Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Öt dolog, amit a családban kell megtanulni

2016. május 16. 03:00 - Babacson

Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben. (Lukács 2:52, NIV)

A nagyszerű családok növekedésre ösztönöznek. Az élethosszig tartó tanulás légkörét hozzák létre és segítenek egymásnak a fejlődésben. Bátorítanak arra, hogy mindenki felfedezze saját szellemi ajándékait és képességeit.

Ha nem növekedsz, akkor a családod unalmas, és beleragadtál a megszokott kerékvágásba. Ha hosszú ideje nem tanultál semmi újat vagy nem érdekelnek új dolgok, akkor nem növekszel!

Van néhány dolog, amit soha nem fogsz megtanulni, ha a családodban nem tanulod meg. Ezeket nem tanulhatod meg az iskolában, sem a munkahelyeden, csakis a családodban sajátíthatod el.

Valójában a legtöbb felnőttkori probléma abból ered, hogy bizonyos dolgokat nem tanultunk meg gyerekkorunkban. A családban a következő 5 dolgot fontos megtanulnunk.

Meg kell tanulnod, hogy

  1. ... mit kezdj az érzéseiddel. Egy egészséges családban megtanulod, hogyan ismerd fel, hogyan határozd meg, hogyan vállald, hogyan fejezd ki és hogyan kezeld az érzéseidet.
  2. ... hogyan kezeld a konfliktusokat. A gyerekeknek látniuk kell, hogy a szüleik hogyan oldják meg a problémákat, és meg kell mutatni nekik, hogy hogyan kell egészségesen kezelni a nézeteltéréseket.
  3. ... hogyan kezeld azt, ha veszítesz. Nem akarhatod, hogy a gyermekeid mindig nyerjenek, mert amikor kikerülnek majd a világba és szembesülniük kell az elkerülhetetlen veszteségekkel és kudarcokkal, akkor azt nagyon nehezen tudják majd kezelni. Meg kell tanulniuk, hogy ha kudarcot vallanak valamiben, az nem tragédia, és ha veszítenek, az sem jelenti azt, hogy mindennek vége.
  4. ... milyen értékek számítanak a leginkább. Fontos, hogy megtanítsuk a gyermekeinknek az élet három alap kísértését, hogy a világ szemében értékes dolgoktól ne inogjanak meg. Ezek a kísértések azzal kapcsolatosak, hogy mit érzünk, mit csinálunk és mit szerzünk meg az életben – leegyszerűsítve, a szexszel, a fizetéssel és a státusszal kapcsolatos kísértések.
  5. ... jó szokásokat alakíts ki. A szokásaink határozzák meg a személyiségünket. A családokban segítenünk kell egymást a növekedésben, hogy mindenki jelleme egyre inkább Jézus Krisztuséra hasonlítson.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan teremtheted meg a tanulás légkörét az otthonodban?
  • Miért nehezebb a mai kultúrában megtanítani a gyerekeknek, hogy hogyan kezeljék, ha veszítenek?
  • Melyek azok az értékek, amelyek a leginkább számítanak neked? Melyek azok a bibliai értékek, amelyeket a gyermekeidnek meg akarsz tanítani?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 05. 09.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása