Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi értelme tovább imádkozni, amikor nincs válasz?

2015. augusztus 16. 02:59 - rorsy

"Éppen ezért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért..." (Efézus 6,18b, NLT ford., második kiadás)

A Biblia így ír az Efézus 6,18-ban: "Éppen ezért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért..." (NLT ford., második kiadás).

 Miért kellene kitartónak lenned az imádságban, amikor semmilyen választ nem kapsz? Itt van erre a kérdésre négy válasz.

A kitartó imádság összpontosítja a figyelmed.

Amikor újra és újra imádkozol valamiért, azzal nem Istent emlékezteted. Neki nincs szüksége emlékeztetőre. Magadat emlékezteted arra, hogy ki a válaszaid és minden szükséged  forrása. Ha eddig minden imádra, amit csak elmondtál választ kaptál volna, két dolog vált volna valósággá. Először is, az ima a pusztítás fegyverévé vált volna az életedben. Másodszor, soha nem gondoltál volna Istenre, mert csak egy imádság autómata lenne számodra. Ha minden alkalommal, amikor imádkoztál megláttad volna azok eredményét, csak az áldásokra gondolnál. Isten azt akarja, hogy az Áldóra figyelj.

A kitartó imádság megtisztítja a kérést.

Az imára adott válasz hiánya időt ad neked, hogy tisztázd, mit is akarsz tulajdonképpen és hogy finomítsd az imádságaidat. Ha töretlenül imádkozol a mennyei Atyádhoz és valamit újra és újra elismételsz, az megtisztítja az imáidat a puszta szeszélyektől. Ezzel azt fejezed ki: "Istenem, számomra ez valóban fontos." És ez nem jelenti azt, hogy Isten nem akar válaszolni az imáidra, mert akar. Csak azt szeretné, hogy biztos legyél abban, amit kérsz.

A kitartó imádság teszteli a hitedet.

A Jakab 1,3-4-ben ezt olvassuk: "A hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek..." Az egyetlen módja a lelki növekedésnek, ha a hited megpróbáltatik. Az egyik módja annak, hogy Isten megpróbálja a hitedet az, ha nem válaszol minden imádra.

 A kitartó imádság előkészíti a szíved a válaszra.

Amikor kérsz valamit Istentől, Isten majdnem mindig egy jobb s áldásosabb utat készít elő neked, mint amit te elképzeltél. Néha Isten nem ad választ az imáidra, mert túl kicsiben gondolkodsz. Valami nagyobbat és jobbat akar neked adni. De erre először téged kell előkészítenie. Ezért Isten néha nem válaszol az imáinkra, s ezt arra használja, hogy növekedj általa, hogy felkészülj, és előkészítsen egy jobb s áldásosabb válaszra.

Ne feledd: "Isten mindent sokkal jobban visz véghez, mint ahogy mi azt kérjük vagy elképzeljük." (Efézus 3,20, NCV ford.)

Beszéljetek róla:

  • Miért imádkozol már rég óta? Hogyan finomíthatnád az imádságodat?
  • Ha Isten most azzal tesz próbára, hogy nem válaszolja meg az imádságodat, hogyan tudod megmutatni Neki, hogy készen vagy a növekedésre és arra, hogy elfogadd az Ő akaratát?
  • Gondolj valamire, amiért évek óta imádkoztál és Isten nem válaszolt rá. Miből látod azt, hogy Isten hallgatása áldás volt a számodra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.09.)

Szólj hozzá!

Miért nem engedem, hogy Isten irányítson?

2015. augusztus 15. 03:00 - gyanus

"Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedelemeskedjetek kívánságainak. ... Hanem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek. Tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek." (Róma 6:12-13 NLT, második kiadás) 

 
Minden nap irányít valami. Lehetsz a saját éned irányítása alatt, vagy más emberek elvárásai is irányíthatnak. Lehet, hogy a félelem vagy bűntudat az, a neheztelés vagy a keserűség. Lehet az a vagyon, vagy egy szokás. De valami mnden nap irányít.

Akkor vagy szabad, amikor megválaszthatod, hogy mi fog téged irányítani. Amikor Jézus Krisztust választod, az életed irányítójává, amikor a Mester igazgat téged, minden mást is igazgatni tudsz. Ha Isten nem az első számú az életedben, akkor valami más az, és az rossz irányba fog téged befolyásolni. Ha Krisztus az életed irányítója, Ő mindig a megfelelő irányba fog téged mozdítani.

Róma 6:12-13 azt mondja: "Ne engedd, hogy a bűn határozza meg azt, hogyan élsz; ne engedj a bűnős kívánságoknak...Helyette, add teljesen oda magad Istennek, mert halott voltál, de most már új életed van. Tehát használd az egész testedet egy eszközként arra, hogy azt tedd ami helyes, Isten dicsőségére" (NLT, második kiadás).

Milyen lépések szükségesek ahhoz a döntéshez, hogy Krisztus kezében legyen az irányítás?

  • Ismerd be, hogy Istent próbáltál játszani.
  • Ismerd be, hogy nem tudsz megváltozni magadtól.
  • Alázatosan kérd Istent, hogy segítsen változni.
  • Beszélj valakivel öszintén azokról a dolgokról, amiknek meg kell változniuk az életedben.
  • Adj teljes tulajdonjogot Jézus Krisztusnak az életed fölött.

Tényleg változni akarsz? Hajlandó vagy megtenni ezeket a dolgokat? Azt mondod: "Belefáradtam abba, hogy próbálkozok és kudarcot vallok." Hagyd abba a próbálkozást! Helyette kezdj el bízni. Isten megadja neked a lehetőséget, hogy vagy tőle függj, vagy magadtól. Az eredmény vagy szabadság, vagy zaklatottság lesz.

Miért ne adnál oda mindent Krisztusnak? Mit veszíthetsz?

Beszéljetek róla!

  • Melyik jellembeli vonásod, vagy körülmény tart vissza attól, hogy Istennek add az irányítást az életed fölött?
  • Milyen módon próbáltál már Istent játszani?
  • Mit gondolsz, mit jelent Istennek teljesen átadni magad?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.08.)

Szólj hozzá!

Amíg vársz, Isten dolgozik

2015. augusztus 14. 03:00 - FodorImi

„Reménykedve várom az Urat, bízom a segítségében, mert megígérte.” (Zsoltárok 130:5 – TLB fordítás)

Isten nem csak azt akarja, hogy türelmesen várj, míg válaszol az imádságodra, hanem azt is akarja, hogy reménykedve várd. Legyen hited. Bízz Istenben, hogy meghallgat és válaszol. Mikor reménykedve várod, azzal azt fejezed ki Istennek, hogy hiszel az ígéretiben. Hiszed, hogy meg fogja tartani a szavát.

Daniel Boone-t, a híres vadnyugati pionírt egyszer megkérdezték: „Volt már, hogy eltévedt a pusztában?” Azt válaszolta: „Nem, soha nem tévedtem el. Az megtörtént, hogy hetekig zavarban voltam, de sosem tévedtem el.”

Lehet, néhányan éppen most zavarban vagytok. Zavarban vagy a házasságod felől: „Imádkozom, hogy jobb legyen, de semmi nem lett jobb.” Zavarban vagy a szakmai előmeneteled felől: „Milyen irányba menjek, merre váltsak munkát?” Zavarban vagy a kapcsolataid felől. Erőtlennek, reménytelennek érezheted, és semmit sem tudsz tenni, hogy változtass a helyzeteden. Össze vagy zavarodva.

Ne csüggedj el! Ne add fel! Imádkozz! Volt nagyon-nagyon sok olyan kérés az életemben, amiért imádkoztam Istenhez, de sosem kaptam választ. Gondolok egy imádságomra, amiért közel 24 éven át minden nap imádkoztam, és nem lett megválaszolva. Nem tudom, Isten miért nem adta meg. Nem értem.  Azonban ezt határoztam el: Akár megválaszolja Isten ezt az imát, akár nem, mindhalálig hiszek az ígéreteiben. Mert Isten jó Isten, tudja mi a legjobb, még akkor is, ha én nem értem.

Mikor Isten nem válaszol az imáidra, akkor emlékezned kell egy pár nagyon fontos igazságra. Először is, Isten irányít, nem te. Ő jobban tudja nálad, mire van szükséged. Nincs olyan nagy hegy, amit ne tudna elmozdítani. Nincs olyan nagy probléma, amit ne tudna megoldani. Nincs olyan mély fájdalom, amit ne tudna lecsendesíteni. Isten irányít, és neki van terve.

A másik dolog, amire emlékezned kell, akár megkapod valaha is a választ, akár nem, Isten megjutalmazza a türelmed – ha nem itt ezen a világon, akkor az örökkévalóságban.

„Reménykedve várom az Urat, bízom a segítségében, mert megígérte.” (Zsoltárok 130:5 – TLB fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Istennek mely ígéreteire tarthatsz igényt, míg várod, hogy megválaszolja az imádat?
  • Megmutatta már Isten a hűségét irántad a múltban?
  • Mit vársz Istentől, hogy megtegyen az életedben? Hogyan tükrözi a várakozásod az Ő nagyságát?

 

* (Daily Hope by Rick Warren – 2015.08.07)

Szólj hozzá!

Mit akar Isten tőled, amíg a válaszára vársz?

2015. augusztus 13. 03:00 - magyarosijulia

"Légy csendben az Úr jelenlétében, és várd türelmesen, hogy Ő cselekedjen." (Zsolt 37,7 NLT fordítás, második kiadás)

Mit akar Isten, hogy cselekedj, amíg az Ő válaszát várod az imádságodra?

A Zsolt 37,7-ben ez áll:  "Légy csendben az Úr jelenlétében, és várd türelmesen, hogy Ő cselekedjen." (NLT fordítás, második kiadás). Isten azt akarja, hogy türelmesen várj, amíg Ő válaszol!

Észrevetted, hogy nem bánjuk, ha várnunk kell, ha közben zúgolódhatunk? Szívesen várakozunk a NKH-nál a sorban, ha közben zsörtölődhetünk és panaszkodhatunk, hogy mennyire vacak és szervezetlen a közigazgatás. Isten viszont azt mondja: Légy csendben!

Mint a kis kétéves gyerekek, mi is úgy izgünk-mozgunk szellemileg, amíg Isten válaszát várjuk az imáinkra. Idegesek és nyugtalanok vagyunk, fel-alá szökdösünk, hogy valamit tegyünk. De Isten így szól: Várj türelmesen! Légy csendben. Nézd, ahogy Én munkálkodok! Ne légy nyugtalan és ne légy ideges, és ne próbáld a kezedbe venni az irányítást!

Ne kövessük el az Ábrahám hibáját sem az Ószövetségből, amikor megpróbálta saját maga megválaszolni az imádságát. Mindenféle problémát fog okozni! Egy nap azt ígérte Isten Ábrahámnak, hogy nagy nép atyjává teszi. Egyetlen probléma volt csak: Ábrahám 99 éves volt és gyermektelen. Ábrahám magára nézett, és azt gondolta, semmi esély erre! Aztán a feleségére, Sárára nézett, aki meddő volt, majd azt gondolta: Kétszeresen esélytelen! Ez soha nem fog megtörténni!

Így aztán Ábrahám a saját kezébe vette az irányítást, és gyermeke lett Hágártól, a felesége szolgájától. Ábrahám azt gondolta: Itt a válasz az imádságaimra! 99 évesen fiam lett, a neve Izmáel. Isten viszont azt mondta, hogy nem így van, mert Ábrahám épp a lényeget hagyta figyelmen kívül. Ez nem Isten válasza volt az imádságra, hanem az Ábrahám saját válasza. Isten azt ígérte, hogy csodaként érkezik majd a fia, és Sára lesz az anyja, a neve pedig Izsák lesz. Izsák jelentése nevetés, mert amikor Sára megtudta, hogy áldott állapotba fog kerülni, a Biblia azt írja, hogy nevetni kezdett, mert nem hitte el Istennek.

De Isten nevetett a végén: Izsák megszületett. De egyúttal egy olyan erős versengés kezdődött el közte és Izmáel között, aminek az árát még ma is fizetjük. A zsidók és az arabok feszült kapcsolata akkor kezdődött, amikor Ábrahám a saját imádságára próbált válaszolni.

Bármikor arra törekszel, hogy te válaszold meg az imádságod, csak problémát gerjesztesz. Inkább várj türelmesen, és figyeld, ahogy Isten munkálkodik!

Beszéljetek róla:

  • Mit tehetsz, hogy Istenre tudj összpontosítani, amíg türelmesen várakozol?
  • Mit vagy hajlamos/hajlandó tenni, amíg Isten tetteire vársz? Mit teszel, miután kértél valamit imádságban?
  • Hogyan növekedtél szellemileg, amikor legutóbb Istenre vártál?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.06)

Szólj hozzá!

Hogyan juthatunk túl a válságon?

2015. augusztus 12. 03:00 - Szíj Melinda

„Ki szabadít meg engem ettől a bűn és halál nyomorította élettől? Istennek hála, a mi Urunk, Jézus Krisztus.” (Rómaiak 7:24b-25a NLT-fordítás, második kiadás)

conceptual-picture-about-salvation.jpg

Íme egy kínai keresztyén ember tanúságtétele: „Végigjártam az élet útját, és egy mély verembe estem. A verem kétségbeeséssel, bátortalansággal és bűnnel volt tele. Ahogy a veremben feküdtem, megjelent Mohamed, és így szólt: „A te hibád, hogy ide kerültél. Vétkeztél Allah ellen, és elnyerted méltó büntetésed.” Aztán Marx is odajött hozzám és ezt mondta: „Az osztálykülönbségek miatt estél verembe. Fel kell lázadnod ellene.” Ám hiába változott az államvezetés, én még mindig a gödörben vergődtem. Aztán eljött Buddha, aki azt mondta: „Igazából nem is vagy gödörben. Csak hiszed, hogy ott vagy. Mindez csak az elme játéka. Békélj meg, és tanulj meg együtt élni a démonjaiddal.” Aztán Kunfuciusz is közbeszólt: „Itt van az önfejlesztés 10 lépése, mellyel kikecmereghetsz a gödörből. Ha végigküzdöd, ki fogsz mászni belőle.” De bármennyire is küszködtem és csiszoltam magam, nem tudtam kikeveredni a gödörből, mert túlságosan mély volt. 

„Végül egy napon eljött Jézus Krisztus. Látta, ahogy vergődöm a gödrömben. Egy szó nélkül levetette fehér köpenyét, és leereszkedett hozzám a sáros gödörbe. Aztán erős karjaival felemelt, és kihúzott a gödörből. Istennek legyen hála, hogy Jézus megtette értem azt, amit én nem voltam képes magamért megtenni.”

Jézus megtette érted, amit te nem voltál képes magadért megtenni. 

Ha gyógyulást akarsz az életben, hinned kell, hogy Krisztus képes téged megváltoztatni. A Rómaiak 7:24-25 így szól: „Ki szabadít meg engem ettől a bűn és halál nyomorította élettől? Istennek hála, a mi Urunk, Jézus Krisztus” (NLT-fordítás, második kiadás).  

Egyetlen személy tud választ adni a problémáidra. Kit szándékozol életed urává tenni? Ki irányítja a dolgokat? Te - vagy Jézus Krisztus? Ha hagyod, hogy ő irányítson, felülemelkedhetsz a problémáidon. Ahol képességeid végére érsz, ott Isten ereje átsegít. Ő kisegít.

 

Beszéljünk róla: 

  • Mit jelent Isten számára életed urának lenni?
  • Jézus megtette érted, amit te nem tudtál magadért megtenni. Mely területen kell bíznod benne ma, ami meghaladja képességeid, hogy önállóan meg tudd oldani?
  • Hogyan mutathatod meg Istennek, hogy elhiszed neki, ő képes megváltoztatni?

 

* (Daily Hope by Rick Warren - 2015.08.05.)

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása