Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szexuális tisztaságért folyó küzdelem a gondolataidnál kezdődik

2015. december 20. 03:00 - torokaron

„Legyél óvatos, hogy min gondolkodsz, mert a gondolataid irányítják az életedet.” (Példabeszédek 4:23, NCV fordítás)

Minden kísértés a gondolataiddal kezdődik. A Példabeszédek 4:23-ban azt olvassuk, hogy „Legyél óvatos, hogy min gondolkodsz, mert a gondolataid irányítják az életedet.” (NCV fordítás) A szexuális tisztaságért folyó küzdelem a gondolataidon áll vagy bukik.

Amikor olyan embereket látsz, akik tényleg elrontották az életüket, akkor szinte egészen biztos lehetsz abban, hogy a gondjaik nem a cselekedeteikkel kezdődtek, mert a cselekedeteiket megelőzték a gondolataik. Buta gondolatokon járt a fejük, mielőtt buta döntéseket hoztak. A Biblia ezzel kapcsolatban nagyon világosan fogalmaz és a tudomány is visszaigazolja: az, ahogyan gondolkozol, meghatározza azt, ahogyan érzel. Az érzelmek generálják a cselekedeteket. Ahhoz, hogy megváltoztasd az életedet, nem csak a rossz szokásaidon és cselekedeteiden kell változtatnod. Azzal kell foglalkoznod, ami előidézte a rossz szokást – a gondolatokkal, amik az érzéseket okozták, amik pedig a cselekvést késztették. Isten azt mondja, hogy a gondolataid irányítják az életedet.

Ez pedig világosan leírja, hogy a különböző viszonyok hogyan alakulnak ki.

Először is bűnös gondolatokat kezdesz befogadni. ”Milyen lenne vajon lefeküdni azzal az emberrel? Tényleg annyira elítélendő ez az egész?” Elkezdesz kétségeket ébreszteni magadban és fantáziálgatni. Elkezded azt gondolni, hogy ez az egész egy ártalmatlan dolog.

Azonban ez nem így van. A gondolataid érzelmeket eredményeznek, az érzelmek pedig elkerülhetetlenül cselekvésbe mennek át.

Ezután pedig érzelmileg, nem fizikailag kezdesz belekavarodni a dolgokba. Ekkor kezdesz el flörtölni, és finoman – vagy nem is annyira finoman – olyan jeleket sugározni, amelyek azt sugallják, hogy „szabad vagy”. Ezt követik a fizikai cselekedetek, és végül megmagyarázod magadnak a cselekedeteidet: „Mindenki ezt csinálja. Nem nagy ügy ez az egész. Mindketten felnőttek vagyunk.”

A bűnös cselekedeteid azzal kezdődtek, hogy bűnös gondolatokat fogadtál be magadba.

A Bibliában, a 2 Timóteus 2:22-ben olvassuk, hogy hogyan kezeljük ezeket a gondolatainkat, még mielőtt rálépnénk erre az útra: „Fordítsatok hátat a féktelen ifjúkori kívánságaitoknak és inkább a jóságra, hűségre, szeretetre és békére törekedjetek!” (Phillips fordítás)

A Biblia azt mondja nekünk, hogy fordítsunk hátat a buja gondolatoknak és inkább valami pozitív dologgal foglalkozzunk. Ez az a kétlépéses folyamat, ahogyan a kísértésnek ellen lehet állni, még mielőtt az egyáltalán kibontakozna. Már sokkal korábban a rossz gondolatokkal foglalkozol, mielőtt még a rossz cselekedeteket megtennéd. Ezt az ördögi kört töröd meg azzal, hogy figyelmen kívül hagyod a bűnös gondolatokat, és helyette jóságra, egységre, szeretetre és békére törekszel.

A szexuális bűnöknek te nem csak egy ártatlan szemlélője vagy. Van választási lehetőséged.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan látod, a bűnös gondolatok – legyenek azok akár szexuális vagy nem szexuális természetűek – hogyan végződtek bűnös cselekedetekben az életedben?
  • Van valaki olyan az életedben, akivel tudsz beszélgetni, ha buja gondolatokkal küszködsz? Ha igen, valld meg ezeket a gondolataidat Istennek és ennek az illetőnek.
  • Milyen pozitív cselekedetekkel tudod kicserélni a bűnös gondolataidat?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.13.)

Szólj hozzá!

A szexuális tisztaság elkötelezettséggel kezdődik

2015. december 19. 03:00 - Lilla:)

"Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet." (Zsoltárok 119:9)


Lehetséges szexuálisan tiszta életet élni a 21-ik században? Tartózkodni a szextől a házasság előtt és hűségesnek maradni a házasságban?

Igen! Ezt azonban elkötelezettséggel kell kezdeni.

A Biblia azt mondja, "Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet." (Zsoltárok 119:9) Ahhoz, hogy a 21. században (vagy akármelyik másik században) szexuálisan tiszta életet tudj élni, iránymutatásra van szükséged. Kialakíthatod te, hogy mi lesz számodra az irányadó, vagy Isten útmutatását választod. Döntened kell azzal kapcsolatban, vajon Isten, vagy te tudsz többet az életedről.

Isten igéjében több olyan dologról esik szó, amely nem igazán népszerű - főleg ami a szexet illeti. Miért beszél Isten ezekről a dolgokról? Ő többet tud a szexről, mint te. Sokkal jobban érti azt is, mit von ez maga után. Döntened kell: "Istenem, ha nem is értem, ha nem is tetszik, ha nem is népszerű, akkor is a Te Igédet fogom követni, attól függetlenül, hogy én vagy a barátaim mit gondolnak róla."

Mindaddig, amíg nem tudod magad elkötelezni, jobb, ha a Bibliádat becsukod és elmész aludni. Enélkül az elkötelezettség nélkül nem leszel képes tisztán megmaradni ebben a tisztátalan világban. Csak Isten iránymutatásait követve tudsz tiszta maradni.

Isten gondolta ki a szexet. Az ő ötlete volt, de néhány feltételt szabott hozzá. Az ő irányelve sosem változott, nagyon tisztán érthető, függetlenül a szavazók véleményétől vagy bármi mástól.

A szex sokkal több, mint egy fizikai szükséglet. Ez egy szellemi cselekedet, fizikai, társadalmi, jogi és érzelmi következményekkel. Ha a szex csak fizikai dolog lenne, akkor olyan lenne, mint egy kézfogás. Nem számítana, hogy kivel fekszel le. A szex azonban több, mint egy fizikai dolog.

A Biblia tisztán kijelenti, hogy a szex kizárólag a férjnek és a feleségének van fenntartva, akik elkötelezettek egymás iránt a házasságban. Minden másnak, ami ezen kívül esik - szex a házasság előtt, szex a házasságon kívül - mély hatással lesz az érzelmeidre, a lelki életedre, sőt fizikai sérüléseket is okozhat.

Isten iránymutatásai mindig a te érdekeidet tartják szem előtt. Ha ezek szerint akarsz élni - elkerülve minden negatív következményt, ami a nélkülük való élettel járna - el kell köteleznek magad.

Beszéljetek róla:

  • Szerinted miért fontos, hogy elkötelezd magad Isten útmutatása mellett még mielőtt kísértésbe esnél?
  • Mik azok a dolgok a világban, amik megnehezítik azt, hogy ellenálljunk a szexuális kísértésnek?
  • Mik lehetnek a szexuális bűn következményei?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.12.)

Szólj hozzá!

A megbocsátás négy lépése

2015. december 18. 03:00 - Florabell

"Szabaduljatok meg minden keserűségtől, haragtól, dühtől; minden civódástól és rágalomtól, és mindenféle rosszindulattól. Legyetek egymással kedvesek és könyörületesek, bocsássatok meg egymásnak, ahogy Krisztus is megbocsátott nektek." (Efézus 4,31-32, NIV fordítás)


Közülünk túl sokan nem értik, mit is jelent a megbocsátás. Sokféle tévhittel kell megküzdenünk ezzel kapcsolatban. A tegnapi áhítatban már említettem néhány ilyen téveszmét. Meg vagyok róla győződve, hogy ha több ember értené, mit is takar tulajdonképpen a megbocsátás, sokkal inkább meg akarnának bocsátani, ahelyett, hogy egészségtelen módon cipelik magukkal a múltbeli sérelmeiket.

A Biblia egyértelműen arra hív minket, hogy megbocsássunk egymásnak. A Galata 6:1-ben azt olvassuk, hogy "Testvéreim, ha közületek valaki bűnbe esik, ti, akik a Szentlélek által éltek, kedvesen igazítsátok helyre az ilyen embert." (NIV fordítás)

Ha tehát Isten azt várja tőlünk, hogy megbocsássunk, hogy is néz ki az egészséges, biblikus megbocsátás? Egy négy részből álló folyamaton kell átmennünk, ahogy megbirkózunk a mások által okozott fájdalommal.

  1. Ismerd el, hogy senki sem tökéletes! Ha valakit utálunk, hajlamosak vagyunk őt rossz szemszögből nézni. Ha teli vagyunk haraggal, keserűséggel és fájdalommal, képesek vagyunk nem emberként kezelni a másikat, aki megbántott, úgy bánunk vele, mint egy állattal. De mindannyian egy csónakban evezünk. A Biblia azt mondja: "Nincs ember, aki mindig csak jót cselekedne, és sohase vétkezne." (Prédikátor 7,20, NLT fordítás). Mindannyian tökéletlenek vagyunk.

  2. Mondj le az elégtételről! Ilyen a megbocsátó szív. A Biblia azt mondja: "Soha ne álljatok bosszút magatokért. Hagyjátok ügyeteket Istenre, ő megfizet azoknak, akik megérdemlik."  (Róma 12:19a, TLB fordítás). Ne végy elégtételt; jogod lenne rá, de ne tedd. Tudom, ez nem igazság, de ez az egészséges. Ez nem egyszeri döntés, hanem olyan, amit naponta, sőt, néha percről percre meg kell hoznod.

  3. Válaszolj jóval a gonoszra! Ebből tudhatod, hogy teljesen megbocsátottál annak, aki ártott neked. Emberileg szinte lehetetlen a gonoszra jóval válaszolni. Isten segítségére van szükséged, arra, hogy Jézus szeretete teljesen betöltsön. Isten szeretete nem őrizgeti a sérelmeket (olvass utána az 1 Korinthus 13-ban).

  4. Összpontosíts újra arra, hogy mi Isten terve az életeddel! Ne a fájdalomra koncentrálj, és a személyre, aki okozta. Ehelyett figyelj arra, hogy mi Isten célja az életeddel, mert ez hatalmasabb minden problémánál, vagy fájdalomnál, amivel most szembe kell nézned. Amíg arra az emberre koncentrálsz, aki megbántott, ő irányít téged. Sőt, a helyzet rosszabbodik: ha nem bocsátasz meg a másiknak, a viselkedésed elkezd az övéhez hasonlítani.

Tehát ne adj még egy napot a haragnak. Ha beleragadtál a mások okozta fájdalomba, menj végig ezen a négy lépésen, mozdulj ki belőle; hogy az életed további részét úgy tölthesd, ahogy Isten eltervezte.

Beszéljetek róla:

  • Fel tudsz idézni olyan esetet, amikor a rosszra jóval válaszoltál? Hogyan oldódott meg a helyzet?
  • Az előbb a biblikus, egészséges megbocsátás négy lépéséről olvashattál. A gyakorlatban melyik lépéssel birkózol meg legnehezebben?
  • Mit gondolsz, miért van az, hogy az emberek inkább ragaszkodnak a sérelmeikhez, ahelyett, hogy elengednék őket? Hogyan hat a keserűség fizikailag és érzelmileg az emberekre?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.11.)

Szólj hozzá!
Címkék: megbocsátás

Bocsáss meg másoknak, mert neked is szükséged van megbocsátásra

2015. december 17. 03:00 - mintyovanviki

„Mert ha az embereknek megbocsájtjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsájtja meg a ti vétkeiteket.” (Máté 6:14-15)

A megbocsátás olyan, mint egy kétirányú utca. Nem várhatod másoktól, hogy megbocsássanak neked, ha Te képtelen vagy nekik megbocsátani.

Jézus úgy mondja, hogy „Mert ha az embereknek megbocsájtjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsájtja meg a ti vétkeiteket.” (Máté 6:14-15)

Ez egy bibliai igazság. Amit vetsz, azt aratod.

Egyszer egy ember odament John Wesley-hez és azt mondta: „Soha nem tudok megbocsátani annak az személynek.” Wesley a következőket válaszolta: „Akkor remélem, hogy Te soha sem vétkezel. Amikor engesztelhetetlen vagy, akkor épp egy olyan hidat égetsz fel, amin neked is át kellene menned.” Amikor nem bocsátasz meg másoknak, ezzel csak azt éred el, hogy ők se fognak neked megbocsátani. Isten szerint ugyanis szükséged van megbocsátásra.

Amikor azt hallom valakitől, hogy ő képtelen megbocsátani, akkor mindig világossá válik számomra, hogy ez az ember nem tudja értelmezni a megbocsátás fogalmát. Ha megértetted a megbocsátást, akkor valószínűleg képes is vagy megtenni azt. Sok tévhit kering a megbocsátásra való készségünkről. Példaként álljon itt a három legnagyobb félreértés, amely a megbocsátással kapcsolatos.

A megbocsátás nem:

1. Csökkenti a bűn komolyságát. A megbocsátás egy nagy döntés. Megbocsátani valakinek nem azt jelenti, hogy az ellened elkövetett rossz dolgok nem fájnak.

2. A bizalom azonnali helyreállását jelenti. A bizalom egy bizonyos idő elteltével tud újra épülni. Ha egy ember újra és újra megbánt téged, a Biblia azt mondja köteles vagy megbocsátani neki, de nem vagy köteles azonnal bízni benne.

3. A kapcsolat újrakezdését jelenti változtatások nélkül. A megbocsátás nem ugyanaz, mint a kapcsolat újrafelvétel. A megbocsátás az, ami akkor történik, amikor megbántottak. Ha a kapcsolatot újraépítik, a megbántónak három dolgot kell tennie: megbánni, helyreállítást kezdeményezni, ha lehetséges és újraépíteni a bizalmat egy idő után.

Itt az ideje megbocsátani azoknak, akik megbántottak téged. Szükséged lesz mások megbocsátására később neked is. Ne légy akadálya annak, amire hamarosan neked is szükséged lehet.

Beszéljetek róla:

  • Rick pásztor azt mondja, hogy létezik három dolog, ami nem jellemző a megbocsátásra. Melyik az az egy, amelyet nehezedre esik elfogadni?
  • Hogyan értelmezed azt, hogy neked is lesz szükséged megbocsátásra, ami könnyebbé teszi a mások felé való megbocsátásodat?
  • Ki felé kellene a mai napon kifejezned megbocsátásodat?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2012.12.10.)

Szólj hozzá!

A neheztelés jobban árt neked, mint bárki másnak

2015. december 16. 03:00 - magyarosijulia

„Ostoba, értelmetlen dolog lenne halálra nyomasztanod magad nehezteléssel." (Jób 5,2 GNT fordítás)

Ha ragaszkodsz a nehezteléshez, leginkább saját magadnak ártasz vele. A neheztelés önpusztító, és pont az ellenkezőjét éred el vele, mint amit szeretnél.

A neheztelésnek egyszerűen semmi értelme nincs.

Ha valakinek, akkor Jóbnak volt oka neheztelni. Istenfélő ember volt, akinek mindene megvolt, amire vágyhatott – vagyon, hírnév és egy csodálatos család. Egy nap azonban mindent elveszített. Ellenséges nemzetek pusztították el élete munkáját. Minden gyermeke meghalt. Egy borzasztó betegség sújtotta. Szó szerint mindent elveszített, amije volt, egyedül a civakodó felesége maradt. Végül eljöttek a barátai, hogy elmondják "Jób, mindez a te hibád".

Noha Jóbnak minden oka megvolt, hogy nehezteljen, a róla elnevezett bibliai könyvben mégis arról beszél, hogy a neheztelés rossz ötlet. Azt mondja: „Ostoba, értelmetlen dolog lenne halálra nyomasztanod magad nehezteléssel." (Jób 5,2 GNT fordítás)

Jób bölcs ember volt. Tudta, hogy a neheztelésre nincs ideje. Tudta, hogy ostobaság, értelmetlen és logikátlan dolog. Ha visszatekintesz az eddigi élettapasztalataidra, valószínűleg egyetértesz. Buta dolgokat cselekedhetünk, ha a neheztelés vezérel. Olyasmiket mondunk, hogy: "majd adok én neki"! Utána pedig akár képtelen dolgokat is elkövetünk, hogy tényleg bosszút álljunk. Amikor megadjuk magunkat a neheztelésnek, önpusztító módon viselkedünk, és sokkal többet ártunk magunknak, mint azoknak, akik ártottak nekünk.

Emlékszem, egyszer néztem egy régi komédiát, A három besúgót (The Three Stooges). Az egyik jelenetben Mo folyamatosan püfölte Curly mellkasát. Curly azt mondta: "Bosszút állok ezen a fickón! Majd adok én neki!" Így hát vett egy dinamitot, és a saját mellkasára kötötte, mondván: "Legközelebb, mikor megüt, fel fog robbanni a keze!"

Ez történik, amikor neheztelünk – ostoba dolgokat teszünk, hogy bosszút állhassunk embereken. Ami még rosszabb, hogy a neheztelés nem segít. Sőt, egyre nyomorultabbá tesz. Végül soha nem azt kapjuk, amire vágytunk.

Tehát miért neheztelsz? Ne ragaszkodj hozzá! Engedd el! Bocsáss meg!

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan fontos, hogy a mienk legyen az utolsó szó?
  • Tapasztalataid alapján milyen hatással van a hosszantartó neheztelés rád és a szeretteidre?
  • Milyen múltbeli sértést kell megbocsátanod, hogy elengedd a hosszantartó neheztelést?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.09)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása