Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gondolataid formálják az életedet

2016. augusztus 23. 03:00 - Bolbásné Viola

“Légy óvatos, hogyan gondolkodsz; a gondolataid formálják az életed.” (Példabeszédek 4:23, TEV fordítás)

Isten sokkal inkább a gondolkodásodat akarja megváltoztatni, mint a körülményeidet.

Mi azt szeretnénk, ha Isten minden problémánkat elvenné: fájdalmat, bánatot, szenvedést, betegséget és szomorúságot. Isten azonban rajtad akar dolgozni először, mivel az átformálódás nem fog megtörténni addig, amíg a gondolkodásod meg nem újul és a gondolataid el nem kezdenek változni.

Miért olyan fontos megtanulni, hogy hogyan kezeld a gondolataid? Hadd adjak neked három okot:

Vezesd az elméd, mert a gondolataid irányítják az életed.

Példabeszédek 4:23-ben azt olvassuk, hogy “Légy óvatos, hogyan gondolkodsz; a gondolataid formálják az életed.” (TEV fordítás). A gondolataidnak elképesztő hatalma van arra, hogy jó vagy rossz irányba formálja az életed. Például, lehet, hogy elfogadtál egy kijelentést, amit valaki mondott neked gyermekkorodban, „Te egy semmirekellő vagy, nem számítasz.” Ha ezt a gondolatot magadévá tetted, még akkor is, még, ha nem is volt igaz, ez formálta az életed.

Vezesd az elméd, mert az elme a bűnért folyó csata hadszíntere.

Minden kísértés az elmében történik. Pál azt írja Róma 7:22-23-ban, hogy „Ami az új természetemet illeti, szeretem Isten akaratát tenni, de van valami más mélyen bennem, az alantas természetemben, amely hadban áll az elmémmel, megnyeri a csatát és engem a bűn rabszolgájává tesz, ami még mindig bennem van. Az elmémben szeretnék Isten készséges szolgálja lenni, de ehelyett azt találom magamban, hogy még mindig a bűn szolgája vagyok.” (TLB fordítás)

Az egyik oka annak, hogy mentálisan kimerülsz az, hogy az elmédben napi 24 órán át folyik a harc. Azért ennyire fárasztó, mert intenzív és mert az elméd az egyik legnagyobb eszközöd! Sátán pedig szeretné megkaparintani a legnagyobb eszközöd!

Vezesd az elméd, mert ez a kulcs a békéhez és boldogsághoz.

Egy vezetés nélküli elme feszültséghez vezet. Egy irányított elme viszont nyugalomhoz. Egy vezetés nélküli elme konfliktushoz vezet. Egy irányított elme pedig magabiztossághoz. Egy vezetés nélküli elme stresszt okoz. Amikor nem próbálod meg irányítani az elmédet és a gondolkodásmódodat, ennek hatalmas mennyiségű stressz lesz a következménye. Egy irányított elme viszont erőhöz, biztonsághoz és nyugalomhoz vezet.

“Ha a bűnös természetednek megengeded, hogy uralja az elmédet, az halálhoz vezet. Ha viszont a Szellemnek engeded, hogy uralja az elmédet, az élethez és békességhez vezet.” (Róma 8:6 NLT fordítás)

Beszéljetek róla

  • Mi olyannal töltöd meg az elmédet, ami Istennek tetszik? Milyen dolgokkal töltöd meg az elmédet, amelyek Istennek nem tetszőek?
  • Hogyan gyakorlod az elméd vezetését?
  • Milyen szerepet játszik a Szentírás az elméd vezetésében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása