Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az aduász: a döntéseid

2016. április 25. 03:00 - Á. Bözse

“Isten tudta, hogy mit tesz a kezdetek kezdetétől. Eldöntötte a kezdetektől, hogy a Fiához hasonló módon alakítja azok életét, akik szeretik őt. A Fiú áll a helyreállított emberiség első helyén. Látjuk az életünk eredeti és elkészített formáját  benne.” (Róma 8,29 MSG fordítás)

Csodálatosan összetett vagy (Zsoltárok 139, 14). Ahhoz, hogy betöltsd Isten akaratát az életedre, végig kell nézned az életed minden dimenzióját és meg kell értened az öt tényezőt, ami befolyásolja a személyiséged. Beszéltünk az elmúlt pár napban arról, hogy a kémiánk, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk hogyan befolyásolják az énünket.

Ha ezt a személyiségedet befolyásoló öt tényezőt úgy nézed, mint öt lapot egy pókerjátékban, akkor az ötödik tényező lenne az aduászod. Miért? Mert az ötödik lap, illetve tényező a döntéseid, ami befolyásolja az összes többi kártyádat. Talán nem volt beleszólásod abba, hogy milyen kártyákat osztottak neked, de felhasználhatod az aduászodat, vagyis a döntéseidet, hogy változtass az életeden.

A Biblia azt mondja, hogy Isten a saját képmására teremtett minket. Az állatokat Isten nem a saját képmására teremtette.  A kutyáknak például vannak ösztöneik, de nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között. Az elefántoknak nincs erkölcsi érzékük. De te választhatsz jó és rossz között. A szabad akarat az ember legnagyobb áldása és egyben a legnagyobb átka is, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy rossz döntéseket hozzunk, amivel ártunk magunknak és a körülöttünk élőknek is.

Az aduász meg tudja változtatni a neked osztott többi kártya színét vagy számát. Nem volt beleszólásod abba, hogy milyen a kémiád, de van döntési szabadságod azzal kapcsolatban, hogy mit kezdesz a testeddel. Nem biztos, hogy megválaszthattad az emberi kapcsolataidat, de alakíthatsz ki újakat, és helyrehozhatod vagy építheted a már meglévőket. Te döntöd el, hogy hogyan reagálsz a körülményeidre, és dönthetsz úgy, hogy nem hiszed el többé azokat a negatív vagy rossz dolgokat, amiket az emberek mondanak neked.

A személyiségedet a döntéseid formálják. Milyen döntést fogsz ma hozni, ami pozitívan befolyásolja majd az életed hátralévő részét?

Beszéljetek róla

  • Mire van szükséged Istentől ma, hogy le tudd győzni az életedben azokat a nehézségeket, amik visszatartanak, hogy jó döntéseket hozz? Imádkozz és kérd Istentől a segítséget, amire szükséged van.
  • Hogyan engedted eddig azt, hogy negatív vagy rossz dolgok, amiket emberek mondtak befolyásolják az életedet?
  • Milyen lépéseket tudsz ma tenni, hogy helyrehozd vagy építsd a már meglévő kapcsolataidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 04. 18.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: döntések

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása