Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megválaszolt imádságok négy titka

2015. december 13. 03:00 - BélaPéter

„Akkor így szólt Nehémiás: "Ó, Uram, menny Istene, te nagy és félelmetes Isten! Te hűségesen megtartod a szövetséget azokkal, akik szeretnek téged, és megtartják parancsolataidat. Fordulj hozzám figyelmesen, tekints reám, és hallgasd meg szolgád imádságát, aki most éjjel-nappal imádkozik előtted a te szolgáidért, Izráel fiaiért. (...) Megvallom, hogy vétkeztünk ellened. (…) Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél a te szolgádnak, Mózesnek: Ha ti hűtlenek lesztek, én szétszélesztelek benneteket a népek közé, de ha megtértek hozzám, megtartjátok parancsolataimat, és teljesítitek azokat, akkor ha az ég széléig űztelek is el benneteket, még ott is összeszedlek és elviszlek benneteket arra a helyre, amelyet kiválasztottam, hogy ott lakjék az én nevem. (…) Adj ma sikert a te szolgádnak, és add, hogy legyen hozzá irgalmas a király!” (Nehémiás 1:5-11 NLT fordítás)


Álljon itt Nehémiás életéből a megválaszolt imák négy titka:

1. Alapozd az imád Isten természetére! Imádkozz úgy, mint aki tudja, hogy választ kap az Úrtól! „Várom, hogy válaszolj az imámra, mert az vagy, aki. Hűséges, nagyszerű és szerető Isten vagy. Képes vagy megbirkózni a problémámmal.”

2. Valld meg a bűneidet! Miután Nehémiás a könyörgését Isten természetére alapozta, megvallotta neki bűneit. Azt mondta: „Vétkeztünk.” Nem az ő hibája volt, hogy Izrael fogságba esett. Még meg sem született, amikor ez történt, már a fogságban jött világra. De sorsközösséget vállal a népével, mikor azt mondja, hogy ő is részese a problémának.

3. Kapaszkodj az Úr ígéreteibe! Nehémiás így imádkozik: „Azt szeretném, ha emlékeznél arra, amit szolgádnak, Mózesnek mondtál.” El tudod képzelni, hogy felszólítod az Urat: emlékezzen? Nehémiás emlékezteti Istent Izraelnek tett ígéretére. Így imádkozik: „Uram, figyelmeztetted Mózest, hogy hűtlenségünk miatt elveszíthetjük Izrael földjét. De azt is megígérted, hogy ha megbánjuk bűneinket, visszakapjuk azt.” Rászorul-e Isten az emlékeztetőinkre? Természetesen nem. Talán elfelejtkezik arról, amit megígért? Kizárt. Miért imádkozzunk mégis így? Mert nekünk segít emlékezni az Úrtól kapott ígéretekre.

4. Légy pontos a kéréseidben! Ha pontos választ szeretnél az imáidra, pontos kérésekkel kell előhozakodnod. Ha az imáid egy sor általános kérésből állnak, honnan is tudhatnád, érkezett-e rájuk válasz? Nehémiás nem habozott sikerért imádkozni. Nagyon bátran könyörgött. Imádkoztál-e már valaha azért, hogy sikeres légy? Ha nem, miért nem? Mi másért könyörögsz, talán a kudarcért?

Helyes dolog, ha azt kéred Istentől, hogy sikeres légy? Minden attól függ, mit értesz siker alatt. Én úgy hiszem, a siker definíciója a következő: hit, szeretet és a Szentlélek ereje által betölteni Isten célját az életünkkel, és az Úrtól várni az eredményeinket. Ez olyan életcél, amelyért magabiztosan könyöröghetünk.
Gondold csak át: ha nem kérheted Istent, hogy tegyen sikeressé abban, amit csinálsz, valami mást kell inkább tenned. Az Úr nem akarja, hogy elpazarold az életed.

Beszéljetek róla:

  • Miért akarja Isten, hogy számíts a válaszaira, és várakozással imádkozz? 
  • Milyen ígéreteket találsz a Bibliában, amelyekbe kapaszkodhatsz? 
  • Gondold át néhány eheti imakérésedet. Hogyan fogalmazhattál volna konkrétabban? 

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.06.)

Szólj hozzá!

Négy lépés, hogy megharcold a szellemi háborút

2015. december 12. 03:00 - Á. Bözse

"Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok ellen, e sötét világ erői ellen, és a gonoszság szellemi erői ellen, akik az ég magasságában vannak.” (Efézus 6,12, NIV)

Négy dolog van, amit meg kell tennünk, amikor szellemi háborúval állunk szemben az életünkben:

  1. Ismerd el az ellenséget. Sátán valóságos. (1Péter 5,8-9). Miért küldte volna Isten olyan harcba a Fiát ami nem is létezik? A Biblia azt mondja az 1János 3,8-ban: “Isten Fia azért jött, hogy lerombolja az ördög munkáit.” (NLT). Amikor valaki támad téged, az annak a bizonyítéka, hogy hívő vagy. Minél nagyobb hatást érsz el Istenért, Sátán annál inkább küzdeni fog ellened. Soha nem növöd ki, ez egyre inkább intenzívvé válik.
  2. Fogadd el az Istenadta hatalmat. A legtöbb hívő nem vesz tudomást arról a hatalomról, ami az övé a Sátánnal szemben. A Máté 28,18-19 azt mondja, hogy miénk minden hatalom mennyen és földön. Aztán Jézus azt mondja, “Ezért menjetek el és tegyetek tanítványokká...” (NIV). Átadja a hatalmat neked és nekem. Azért teszi, mert egy különleges küldetést bíz ránk (2Korinthus 5,20).
  3. Vedd fel Isten fegyverzetét. Amikor Pál Isten teljes fegyverzetéről ír (Efézus 9,11-17), éppen börtönben van egy római őrhöz láncolva. Pál a római fegyverzetet használta a szellemi fegyverzethez modellként. Pál azt mondja, hogy ahogy egy római katonának is megfelelően fel kell öltöznie a harcra, éppígy nekünk is fel kell öltenünk azokat, amik szükségesek a csatához. Például, gyakran imádkozok így: "Uram, felvettem a megváltás sisakját, ami meg fog védeni a gondolatoktól, amiket Sátán belém akar helyezni. Nem szeretnék a saját gondolataimon rágódni. A te gondolataidon szeretnék elmélkedni, így válthatok a te hangoddá. Felveszem az igazság övét. Uram, az igazságot szeretném megosztani, nem pedig a hamisságot. Az igazságossághoz szeretnék embereket vezetni."
  4. Célozz a fegyvereiddel. A szellemi harc elsősorban a gondolatvilágodban dúl. (2Korinthus 10,4-5). A fegyverek, amiket Isten arra ad, hogy leromboljuk az okoskodásokat az alázat, a hit, az igazság és a dicsőítés. Ejts rabul minden gondolatot!

 Beszéljetek róla:

  • A Krisztusban lévő hatalmad milyen erőt ad neked, amikor úgy érzed, hogy Sátán támad?
  • Hogyan fog neked segíteni az igetanulás, hogy megharcold a szellemi harcaidat?
  • Mit gondolsz, mit jelent, hogy "rabul ejtesz mindent gondolatot" (2Korinthus 10,5)?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015. 12. 05.)

Szólj hozzá!

Lehet ellenvéleményed anélkül, hogy ellenszenves lennél

2015. december 11. 03:00 - mirjam07

"Mindenki csak saját magáról fog számot adni Istennek. Tehát ne kritizáljuk, se ne ítéljük el többé egymást!" (Róma 14:12-13a)

Sok ember - beleértve a keresztényeket is - azt gondolja, hogy azok az emberek felé kell tiszteletet kimutatnia, akikkel egyetért. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól. A mai világ hívőjeként sok olyan tevékenység van társadalmunkban, amit utálok, és amivel teljességgel nem értek egyet.

De attól még tisztelem az embereket - még akkor is, ha tudom, hogy nem jó a viselkedésük.

Miért? Először is azért, mert nem felejtem el, hogy minden egyes személy legfőképpen Istennek tartozik elszámolással a saját viselkedése, tettei, hozzáállása miatt. Egy nap majd Isten felállítja a ponthatárokat. Mindannyiunknak el kell számolnunk a viselkedésünkkel.

Másodszor, nem én vagyok Isten. Az emberek, akikkel nem értek egyet, nem felém tartoznak elszámolással. Istennek kell elszámolniuk. Nem nekem kell rendőrnek lennem, körbe-körbe futva, azon ügyködve, hogy mindenki, aki nem hívő, úgy viselkedjen, mint egy hívő. Valójában a Biblia azt mondja, hogy az emberek nem tudnak úgy viselkedni, ahogy Isten szeretné, addig, amíg nincsenek Vele kapcsolatban.

A Biblia azt mondja: "Mindenki csak saját magáról fog számot adni Istennek. Tehát ne kritizáljuk, se ne ítéljük el többé egymást!" (Róma 14:12-13a). Nem számít ítélkezésnek, ha elmondod az igazságot az embereknek. Ha valaki tesz valamit, amiről a Biblia azt mondja, hogy nem helyes, nem ítélkezés, ha annak az embernek elmondod, hogy az rossz. Ez csak az igazság elmondása. Ítélkezés az, hogy fogod az igazságot és az emberek fejéhez vágod, majd örülsz, és erkölcsileg felsőbbrendűnek érzed ezért magad.

Lehet ellenvéleményed úgy, hogy közben nem vagy ellenszenves. Őszintén, a leggorombább emberek, akikkel valaha találkoztam túlbuzgó keresztények voltak, akik annyira elkötelezettek voltak az igazság iránt, hogy egyáltalán nem érdekelték őket az emberek.

Lehet igazad valamivel kapcsolatban, de ha goromba vagy közben, akkor nincs igazad. Ha nem szeretettel mondod el az embereknek az igazságot, akkor nincs igazad.

Jézus figyeli, hogyan kezeled azokat az embereket, akikért Ő meghalt. Jézus meghalt még azokért is, akik a legmegvetettebb életstílus szerint élnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz tisztelettel kezelni azokat az embereket, akikkel nem értesz egyet?
  • Felismerve, hogy Jézus meghalt ezekért az emberekért, hogyan változtatja meg irányukba való közeledésedet?
  • Ki az az ember, akit nagyon ellenszenvesen kezeltél eddig, és ezért bocsánatot kell kérned tőle?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.04.)

Szólj hozzá!

Mindenki megérdemli a tiszteletet

2015. december 10. 03:00 - Babacson

"Tiszteljetek minden embert!" (1Péter 2:17.a EFO)

A tisztelet veszélyeztetett értékké vált az elmúlt pár tíz évben. A "Lényegtelenség Korában" élünk, ahol a szarkazmus uralja a napokat és ahol mindenkinek tetszik egy jó beszólás. 

Ugyanakkor a Biblia világossá teszi, hogy az erős családok - és társadalmak- a tisztelet köré épülnek. A Biblia arra utasít minket, hogy becsüljük a szüleinket, tiszteljük a hatóságokat, és tiszteljük a gyülekezeti vezetőinket. Az Efézusi levélben a feleségeket a férjeik tiszteletére szólítja, az 1Péterben pedig a férjeket hívja fel feleségeik tiszteletére. Csak hogy tisztázzuk, a Biblia senkit nem hagy ki, a Biblia azt is monda, hogy "Tiszteljetek minden embert!" (1Péter 2:17a EFO)

Mindenki, függetlenül hittől és viselkedéstől, megérdemli a tiszteletet. 

Miért?

1. Isten teremtett mindenkit. A Zsoltárok 8:5 azt mondja, "Hiszen olyanná tetted, hogy majdnem Istennel ér fel, megkoronáztad méltósággal és dicsőséggel." Isten nem készít szemetet. Senki sem értéktelen. Az emberek mindig hoznak rossz döntéseket, de még mindig értékesek Istennek. A világon a legkevésbé szeretett ember is értékes Isten számára.

2. Jézus mindenkiért meghalt. Az Ige így fogalmaz, "de Isten kiszabadított beneteket ebből a céltalan életből. Nem arany- vagy ezüstpénzzel fizetett értetek, hanem Krisztus vérével, amely mindennél értékesebb." (1Péter 1:18:19a EFO) Talán egy bizonyos embernek te nem tulajdonítasz túl sok értéket, de Isten igen. Sőt, azt mondja, hogy minden emberért akivel találkozol érdemes meghalni.

3. Megmutatja, hogy ismered Istent. A Biblia azt mondja nekünk, hogy Isten a szeretet. Ha ismered Istent szeretettel töltöd meg az életed. Az Ige azt mondja, hogy "Aki nem szeret, az nem ismerte meg Istent, mert Isten maga a szeretet." (1 János 4:8 EFO) A szeretet mindig tisztelettel bánik az emberekkel.

4. Azt kapod vissza, amit adsz. Ez az aratás törvénye. Amit adsz, olyat kapsz. Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, tisztelettel kell másokat kezelned. Az Ige azt mondja: "Amit vet az ember, azt fogja aratni is! (Galaták 6:7b EFO)

Beszéljétek át:

  • Minden ember akivel ma találkozol, megérdemli a tiszteletet. Miben változtatja ez meg a viselkedésed?
  • Kivel szemben esik a legnehezebbre számodra, hogy tiszteletet mutass? Miért?
  • Milyen utakon tudod "feltölteni az életed szeretettel?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2015.12.03.)

 

Szólj hozzá!

Mivel kellene töltened a nyugalom napját?

2015. december 09. 03:00 - Szíj Melinda

„Van hat napod hogy végezd a munkád, de a hetedik napon pihenj meg, és szenteld azt nekem.” (Mózes második könyve 20:9-10 GNT-fordítás)

fishing-family-child-fishing-toddler-fishing.jpg

Következetesen ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy egyéb dolgokra is szánjunk időt, ne csak a munkára. Ha nem így teszünk, sosem tudunk pihenni. Én minden héten előre meghatározom, hány órát fogok dolgozni, és ehhez tartom is magam. Mindenkit bátorítok, cselekedjen hasonlóan, máskülönben csakhamar kiégünk. 

Ez olyan, mint az íj és a nyíl. Ha egy íj állandóan ki van feszítve, végül elveszíti kilövőerejét. Időszakosan meg kell hát lazítani. Rá kell kényszerítened magad a felelős időbeosztásra, majd szigorúan tartsd is magad ehhez. Kérj meg valakit, hogy felügyeljen az átállásban. 

A megfelelő pihenés nem pszichológiai kérdés vagy egyszerű jó tanács. Oly annyira fontos Isten szívének, hogy belefoglalta azt a Tízparancsolatba – egy lapon említve mindezekkel: „Ne ölj!”, „Ne hazudj!” és „Ne lopj!”. A „Minden hetedik napon pihenj meg” mondat felkerült Isten erkölcsi magatartás szabályainak top 10-es listájára. Vajon nem kellene-e, hogy a miénkre is felkerüljön? 

A Biblia így szól: „Van hat napod hogy végezd a munkád, de a hetedik napon pihenj meg, és szenteld azt nekem” (Mózes második könyve 20:9-10 GNT-fordítás). Eredeti nevén ez a Sabbath, amely egyszerűen csak „nyugalom napot” jelent. Te mivel töltöd a nyugalom napot? 

  1. Pihentesd a szervezeted! Ha nem veszel ki szabadnapot, akkor majd a szervezeted fog rávenni erre. Megfájdul a hátad, a fejed. Elkapod az influenzát. Isten nem arra tervezte a testünket, hogy pihenés nélkül, szakadatlan járjon. Ezért is a legpihentetőbb alkalom a feltöltődésre néha egy jó kis vasárnapi szundikálás. 
  2. Töltődj fel érzelmileg! Ez mindenkinél másképp működik. Van, aki töltődésképp nyugalomba vonul. Mások szórakozással kapcsolódnak ki. Megint mások rokoni, baráti látogatások révén tudnak megújulni. Fedezd fel, mi jelenti számodra az érzelmi feltöltődést, és iktasd azt be állandó jelleggel a pihenő napjaidba. 
  3. Tedd újra középpontba a lelki életedet! Mindenképp iktasd be az imádatot a nyugalom napon. Szánj időt az Istennel való együttlétre ahelyett, hogy problémáid kötnék le gondolataid. A dicsőítés minden mást szélesebb távlatba helyez. Eltörpíti problémáidat. Emlékeztet rá, hogy Isten még mindig ott foglal helyet trónusán. Ő át fog segíteni, bármilyen nehézségekkel is küzdesz most. A probléma, melyen egész héten át emésztetted magad, az ő közelségében egyszerre csak már nem is lesz olyan hatalmas. 

Mindannyiunk életében szükség van nyugalom napra. Nem is kell, hogy pont vasárnap legyen. A hét bármely napja lehet, de kell hogy legyen egy munkamentes napod a héten, amikor megpihenhet a szervezeted, töltődni tudsz érzelmileg, és lelki életet élhetsz. 

Beszéljünk róla: 

  • Milyen mentális, érzelmi, lelki és pszichikai jeleket észlelsz, ha nem pihensz eleget?
  • Mi tűnik a te esetedben a legnagyobb akadálynak, ami miatt nem tudsz kivenni heti egy szabadnapot?
  • Mi a bevált módszere nálad az érzelmi töltődésnek?

* (Daily Hope by Rick Warren 2015.12.02.) 

1 komment
süti beállítások módosítása