az a pillanat, amikor hitből megteszed azt a lépést, hogy kimondod: „Isten útján fogok járni, nem a saját utamon”. Megengedem, hogy irányítsa az életemet. Isten céljait akarom követni és nem a sajátjaimat. Azt fogom tenni, amire elvezet Isten és amire képessé tesz engem.

Abban a pillanatban, amikor megteszed ezt a lépést és a hitedet Jézus Krisztusba veted, Isten négy fontos ajándékkal fog megajándékozni.

Megbocsátás. A Rómaiakhoz írt levél 5:15 azt mondja: „Mert ha annak az egynek a vétke miatt sokan haltak meg, az Isten kegyelme és ajándéka még bőségesebben kiárad az egy ember, a Jézus Krisztus kegyelme által sokakra.” Az első dolog, amit Jézus tett az volt, hogy mindent eltörölt, amit valaha rosszul tettél. Megbocsátott. Nincs kárhoztató ítélet ellened.

Örök élet. Istennek hosszú távú tervei vannak veled. A Biblia a Rómaiakhoz írt levél 6:23-ban azt mondja: „Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.” Soha nem fogod tudni munkával vagy pénzzel megkeresni a Mennyországba vezető utat. Az egyetlen út, amellyel a Mennyországba mehetsz az Isten egyetlen ingyenes ajándékának hitből való elfogadása.

A Szentlélek. A Rómaiakhoz írt levél 5:5 azt mondja: „…mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adott Szentlélek által.” Honnan tudod, hogy Isten irányítja-e teljesen az életedet? Onnan, hogy ha nyilvánvalóvá válnak életedben a Lélek gyümölcsei: a szeretet, az öröm, a békesség, a türelem, a szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.

Speciális képességek. A Bibliában megjelennek bizonyos speciális képességek, amelyeket a Lélek ajándékainak nevezünk, amelyek nagyban különböznek az anyagi vagy a fizikai ajándékoktól. Ezek olyan képességek, amelyekre azért van szükséged, hogy el tudd végezni azokat a munkákat, amelyeket Isten bíz rád. Sok hívő nem is sejti, hogy rendelkeznek ezekkel az ajándékokkal, még kevesebben tudják, hogy milyen képességekkel rendelkeznek. Pedig minden hívő rendelkezik ajándékokkal!

A Biblia az 1 Korinthus 12:4-6-ban azt mondja: A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz.”

Mi a lelki ajándék? Istennek célja van a Te életeddel is és a Lelki ajándékok, amelyeket tőle kapsz olyan felszerelések, amelyekre akkor lesz szükséged, amikor Ő megkér téged egy feladat elvégzésére. Isten soha nem kér olyan dolgot, amelyhez nem adott neked képességet. Ezeket az ajándékokat abban a pillanatban megkapod, amint elfogadod Jézus Krisztust. Nem neked kell kiválasztanod az ajándékodat. Nem kell keresned ezt az jándékot.

Nem a Te saját céljaid elérésére kapod az ajándékokat. A lelki ajándékaidat azért kapod, hogy más embereket segíts vele. A gyülekezeti családod többi tagja pedig a saját ajándékaival szolgál feléd.

Amikor én a tanítói ajándékomat használom, áldást nyersz. Amikor Te használod a saját lelki ajándékaidat, a gyülekezet tagjai nyernek áldást. Mint egy puzzle. Ha egyetlen darabja hiányzik a kirakónak, mi az első dolog, amit észreveszel a kirakón? Az egyetlen hiányzó darabot. Ha nem fejleszted és használod a lelki ajándékaidat, mindannyiunkat becsapsz.

Beszéljetek róla

  • Hogyan tudod teljesíteni azt a szerepedet, amelyet Isten szánt neked a saját gyülekezetedben?
  • Ha keresztény vagy, megkaptad mind a négy ajándékot? Hogyan változtatta meg ez az életedet?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.17.)

Szólj hozzá!

Hogyan kezeld az érzelmeidet?

2015. január 23. 03:00 - magyarosijulia

„Az emberi természet irányítása halálba vezet, de a Lélek vezetése élet és békesség. Aki az emberi természetének engedelmeskedik, nem lehet kedves Isten előtt.” (Róma 8:6,8 - TEV fordítás)

Az elme békességének a kulcsa megtanulni irányítani az érzéseinket.

Négy fontos okot szeretnék megosztani veletek Isten Igéjéből, amiért fontos kezelni az érzéseidet.

  1. Meg kell tanulnod irányítani az érzéseidet, mert azok gyakran megbízhatatlanok. Ami zsigerből jön, gyakran rossz, a megérzéseid sokszor csalnak, az érzéseid megannyiszor sötét utakra vezetnek. Nem támaszkodhatsz mindig arra, amit érzel! A Péld 14:12 azt írja: „Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet.” Nem szabad mindent elfogadnod, amit érzel, mert nem minden helyes és hiteles, és nem biztos, hogy jó irányba vezet.
  2. Meg kell tanulnod irányítani az érzéseidet, mert nem szeretnéd, hogy befolyásoljanak. Ha nem irányítod az érzéseidet, akkor azok fognak irányítani téged, és a hangulataid fognak befolyásolni! Hogyha csak az érzéseid vezetnek, mások is észreveszik ezt, és ki fogják ezt használni. A legrosszabb viszont az, hogy Sátán kedvenc fegyvere a negatív, romboló érzelmek, ezért fel fogja használni a félelmet, a megbánást és az aggodalmaskodást, hogy tönkretegye az életedet. A Biblia azt írja az 1Pt 5:8-ban: „Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el.”
  3. Meg kell tanulnod irányítani az érzéseidet, hogy kedves lehess Isten előtt. Ha az érzéseid irányítják az életedet, nem irányíthatja azt az Isten! Hogyha az érzéseid alapján hozod meg a döntéseidet, azokat tetted az isteneddé, nem lehet Isten az Urad! A Róma 8:6,8 ezt mondja: „Az emberi természet irányítása halálba vezet, de a Lélek vezetése élet és békesség. Aki az emberi természetének engedelmeskedik, nem lehet kedves Isten előtt.” (Róma 8:6, 8 TEV fordítás)
  4. Meg kell tanulnod irányítani az érzéseidet, hogy sikeres lehess az életben. Több kutatás bizonyította, hogy sokkal fontosabb az érzelmi intelligencia, mint az értelmi, amikor a sikerről beszélünk. Hány olyan embert ismerünk, akik elvesztették a becsületüket a dühben kimondottak miatt, vagy elveszítettek egy munkalehetőséget az önfegyelem hiánya miatt?


A Biblia azt írja a Péld 5:23: „(Az emberek) elvesznek és meghalnak a saját bolondságuk és az önfegyelem hiánya miatt” (CEV fordítás).

Amikor átadod az életedet Jézusnak, az érzéseidet is át kell adnod. Amikor azt mondod, hogy átadtad a szíved az Úrnak, akkor az érzéseidet is alá kell rendelned Neki! Jézus az érzéseid ura is akar lenni, nem csak a gondolataid és tetteid irányítója.

„Mostantól kezdve az elkövetkezendő életeteket nem emberi vágyak, hanem az Isten akarata szerint kell éljétek!” (1Pt 4,2 TEV fordítás)

Beszéljetek róla

  • Az érzéseid alapján hozod meg a döntéseid? Honnan tudod, hogy egy adott érzés jó vagy rossz?
  • Szerinted miért fontos megtanulni, hogy a Szentlélek vezetésére hallgass? Hogyan tudod ezt megtenni?
  • Mit kell még alárendelned Istennek az érzelemvilágodból?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.16.)

Szólj hozzá!

Isten érzelmi kapcsolatot is szeretne veled

2015. január 22. 03:00 - Rigeri

“A legfontosabb parancsolat ez …. Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel.” (Márk 12:29-30, NLT fordítás)

 


A Bibliában, a Márk 12:29-30-ben ezt olvassuk: “A legfontosabb parancsolat ez …. Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel.” 

Hallod, hogy Jézus érzelemről beszél itt? Azt mondja, ne csak langyosan szeresd Őt, hanem szenvedélyesen: teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel. Isten azt akarja, hogy ne csak ismeret legyen a fejedben Róla, hanem hogy érzelmi kapcsolatban állj Ővele. 

A következő dolgokat jó tudnod az érzelmekkel kapcsolatban:

  1. Istennek is vannak érzelmei. Isten olyan Isten, akinek vannak érzelmei, és tud örülni, át tudja érezni a fájdalmat, és gyűlöli a bűnt. Csalódást is tud érezni az emberekkel kapcsolatban. Azért vannak érzelmeink, mert Isten képmására lettünk teremtve. Ha Istennek nem lennének érzelmei, nekünk sem lennének.
  2. Az, hogy képes vagy érezni, Istentől kapott ajándék. Az érzelmek tesznek emberré. Az érzelmi képességek teszik lehetővé, hogy szeress, alkoss, hogy hűséges, kedves és nagylelkű legyél. Lehet, hogy nem mindig tűnnek az érzelmek ajándéknak, de még a negatív érzelmeknek is megvan a maguk célja az életedben.
  3. Két érzelmi szélsőség létezik, ami kerülendő. Az emocionalizmus egy olyan szélsőséges irányzat, ami azt vallja, hogy az életben csak az számít, ahogyan érzünk, az, hogy mit gondolunk, hogy mi a helyes és mi nem, az nem számít. Azt állítja, hogy mindennek az érzelmek az alapja, és ezek irányítják az ember életét. A másik szélsőséges irányzat a sztoicizmus. Követői azt vallják, hogy az érzelmek egyáltalán nem számítanak. Nem számít más, csak az ember értelme, intellektusa és akarata. Vannak olyan keresztyén gyülekezetek, amelyek teljesen erre a két szélsőséges megközelítésre épülnek. Egyes keresztények például azt mondják, egyáltalán nem számít, mit érzel, és egyáltalán nem tulajdonítanak jelentőséget az érzelmeknek. De ez nem helyes.

Isten  nem véletlenül adott érzelmeket nekünk. Ő azt akarja, hogy egy érzelmi kapcsolat legyen az alapja az iránta való szeretetünknek és imádatunknak, és hogy szeressük Őt teljes szívünkből és teljes elménkből.

Beszéljetek róla

  • Miért van az, hogy néha Istent inkább ésszel és nem szívvel dicsérjük?
  • Te könnyen ki tudod nyilvánítani az érzelmeidet, vagy inkább magadba fojtod azokat?
  • Szerinted Isten milyen érzelmeket szeretne, hogy bevigyél a Vele való kapcsolatodba?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.15)

Szólj hozzá!

Ezekről gondolkozzatok...

2015. január 21. 03:00 - gyanus

"Gondoljatok Jézus példájára. Kitartott, miközben gonosz emberek rosszat tettek ellene. Tehát ne fáradjatok el, és ne hagyjátok abba az erőfeszítést." (Zsidók 12:3, NCV fordítás)

zippzar_eg.jpg

A mentális egészséged megőrzése miatt fontos, hogy az elmédet a helyes dolgok felé irányítsd.

  1. Gondolkodj Jézusról. Már biztosan hallottad a mondást: "Azzá válsz, amiről a legtöbbet gondolkozol." Ha még inkább olyan akarsz lenni, mint Jézus, vele kell betöltened a gondolataid. A Zsidó levél 12:3 ezt mondja: "Gondoljatok Jézus példájára. Kitartott, miközben gonosz emberek rosszat tettek ellene. Tehát ne fáradjatok el, és ne hagyjátok abba az erőfeszítést." (NCV ford.)
  2. Gondolj másokra. A Biblia azt mondja a Filippi 2:4-ben: "Ne csak a saját dolgaitokkal törődjetek, hanem mások iránt is mutassatok érdeklődést, és az iránt, amit mások tesznek." (TLB ford.) Ma a világ, amiben élünk, teljesen az ellenkezőjét diktálja ennek. Minden arra buzdít, hogy csak magadra gondolj, és senki másra. De Jézus fölötte áll ennek a világi normának, és amikor róla gondolkodsz, könnyebben fogsz tudni másokra is gondolni.
  3. Gondolkodj az örökkévalóságon. "Szem nem látta, fül nem hallotta, és elme még fel nem fogta, amit Isten készített azoknak, akik Őt szeretik." (1Korintus 2:9, NLT ford.) Amikor olyan igazságokra kezdesz el összpontosítani, mint ez, minden problémád kisebbnek tűnik majd azokhoz a dicsőséges, örömteli és élvezetes dolgokhoz képest, amelyek az örökkévalóságban várnak ránk.

Az elméd a legnagyobb kincsed, de egyben a legnagyobb harcmező is. Kérd Istent, hogy segítsen meghozni minden nap azt a döntést, hogy Isten Igéjéből táplálkozol, megtisztítod az elméd a romboló gondolatoktól, és  Jézussal, másokkal és az örökkévalósággal kapcsolatos gondolatokkal töltöd meg.  És akkor megnyerted a csatát.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudnád a gyakorlatban is megvalósítani a Filippi 2:4-et a házicsoportodban vagy a gyülekezeti közösségedben ezen a héten? És hogyan tudnád megvalósítani ezt a családodban?
  • Hogyan segít a Jézusról és az örökkévalóságról való gondolkodás abban, hogy gondolj másokra is?
  • Mi az, ami leginkább megakadályoz abban, hogy a nap folyamán az örökkévalóságot tartsd szem előtt? Hogyan tudod ezeket a zavaró dolgokat csökkenteni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 01. 14.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása