Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tanúsíts kegyelmet a bosszantó ember iránt?

2016. november 21. 03:00 - csmsdvd

„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19:11)

Amikor goromba és bosszantó emberekkel kerülsz kapcsolatba, akkor jó, ha a sértettségen túl is tudsz látni. Azért is, mert minden cselekedetünket motiválja valami. Amikor valaki megbánt valakit, az azért van, mert ő is megbántott. A megbántott bánt másokat.

Minél jobban megérted a dolgok mögötti szándékot, indítékot, annál nagyobb kegyelmet tudsz gyakorolni. Gondolj olyan emberre, akivel egyáltalán nem jössz ki, aki a legjobban zavar, bosszant, valószínűleg alig tudsz róla valamit, alig ismered az indítékát. Nem is veszed emberszámba. Nem tudhatod, lehet, hogy erőszakoskodtak vele, molesztálták. Nem tudhatod, lehet, hogy árván nőtt fel. Nem tudhatod, háromszor házasodott, és a férjek mind elhagyták. Nem ismered a történetét, ezért nem is tanúsítasz kegyelmet iránta.

A Bibliában A példabeszédek könyve 19. fejezetének 11. versében ezt olvassuk. „Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." Az értelmes, bölcs ember nem támadható, nem sértődik meg. Miért? Mivel a bölcsesség türelmet ad. Amikor megérted, meglátod valakinek a szándékát, meglátod, milyen nyomás alatt él, könnyebb kegyelmet tanúsítanod iránta. Ettől leszel türelmes, és túl tudod tenni magadat a sértettségen.

Amiről itt most beszélek, az a valódi szeretet. Tulajdonképpen, amire ebben az esetben a Biblia utal, az az, hogy a szeretetnek egyfajta érettségét mutatod, amikor nem sértődsz meg mások miatt. Azt mutatod ilyenkor, hogy milyen nagy szeretet van a szívedben. Minél nagyobb szeretet van a szívedben, annál nehezebb téged személyesen megsérteni.

Minél kisebb szeretet van a szívedben, annál bizonytalanabb vagy, és annál jobban megsérthetnek téged. A példabeszédek könyve 10. fejezetének 12. versében így olvashatjuk. „Minden vétket pedig elfedez a szeretet." Minél jobban elárasztódom szeretettel, annál kevésbé leszek elkeseredett, amikor terhelsz, amikor lealacsonyítasz, amikor kifogásolsz engem.

Az egyik lényeges dolog, amit tehetsz, amikor kellemetlen emberekkel beszélsz, utasítsd el magadban, hogy megsértődsz, és személyesen magadra veszed a bántást.

 Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:  

  • Kik azok az emberek, akikkel leginkább nem jössz ki, akik leginkább bosszantanak? Hogyan tudnál nagyobb kegyelmet tanúsítani irántuk?
  • Hogyan lehetnél bölcsebb?
  • Ahelyett, hogy megsértődnél, mit tehetsz azért, hogy a másik ember indokát jobban megismerd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.  11. 14.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása